![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
doradzicie w sprawie studiów? :)
Witam wszystkie wizażanki, chciałabym się was poradzić w pewnej kwestii.. Otóż jestem tegoroczną maturzystką. Wyszło tak, że niestety nie zdałam jednego przedmiotu obowiązkowego i czeka mnie poprawka za 3 dni.
Problem jest taki, że chciałam iść na dietetykę do Bydgoszczy ale ostatni nabór trwa do 3 września, a ja świadectwo mogę odebrać dopiero 13 września.. Także mogę sobie pomarzyć o tym, żeby studiować to co chcę - w tym roku. Mogę iść na kierunki na które się dostanę podczas ostatniego naboru, ale mało mnie interesują a mianowicie archiwistyka i zarządzanie dokumentacją, geografia, europeistyka lub stosunki międzynarodowe w Toruniu. Mogłabym się przenieść po I roku na inną uczelnie, ale nie wiem czy nie było by z tym kłopotów? Jest jeszcze inna opcja - jednoroczne studium kosmetyczne i wizażu. Skończyłabym je po roku, a w przyszłym roku zdałabym dodatkowo rozszerzenie z biologii i wtedy próbowałabym dostać się na dietetykę. Jak sądzicie, co będzie lepsze? Moja mama upiera się przy studiach w tym roku.. Kompletnie nie wiem co mam zrobić, proszę pomóżcie ! ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: doradzicie w sprawie studiów? :)
a studia zaoczne czy dzienne masz obecnie na mysli ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
dzienne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
My nie mozemy Ci powiedziec co masz zrobic.
Ja bym zrobila kosmetyczne na rok i potem poszla na dietetyke. P.S a w Toruniu to na Uniwerku Mikolaja Kopernika?
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
a moze spróbój w tym roku iść na zaoczne i przeniesiesz się na dzienne na drugim roku ?? Nie wiem jaką jesteś osobą ale ja jakbym sobie przerwe zrobiła to na 99 % nie wróciłabym już na studia. Niektórzy robią tak że jadą na rok za granicę , zarobią $ i wracają studiować - u mnie na pewno by to nie wypaliło. Rozumiem poniekąd twoją mamę- zresztą każda mama jest taka sama, bo chce dla nas jak najlepiej.
Nie idz na inny kierunek tylko po to żeby iść studiować bo będziesz się męczyć nie potrzebnie. Ja na twoim miejscu poszłabym na zaoczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja na Twoim miejscu wybrałabym to roczne studium. Oprócz myślenia o przyszłości na studiach liczy się pasja. Nie ma sensu zmuszać się do studiowania czegoś, czego się nie lubi i studiować nie chce, bo może się okazac, że był to czas zmarnowany. Dlatego warto poczekać, przecież to nie jest tak, że w przyszłym roku pozamykają lub spalą wszystkie uczelnie...
![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Tak, ja wiem, że nie możecie mi powiedzieć bo ja sama muszę podjąć decyzję. Chciałam tylko żebyście napisały co byście zrobiły na moim miejscu
![]() Tak, na UMK w Toruniu ![]() ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Dokładnie ! Nie chcę się zmuszać i iść na coś co mnie w ogóle nie interesuje.. Ja też rozumiem moją mamę.. Ona nie studiowała i żałuje więc teraz mnie namawia. Ale przecież ja tylko chcę odłożyć to na przyszły rok. Mam nadzieję, że po tym roku się nie rozmyśle i pójdę na te studia ;p Bo wszyscy mi właśnie mówią że jak zrobię rok przerwy to potem już nie mi się odwidzi. A jeśli chodzi o zaoczne to nie będzie już terminów. To jest właśnie ten problem ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A może idź do pracy w tym roku?
![]()
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Po tym studium otrzymałabym tytuł "Specjalista usług kosmetycznych". Chociaż coś. A po pracy fakt może zdobyłabym trochę doświadczenia, ale jeśli w innym kierunku to co mi to da? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Najszybszy przykład- w sklepie.
Mój były szef jak ktoś przynosił cv i nie było w nim żadnego doświadczenia (nawet roznoszenia ulotek) to papierek od razu wyrzucał. Uwierz, że doświadczenie, nawet w innej ''branży'' jest ważne. Według mnie ważniejsze jest doświadczenie w pracy niż posiadanie tytułu specjalisty od ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() edit: Widzę, że Peggy mnie już ubiegła z wyjaśnieniem ![]()
"- Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć. Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE." Edytowane przez newmoongirl Czas edycji: 2012-08-18 o 12:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Podpisuje się rękami i nogami ![]() Na Twoim miejscu poszłabym na ten kurs, i szukała pracy, jeśli nie dawałabym rady łączyć kursu i pracy to zrezygnowałabym z tego drugiego, ale miałabym świadomość że nie udało się, ale próbowałam ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Zwłaszcza, że studia to istna skarbonka...
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Macie dużo racji, ale ja się martwię, że trudno mi będzie znaleźć jakąkolwiek pracę po liceum. Szukałam pracy w wakacje, niestety efekt końcowy był marny. + dużo moich znajomych roznosiło CV w różne miejsca i kolorowo też nie było. Jedynie po znajomości byłaby szansa. Na znalezienie pracy mam bardzo mało czasu, bo we wrześniu już muszę podjąć decyzję odnośnie studiów.
Po drugie jeśli naprawdę na tym studium jest mało zajęć, a ja nie znajdę pracy to będzie mi się trochę nudzić :P Chyba w poniedziałek wybiorę się tam i dowiem się dokładnie jak to wszystko wygląda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Duże jest Twoje miasto? Jeśli nie to może spróbuj poszukać pracy w mieście obok?
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
ja powiem jedno- tylko nie studiowac niczego na sile.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
No w Toruniu jest około 200 tys mieszkańców.. Raczej za duże to ono nie jest
![]() Dziękuję Wam dziewczyny za wszystkie spostrzeżenia. Są naprawdę pomocne ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Też jestem tego zdania. Dlatego za wszelką cenę chce tego uniknąć. Od zawsze interesowałam się biologią i chcę iść w tym kierunku. Dietetyka albo kosmetologia. Obawiam się trochę chemii, bo będzie jej dużo, ale mam nadzieję że dam radę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
W wielu miejscach jest ciężko z pracą, takie czasy. Ale niewykluczone, że przez rok coś znajdziesz, nawet jakieś głupie wykładanie towaru w marketach, zawsze jakiś grosz wpadnie.
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Moja siostra takze chciala isc na dietetyke do Torunia, jednak sie nie dostała, dlatego idzie w tym roku na studium, w tym czasie pouczy sie do rozszerzenia z biologii i sprobuje za rok dostac sie na studia, mysle ze nie warto iść na studia byle by iść, sprobuj za rok, to Twoje zycie, mama może doradzić, jednak wybór nalezy do Ciebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A nie lepiej 2-letni technik usług kosmetycznych? W wielu szkołach policealnych ten kierunek jest całkowicie za darmo, w trybie zaocznym ![]() Za rok bez przeszkód mogłabyś pogodzić to ze dziennymi studiami. Miałam rok przerwy pomiędzy liceum a studiami, więc nie wierzę, że "po przerwie trudno iść na studia" ![]() Edytowane przez slonecznikow_a Czas edycji: 2012-08-18 o 13:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Wielu moich znajomych również tak zrobiło. Poszli na kierunki które ich nie interesują i co gorsza głównym przedmiotem np jest matematyka, a w szkole mieli ledwo 2 na koniec roku.. Podejrzewam że spora część sobie nie poradzi i rzuci studia.
Zastanawiam się również nad Toruńską Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości. Tam mogłabym studiować kosmetologię dziennie lub zaocznie. W granicach 550-600 zł na miesiąc. Plus jest taki że nie bd musiała dojeżdżać do Bydgoszczy tylko bedę miała uczelnie na miejscu. ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- A o kierunku w szkołach policealnych - 2-letni technik usług kosmetycznych za darmo nie słyszałam, ale być może że mało szukałam informacji na ten temat. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zgadzam się z wypowiedziami pozostałych wizażanek. Nie ma sensu, żebyś szła na europeistykę czy archiwistykę, skoro Cię to nie interesuje. Lepiej być rok w plecy, niż 3 lata w plecy. Na Twoim miejscu poszłabym do tego studium dwuletniego i dalej szukała pracy, a za rok składała na wymarzone studia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
.
|
ja bym poszla do tego studium, a pozniej probowalabym dostac sie na studia.
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
zdecydowanie poszlabym na studium, a pozniej na to co chcesz robic czyli dietetyke..
![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja też wolałabym poświęcić rok niż iść na studia, które w życiu mi się nie przydadzą, tym bardziej, że poziom niektórych na UMK jest zastraszająco niski
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
ja poszłam w pierwsze lepsze miejsce, które reklamuje się za pomocą ulotek, zapytałam czy kogoś do roznoszenia nie potrzebują i jest, okazało się, że tak. lepszy rydz niż nic. a doświadczenie mam póki co zerowe, czyli takie jak twoje. poza tym - jak teraz pójdziesz na jakąś europeistykę i podejdziesz do sesji to wykorzystasz część punktów ECTS i w przyszłości gdy zmienisz na dietetykę może się okazać, że za część dietetyki będziesz musiała zapłacić.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-08-19 o 20:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Idź tylko na te studia, które wymarzyłaś ! Ja poszłam na te ,,z musu,, , bo rodzice ponaglali, i po roku poszłam na to, co chciałam !
![]() A ja też z kuj. pom. ![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Na pewno nie rób sobie rocznej przerwy. Tutaj masz artykuł mojego kolegi z poradami co robić gdy się nie dostalo na wymarzony kierunek.
http://www.edu.edu.pl/porady/nie-dos...-kierunek/7083 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:28.