![]() |
#1 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 449
|
Brak prywatno¶ci
Temat dawno nieaktualny
Tre¶æ usuniêta, wypowiedzenie licencji przez u¿ytkownika Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2019-05-27 o 09:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 792
|
Dot.: Brak prywatno¶ci
Udaj, ¿e zgubi³a¶ klucze i wymieñ jeden zamek. Tylko potem bêdziesz musia³a byæ konsekwentna i nie daæ im kopii...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 807
|
Porozmawiaj o tym ze swoj± mam±. Skoro Cie sprawdzaj± i do tej pory nic z³ego nie zauwa¿yli to chyba Twoja mama widzi, ¿e jeste¶ odpowiedzialn± osob±?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 182
|
Na nagabuj±c± babciê to zostaw klucz w zamku ustawiony poziomo, to babcia swojego nie da rady w³o¿yæ do zamka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 47 595
|
Jezu drogi sama siê stawiasz w roli ofiary. Zachowujesz siê jak piêciolatka do której ka¿dy mo¿e podej¶æ sprzedaæ kopa i zabraæ lizaka a ty odwrócisz siê na palcach i bedziesz p³akaæ. Twardym trzeba byæ nie miêkkim, zacznij walczyæ trochê i nie stêkaæ ¿e "o bo¿e nie dam rady bo zgarnê opiernicz" bo z dwojga z³ego lepszy opiernicz - kiedy¶ im siê znudzi ni¿ to co masz teraz. Jak na ludzi rozmowa i argumenty nie dzia³aj± to siê przechodzi do czynów. Naprawdê bardzo dajesz sobie wej¶æ na g³owê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usuniête
|
Zaczn± siê gro¼by bez pokrycia i co ci zrobi±?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 583
|
Cytat:
...it's about practice. Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2019-05-27 o 09:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 561
|
Ale rozumiem, ¿e to nie jest Twoje mieszkanie i sama siê nie utrzymujesz? Skoro mama p³aci za angielski, to podejrzewam, ¿e wszystkie rachunki i czynsz te¿. Masz dopiero 18 lat, wiêkszo¶æ ludzi jeszcze mieszka z ca³± rodzin±, a Ty krzyczysz o brak prywatno¶ci. Babcia powinna Ciê jednak uprzedzaæ, ja bym wyskoczy³a na ni± z wa³kiem do ciasta i powiedzia³a, ¿e s³ysza³a¶ o w³amaniach do s±siadów i my¶la³a¶, ¿e to z³odziej, wiêc lepiej dla niej, gdyby zawiadamia³a o wizytach.
---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- O ludzie. Ona jest doros³a. Wielu ludzi w jej wieku musi siê ju¿ samemu utrzymywaæ. Ma mieszkanie i utrzymanie za free, i super, nic tylko siê cieszyæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 824
|
zamontuj zamek do swojego pokoju, nikt Ci tam nie bêdzie wchodzi³ i bêdziesz mieæ spokój
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usuniête
|
Ja tam nie wiem czy bym siê cieszy³a z takiej odpowiedzialno¶ci i zawracania gitary. Bo jaki z tego po¿ytek? Mieszka z dala od matki i musi przej±æ wszystkie doros³e obowi±zki a do tego kto¶ jej stêka ¿e kasy nie da jak bêdzie krêciæ nosem. Trzeba wyznaczaæ granice jak ju¿ ma siê doros³e zajêcia tj. matka od ciebie wymaga samodzielno¶ci i odpowiedzialno¶ci to wymagaj od innych by jak doros³ego ciê traktowali i szanowali twoj± prywatno¶æ. Umów siê z babci± ze chêtnie spêdzisz z ni± niedziele, zapraszaj j± na co tygodniowe umówione obiady - bêdzie mia³a szanse sprawdziæ jak wyglada dom jak siê czujesz i jak ci idzie a wszystko pod twoj± kontrol± bez odwiedzin o 6 rano w sobotê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiedz babci, ¿e jeste¶ zmêczona po ca³ym tygodniu w szkole i przeszkadzaj± ci takie niezapowiedziane wczesne wizyty, ale bêdzie Ci mi³o, jak bêdzie przychodzi³a do ciebie co niedzielê na obiad, który sama bêdziesz robiæ. Wtedy bêdziecie mog³y sobie porozmawiac i zobaczy, jak ci idzie w domu. Ja bym spróbowa³a poszukaæ powodu, dla którego ciebie tak kontroluj±. Jak nie nauka, imprezy, to mo¿e masz ch³opaka i z tym maj± problem? Albo nie wiedz±, czy masz, i chcieliby siê dowiedzieæ, czy nie nocuje u Ciebie. Szósta rano w soboty to mo¿e byæ kontrola, czy nie le¿ysz w ³ó¿ku na kacu po imprezie. ot, tyle. Babcia jest jak rozumiem ze strony mamy? Nasuwa mi siê pytanie, w jakim wieku Twoja mama Ciê urodzi³a.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 881
|
Jak dla mnie to boisz siê odpowiedzialno¶ci, albo jeste¶ doros³a, wymieniasz zamki i odpowiadasz za siebie, wyznaczaj±c w ten sposób granice, albo tkwisz w tym co masz i dajesz sobie wchodziæ na g³owê, takie trochê: chcia³abym, a bojê siê... Niestety nie da siê dogodziæ wszystkim...
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorko - jaki masz kontakt z babci±? Jest on na tyle dobry, ¿e gdy zadzwonisz do niej w pi±tek i po¿alisz siê, ¿e mia³a¶ beznadziejny tydzien i jeste¶ ubita i ¿e w koñcu w sobotê bêdziesz mog³a sobie to odbiæ i pospaæ do 12, a potem zaprosisz j± na obiad na niedzielê, nie bêdzie to podejrzane? Nie wiem, czy nieuwa¿nie w±tek przeczyta³am - ale Ty chyba o tym ci±gle rozmawiasz z matk±, babciê próbowa³a¶ przegadaæ? A mo¿e... to ty wpadnij jej do domu o 6 rano w sobotê albo przed lekcjami w tygodniu i spytaj, co s³ychaæ? ![]()
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2013-01-13 o 14:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usuniête
|
Zgadzam siê, nie w zamkach rzecz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 719
|
Cytat:
![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2019-05-27 o 09:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Konto usuniête
|
18 latka musi dbaæ o to, ¿eby p³aciæ regularnie rachunki i o mieszkanie. No straszne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usuniête
|
No ja tam nie wiem ale ja decyzjê o samodzielno¶ci podjê³am ¶wiadomie i jest ró¿nica miêdzy mieszkaniem samemu a z rodzicami. Ona wyboru nie mia³a, samodzielno¶æ spad³a jej z nieba i ma prawo byæ z³a, nie radziæ sobie, albo odczuwaæ ¿al bo dla mnie wystawienie licealistki na pastwê nieodpowiedzialnego brata nie jest zbyt fajne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 812
|
Autorko... Nie znam ciê i nie twierdzê, ¿e nie jeste¶ osob± odpowiedzialn±, ale dla mnie sprawdzanie samotnie mieszkaj±cej 18-latki przez rodzinê wydaje siê ca³kiem normalne. Wizyta babci w sobotni poranek pewnie ma na celu sprawdzenie, czy nie nocowa³ kto¶ u ciebie, a zagl±danie do lodówki i szafek, to kwestia tego, czy nie posiadasz czego¶ niezdrowego i nieodpowiedniego dla m³odej osoby. Nawet je¶li dot±d nie by³o powodów by ci nie ufaæ, wchodzisz w wiek doros³y i na pewno zaczn± nadarzaæ siê wiêksze "okazje" do ró¿nych czynów, które mog± nie spodobaæ siê twojej mamie. Oczywi¶cie nie chcia³abym ujmowaæ upierdliwo¶ci zachowania osób kontroluj±cych ciê, ale moim zdaniem nie ma nic nienormalnego w kontrolowaniu nastolatki.
Masz jednak trzy wa wyj¶cia: rozmawiaæ z mam± dopóki nie odpu¶ci, zaakceptowaæ sytuacjê, albo ze wszystkimi konsekwencjami przej¶æ na w³asne utrzymanie.
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 363
|
Cytat:
![]() A co ze studiami? Nie mo¿esz podj±æ ich w innym ni¿ rodzinne mie¶cie - bez babci i brata mamy? To mieszkanie mo¿ecie komu¶ wynaj±æ, a ty wynajmiesz sobie gdzie indziej, zosta³o Ci raptem pó³ roku do przemêczenia. Chyba, ¿e nie masz matury w tym, roku, albo nie planujesz wyjazdu na studia ![]()
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2019-05-27 o 09:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 741
|
Cytat:
Cytat:
Wcale bym sie nie zdziwi³a gdyby Ciê nachodzili na .. wyra¼ny prikas matki Ona Ciê w ten sposób kontroluje.proste.np o 7-mej rano spokojnie móg³by byc u Ciebie jaki¶ ch³opak ; a co nie ? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 549
|
wytrzymaj jeszcze. Skup siê na nauce itp. Po maturze jedziesz do pracy, potem do innego miasta na studia - bêdziesz mia³a wiêcej spokoju. Innej rady chyba nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 557
|
Nie macie racji. P³acenie rachunków, szko³a i ogarniecie domu to du¿o obowi±zków jak dla 18- nastolatki. Opr za niezap³acony pr±d jest mocno nie na miejscu bo to nie ona mia³ pilnowaæ terminowych wp³at.
Reakcja rodziny niepowa¿na, naczytali sie o narkotykach, sexie, niechcianych ci±¿ach, alkoholu wyrobili sobie b³êdne zdanie i teraz juz tylko szukaj± dowodów na poparcie tego co oni juz i tak wiedz±. Grzebanie w szafkach i ¶mieciach to nie jest normalne zachowanie. Teksty o tym ze jeste¶ na mamy utrzymaniu i masz sie s³uchac s± g³upie- rodzice maja obowi±zek utrzymywac swoje dzieci do czasu ukoñczenia przez nie szko³y sredniej lub studiów. Jak nie to o swoje nalezy walczyæ w s±dzie. Porozmawiaj z mam±, ba nawet zrób awanturê. Bo je¿eli to wszystko dzieje sie na polecenie mamy to znaczy ¿e nie ma do ciebie zaufania ale jednoczesnie zostawi³a ot tak swoj± córke sam±. Powiedz ze szczegó³ami ¿e babcia grzebie w ¶mieciach, ze przychodzi w sobotê o siódmej, jak sie mama tak boi to zaproponuj szczera rozmowê. A tak dodatkowo to mia³am podobnie, jak wyjecha³am na studia, czyli by³am od ciebie rok starsza to rodzice wynajêli mi kawalerkê, gdzie co jaki¶ czas bez zapowiedzi przychodzi³a babcia i na przyk³ad ZABIERA£A moje brudne rzeczy do prania, robi³a zakupy, grzeba³a w szafkach i przek³ada³± rzeczy po swojemu. Rodzinie zrobi³±m mega awanturê, powiedzia³am ze jak sie nie odp...± od mojego zycia osobistego to sie nie zobaczymy wiêcej. Wyprowadzi³am sie do mieszkania z innymi lud¼mi tak ¿eby nie by³o tak ³atwo mnie nachodziæ, a ka¿da wizyta rodziny musia³a byc wczesniej zapowiedziana. Wysz³o to wszystkim na dobre. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201607050913 Czas edycji: 2013-01-13 o 17:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 557
|
Cytat:
w akademiku nie bêdzie mniej prywatno¶ci- nikomu nie bedzie sie musia³a t³umaczyæ czemu dzisiaj nie ma swetra lub dlaczego w sobote ¶pi a¿ do 9 rano. Nie rozumiem ludzi którzy hoduja swoje dzieci, "daje kase to masz sie mnie s³uchac bo to ja wydajê polecenie" fatalna postawa rodzica. która ¼le zaowocuje w przysz³o¶ci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usuniête
|
Proooszê ciê ona by³a nieletnia jak matka wyjecha³a, tym siê powinien mops zainteresowaæ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usuniête
|
Zosta³± sama w pa¼dzierniku, jak skoñczy³a 18 lat. Dobra, odpuszczam, widocznie mamy inne pojêcie doros³o¶ci, ja w tym wieku nie by³am dzieckiem i patrzê przez ten pryzmat. Mo¿e inni potrzebuj± wiêcej czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usuniête
|
Doczytaj, przed osiemnastk± mieszka³a z nieodpowiedzialnym wujkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 824
|
A ciekawe co by zrobi³a babcia jakby autorka specjalnie po mieszkaniu porozrzuca³a wymiête prezerwatywy, stringi, mêskie gacie, mo¿e jakie¶ kajdanki... a w lodówce torebka z bia³ym proszkiem
![]() A no i w koszu na ¶mieci kilka zu¿ytych testów ci±¿owych ![]() Mo¿e by dosta³a zawa³u i problem z g³owy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 824
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.