|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pies po zabiegu się boi
Moja 11-letnia suczka w ostatnią sobotę przeszła zabieg usuwania krwiaka z płatka ucha (uderzyła w coś uchem, pękło naczynko, zaczęła sączyć się krew a ucho puchnąć). Ma założony opatrunek na to uszko i żeby się trzymało zabandażowaną większość głowy. Od poniedziałku zmieniamy jej sami codziennie opatrunek i widzę, że ją to boli. Staramy się ją jak najbardziej uspokoić, głaszczemy ją, mówimy do niej. Odkąd to robimy psica zaczęła się trochę dziwnie zachowywać, kładzie się w zupełnie dziwnych dla niej miejscach, zawsze lubiła leżeć z nami, tam gdzie jest akurat najwięcej ludzi, a teraz cały czas leży sama w innym pokoju albo na balkonie (zawsze na balkonie lubiła siedzieć tylko z kimś), kładzie się w miejscach niewidocznych na pierwszy rzut oka, np. za stołem albo między stołem a komodą. Czy ona się nas boi? Czy przejdzie jej to? Bardzo się wszyscy o nią martwimy.
![]() |
#2 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Pies po zabiegu się boi
Może się stresuje skoro jej zmieniacie opatrunki.
Może lepiej nie głaszczcie, nie uspokajajcie jej w trakcie tego zabiegu, tylko postarajcie się to zrobić szybko i sprawnie, głaszczcie dopiero po wszystkim. Pytaliście weta czy wszystko okej się goi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Spróbujcie, bo wydaje mi się, że nagradzając ją głaskaniem jak panikuje możecie tylko wzmacniać to zachowanie. Psu raczej nie pomoże rozczulanie się nad nim w trakcie czego nieprzyjemnego, pies nie zna czegoś takiego jak pocieszanie
![]() Lepiej chyba nagrodę dawać po wszystkim, żeby pies się uczył, że jak grzecznie przetrzyma nieprzyjemną część, dostanie coś fajnego. Po czym poznajesz, że ją boli? może bardziej niż ból wpływa na nią Wasze zdenerwowanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli chciały się po tym odizolować, to pozwalałam wybrać miejsce, ale szłam tam potem i głaskałam, uspokajałam. Szło sprawnie i nawet jeżeli na ten czas rekonwalescencji nabierały dystansu, to potem wracało do normy ![]()
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2013-08-28 o 22:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Super dziewczyny, dziękuję Wam bardzo za rady, teraz już będziemy tak robić.
Jeśli chodzi o ból no to na przykład tak nerwowo rusza tylną łapką, właściwie jej drga, tak jakby jakiś konkretny nerw był podrażniany, ciężej oddycha, próbuje uciec i nie chce dać się dotknąć bezpośrednio w uszko przy zmianie opatrunku. Może rzeczywiście to też zdenerwowanie, jakoś ciężko nam przychodzi ta cała sprawa związana z zabiegiem, zwłaszcza, że nasza sunia to już seniorka. Daktylku - mam nadzieję, że tak jak Twoim kotom, mojej Biance też wszystko wróci do normy ![]()
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiadomo zwierzak jest zdenerwowany, nie rozumie dlaczego boli, może też postrzegać to tak, że ukochana pańcia mu ten ból zadaje. Myślę, że dużo czułości, cierpliwości, spokoju, trochę rozpieszczania i opieka zgodnie z zaleceniami weta wystarczy, żeby zwierzak doszedł do siebie i szybko zapomniał o tych nieprzyjemnościach ![]() Koniecznie wspomnij też o tym u weta, może coś jeszcze doradzi.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2013-08-28 o 23:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Wróciliśmy od weterynarza, powiedziałam o wszystkim pani weterynarz, powiedziała, że to normalne i że jak skończą się opatrunki to wszystko powinno wrócić do normy. Powiedziała też, że wszystko się ładnie goi i być może we wtorek będzie można zdjąć szwy. Teraz będziemy robić tak jak mówiłyście, dajemy jej pobyć samej. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za pomoc, uspokoiło nas to
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.