|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czy mozna upiec ciasto w prodiżu ???
Drogie Wizazanki ...czy znacie jakis fajny i prosty przepis na ciasto pieczone w prodizu
![]() Niestety nie mam w domu piekarnika a jedynie plyte ceramiczna i nie moge upiec normalnie ciasta... kiedys wydawalo mi sie, ze jako kobieta "nowoczesna" i bardzo "zabiegana" nie bede miala czasu ani ochoty na uzywanie piekarnika, dlatego w mojej kuchni zabraklo takowego sprzetu... Niedawno okazalo sie jednak w jak wielkim bylam bledzie ![]() Mam okragly prodiz, w ktorym tez podobno cos mozna wyczarować ... nie znam jednak żadnego przepisu na udane ciasto...
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy mozna upiec ciasto w prodiżu ???
Oczywiście że można. Mój tata kiedyś piekł murzynka w prodiżu i wychodził mu pyszny. Jutro znajdę ten przepis, ale myślę że każdy murzynek w nim wyjdzie
![]() Razem z prodiżem, jest taka blaszka z takim metalowym patyczkiem na środku jakby (metalowy patyczek, ciekawie brzmi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
W prodiżu można piec zwykłe ucierane ciasta typu murzynek czy jakieś babki, moja mama piecze też sernik, ale ma dolną grzałkę. Jak chcesz jutro podrzucę ci jakieś przepisy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
dp prodiża nadjae się ZEBRA, paski wychodzą ładne.Poza tym Fale Dunaju, babki, biszkopty, ja robię czasem szarlotkę,sernik ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ciesze sie bardzo
![]() ![]() z tego co zrozumialam najlepiej udaja sie ciasta zwane przez mojego TZ "suche" czy tak ??? a slyszalyscie o jakims ciescie bardziej "mokrym" ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Myślę że powinien wyjść biszkopt, potem go wystarczy nasączyć i przełożyć kremem.
Z przekładanych np. takie: Królewiec czyli tzw. ciasto czeskie Ciasto: 3 szkl mąki tortowej 2 jajka ½ szkl cukru pudru 2 lyzeczki sody 2 lyzeczki miodu 1/2 kostki masla Z powyzszych skladnikow zagniesc ciasto. Podzielic na 3 rowne czesci, ja rozwalkowuje, przykladam jakas forme do pieczenia wielkosci sredniej tortownicy lub blaszki prostokatnej i od tego odkrajam ciasto. Upiec w temp. 180 st. ok 10 minut. Nie przypalic! Masa: 3 szkl. mleka 6-7 lyzek kaszki manny 3/4- 1 szkl. cukru Z tych skladnikow ugotowac gesta kaszke. 1 i 1/2 kostki masla + 2 zoltka - utrzec, dodawac kaszke po lyzce. Do tego dodac sok z jednej malej cytryny. Na koncu dodac sok z 1 cytryny. Kremem przelozyc platy ciasta, mozna od razu, a mozna tez po kilku dniach, wowczas ciasto zmiekne, ale to i tak nie ma znaczenia, poniewaz ciasto mieknie od masy tak czy inaczej. Uwaga na platy ciasta, po upieczeniu sa kruche i lamliwe. Wierzch mozna posypac orzeszkami lub polac polewa, co kto lubi. Albo takie ucierane: Blyskawiczne ciasto z owocami na oleju 4 jaja 1 szklanka cukru 0,5 szkl. oleju 1,5 szkl. maki luksusowej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia owoce (np truskawki, jagody, wisnie, jablka) aromat (np pomaranczowy) zmiksowac cale jaja z cukrem, dodac olej i miksowac, na koniec dodac make z proszkiem, zapach i wszystko razem dobrze zmiksowac. foremke wysmarowac tluszczem lub wylozyc papierem do pieczenia, wylac ciasto i na ciescie ulozyc owoce. piec ok godzinke w uprzednio nagrzanym piekarniku. I jeszcze jeden Królewiec, z masą budyniową: Ciasto kruche: 30 dag mąki, 8 dag cukru, 2 łyżki miodu, może być sztuczny, 1 jajko, 1/2 lyżeczki sody, 15 dag margaryny. Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 8 dag cukru, cukier waniliowy, 2 szklanki mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 margaryna. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części, osobno upiec na złoty kolor. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Połączyć z przesianą mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor w tej samej blasze co kruche placki. Mleko zagotować z cxukrem i margaryną (odlać pół szklanki). W odlanym mleku rozprowadzić mąkę, wlać na wrzące mleko, podgrzewać aż budyń zgęstnieje (ma być dość rzadki). Na kruchy placek wylej część gorącej masy, przykryć biszkoptem, wylać masę i na wierzch nałożyć kruchy placek spodem do góry. Wierzch można polać masą albo polewą czekoladową, wstawić do lodowki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Nutka nie gryzie!
|
kiedys prodiże byly bardzo popularne..ja nigdy niepiekłam ale pamietam że babcia tak..ciasta byly nie tylko smaczne ale fajnie wyrośniete
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
![]()
Wydaje mi sie, ze w prodizu mozna piec takie same ciasta, jak w piekarniku. Kiedys uzywalam tylko prodiza i jak wyprowadzilam sie z domu, strasznie mi go brakowalo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Polecam Fale Dunaju, mozna połozyc sliwki i na to masę. Na pewno keks pieczony w prodizu bedzie wyższy niz na blaszce. Ja mam taki przepis z winiar na szarlotkę, która najlepiej wychodzi w prodizu i sernik z sera w wiaderku z Lidla. Prodiz kupiłam moze 2 lata temu, a piekarnik tez mam. Czasami na małe ilości nie opłaca mi sie grzać piekarnika. A w prodizu piekę tez mięso. Poza tym dno prodiża służy mi jako duża miska, duzy rondel ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Robiłam kiedyś w prodiżu karpatkę i nie wyszła
![]() Podam jeszcze przepis na wspomniane wyżej Fale Dunaju, z wiśniami. przepis pochodzi z Poradnika Domowego Ciasto: 35 dag mąki, 25 dag margaryny, 25 dag cukru, 6 jajek, słoik wiśni z kompotu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Krem: 25 dag masła, 1 budyń waniliowy na 2 szklanki mleka, 10 dag cukru, 1,5 szkl. mleka, sok z 1 cytryny. Polewa: po 10 dag czekolady mlecznej i gorzkiej, 10 dag masła. Masło utrzeć, ciągle ucierając porcjami dodawaj cukier i jaja, na koniec mąkę z proszkiem. Do polowy ciasta dodaj kakao. Jasne ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy 28 cm, pokryj równą warstwą ciemnego ciasta. Na wierzchu ułóż osączone z kompotu wiśnie. Piecz ok. 45 minut w temp. 180-190 st. C. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 4 lyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj z resztą cukru, ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z dodawanym powoli zimnym budyniem oraz sokiem z cytryny. Krem rozsmaruj na zimnym cieście, wstaw do lodówki. Czekoladę rozpuśćz maslem na parze, wylej na ciasto, widelcem wyżłob fale. Wstaw do lodówki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Wielkie dzieki - Sonja1
![]() jak zrobie ![]() martwi mnie tylko : Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
To dotyczy tego ciasta z owocami? Spokojnie możesz prodiża nie nagrzewać (nigdy nie próbowałam, nie wiem czy to wykonalne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja zawsze nagrzewalam tylko gore od prodiza i zawsze wychodzilo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bede musiala poeksperymentowac ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Myslicie ze wyjdzie mi tiramisu w prodizu, takie gotowe tylko dodac jajka i mleko?? Tylko wlasnie nie wiem czy sama gore czy dol tez wlaczyc?? hmmm
![]()
![]() |
#17 |
królikoholiczka
|
W prodizu możesz spokojnie piec wszystkie ciasta,ja tak robię a nawet pizzę kiedyś pieklam. To jest super sprawa
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
odswiezam- ile mniej wiecej pieczecie np babki?
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
lianeska - nie potrafię odpowiedzieć Ci na pytanie, ale też chciałabym odświeżyć wątek, ponieważ prodiż to obecnie moja jedyna szansa na coś pieczonego.
Czy ktoś się orientuje, czy można wstawiać formy ceramiczne do prodiża?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:29.