|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Chcę iść na siłownię ale mam kilka pytań - proszę o pomoc :)
Jak większa część kobiet postanowiłam że w tym roku się za siebie wezmę..
Czego oczekuję? : Aby osoby które mają doświadczenie podpowiedziały mi troszeczkę i wspomogły swoją wiedzą. Najpierw może przybliżę mam 23 lata , 170 wzrostu , ważę aktualnie 77 kg ( ![]() Odkłada mi się głównie brzuch oraz uda pupa. Nie chcę schudnąć szybko, chce zdrowo i pomału tak abym nie miała efektu jojo. Chce zmienić styl życia ... Mm pytania : 1. Chcę zapisać się na fitness mam 2 opcje : karnet 12 wejść lub full 30 zł różnica .. z tym że 12 wejść nie ma dostępnej siłowni za free . Jaki wybrać na początek ? czy lepiej na razie poprawić kondycję na samym fitnesie ? Ile razy w tygodniu powinnam chodzić 3 czy 2 ? nie chce przeforsować organizmu po prostu , kondycja moja cienka :/ studiuje wiec z czasem roznie ale mysle ze 3 dni są ok ? 2. Czego powinnam unikać ? makaronów prawie nie jadam tyle co w zupie lub raz na jakiś czas spaghetti, ryba kurczak zapewne wskazany i obie rzeczy bardzo lubię. Zapewne tłuszcze są niedozwolone ? Na ile przed ćwiczeniami powinnam jeść ? i z czego ma się składać ten posiłek ? a co się znów je po ćwiczeniach ?? 3. Jeśli będę chodziła na na fitnes biodra brzuch uda to już nie iść na siłownię na ćwiczenia aerobowe ?? ( to nawet na pszyłość) 4. jak jestem na siłowni to czy mogę właściwie używać wszystkich sprzętów chodzi mi że głównie powinnam zająć się ćwiczeniami aerobowymi i czy mogę je łączyć z innymi tymi steperami rowerkami ? czy to tylko bierznia jest ?? Jeśli moje pytania wydają sie dla Was banalne ok.. ale nie obrażajcie mnie proszę o pomoc bo wiem że jest tu wiele osób które znają się na tym nie chcę sobie zrobić krzywdy. Dziękuje z góry ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Chcę iść na siłownię ale mam kilka pytań - proszę o pomoc :)
Cytat:
![]() Jeść zdecydowanie lepiej jest po ćwiczeniach, a nie przed (u mnie to świetnie działa). No i wiadomo żadnych fastfoodów, tłustego żarcia, sosów, majonezów itp. Jasne, że mogą być wyjątki, ale lepiej unikać. A i przerzuć się z białego pieczywa (jeśli jadasz kanapki) na ciemniejsze (niekoniecznie to najbardziej - tzn. to najciemniejsze ja bym polecała na śniadania, bo na kolację są za ciężkostrawne). Fajną opcją do obiadów jest ryż. Najlepiej brązowy, ale biały też dobry. No i dużo warzyw, i jednak trochę od nich mniej owoców. Radzę poczytać artykuły z netu czy różne wątki na wizazu o zdrowym odzywianiu. Na pewno nie ma co cię obrażać za takie pytania. ![]()
Edytowane przez Miss Puppet Czas edycji: 2011-01-04 o 16:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
dziękuje z rady
![]() Fast foodow nie jadam za to kocham słodycze i przez W domu nie ćwiczę bo właśnie mam słomiany zapał i dlatego wiem że nic z tego nie wyjdzie ![]() ![]() Tłustego nie jem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
1.moja rada jest taka-zastanów się co lubisz i zacznij od tego.Ja np lubie ruch w polączeniu z tańcem i jak zaczynałam ćwiczyć zaczęłam od tego.polubiłam ten wysiłek i potem spróbowalam siłowni-niedługo będzie rok jak chodzę
2.nie myśl o szybkich efektach , zastanów się jak się czujesz po ćwiczeniach jaką siłę daje ci wytrwanie w swoich postanowieniach 3.nie katuj się aż tak dietą-zmień nawyki np jasny makaron na ciemny, napoje słodkie na wodę, chleb jasny na ciemny,ziemniaki zastąp warzywami,kotlety bez panierki są też dobre!, słodycze na gorzką czekoladę,przekąski na orzechy itd 4.wyczytalam ostatnio , że z postanowieniami noworocznymi jest tak ,że zapisanych łatwiej dotrzymać-wpisz siłownię do kalendarza , podobno też po 7 razach statystycznie wchodzi nam to w nawyk,czyli chodząc na siłownię 3 razy w tyg po 2,5 tyg nie będziesz się już zmuszała będzie to przyzwyczajenie Edytowane przez krolewnasmieszka Czas edycji: 2011-01-04 o 22:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja bym radziła siłownie.
Sama przez ostatni miesiąc chodziłam na fit i niby był wysiłek, trochę się zmęczyłam ale jednak siłownia to siłownia, dla mnie idealna jest bieżnia, uwielbiam biegać. Niestety nie bardzo wiem jak ćwiczyć na siłowni, wszędzie sa opisy jak ćwiczyć na mase, przyrost mięśni. A ja chce spalić tłuszcz, i może ujędrnić ciało. Dzisiaj było tak, 20 minut bieżnia tempo 10-11 km/h Potem był rowerek 10 minut Potem orbitrek 5 minut Ćwiczenia siłowe na atlasie, coś na nogi trochę na ramiona ok 15 minut Potem znów bieżnia 15 minut Chyba trochę poskracałam czas, bo w sumie na siłowni spędziłam ok 1h 15 minut Nie wiem jak ćwiczyć, czytam że najpierw siłowy potem aeroby, a na fitnesie zawsze zaczynaliśmy od takich ćwiczeń w formie tańca a kończyliśmy treningiem siłowym
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
To ja się dołączę
![]() Zaczynam chodzić na siłownię. I w związku z tym mam kila pytań: 1. 3 razy w tygodniu to wystarczająco czy jednak za mało? Ważę 60kg przy wzroście 160 chciałabym schudnąć z 5kg tak na początek, więc zastanawiam się czy trzy wizyty w tygodniu tak ponad godz ćwiczeń to wystarczająco? 2. Na ile czasu przed ćwiczeniami i ile czasu po siłowni powinnam coś zjeść? 3. Mój plan to: 10min bieżnia, 20 min orbiterek, 30 min rowerek, 10min ergometr i 10min schodki - wystarczy czy powinnam coś dodać/odjąć? Z góry dziękuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
potem trening siłowy a na koniec areoby kolejność jest ważna- ryzyko kontuzji widzę,że laski u mnie w klubie (choć nie tylko) też najpierw bieznia, orbitrek a dopiero potem siłowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
siłownia to super sprawa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Czesc
![]() ![]() ![]() ja rowniez calym sercem za silownia! chodzilam i na aerobik i na silownie i po silowni (trening silowy i aeroby) widzialam (teraz zaczynam ponownie) najwieksze efekty. Tak jak Marsi11 mowi- najpierw rozgrzewka aerobami (chociaz ja bym dala 10-15 min), pozniej silowka i na koncu aeroby dokladnie sie nei znam ale wiem na pewno ze powinno sie cwiczyc partiami miesni a nie raz rece raz nogi :P czestotliwosc- minimum 2 razy w tyg ale jak sie cwiczy 2x/tydz mozna juz sporo osiagnac ale wiadomo ze 3 to juz lepiej ale zeby z kolei sie nie przemeczyc zwlaszcza jak ktos zaczyna ok godziny przed cwiczeniami cos zjesc koneicznie!!! inaczej mozna zaslabnac!!! (jak zaczynalam cwiczyc nie zjadlam nic przed i niedobrze mi bylo i slabo-cwiczcie z glowa i zjezdzcie cos PRZEDDD!!!) aaa i jeszcze do tych, ktorzy wczesniej nigdy nie cwiczyli: silownia jest tez o tyle dobra dla poczatkujacych, ze ma sie swoje tempo, ktore sie dostosowuje do mozliwosci, i czlowiek sie nei stresuje i nie doluje. wiem, ze niby na aerobiku to motywuje, zeby ciwczyc nawet jesli juz sie nie ma sily ale zawsze mozna chodzic z kims na silownie i sie motywowac wzajemnie ![]() no i jak sie za karnet zaplaci to motywacja wieksza niz jak ma czlowiek wstac z wygodnego fotela w domu :P a w ogole NAJLEPIEJ to znalezc silownie, gdzie jest wykwalifikowany trener czuwajacy nad bezpieczenstwem stawow miesni itd. wtedy wiemy, ze jestesmy pod dobra opieka i ktos ladnie rozpisze cwiczenia, pokaze jak prawidlowo je wykonywac, poprawi bledy, powie w jakiej kolejnosci itd... POWODZENIA DZIEWCZNY!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Witajcie.
Dzisiaj mój kolejny dzień na siłowni. Trenerka która mnie prowadzi mówi, że przez miesiąc jest tzw okres przystosowawczy. I dopiero po tym czasie będziemy pracowały nad kolejnymi partiami ciała. A jest nad czym popracować ![]() Ale tak na początek mój trening wygląda tak : 3 x w tygodniu siłownia * Bieżnia (rowerek, stepper) - 15 min (ma dojść stopniowo do 40min) * Ćwiczenia siłowe na nogi i ramiona 3 x 12 powtórzeń * Brzuszki na ławeczce 3 x 12 i na sprzęcie krótkimi ruchami ile sie da ![]() * Na koniec znów do wyboru bieżnia, rowerek bądź stepper. W pozostałe dni Bieżnia bądź stepper (rowerku nie lubię ![]() Jakie będą efekty zobaczymy za jakiś czas, bo dopiero od piątku ćwiczę. Do tego 5 posiłków z odstępem 3h. 3 Główne + 2 przekąski. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
dora75 - mój plan treningowy wyglądał ciut inaczej, bo tak:
20 minut: bieżnia, lub orbitrek Siłowo (ręce: dwie serie po 15; dół: dwie serie po 20): klatka piersiowa, biceps, triceps, uda, pośladki, obwodzące, przywodzące Brzuch do oporu Prostownik, czyli plecy I na koniec 15 minut na steperze. Cały trening zajmował około półtora godziny, jednak zauważyłam, że mięśnie np. na rękach stały się twardsze, ale nie schudłam chyba nic. Czy ktoś, kto to opracował miał rację, czy może popełniałam jakiś błąd?
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
z tego co wiem i tak jak ja robie to daje 10-15 min rozgrzewki na rowerze a pozniej po silowych 40 min aerobow, wtedy powinna sie na aerobach spalac tkanka tluszczowa, 15 min to malo jak na aeroby a te 20 min na poczatku zmniejsz do samej rozgrzewki a po silowym zwieksz. na silowych juz zaczna sie kalorie spalac wiec na aerobaach powinna leciec tkanka tluszczowa...jesli Dziewczyny macie jakies poprawki co do tego co napisalam to piszcie i nie krzyczcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
jeśli chcesz jakiś instrukcji odnośnie samych ćwiczeń, to zapraszam. zadbaj też o odpowiedni strój. od dłuższego czasu korzystam też z rękawiczek kulturystycznych http://www.sport-shop.pl/rekawiczki-kulturystyczne-dr-p-710.html
w moje pracy liczą się zadbane dłonie ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Silka czy aerobik - to zalezy od tego co bardziej lubisz. Jakkolwiek, skoro sama stwierdzilas, ze masz 'slomiany zapal', to radzilabym ci zaczac jednak od grupowych aerobikow. Cwiczenia w grupie bardziej motywuja (cos na zasadzie konkurencji), zawsze mozesz namowic swoje znajome, zeby dolaczyly (udowodniono, ze jesli podejmujesz sie takich wyzwan, to wieksza szanse na sukces maja ci, ktorzy cwicza razem z przyjacielem. Nie zawsze bedziesz miala ochote sie poruszac, mozesz czuc sie zniechecona brakiem szybkich rezultatow cwiczen - ta druga osoba jest od tego, zeby cie motywowac, jak to sie ladnie mowi 'w dwojke zawsze razniej'). Kolejny plus cwiczen aerobowych, jest nadanie i podtrzymanie tempa cwiczen przez instruktora - mega wazna sprawa. Cwiczac sama sobie na maszynach, mozesz troszeczke udawac, mozesz zwalniac tempo - w przypadku fikolkow, to nie powinno miec miejsca.
Co do diety, to wydaje mni sie, ze bez dobrej diety, zapomnij o konkretnych efektach cwiczen. Zreszta laski powtarzaja na wizazu: najpierw zmien nawyki zywieniowe, cwiczenia to tylko dodatek. Poczytaj 10 przykazan zywieniowych, powinno wystarczyc. Tak naprawde pisze to z wlasnego doswiadczenia. Oczywiscie, kazdy ma 'swoje'. Mnie bardzo odpowiada to, ze stoi nade mna ktos, kto czuwa, zebym sie po prostu nie obijala. Ot tyle. ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Warto też zobaczyć, jaki sprzęt jest na tej siłowni. Bo zwykle znajdują się tam też sprzęty do aerobów (bieżnia, rowerki itp). Ja sobie wykupiłam na początku karnet open na siłownię i fitness, ale zdecydowanie wystarczyłaby mi siłownia. Poszłam 3 razy na zajęcia fitnessowe, ale raczej jako urozmaicenie treningów. A na samej sali robiłam tak:
1. Rozgrzewka na rowerku 10 minut 2. Ćwiczenia siłowe - zmieniałam partie mięśniowe na poszczególnych treningach, czyli jak były duże partie mięśniowe (plecy) w poniedziałek, to potem w środę ćwiczenia głównie na mięśnie nóg itd. Chociaż często się wyłamywałam ze schematu, bo na przykład miałam ochotę na inne ćwiczenie. 3. Kończyłam aerobowo np. bieżnią. Przy czym niektóre treningi robiłam tylko aerobowo, ale za to dłużej. Warto przy tym poczytać o posiłkach okołotreningowych na forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
@Rosario dzięki, wybrałam już ubranie treningowe body sculpture
![]() zatrzymuje ciepło i dzięki temu mogę spalić więcej tkanki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
a czemu to tak koneicznie sportowy stanik
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
ja np. uwielbiam bieżnię, a że jestem posiadaczką dość dużego biustu, w sytuacji, gdy mam na sobie zwykły stanik, moje piersi prawie mi wybijają zęby. Jest to duży dyskomfort, bo latają na wszystkie strony, stanik się przesuwa, opadają ramiączka, itd... A tak... zakładasz sportowy, który z okrągłych cycków robi jajka sadzone, ale za to biegniesz i masz wszystko przy sobie
![]() (ja akurat swój kupiłam na allegro zajakieś 30-40zł, używam do dziś i jestem bardzo zadowolona - to mój najważniejszy ekwipunek na siłce) ![]()
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
hmm no ja w sumie duzego biustu nie mam B w porywach C zalezy jaka rozmiarowka, ale chyba nad tym pomysle i sie rozejrze za takim staanikiem...ale ja przez internet nie lubie kupowac musze przymierzyc, pomacac itp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja kupiłam w Decathlonie koszulkę z wszytym biustonoszem. W wakacje była na promocji, za jakąś śmieszną cenę, bez promocji kosztuje 35PLN. W każdym razie można tam przymierzyć, a taka koszulka to naprawdę wygodna sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
obawiam sie, ze daleko mi do najblizszego decathlonu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hej Heag ![]() ja kupiłam w outlecie koszulke z wbudowanym stanikiem Puma za 49 zł u mnie we Wrocku jest spoto takich sklepów, teraz widziałam piękne adidasa też w outlecie za nie więcej niż 70 zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
hej
![]() ![]() ![]() a lepiej stanik czy wlasnie koszulke z wbudowanym stanikiem? koszulka tak samo trzyma? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
dzieki! jak wyzdrowieje pochodze po sklepach poprzymierzam i zobacze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
noo od czwartku leze...nici z pieknych planow silowniowych i masazowych...tylko czytam Was i zazdroszcze..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.