Zaburzenia odżywiania... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-12, 11:01   #1
Smile695
Przyczajenie

Zaburzenia odżywiania...

Proszę niech mi ktoś pomoże... od dłuższego czasu cierpię na zaburzenia odzywiania... często mam takie chwile ze nie moge przestać jeść... ja już naprawde sobie nie radzę... nie moge na siebie patrzec, kiedyś odchudzanie szło mi bardzo dobrze dosżłam do 50 kg a teraz 56. wiem wiem, moze to nie jest jakas gigantyczna waga ale czuję sie źle ze samą sobą... z własnym wyglądem i tym, ze nie potrafie czasami powstrzymać się od jedzenia... jak mam sobie pomóc? proszę pomózcie ;(
Smile695 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 19:50   #2
Rudax
Raczkowanie

Dot.: Zaburzenia odżywiania...

Mam ten sam problem, też założyłam o tym wątek. Niestety nie wiem jak Ci pomóc. Ja przytyłam 17 kg w ciągu roku, ciągle jem. Mam doła bo jem, a jem jak mam doła. Błędne koło i nie umiem go przerwać. Okropne.
Rudax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 21:05   #3
Klaudia121444
Raczkowanie

podobnie ja muszę przytyć siedze i jem i jem wpadłam w nałóg
uzalezniłam się od płatek na sucho ....ciągle je jem CIĄGLE siedze i przeżuwam brzuch mam jak balon
Klaudia121444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 21:39   #4
Rudax
Raczkowanie

Klaudia121444 nam chodzi o coś innego. Wydaje mi się że nasz problem to kompulsywne objadanie się - czyli ataki wilczego apetytu spowodowane np. stresem. Przynajmniej ja tak mam. To raczej nie jest jedzenie na chama bo chce się przytyć, przeciwnie.
Rudax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 21:59   #5
Sylwiusa
SPAMER
Nieopłacona reklama

objadanie sie ciągłe, w sytuacjach stresowych, ciagłe skupianie sie na wadze, itd.. to początek problemu. Nie ma na to tabletki. Trzeba udać sie do specjalisty od zaburzeń odzywiania ?(zazwyczaj jest to lekarz i terapełta) i poszukac przyczyn ciągłego niezadowolenia z siebie i poczucia bycia gorszym od innych. Łatwo nad tym wszystkim stracić kontrolę. Powodzenia!
Sylwiusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 22:16   #6
Smile695
Przyczajenie

Wiecie co? dzisiaj było to samo.... z rana zaczęło sie dobrze a teraz siedze i jem słodycze... w poludnie było to samo... kupiłam dzienniczek, od jutra bede zapisywać wszystko co zjem i unikać słodyczy... mam nadzieje ze tym razem wypali bo ja sie wykoncze...
Stary 2013-02-13, 08:57   #7
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Smile695 Pokaż wiadomość
Wiecie co? dzisiaj było to samo.... z rana zaczęło sie dobrze a teraz siedze i jem słodycze... w poludnie było to samo... kupiłam dzienniczek, od jutra bede zapisywać wszystko co zjem i unikać słodyczy... mam nadzieje ze tym razem wypali bo ja sie wykoncze...
obie macie ten sam problem, moze lepiej byloby odpisywac w jednym watku, ja napisalam u Rudax

stres nie dziala w taki sposob, reakcja stresowa wstrzymuje apetyt, nie chce nam sie jesc....chroniczny stres go zaostrza ale nie powoduje napadow generalnie, kompulsy sa wynikiem najczesciej kilku aspektow

klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 09:48   #8
201702090901
Konto usunięte

Dziewczyny, ja tak samo miałam (Mam, ale walczę ze sobą).
Mam niedoczynność tarczycy i od listopada zaczęłam brać tabletki hormonalne. I w połowę listopada taki apetyt dostałam. Jadłam impulsywnie właśnie. Zjadłam, a za parę minut znowu jadłam. Jakby do mózgu nie dociera informacja, że jestem najedzona. Nie czułam głodu. Jedynie co to brzuch mnie bolał. Zaczęłam w ogromnych ilościach pochłaniać słodycze. Przytyłam od tego z trzy kilo. Mówiłam wtedy, że to od tych tabletek hormonalnych zaczęłam tyć, a teraz wiem, że nie od tabletek a od jedzenia. Pamiętam byłam podenerwowana ciągle, płakałam bez powodu, nerwy miałam w sobie i zajadałam je, a i tak miałam wyrzuty sumienia. Pamiętam, że zjadłam śledzie w śmietanie z 2 kromkami chleba i później zjadłam ciastka, batony. Normalnie jakbym była w ciąży. Teraz kontroluje co jem próbuję. Jedynie co to jak nie jem nic słodkiego to nie jem,a ja zacznę to potrafię w bardzo dużych ilościach. Ograniczam się ze słodyczami i wtedy gdy sobie pozwolę to mogę jeść cały dzień słodycze. Teraz mam post i myślę, że wytrzymam.
Umówiłam się do lekarza od zaburzeń odżywiania i jestem w kolejce na zapisy do lekarza. Muszę czekać 8 miesięcy. Też tak jak wy ciągle myślę co będę jeść i mam obsesje na punkcie swojego wyglądu (wagi).

Edytowane przez 201702090901
Czas edycji: 2013-02-13 o 09:49
201702090901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 16:32   #9
201702090901
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agness1980 Pokaż wiadomość
dziewczyny miałam podobne problemy i moja ciocia poradziła mi zestaw do oczyszczania. Początkowo byłam sceptycznie nastawiona ale ostatecznie spróbowałam. Po miesięcznej kuracji okazało się że moje dolegliwości ustąpiły, czuje się lekko i nie jem tyle co kiedyś a przy okazji straciłam kilka kilo bo jakieś świństwa zalegały w moich jelitach :/ Obecnie na wiosnę robię kolejną kurację
A co brałaś na oczyszczanie ?
Stary 2013-02-13, 19:35   #10
Smile695
Przyczajenie

ja na przeczyszczenie stosuję nie raz senes... wiem ze to okropieństwo... widzę czasami skutki ale ... no cóż ;/
dzisiaj planowałam jeść o wiele mniej, fakt, ze nie miałam az takiego dużego napadu jak wczoraj ale rzuciłam sie troche na surówkę z kiszonej kapusty... miałam ochote (wielką) na słodycze ale się nie dałam i dodało mi to trochę motywacji... jadłam dziś głównie jabłka... jutro rano owsianka z cynamonem i małym jabłkiem, w pracy kefir, ewentualnie jogurt naturalny i bułeczka... przypuszczam że ziołowa
Stary 2013-02-14, 09:08   #11
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nati2017 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja tak samo miałam (Mam, ale walczę ze sobą).
Mam niedoczynność tarczycy i od listopada zaczęłam brać tabletki hormonalne. I w połowę listopada taki apetyt dostałam. Jadłam impulsywnie właśnie. Zjadłam, a za parę minut znowu jadłam. Jakby do mózgu nie dociera informacja, że jestem najedzona. Nie czułam głodu. Jedynie co to brzuch mnie bolał. Zaczęłam w ogromnych ilościach pochłaniać słodycze. Przytyłam od tego z trzy kilo. Mówiłam wtedy, że to od tych tabletek hormonalnych zaczęłam tyć, a teraz wiem, że nie od tabletek a od jedzenia. Pamiętam byłam podenerwowana ciągle, płakałam bez powodu, nerwy miałam w sobie i zajadałam je, a i tak miałam wyrzuty sumienia. Pamiętam, że zjadłam śledzie w śmietanie z 2 kromkami chleba i później zjadłam ciastka, batony. Normalnie jakbym była w ciąży. Teraz kontroluje co jem próbuję. Jedynie co to jak nie jem nic słodkiego to nie jem,a ja zacznę to potrafię w bardzo dużych ilościach. Ograniczam się ze słodyczami i wtedy gdy sobie pozwolę to mogę jeść cały dzień słodycze. Teraz mam post i myślę, że wytrzymam.
Umówiłam się do lekarza od zaburzeń odżywiania i jestem w kolejce na zapisy do lekarza. Muszę czekać 8 miesięcy. Też tak jak wy ciągle myślę co będę jeść i mam obsesje na punkcie swojego wyglądu (wagi).
Nati przy niedoczynnosci i generalnie przy zaburzeniach odzywiania powinnas prowadzic inne strategie i oczekiwac innych rezultatow niz osoby zdrowe. To wazne, bo zla dieta moze pogorszyc Twoje dolegliwosci i rozregulowac hormony i na odowrot, hormony sztuczne pzreszkadzaja w redukcji.
Zaburzenia w odczuwaniu glodu i sytosci moga wynikac z wielu czynnikow, aby do tego dojsc nalezy zrobic dluga analiza Twojego menu, stylu zycia, pzreszlosci dietetycznej, chorob itd. Nikt tego na forum nie zrobi zapewne...
Chcialabym Ci pomoc, ale nie w taki sposob, zeby pisac na forum elaboraty lub szczatkowe informacje. W watku Rudax https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675926 mozesz poczytac linki jakie zalaczylam zeby miec swiadomosc z czym sie zmagasz, bo mam wrazenie ze nie rozumiesz do konca skad sie biora kompulsy i co na nie wplywa.

klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 19:09   #12
201702090901
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez klora Pokaż wiadomość
Nati przy niedoczynnosci i generalnie przy zaburzeniach odzywiania powinnas prowadzic inne strategie i oczekiwac innych rezultatow niz osoby zdrowe. To wazne, bo zla dieta moze pogorszyc Twoje dolegliwosci i rozregulowac hormony i na odowrot, hormony sztuczne pzreszkadzaja w redukcji.
Zaburzenia w odczuwaniu glodu i sytosci moga wynikac z wielu czynnikow, aby do tego dojsc nalezy zrobic dluga analiza Twojego menu, stylu zycia, pzreszlosci dietetycznej, chorob itd. Nikt tego na forum nie zrobi zapewne...
Chcialabym Ci pomoc, ale nie w taki sposob, zeby pisac na forum elaboraty lub szczatkowe informacje. W watku Rudax https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675926 mozesz poczytac linki jakie zalaczylam zeby miec swiadomosc z czym sie zmagasz, bo mam wrazenie ze nie rozumiesz do konca skad sie biora kompulsy i co na nie wplywa.
Jak prowadzić inne strategie ? Mam już dość siebie. Napiszę do Ciebie na prywatnym, bo nie chcę zbytnio ujawniać wszystkiego. .
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości