![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Niania na noc,żeby się wysypiać
Ostatnio, jak już któryś raz z rzędu przeczytałam, że przynajmniej część cieni macierzyństwa mogłaby odpłynąć, gdyby rodzice się wysypiali zaczęłam się zastanawiać, czy dobrym pomysłem nie byłoby wynajmowanie niani na noc ?
Koszty w agencjach, jak widziałam, porażające. Ale gdyby się tak zastanowić - niania poza agencją albo łóżko/pokój, generalnie możliwość mieszkania + dopłata w zamian za wstawanie do dziecka w nocy ? Pokarm z butelki. Pytanie czy sam płacz zza ściany nie powodowałby momentalnego budzenia się i bezsennych nocy ? Co do zaufania do niani to standardowo - nikt obcemu nie zaufa do końca, to jest wliczone w usługę. Jak sądzicie ? Realne czy nierealne ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niania na noc,żeby się wysypiać
Hmmm. z mojego punktu widzenia, to niezbyt realne-dziwnie bym się czuła z obcą osobą w domu,obcą osobą noszącą/przytulającą moje dziecko-już wolę nie spać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
I wreszcie na sam koniec uważam, że bycie rodzicem to nie tylko miłe chwile, to czasem też właśnie i zmęczenie, i irytacja, i miliony innych uczuć. Moim zdaniem dlatego tak się kocha własne dzieci, bo dbanie o nie wiele od nas wymaga poświęcenia i wyrzeczeń.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja tam mniejszą ilość snu nie uważam za coś strasznego i będącego cieniem macierzyństwa. Sądzę, że to jego element i trzeba się z tym pogodzić. Dzieci nawet jak są starsze czasem potrzebują spać z mamą, bo się czegoś przestraszą i trzeba wstawać i uspokajać. Taka usługa nocnej niani to dla mnie bezsens.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba rozważę tą opcję, jeśli jeszcze kilka nocek nie prześpię
![]()
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
jak mi dziecko w wniebogłosy płakało w nocy a był z nim w tym czasie mąż czy moja mama i tak wstawałam mimo zmęczenia.
po prostu nie mogłam ot tak spać słysząc jak płacze , a tu jeszcze obca baba wchodziłaby w grę . o nie ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dzieliłam się z tż-tem wstawaniem w nocy ale efekt był taki,że budziłam się za każdym razem jak dziecko płakało a jak tż nie umiał sobie dać rady to i tak leżałam i nie spałam
![]() ![]() Lepszy efekt daje " sprzedanie " dziecka na 1 noc komuś z rodziny ale wiem,że bardzo trudno kogoś takiego znależć ![]() ![]() Mnie do dziś budzą głosy moich dzieci ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Żeby tylko płacz mnie budził to byłabym wniebowzięta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wolę rozwiązanie pół na pół z mężem się zamieniamy, co drugie karmienie mąż, ewentualnie ja do 4 rano, on do 8. U nas sie to sprawdzało.
Jeśli dzięcię jest na butli to już wogóle męża mozna zaangażować, nie wiem czemu jeszcze ten pomysł tu nie padł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Żurawinka jak dziecko butlowe to ja myślę, że ludzie tak robią
![]() ![]() A przy karmieniu piersią, przyznaję się, kilka razy zawołaliśmy babcię na noc ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
U mnienabutli, ale i tak zamiana nie zdaje egzaminu. Musialabym zatyczki kupic i cos na oczy chyba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() opcja z nocną nianią dla mnie bez sensu - po pierwsze sama świadomosc tego,z emoje dziecko płacze nie dałaby mi spać po drugie - jesli budziła się w nocy jako niemowlę to chodziło o pierś ,a wtedy żadna niania nie pomoże ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Są jeszcze żłobki całodobowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Gdybym tylko miala kase i warunki to nie zastanawialabym sie ani sekundy
![]() Tylko chcialabym, zeby jeszcze poczekala az rano wezme prysznic i sie ubiore/pomaluje. Moglaby mi jeszcze zaparzyc kawe i wtedy byloby juz bosko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ja jak wiedziałam, że ktoś wstanie za mnie, to mnie nawet armagedon nie obudził
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
dla mnie bezsens
![]() nawet jak mąz mówi ze wstanie itd to ja i tak sie budziłam, czy płacz, westchnięcie czy cokolwiek innego ![]() zreszta kazda pobudkę uwielbiałam, brałam młodego i razem zasypialismy -do dzis to uwielbiam i nie oddałabym tych chwil zadnej obcej osobie, może mi sie fajnei pisze bo ja od poczatku nie moge na spanie narzekać, nawet jak karmiłam piersia młody budził sie co 3-4 godziny, czasem spał nawet dłużej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
![]()
A ja tak sobie pomyślałam teraz, jakie to jest dziwne... zanim zostałam mamą spałam jak zabita, moja mama mi zawsze mówiła, że ja nigdy do dziecka nie wstanę w nocy bo mnie nie szło dobudzić do szkoły, do pracy itd. A jak urodziła się moja córka to nawet słyszałam śpiąc jak ona oddycha, co dopiero płacz. Nigdy się nie zdarzyło, żebym do niej nie wstała, mimo, że jakbym miała okazję, to spałabym, i spałabym, i spałabym... bo w sumie to już trochę ponad 2 lata nie spałam normalnie
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nie żartuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze nigdy na noc do zadnych dziadków dziecka nie dałam , ani nic w tym stylu , po prostu kazda chwila z dzieckiem to dla mnie radość, wystarczy ze nie widuje go kiedy jestem w pracy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moze inaczej na to patrze bo w ciaggu tygodnia pracuje i po prostu jak tylko moge to wole byc z młodym, niz gdziekolwiek go zostawiac, nawet jakby nocy nie przespypiał to nie zdecydowałabym sie na nianie itd, wole sama sie nim zająć |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Glodomorek
Są, są całodobowe żłobki i raz nawet korzystałam z takiej opcji, z musu. I powiem szczerze, że raczej nie poleciłabym tego malutkiemu dziecku, które ma ustalony rytm dnia. Ja Młodego tydzień przywracałam do "normalności".
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Proponowałabym iść za ciosem i wynajmować nianię podczas choroby dziecka.Przecież taki bajtel z gorączką ,kaszlem i katarem dopiero potrafi dać w kość.
Czego to ludzie nie wymyślą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi zdarzyło się może dwa razy mało spać przez dziecię bo chore 1, bo trzeba było wstać do karmienia 2 ( ale i tak nie co godz. tylko 3) Na dłuższą metę to nie wiem jak bym funkcjonowała, chyba psychicznie bardzo źle gdybym się np. tydzień nie wysypiała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() z resztą to nie jest nowy wynalazek taka mamka.. na bogatych dworach czy królewskich .. kobiety rzadko karmiły piersią osobiście (a modyfikowanego nie znano przecież ani butelek) i wtedy nie musiały się dziećmi wcale zajmować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyzwyczaiłabyś się. Ja przez kilka miesięcy sypiałam po 3-4h na dobę i kompletnie nic mi się nie stało, po prostu brzydko wyglądałam na twarzy i tyle ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja ma ponad 2,5 roku, śpi we wysłanym pokoju i do dziś wstaje czasem w nocy ide do niej i sprawdzam czy oddycha ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.