![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy deser może być zdrowy! Udowadniamy, że tak! >> Przepisy na zdrowe słodkości.
Przeglądam, szukam i znaleźć takiego wątku nie mogę, więc zakładam!
Przepisy wszelkiej maści na zdrowe desery i słodkości, po których ma się mniejsze wyrzuty sumienia. ![]() To może zacznę moim sztandarowym przepisem na pancakes z jabłkami/gruszkami. Nie jest to może klasyczny deser, ale jeżeli dodamy do tego syrop klonowy, miód gryczany albo polewę czekoladową - pyycha! Mi najlepiej smakują z jogurtem i jagodami ![]() Pełnoziarniste pancakes z jabłkiem lub gruszką ● 230 g mąki pszennej pełnoziarnistejSkładniki ● 250 ml maślanki (lub jogurtu raczej rzadszej konsystencji; jeżeli jogurt jest gęstszy - potrzeba będzie go więcej ● 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej ● 2 duże jajka ● 2,5 łyżki brązowego cukru (np. demerara lub muscovado - można dać więcej/mniej, wg uznania) ● 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nadaje się też np. lejek waniliowy - 2,3 kropelki) ● 2 gruszki lub jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach Sposób wykonania Wszystkie składniki wrzucić do naczynia (na końcu dodając starte owoce) i wymieszać widelcem. Ciasto ma mieć konsystencję dużo gęstszą od naleśnikowego, nie rozlewającą się, ale pozwalającą na to, żeby rozprowadzić je odrobinę na patelni. Nakładać łyżką na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Odwracać, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z jogurtem, syropem klonowym lub polewą czekoladową. Macie jakieś sprawdzone przepisy za zdrowsze desery? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy deser może być zdrowy! Udowadniamy, że tak! >> Przepisy na zdrowe słodkości
Ja nie mam wyrzutów sumienia po:
Domowych ciasteczkach owsianych masa błonnika + masa bakalii , z rodzynkami nie trzeba nawet słodzić, dla strasznych amatorek słodkości można dodać trochę miodu. Uwielbiam tez na deser suchą Wasę posmarowaną domowymi masłami/kremami: orzechową (100% orzeszków z malaksera), tahini (mielę sezam z miodem), migdałową (mielę prażone migdały z solą) Pyszny jest też grecki jogurt zmiksowany z odrobina żelatyny (agar agar jeszcze lepiej) i łyżką miodu - lekkie domowe ptasie mleczko. Wszystkie owocowe koktajle (truskawki, jagody, maliny, banany, mango) słodzone miodem, syropem klonowym czy z agawy z dodatkiem mleka - pychotka! Mój ulubiony to miksowane mleko z mango. Tyle, że mango musi być naprawdę dojrzałe. Ostatnio upiekłam tez muffinki z ksylitolem i z owocami goji ![]() Ale znowu bez przesady, nie bądźmy maniaczkami... Domowe wypieki, oczywiście na maśle nie na margarynie (tłuszcze trans) z nierafinowanym brązowym cukrem to także dobry deser. Nie mówiąc już o porównaniu z "gotowcem" ze sklepu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy deser może być zdrowy! Udowadniamy, że tak! >> Przepisy na zdrowe słodkości
Pyszne, zdrowe i lekkie są wszelkie jogurtowe lub maślankowe koktajle ze świeżymi owocami z dodatkiem żelatyny. Jeśli zrobi się je np w silikonowych foremkach na mufinki to wychodzą takie fajne duże pianki
![]() Myślę, że wszystkie jabłeczniki gdzie jabłka dominują nad ciastem można uznać za całkiem zdrowe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Saltka owocowa, moja ulubiona to ananas, mango lub brzoskwinie, pomarancze lub manarynki, dobrze dojrzale gruszki, banany, winogrona lub truskawki. Wszystko pokroic na kawalki, tylko truskawki i winogrona daje w calosci. Wmieszac wszystko razem i gotowe.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A jutro mam zamiar zrobić pełnoziarniste gofry z jogurtem i żurawiną. Pyycha ![]() Co do żurawinki, tutaj przepis na mega dietetyczne ciasteczka na mące owsianej z żurawiną z MoichWypieków. Trzeba przyznać, że smak jest specyficzny, ale np. mi bardzo odpowiada ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dobra jest też wystudzona, tężejąca galaretka zmiksowana z jogurtem naturalnym. Potem to do lodówki aż się całkowicie zsiądzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Polecam zdrową wersję szarlotki. Przepis wraz z inspiracją dostępny jest na moim blogu .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
chyba najbardziej dietetyczne ciasto - sernik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Sernik na zimno
![]() Twaróg zmielony z odrobiną jogurtu naturalnego + słodzidło (stewia, ksylitol, syrop z agawy), do tego żelatyna, na to owoce i domowa galaretka. Lekkie, pyszne, zdrowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Gdzie kupujecie stewię?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Kiedyś było trudniej o stewię ale teraz widziałam już w aptekach i kilku sklepach stacjonarnych (głowy nie daję ale chyba nawet w Tesco albo to był Polo Market), w internetowych ekologicznych oczywiście też bez problemu.
Ostatni mój zakup jest jednak z Allegro. Rewelacyjny pomysł na sernik ze stewią! Bardzo dziękuję za inspirację. Zaraz będę próbować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
można dodać kakao i wtedy nawet przypomina megakaloryczny sernik czekoladowy
![]() kremówkę, która często się pojawia w masie serowej dobrze zastępuje mleko kokosowe. kiedyś też zamiast tradycyjnego spodu z ciastek i masła zrobiłam taki z pełnoziarnistego chrupkiego pieczywa i masła orzechowego. całkiem całkiem ![]() btw - jutro na śniadanie mam pełnoziarnisty chlebek bananowy z masłem orzechowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedzi o stewii
![]() ---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Przyznam szczerze, ze przy moim pierwszym spotkaniu ze stewią byłam odrobinę zawiedziona ale cóż coś za coś... jak zawsze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Polecam ksylitol (ale tylko fiński) w ogóle nie zmienia smaku potraw.
Jedyna jego wada to cena i to, że jest dość mało słodki i trzeba go więcej dodać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A z ksylitolem to prawda, mało słodki, ale da się przyzwyczaić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
JA polecam wegańskie tosty francuskie z musem jabłkowym
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Kupiłam w tym tygodniu małe silikonowe foremki do wyrobu domowych pralinek. Postanowiłam wypróbować i myślę, że śmiało mogę je podłączyć do "deserów bez wyrzutów sumienia".
Wedlowską gorzką czekoladę rozpuściłam na parze z odrobiną kremowej śmietanki. Połowę porcji nadziałam domowym marcepanem (zmieliłam dobrą garść przyprażonych na suchej patelni migdałów, dodałam dwie łyżki miodu i odrobinę startej skórki z pomarańczy i cytryny), do drugiej połowy dodałam suszone jagody goji. Dwie widoczne na zdjęciu białe czekoladki są tylko marcepanowe (zrobiłam za dużo nadzienia). Po kilku godzinach (3-4) bez problemu wyjęłam pralinki z foremek. Są pyszne, wolne od nadmiaru cukru, tłuszczy trans i chemicznych dodatków, których pełno w gotowych bombonierkach. Do tego jak na pierwszą próbę są ładne ![]() Teraz już wiem, bo przejrzałam kilka blogów o domowych pralinkach, że czekoladą pędzluje się zwykle 2-3 warstwy potem wkłada nadzienie i znowu pędzluje, następnym razem spróbuję tej techniki, pewnie będą ładniejsze ale te były też pyszne a zrobienie ich trwało bardzo krótko. Myślę, że z pędzelkiem zabawa trochę się przedłuży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Najbardziej rozsądnym deserem świata były dla mnie zawsze jabłka z usuniętym gniazdem nasiennym, zapiekane z miodem i cynamonem.
Tyle-co-nic kalorii, zero tłuszczu, pycha, mniam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja z kolei wynalazłam gofry z owocami - dzisiaj spróowałam i.. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
dziewczyny możecie mi podpowiedzieć jakie ciasta, ciasteczka, babeczki mogą dłużej poleżeć jak dwa, trzy, cztery dni? Albo które słodkości z czasem zyskują na smaku?
Wykonuję sama z rodziną słodki stół na wesele i zależy mi żeby większość rzeczy zrobić wcześniej.. o ile w ogóle się da? ![]() np. czy takie spody od babeczek można zrobić wcześniej? a dzień wcześniej zalać je nadzieniem? Albo muffiny? Serniki na zimno? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na pewno różne ciastka można trzymać dwa, trzy dni i nic im nie będzie, ale jeżeli chodzi o babeczki i ciasta - nie byłabym już taka pewna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Kruche spody do babeczek i tart mogę spokojnie przeczekać bez utraty smaku nawet do 3 dni w chłodnym, suchym miejscu. Wszystkie korzenne ciasta/ciasteczka (piernik, imbirowe wariacje etc) czy keks zdecydowanie zyskują po jakimś czasie na smaku. Piernik (przekładany na przykład masą kajmakową, marcepanową, powidłami lub czym kto lubi) można zrobić nawet 3 tygodnie przed podaniem. Sernik na zimno bym nie ryzykowała (niepieczony + jajka!) najlepiej zrobic go najpóźniej. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Nie w każdym serniku na zimno są jajka!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Ja uwielbiam desery jogurtowe na podwieczorek. Standardowo : jogurt naturalny z mieszanką owoców leśnych - maliny, poziomki, jagody, borówki - tylko szkoda, że teraz tak ciężko dostać. A jak nie mam czasu to kupuję owocowy serek - ale naturalny, zwykle Bielucha truskawkowego jem i mam słodki zdrowy deser.
![]() Ale Wasze przepisy są inspirujące i na pewno część wykorzystam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:43.