Kompleksowy problem ze sobą - egoizm, skrajny perfekcjonizm i takie tam - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-23, 16:10   #1
gath
Przyczajenie

Kompleksowy problem ze sobą - egoizm, skrajny perfekcjonizm i takie tam

...

Edytowane przez gath
Czas edycji: 2014-02-02 o 21:04
gath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 16:53   #2
Clemence
Zakorzenienie

Dot.: Kompleksowy problem ze sobą - egoizm, skrajny perfekcjonizm i takie tam

Powiem szczerze,ze ja jestem przerazona tym postem okropnie..

Btylas u psychologa?!
Bo to wygląda FATALNIE!

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 16:58   #3
mary_poppins
sissy that walk

Brzmi to albo jak wynurzenia nastolatki z burzą hormonów (jakieś 3/4 twierdzi wówczas, że nie potrafi kochać, że jest popieprzona i jest wredną egoistką), albo kogoś z zaburzeniami emocjonalnymi. Jeśli masz więcej niż 16 lat, to radziłabym przejść się do psychologa i pogadać z nim o tym.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 17:10   #4
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

A mi to raczej wyglada na socjopatie. Poczytaj sobie o tym.
banana84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 17:20   #5
201605161006
Konto usunięte

Socjopatia.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 17:24   #6
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Socjopatia.
Cytat:
Napisane przez banana84 Pokaż wiadomość
A mi to raczej wyglada na socjopatie. Poczytaj sobie o tym.
Nie rzucałabym swobodnie takimi diagnozami.
Stary 2013-01-23, 17:28   #7
lubieczekolade123
Raczkowanie

również radziłabym iść do psychologa. Wygląda to na socjopatię ale nie jestem w stanie tego określić.. nie jestem fachowcem.
Idź do psychologa, opowiedz mu o wszystkim i może się czegoś dowiesz.
lubieczekolade123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-23, 17:33   #8
_chocolate
Zakorzenienie

Z opisu rzeczywiście wygląda na osobowość socjo- albo psychopatyczną. Ile masz lat?

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 17:34   #9
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Brzmi to albo jak wynurzenia nastolatki z burzą hormonów (jakieś 3/4 twierdzi wówczas, że nie potrafi kochać, że jest popieprzona i jest wredną egoistką), albo kogoś z zaburzeniami emocjonalnymi. Jeśli masz więcej niż 16 lat, to radziłabym przejść się do psychologa i pogadać z nim o tym.
Tak ? ja o tym nie słyszałam Mary

Wiesz,zobacz jak tutaj dziewczyna "dojrzale" opisuje swoje uczucia i co myśli.
Mi to wygląda na coś innego..

<3
Stary 2013-01-23, 17:45   #10
gath
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedzi
Lat mam 20.
Do psychologa chodziłam i mi nie pomógł, tzn. pomógł tyle, że nie jestem w totalnej rozsypce i teoretycznie nie mam ed, ale sama istota problemu (którą tutaj opisałam i stopniowo odkrywałam/odkrywam) ciągle jest, a nawet się pogłębia...
Stary 2013-01-23, 17:49   #11
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Nie rzucałabym swobodnie takimi diagnozami.
Zgadzam się. Po takimopisie nie można postawić diagnozy...
Stary 2013-01-23, 17:55   #12
gath
Przyczajenie

Co do tej socjopatii to niektóre rzeczy się nie zgadzają:
-potrafię funkcjonować w społeczeństwie (potrafię udawać miłą itp.), na uczelni jestem ceniona i jestem jedną z bardziej znanych osób, chociaż jeszcze w liceum byłam outsiderem...
-"kłamanie, kradzieże, bójki i inne konflikty z normami prawnymi"
niee... o dziwo raczej staram się nie kłamać, nie mówiąc już o tej reszcie wymienionej, dotychczas mi się nie zdarzyło.
-czasem jednak odczuwam jakieś ludzkie emocje... czasem

tak szczerze to jestem teraz przerażona że jestem jakaś nienormalna ;(
Stary 2013-01-23, 17:58   #13
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez Clemence Pokaż wiadomość
Tak ? ja o tym nie słyszałam Mary

Wiesz,zobacz jak tutaj dziewczyna "dojrzale" opisuje swoje uczucia i co myśli.
Mi to wygląda na coś innego..
Tak, nie tak dawno miałam 14-15 lat Ale autorka ma 20 - to zmienia postać rzeczy.

Mnie to nie wygląda z kolei na socjopatię. Dlaczego? Już widzę socjopatę, który w taki świadomy sposób opisuje swój problem. A raczej - już widzę socjopatę, który w ogóle uważa to za problem. Socjopata nie pójdzie do psychologa i nie powie "proszę mi pomóc, nie umiem współczuć".

Według mnie pierwszym krokiem powinna być wizyta u innego, najlepiej poleconego psychologa bądź nawet psychiatry. Nie wolno sobie samemu stawiać diagnoz.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-01-23 o 18:00
Stary 2013-01-23, 18:11   #14
gath
Przyczajenie

Cytat:
Mnie to nie wygląda z kolei na socjopatię. Dlaczego? Już widzę socjopatę, który w taki świadomy sposób opisuje swój problem. A raczej - już widzę socjopatę, który w ogóle uważa to za problem. Socjopata nie pójdzie do psychologa i nie powie "proszę mi pomóc, nie umiem współczuć".

I tak właśnie reagowała pani psycholog, do której chodziłam. Powiedziałam jej o tym (a naprawdę zajęło mi dużo czasu, przemyśleń, żeby to tego w ogóle dojść!! ), a ona zaczęła mnie "leczyć" z poczucia winy (dobre!)... Spowodowało to, że przestałam się przejmować ludźmi jeszcze bardziej tłumacząc się jej słowami

Jedyna osoba, która wie,że tak jest naprawdę to ten pierwszy opisany chłopak, z którym byłam trzy lata, no i moi rodzice, choć oni sami do siebie tego nie dopuszczają... Ten drugi mnie idealizuje na tym etapie, mimo, że już myślę udało mi się go zranić
Stary 2013-01-23, 18:14   #15
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez gath Pokaż wiadomość
I tak właśnie reagowała pani psycholog, do której chodziłam. Powiedziałam jej o tym (a naprawdę zajęło mi dużo czasu, przemyśleń, żeby to tego w ogóle dojść!! ), a ona zaczęła mnie "leczyć" z poczucia winy (dobre!)... Spowodowało to, że przestałam się przejmować ludźmi jeszcze bardziej tłumacząc się jej słowami

Jedyna osoba, która wie,że tak jest naprawdę to ten pierwszy opisany chłopak, z którym byłam trzy lata, no i moi rodzice, choć oni sami do siebie tego nie dopuszczają... Ten drugi mnie idealizuje na tym etapie, mimo, że już myślę udało mi się go zranić
Poszukaj sprawdzonego specjalisty: psychloga/ psychiatry.
Sama się nie diagnozuj, moze to przynieść więcej szkody niż pozytku.

BTW a co z przezywaniem emocji? Reagujesz emocjonalnie, rozpoznajesz emocje?
Stary 2013-01-23, 18:26   #16
gath
Przyczajenie

Cytat:
BTW a co z przezywaniem emocji? Reagujesz emocjonalnie, rozpoznajesz emocje?

Raczej reaguję emocjonalnie
Ogólnie bardzo mi się to zmienia, potrafię czuć szczęście (jest mi miło spędzać czas z chłopakiem, czuję że mu na mnie zależy=jest mi fajnie), a za chwilę potrafię się totalnie załamać bo sobie PRZYPOMNĘ że coś się kiedyś zdarzyło, albo padnie jakieś hasło na mój temat - wtedy koniec. ze skrajności w skrajność.
Czasami mam takie napady przykrości, że np. powinnam kochać rodziców, płaczę wtedy i obiecuję sobie że będę ogólnie lepsza i zmienię swój sposób myślenia, ale to trwa maksymalnie godzinę (raz jak mnie uderzyła pewna informacja trwało to chyba ze 3 dni).
Stary 2013-01-23, 18:50   #17
tyene
Zakorzenienie

Żaden psycholog. Dobry, sprawdzony (poszukaj na forum o tych sprawach, przejrzyj znanego lekarza etc) psychiatra. Może jesteś zdrowa i potrzebujesz innego przewodnictwa, może masz zaburzenia osobowości. Tak naprawdę w tej chwili wszystko może pasować, od borderline przez inne rzeczy. Nie, nie jesteś "zepsuta". Ludzie to nie przedmioty, nie są zepsuci. Są inni i radzą sobie z różnymi problemami.
Stary 2013-01-23, 20:30   #18
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, nie tak dawno miałam 14-15 lat Ale autorka ma 20 - to zmienia postać rzeczy.

Według mnie pierwszym krokiem powinna być wizyta u innego, najlepiej poleconego psychologa bądź nawet psychiatry. Nie wolno sobie samemu stawiać diagnoz.
No co Ty..,to jeszcze sie z tym nie spotkałam !:P:O

Poczytam o tym..

A do lekarza to idz!Zmień na innego ale idz! pilnie!

<3
Stary 2013-01-23, 21:49   #19
natash88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gath Pokaż wiadomość
Nie mam pojęcia od czego zacząć i nie mam pojęcia czego się spodziewam pisząc tutaj. Nie wiem, może po prostu mam jeszcze jakiś zalążek nadziei, że ktoś magicznym sposobem mi pomoże...

Nie potrafię kochać. Ale od początku.
Byłam przez 3 lata z chłopakiem, który jest bardzo dobry, był dla mnie bardzo opiekuńczy, kochający itp. Byłam od niego chorobliwie uzależniona, idealizowałam go. Byłam kobietą-bluszczem, chciałam mieć go tylko dla siebie.
Ale wiadomo, nikt nie jest idealny - on też nie. Jest ogólnie wspaniałym człowiekiem, ale nie rozumie mnie w 100% (bo to przecież niemożliwe!), co często rodziło różne konflikty, gdyż nieświadomie dowalał mi. On jest bardzo silny i pewny siebie, i chyba podświadomie uważa, że każdy reaguje na wszystko tak jak on. Mimo, że wieloktornie tłumaczyłam mu, jaka jestem popieprzona i jak bardzo się wszystkim przejmuję.
Jestem ogólnie przewrażliwiona na swoim punkcie, opinia innych jest dla mnie bardzo istotna, bycie z nim wywierało na mnie ogromną presję. Wiele jego słów odbierałam jako atak. Wydawało mi się, że wszystkie inne podobają mu się bardziej ode mnie, co wywoływało ataki histerii. Jestem niezdrową perfekcjonistką (miałam różne 'perfekcjonistyczne przygody' typu anoreksja, bycie najlepszym uczniem w szkole i takie tam). Miałam wrażenie, że ciągle porównuje mnie z innymi (wiem, że to, że ja się porównuję, to nie znaczy, że on to robi, ale irytowało mnie, że mnie ciągle nakręca, mówi o tych innych dziewczynach, o tym jak wyglądam...).
W końcu z nim zerwałam z tego wszystkiego (nie chciałam tego, oboje nie chcieliśmy, wiedziałam, że to bardzo zła decyzja...), w dodatku poznałam nową osobę, ale o tym później.
Jestem straszną egocentryczką i egoistką, nie mam za grosz empatii. Może się wydawać, że jeśli ktoś zdaje sobie z tego sprawę, to tak naprawdę nie jest, że gdybym faktycznie taka była to bym temu zaprzeczała. Ja się wypierałam i wypieram. Ciągle manipuluję ludźmi, ale tylko mówili mi, jaka to jestem wspaniała i że źle siebie oceniam.
Jestem egoistką, bo jeszcze nigdy w życiu nie chciałam dla nikogo dobrze. Zawsze tylko bałam się o siebie, chciałam najlepiej tylko dla siebie, żebym to ja miała najlepsze oceny, była najlepsza. Im większa przepaść pomiędzy mną, a innymi, tym lepiej, więc dlaczego niby mam pomagać innym? W życiu nie myślę 'pomogę mamie, zrobię coś, żeby komuś było lepiej'... nigdy tak nie pomyślałam. Zawsze tylko moje korzyści.

Jeszcze wyjaśniając to, o czym zaczęłam pisać to poznałam innego faceta. Spodobał mi się bo był dziwaczny (od zawsze kręcą mnie dziwacy), a po za tym jest we mnie strasznie zakochany (no, raczej zauroczony). Miał dużo problemów (trochę podobych do mnie, całkiem nieźle mnie rozumiał) i CO NAJWAŻNIEJSZE wydawało mi się, że czuję empatię, po raz pierwszy w życiu, właśnie to tego człowieka, rozumiałam jego ból i problemy. To było tak niesamowite uczucie, że pomyliłam je z jakąś namiastką miłości
Teraz wiem, że po prostu wtedy zobaczyłam, że komuś mogę się podobać i wogóle...

Ale nie kocham go, nikogo chyba zresztą. Żeby kochać, trzeba być dobrym człowiekiem i chcieć dobrze dla innych. Ja tylko ich ranię, potem sobie chwilę popłaczę i tyle...
Ten chłopak o którym pisałam na początku, dalej się o mnie stara i twierdzi, że chce mi pomóc. Jesteśmy (niby...) znowu razem. Obaj oni do mnie dzwonią codziennie, na zmianę, a ja nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. Obaj znają sytuację, niczego przed nimi nie ukrywam. Jestem na tyle bezczelna, że nie chcę, żeby żaden z nich mnie teraz opuścił (wiem, że w końcu obaj to zrobią...).

Btw., byłam taka, jestem taka odkąd tylko pamiętam. Jak byłam mała, wszystkie zwierzątka mi umierały, bo nie opiekowałam się nimi. Zero empatii od zawsze. Jestem jakaś 'niesocjalizowana'. Nic mnie praktycznie nie rusza, tylko to, że mogę sobie nie poradzić, opinie innych na mój temat albo to, że nie jestem w czymś najlepsza. Nigdy też nie miałam przyjaciół (oprócz tych facetów)
Nie wiem jak to jest być dobrym, troszczyć się o kogoś.

Z jednej strony czuję się podle, a z drugiej... sama nie wiem. Czasem nienawidzę siebie... wróć. Czasem, to ja nie nienawidzę siebie xD.
Cze jestem ZEPSUTA?
Bardzo przepraszam za ten chaos w mojej wypowiedzi, mam nadzieję, że ktoś jest w stanie zrozumieć ten bełkot...
W życiu bym nie powiedziała, że to socjopatia. Odczuwasz duże cierpienie, wydaje mi się? Ty masz zamrożone emocje i kompensacje tego stanu (parcie na osiągnięcia, bycie naj)...Pytanie, dlaczego?

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-23, 22:16   #20
Pani_Migotka
Raczkowanie

GG do Pani_Migotka

Idź do psychologa bądź psychiatry. Nie bierz tego jako czegoś negatywnego. To może być normalna choroba. Mnóstwo ludzi się leczy z wielu chorób psychicznych. Nie ma się czego wstydzić. Opowiesz lekarzowi o swoich problemach a on postara się znaleźć rozwiązanie. Jednakże jedna uwaga, lepiej idź prywatnie
Pani_Migotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 22:28   #21
milka8686
Zadomowienie

Błagam, na Wizażu szukasz diagnozy <mdleje>. Idź do specjalisty.

a co jeśli rady właśnie Ci udziela czternastoletnia dziewczynka?
milka8686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 22:33   #22
201703061427
Konto usunięte

Udaj się do psychiatry skoro psycholog Ci nie pomógł to głębszy problem, powodzenia
201703061427 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 23:43   #23
poshh
Zadomowienie

oh, czyli jednak widzisz, że to be i fuj, przeszkadzają Ci te cechy? czyli wydaje mi się że bardziej kreujesz się na taką, niż nią jesteś. osoby reprezentujące w/w cechy nie walczą z tym, nie widzą problemu a tym bardziej wizażowego wątku nie zakładają. true story, czuj dalej swoje indywiduum
poshh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-24, 07:52   #24
mpt
Zakorzenienie

Jesteś anorektyczką (to nie jest "przygoda", to się leczy długofalowo, bo dalej masz problem z nieakceptowaniem siebie), masz zaburzony obraz samej siebie, swojego ciała. Dołóż do tego neurotyczną nadwrażliwość i masz gotową odpowiedź: zgłoś się na profesjonalną terapię do kogoś, kto specjalizuje się w anoreksji.
Stary 2013-01-24, 12:29   #25
Sophie86
Zadomowienie

Autorko, idź do specjalisty. Daj takiemu czas - ilu psychiatrów/terapeutów, tyle metod. Czasami trwa, zanim znajdziesz kogoś, kto Ci pomoże. Nie mówiąc o tym, że proces leczenia też zajmie trochę czasu - jest dużo rzeczy do przegadania/przepracowania.

A co zdolności kochania - myślę, że jesteś zdolna do odczuwania takich emocji, empatii. Nie tylko do jednej osoby. Potrzebujesz dać sobie pomóc. Masz za sobą duży bagaż doświadczeń, mechanizmy obronne - domyślam się, że pewnie, żeby Ci było łatwiej, musiałaś się na wiele rzeczy znieczulić. I stąd może ta gorzka i surowa autokrytyka.

Powodzenia - zawalcz o siebie, bo naprawdę warto

Once I wanted to be the greatest

Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości