![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() obrączki matowe czy błyszczące?
Hej
![]() Chciałam zapytać czy są jakieś wady obraczek matowych. Bardzo mi się podoba kombinacja matowego z błyszczącym, ale jubiler odradził nam kupowania matowych obrączek, bo są potem z nimi tudności. Te trudności występuja np. wtedy, gdy zarysuje sie obrączkę. Podobno wtedy trudniej jest to naprawić - bo błyszczącą można wypolerować. No i mam dylemacik. Wiecie cos może na temat matowych obrączek? Czy rzeczywiście są z nimi problemy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: obrączki matowe czy błyszczące?
Cytat:
pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() W wątku "obrączki" Tajusia pisała o wadach i zaletach łączonych obrączek błyszczących z matem i kobietki wymieniały sie doświadczeniami odnośnie obrączek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=47914 My też zamówiliśmy obrączki łączone, tyle że delikatny mat jest w środku a dość wysoki rant jest błyszczący, wykonuje je dla nas RedRubin na zamówienie, mat umieszczony w środku jest mniej narażony na wycieranie, to taka rada jaką otrzymaliśmy i w zasadzie logicznie rzecz biorąc to by się zgadzało, a dożywotnia gwarancja pozwala nam na odświeżanie obrączek dowolną ilośc razy, więc ryzyko, że obie częsci staną się jednakowo błyszczące jest tym mniejsze ![]() Osobiście nie mam doświadczenia w użytkowaniu i zużyciu...okaże się za pare lat ![]() pozdrowionka! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam obrączki "łączone" z białego złota, matowo - błyszczące. A w zasadzie to drugie, bo mat po prostu się... starł... Trwało to może z rok i teraz zdecydowanie wyglądają inaczej niż na początku. Można je znów zmatowić, ale to się łączy ze zmniejszeniem ich grubości (trzeba ścierać ich powierzchnię).
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wybraliśmy obrączki błyszczące z białego i żółtego złota
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Matowe obraczki tylko przez kilka lat wygladaja ladnie. Wiem cos o tym, wybralismy matowe, bardzo nam sie podobaly. No i po 5 latach noszenia po macie prawie sladu nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Hmm... Czyli jednak lepiej jest kupić błyszczące obrączki. Szkoda, że te matowe tak szybko się niszczą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
My zamówiliśmy obrączki łączone z "żółtego złota". Jedna połowa jest błyszcząca, druga matowa, co będzie za parę lat to dopiero zobaczę, takie nam się bardzo podobały, więc zdecydowaliśmy się na nie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
ja mam na uwadze takie:
http://www.udanyslub.com.pl/?p=Mztwb...OzA7MA==&kid=1 (duo duo, ale w BIALYM zlocie, bo zoltego nie lubie) albo cos w tym stylu: http://www.sklep.yes.com.pl/produkt/...t=32&podzial=4 (ale tez tylko BIALE zloto, czyli ten zolty mat mialby byc bialy) jeszcze ciagle szukam, ale polaczenie matowego z blyszczacym bardzo mi sie podoba... w domu raczej nie bede obraczki nosic, bo mam taki nawyk, ze jak wracam z pracy czy innego miejsca do domu, to sciagam cala bizuterie, zegarek itd. juz sama nie wiem co o tym macie sadzic... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
My nasze także zamówiliśmy w Aparcie. Uważam, że jeśli podobają się Wam obrączki z matem to nie ma się co zastanawiać. Obrączka jest symbolem, który będziemy nosić do końca życia, uważam że dla osób ją noszących zawsze będzie piękna i jedyna, choć się wytrze czy zarysuje (błyszczące obrączki także ulegają różnym uszkodzeniom-choć może łatwiej je naprawić). Brat mojego przyszłego męża, wybrał obrączki z białego złota, całe matowe z połyskującymi brzegami, noszą się świetnie i wyglądają super. Ja polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja wam mat zdecydowanie odradzam!!!!nam juz po 2 mies.zrobił sie z nich koszmarek-pół mat pół błysk,ale tak nie równomiernie że wyglądały jak by miały ze 100 lat.
Też bylismy na ten mat napaleni i nie słuchalismy rad,aż sie sami przekonalismy i zamiast je piaskować na nowo (czyli matowić),wypolerowaliśmy je i są calutkie błyszczące i teraz wyglądają super. Poza tym mat nietylko sie ściera,ale i rysuje. Jednym pewnie szybciej drugim wolniej,ale jednak nie jest to efekt trwały.Moim zdaniem nawet jak wam sie podobają naprawdę sie zastanówcie,bo te piekne w dniu slubu obrączki mogą szybko stac sie czyms co na waszych palcach będzie wyglądac jak odpustowy pierścionek dla małych dziewczynek. I potem nie kazdy model fajnie wygląda jak sie go "przerobi" na błyszczący My chcielismy byc mądrzejsi i stwierdzilismy że przecież sobie można je co jakis czas matowić na nowo,ale -to jest bardzo upierdliwe ciągle je do złotnika nosić (poza tym 20 zł ciągle) -Przy matowieniu TRACI SIE NA ZŁOCIE!!!!!więc po kilku takich zabiegach może juz było by widać że sa cieńsze. to tak ode mnie. pozdrawiam
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Matowe są takie ładne... ale zrezygnowaliśmy na rzecz błyszczących, żeby się nie niszczyły, bo szkoda by było...
Chcieliśmy łączone złoto żółte i białe i tu też pojawił się problem: o ile na zdjęciu wygląda to ładnie, o tyle w rzeczywistości ta różnica się zaciera i obrączki wyglądają jak wyblakłe, przy czym kolor białego złota jest po prosu tłumiony przez ciepły kolor żółtego złota. Wstawiam te, które nam się podobały. A więc prawdopodobnie pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, żółte złota, ale kroj płaski, nie półokrągły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
moja obrączka 6 lat temu też była matowa
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
a my mamy błyszczace, ale zeby byly w miare nowoczesne wybralismy kwadratowe... kupilismy je w arenjubiler (grawerka gratis), ktory mial rewelacyjne ceny podczas targow w listopadzie w palacu kultury (a do obraczek dostalismy jeszcze maly zloty prezencik - zloty lanczuszek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
hmm...a mnie się błyszczące nie podobają
![]() ![]() taverney-a gdzie kupujecie swoje?Bo widzę,że ty też z pyrlandii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Hej Pyrko
![]() My mamy to szczęście, że od mojej przyszłej Teściowej dostaliśmy złoto na obrączki, więc damy je po prostu do znajomego złotnika, żeby nam obrączki zrobił. Ale kiedy nie było jeszcze wiadomo o tym złocie, to zrobiłam wywiad u lubilerów. Znalazłam jubilera w CH Panorama na Górczynie u którego koszt grama złota (białe i żółte tak samo, próba standardowa) wynosi 77 złotych, więc koszt dwóch obrączek zamyka się w granicach 600-700 zł w zależności od grubości. Było to najtaniej w mieście, a obrączki robią śliczne ![]() ![]() W CH Panorama ten jubiler znajduje się w złotym pasażu, wśród trzech innych, utrzymany jest w takich żółtych tonacjach. A tak na marginesie, to w niedzielę 15 stycznia w Arenie są targi ślubne. Te z tego tygodnia to był niewypał kompletny, zero organizacji i totalny brak wystawców, firma z obrączkami była tylko jedna Faso i uważam, że mają wygórowane ceny. Ale może te targi w niedzielę będą bardziej udane i będzie w czym wybierać. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dzięki!
![]() Na targi się chyba wybiorę.Nakręcili z tymi targami,najpierw reklama,że u nas a 15-tego w w-wie,póżniej,że odwrotnie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Widzę, że generalnie odradzacie zakup obrączek matowych. Ze względów praktycznych. Ale ja mając do wyboru ten sam wzór obrączki w wersji matowej i błyszczacej bez wachania wybrałam mat. Matowe obrączki po prostu do mnie przemówiły! Firma Aren Art, w której dokonywałam zakupu wykonała mi grawerunek w cenie zakupu i udzieliła dożywotniej gwarancji. Zatem jeżeli mat mi się zetrze, oni go - oczywiście bezpłatnie - przywróca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
A my jednak kupujemy błyszczące (białe i żółte złoto) i bez żadnych wzorów. Jubiler pokazał nam swoją obrączkę (mat w środku+wzorki) po kilku latach noszenia. Obrączka zrobiła się szara, a że jeszcze ją powiększał, wzorki się rozeszły. I pomógł nam w ten sposób podjąć decyzję
![]() Pozdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
wybraliśmy obrączki z żółtego złota, zawierają zarówno błysk jak i mat, z tym że zdecydowaliśmy się na wzór prążkowy i paseczki matowe są w zagłębieniach czyli tak szybko się nie wytrą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
nie matowe... mój pierścionek juz nie jest matowy ;( trzeba oddac go do piaskowania termin realizacji 3 tygodnie) jest to bezpłatne, ale ja się z nim nie rozstaję
![]() pzdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam matowe obrączki od 5,5 roku i nadal sa matowe! Moz eto zależy od złota? Noszę obrączkę każdego dnia, ale nie zmywam w niej, nie myję się itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
po lekturze wielu artykułów o białym złocie i matowym postanowilismy kupic wyłącznie zółte złoto błyszczące
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
My z TŻ byliśmy dziś po raz n-ty w Aparcie i Kruku i chyba kupimy obrączki łączone z białego i żółtego złota z Aparta. Matowione białe złoto jest w środku, dlatego liczymy, że tak szybko się nie wytrze. Ale generalnie stwierdziliśmy, że chyba nie ma sensu przejmować się, bo jeżeli nie będziemy chcieli oddać do piaskowania (bo to uciążliwe i zmniejsza grubość obrączek), to po prostu damy je raz wypolerować i też będą ładne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak widać "markowe" produkty nie zawsze są pierwszej jakości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.