Czy deser może być zdrowy! Udowadniamy, że tak! >> Przepisy na zdrowe słodkości. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-04, 18:42   #1
astraja96
Raczkowanie

Czy deser może być zdrowy! Udowadniamy, że tak! >> Przepisy na zdrowe słodkości.

Przeglądam, szukam i znaleźć takiego wątku nie mogę, więc zakładam!
Przepisy wszelkiej maści na zdrowe desery i słodkości, po których ma się mniejsze wyrzuty sumienia.

To może zacznę moim sztandarowym przepisem na pancakes z jabłkami/gruszkami. Nie jest to może klasyczny deser, ale jeżeli dodamy do tego syrop klonowy, miód gryczany albo polewę czekoladową - pyycha!
Mi najlepiej smakują z jogurtem i jagodami Ale to już według uznania.

Pełnoziarniste pancakes z jabłkiem lub gruszką
Składniki
● 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
● 250 ml maślanki (lub jogurtu raczej rzadszej konsystencji; jeżeli jogurt jest gęstszy - potrzeba będzie go więcej
● 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
● 2 duże jajka
● 2,5 łyżki brązowego cukru (np. demerara lub muscovado - można dać więcej/mniej, wg uznania)
● 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nadaje się też np. lejek waniliowy - 2,3 kropelki)
● 2 gruszki lub jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach

Sposób wykonania

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia (na końcu dodając starte owoce) i wymieszać widelcem. Ciasto ma mieć konsystencję dużo gęstszą od naleśnikowego, nie rozlewającą się, ale pozwalającą na to, żeby rozprowadzić je odrobinę na patelni. Nakładać łyżką na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Odwracać, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z jogurtem, syropem klonowym lub polewą czekoladową.

Macie jakieś sprawdzone przepisy za zdrowsze desery?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wstępnie przerobione.jpg (21,5 KB, 93 załadowań)
astraja96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-04, 19:31   #2
SexPistols
Raczkowanie

Dot.: Czy deser może być zdrowy! Udowadniamy, że tak! >> Przepisy na zdrowe słodkości

Ja nie mam wyrzutów sumienia po:
Domowych ciasteczkach owsianych masa błonnika + masa bakalii , z rodzynkami nie trzeba nawet słodzić, dla strasznych amatorek słodkości można dodać trochę miodu.
Uwielbiam tez na deser suchą Wasę posmarowaną domowymi masłami/kremami: orzechową (100% orzeszków z malaksera), tahini (mielę sezam z miodem), migdałową (mielę prażone migdały z solą)
Pyszny jest też grecki jogurt zmiksowany z odrobina żelatyny (agar agar jeszcze lepiej) i łyżką miodu - lekkie domowe ptasie mleczko.
Wszystkie owocowe koktajle (truskawki, jagody, maliny, banany, mango) słodzone miodem, syropem klonowym czy z agawy z dodatkiem mleka - pychotka! Mój ulubiony to miksowane mleko z mango. Tyle, że mango musi być naprawdę dojrzałe.
Ostatnio upiekłam tez muffinki z ksylitolem i z owocami goji Wyszły przepyszne.
Ale znowu bez przesady, nie bądźmy maniaczkami... Domowe wypieki, oczywiście na maśle nie na margarynie (tłuszcze trans) z nierafinowanym brązowym cukrem to także dobry deser. Nie mówiąc już o porównaniu z "gotowcem" ze sklepu.
SexPistols jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-05, 00:47   #3
laisla
Zakorzenienie

Dot.: Czy deser może być zdrowy! Udowadniamy, że tak! >> Przepisy na zdrowe słodkości

Pyszne, zdrowe i lekkie są wszelkie jogurtowe lub maślankowe koktajle ze świeżymi owocami z dodatkiem żelatyny. Jeśli zrobi się je np w silikonowych foremkach na mufinki to wychodzą takie fajne duże pianki
Myślę, że wszystkie jabłeczniki gdzie jabłka dominują nad ciastem można uznać za całkiem zdrowe I sorbety lub musy ze świeżych owoców
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-05, 11:25   #4
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Saltka owocowa, moja ulubiona to ananas, mango lub brzoskwinie, pomarancze lub manarynki, dobrze dojrzale gruszki, banany, winogrona lub truskawki. Wszystko pokroic na kawalki, tylko truskawki i winogrona daje w calosci. Wmieszac wszystko razem i gotowe.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-05, 12:17   #5
astraja96
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Pyszne, zdrowe i lekkie są wszelkie jogurtowe lub maślankowe koktajle ze świeżymi owocami z dodatkiem żelatyny. Jeśli zrobi się je np w silikonowych foremkach na mufinki to wychodzą takie fajne duże pianki
Myślę, że wszystkie jabłeczniki gdzie jabłka dominują nad ciastem można uznać za całkiem zdrowe I sorbety lub musy ze świeżych owoców
Bardzo dobry pomysł z tym, żeby je zrobić w foremkach muffinkowych Muszę spróbować.

A jutro mam zamiar zrobić pełnoziarniste gofry z jogurtem i żurawiną. Pyycha

Co do żurawinki, tutaj przepis na mega dietetyczne ciasteczka na mące owsianej z żurawiną z MoichWypieków.
Trzeba przyznać, że smak jest specyficzny, ale np. mi bardzo odpowiada
Stary 2013-01-07, 11:56   #6
lusiabambusia
Raczkowanie

Dobra jest też wystudzona, tężejąca galaretka zmiksowana z jogurtem naturalnym. Potem to do lodówki aż się całkowicie zsiądzie.
lusiabambusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-07, 14:09   #7
Iwoka
Zakorzenienie

Polecam zdrową wersję szarlotki. Przepis wraz z inspiracją dostępny jest na moim blogu .

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-07, 14:38   #8
Lady1000
Rozeznanie

chyba najbardziej dietetyczne ciasto - sernik . tylko oczywiście np. ze stevią zamiast cukru
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-07, 19:47   #9
zieloneoczymam
Raczkowanie

Sernik na zimno

Twaróg zmielony z odrobiną jogurtu naturalnego + słodzidło (stewia, ksylitol, syrop z agawy), do tego żelatyna, na to owoce i domowa galaretka. Lekkie, pyszne, zdrowe
zieloneoczymam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-07, 22:02   #10
laisla
Zakorzenienie

Gdzie kupujecie stewię?
Stary 2013-01-08, 13:05   #11
zieloneoczymam
Raczkowanie

Cytat:
Gdzie kupujecie stewię?
Kupiłam w Stokrotce, w tabletkach. Widziałam też w Carrefourze.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-08, 14:21   #12
SexPistols
Raczkowanie

Kiedyś było trudniej o stewię ale teraz widziałam już w aptekach i kilku sklepach stacjonarnych (głowy nie daję ale chyba nawet w Tesco albo to był Polo Market), w internetowych ekologicznych oczywiście też bez problemu.
Ostatni mój zakup jest jednak z Allegro.
Rewelacyjny pomysł na sernik ze stewią! Bardzo dziękuję za inspirację. Zaraz będę próbować Nie wszystkie ciasta da się przecież posłodzić stewią, wiele z nich wymaga cukru żeby wynik był zadowalający (ucieranie! konsystencja! etc...) ale akurat sernik może być strzałem w dziesiątkę. Bardzo się cieszę...
Stary 2013-01-08, 22:53   #13
Lady1000
Rozeznanie

można dodać kakao i wtedy nawet przypomina megakaloryczny sernik czekoladowy .
kremówkę, która często się pojawia w masie serowej dobrze zastępuje mleko kokosowe.

kiedyś też zamiast tradycyjnego spodu z ciastek i masła zrobiłam taki z pełnoziarnistego chrupkiego pieczywa i masła orzechowego. całkiem całkiem .

btw - jutro na śniadanie mam pełnoziarnisty chlebek bananowy z masłem orzechowym
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 23:48   #14
laisla
Zakorzenienie

Dziękuję za odpowiedzi o stewii A czy ona daje taki posmak jak np. aspartam?

---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Pokaż wiadomość
można dodać kakao i wtedy nawet przypomina megakaloryczny sernik czekoladowy .
kremówkę, która często się pojawia w masie serowej dobrze zastępuje mleko kokosowe.

kiedyś też zamiast tradycyjnego spodu z ciastek i masła zrobiłam taki z pełnoziarnistego chrupkiego pieczywa i masła orzechowego. całkiem całkiem .

btw - jutro na śniadanie mam pełnoziarnisty chlebek bananowy z masłem orzechowym
Pychota Spróbuj kiedyś dołożyć nieco konfitury z malin lub porzeczek..niebo w gębie
Stary 2013-01-11, 19:47   #15
SexPistols
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedzi o stewii A czy ona daje taki posmak jak np. aspartam?
Właśnie i tu jest problem, przynajmniej dla mnie Ja wyczuwam lekko metaliczny posmak, podobnie zresztą mam z lukrecją. Wielu moim znajomym to zupełnie nie przeszkadza ja jednak natychmiast wyczuwam drażniący posmak na przykład w herbacie zaparzonej z lukrecją czy posłodzonej stewią
Przyznam szczerze, ze przy moim pierwszym spotkaniu ze stewią byłam odrobinę zawiedziona ale cóż coś za coś... jak zawsze
Stary 2013-01-11, 23:54   #16
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SexPistols Pokaż wiadomość
Właśnie i tu jest problem, przynajmniej dla mnie Ja wyczuwam lekko metaliczny posmak, podobnie zresztą mam z lukrecją. Wielu moim znajomym to zupełnie nie przeszkadza ja jednak natychmiast wyczuwam drażniący posmak na przykład w herbacie zaparzonej z lukrecją czy posłodzonej stewią
Przyznam szczerze, ze przy moim pierwszym spotkaniu ze stewią byłam odrobinę zawiedziona ale cóż coś za coś... jak zawsze
Czyli jednak..choć w przypadku aspartamu to raczej nazwałabym ten posmak gorzkawym niż metalicznym..Ja w sumie zminimalizowalam już na tyle stosowaną ilość, że nie czuję (jedna tabletka słodzika na duży kubek herbaty) ale myślę, że w przypadku np sernika z użyciem stewii czy słodzika to trzeba więcej tego sypnąć bo powinno być jednak słodkie a nie nijakie
Stary 2013-01-12, 10:42   #17
traudi
Raczkowanie

Polecam ksylitol (ale tylko fiński) w ogóle nie zmienia smaku potraw.
Jedyna jego wada to cena i to, że jest dość mało słodki i trzeba go więcej dodać.
traudi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 12:05   #18
zieloneoczymam
Raczkowanie

Cytat:
Czyli jednak..choć w przypadku aspartamu to raczej nazwałabym ten posmak gorzkawym niż metalicznym..Ja w sumie zminimalizowalam już na tyle stosowaną ilość, że nie czuję (jedna tabletka słodzika na duży kubek herbaty) ale myślę, że w przypadku np sernika z użyciem stewii czy słodzika to trzeba więcej tego sypnąć bo powinno być jednak słodkie a nie nijakie
Ja nie czuję takiego posmaku. Aspartamu nie lubię, a jeśli chodzi o stewię to może też zależy czy w płynie czy w tabletkach ?

A z ksylitolem to prawda, mało słodki, ale da się przyzwyczaić
Stary 2013-01-12, 16:02   #19
Ervisha
Zakorzenienie

JA polecam wegańskie tosty francuskie z musem jabłkowym
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg b518a4de951123b075c63f3eb05ec0c3.jpg (9,4 KB, 21 załadowań)

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 21:15   #20
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez traudi Pokaż wiadomość
Polecam ksylitol (ale tylko fiński) w ogóle nie zmienia smaku potraw.
Jedyna jego wada to cena i to, że jest dość mało słodki i trzeba go więcej dodać.
Cytat:
Napisane przez zieloneoczymam Pokaż wiadomość
Ja nie czuję takiego posmaku. Aspartamu nie lubię, a jeśli chodzi o stewię to może też zależy czy w płynie czy w tabletkach ?

A z ksylitolem to prawda, mało słodki, ale da się przyzwyczaić
Stary 2013-01-13, 13:36   #21
SexPistols
Raczkowanie

Kupiłam w tym tygodniu małe silikonowe foremki do wyrobu domowych pralinek. Postanowiłam wypróbować i myślę, że śmiało mogę je podłączyć do "deserów bez wyrzutów sumienia".

Wedlowską gorzką czekoladę rozpuściłam na parze z odrobiną kremowej śmietanki. Połowę porcji nadziałam domowym marcepanem (zmieliłam dobrą garść przyprażonych na suchej patelni migdałów, dodałam dwie łyżki miodu i odrobinę startej skórki z pomarańczy i cytryny), do drugiej połowy dodałam suszone jagody goji. Dwie widoczne na zdjęciu białe czekoladki są tylko marcepanowe (zrobiłam za dużo nadzienia).
Po kilku godzinach (3-4) bez problemu wyjęłam pralinki z foremek. Są pyszne, wolne od nadmiaru cukru, tłuszczy trans i chemicznych dodatków, których pełno w gotowych bombonierkach. Do tego jak na pierwszą próbę są ładne
Teraz już wiem, bo przejrzałam kilka blogów o domowych pralinkach, że czekoladą pędzluje się zwykle 2-3 warstwy potem wkłada nadzienie i znowu pędzluje, następnym razem spróbuję tej techniki, pewnie będą ładniejsze ale te były też pyszne a zrobienie ich trwało bardzo krótko. Myślę, że z pędzelkiem zabawa trochę się przedłuży.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pralinki.jpg (91,3 KB, 64 załadowań)
Stary 2013-01-14, 14:02   #22
nosferatku
Zadomowienie

Najbardziej rozsądnym deserem świata były dla mnie zawsze jabłka z usuniętym gniazdem nasiennym, zapiekane z miodem i cynamonem.
Tyle-co-nic kalorii, zero tłuszczu, pycha, mniam.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 16:29   #23
astraja96
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Wyglądają świetnie! Można zastąpić mleko sojowe zwykłym? Wiadomo, że nie będą wegańskie, ale nie mam za bardzo gdzie go zdobyć.

Cytat:
Napisane przez SexPistols Pokaż wiadomość
Kupiłam w tym tygodniu małe silikonowe foremki do wyrobu domowych pralinek. Postanowiłam wypróbować i myślę, że śmiało mogę je podłączyć do "deserów bez wyrzutów sumienia".

Wedlowską gorzką czekoladę rozpuściłam na parze z odrobiną kremowej śmietanki. Połowę porcji nadziałam domowym marcepanem (zmieliłam dobrą garść przyprażonych na suchej patelni migdałów, dodałam dwie łyżki miodu i odrobinę startej skórki z pomarańczy i cytryny), do drugiej połowy dodałam suszone jagody goji. Dwie widoczne na zdjęciu białe czekoladki są tylko marcepanowe (zrobiłam za dużo nadzienia).
Po kilku godzinach (3-4) bez problemu wyjęłam pralinki z foremek. Są pyszne, wolne od nadmiaru cukru, tłuszczy trans i chemicznych dodatków, których pełno w gotowych bombonierkach. Do tego jak na pierwszą próbę są ładne
Teraz już wiem, bo przejrzałam kilka blogów o domowych pralinkach, że czekoladą pędzluje się zwykle 2-3 warstwy potem wkłada nadzienie i znowu pędzluje, następnym razem spróbuję tej techniki, pewnie będą ładniejsze ale te były też pyszne a zrobienie ich trwało bardzo krótko. Myślę, że z pędzelkiem zabawa trochę się przedłuży.
Jeżeli wyglądają, tak, jak smakują, to są naprawdę pyszne I bez całego ładunku sklepowej chemii, racja

Ja z kolei wynalazłam gofry z owocami - dzisiaj spróowałam i..
Stary 2013-01-14, 17:33   #24
miodzia9
Raczkowanie

dziewczyny możecie mi podpowiedzieć jakie ciasta, ciasteczka, babeczki mogą dłużej poleżeć jak dwa, trzy, cztery dni? Albo które słodkości z czasem zyskują na smaku?
Wykonuję sama z rodziną słodki stół na wesele i zależy mi żeby większość rzeczy zrobić wcześniej.. o ile w ogóle się da?
np. czy takie spody od babeczek można zrobić wcześniej? a dzień wcześniej zalać je nadzieniem?
Albo muffiny? Serniki na zimno?
miodzia9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 18:08   #25
astraja96
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miodzia9 Pokaż wiadomość
dziewczyny możecie mi podpowiedzieć jakie ciasta, ciasteczka, babeczki mogą dłużej poleżeć jak dwa, trzy, cztery dni? Albo które słodkości z czasem zyskują na smaku?
Wykonuję sama z rodziną słodki stół na wesele i zależy mi żeby większość rzeczy zrobić wcześniej.. o ile w ogóle się da?
np. czy takie spody od babeczek można zrobić wcześniej? a dzień wcześniej zalać je nadzieniem?
Nie jestem za bardzo ekspertem kulinarnym, ale wydaje mi się, że ani spody, ani same muffinki - niebardzo, bo staną się twarde i suche. A co do serników - dwa dni w lodówce pewnie przeżyją
Na pewno różne ciastka można trzymać dwa, trzy dni i nic im nie będzie, ale jeżeli chodzi o babeczki i ciasta - nie byłabym już taka pewna.
Stary 2013-01-15, 00:59   #26
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Ja czasami zamrażam ciasto lub muffinki, tak jak mrozi się ciasto francuskie czy chleb. Nie zauważyłam drastycznego pogorszenia smaku..lepsze to niż starawe babeczki..
Stary 2013-01-15, 13:11   #27
SexPistols
Raczkowanie

Cytat:
Muffinki, piaskowe babki, drożdżówki można spokojnie zamrozić po upieczeniu (wystudzone oczywiście). Będą po rozmrożeniu pyszne i świeże. Praktykuję ta metodę bez przerwy i mogę zagwarantować, że się sprawdza. Tyle, że muffinki wole zamrażać bez lukrów czy zdobień.
Kruche spody do babeczek i tart mogę spokojnie przeczekać bez utraty smaku nawet do 3 dni w chłodnym, suchym miejscu.
Wszystkie korzenne ciasta/ciasteczka (piernik, imbirowe wariacje etc) czy keks zdecydowanie zyskują po jakimś czasie na smaku. Piernik (przekładany na przykład masą kajmakową, marcepanową, powidłami lub czym kto lubi) można zrobić nawet 3 tygodnie przed podaniem.

Sernik na zimno bym nie ryzykowała (niepieczony + jajka!) najlepiej zrobic go najpóźniej.

Cytat:
Najbardziej rozsądnym deserem świata były dla mnie zawsze jabłka z usuniętym gniazdem nasiennym, zapiekane z miodem i cynamonem.
Tyle-co-nic kalorii, zero tłuszczu, pycha, mniam.
Dokładnie! Zupełnie zapomniałam o przepysznym pieczonym jabłku. Polska szara reneta rządzi w tym wydaniu . Uwielbiam dodać do środka trochę bakalii czy mielonych migdałów.
Stary 2013-01-15, 19:09   #28
zieloneoczymam
Raczkowanie

Nie w każdym serniku na zimno są jajka!
Stary 2013-01-16, 14:19   #29
SexPistols
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zieloneoczymam Pokaż wiadomość
Nie w każdym serniku na zimno są jajka!
Nawet jak nie są, sama nazwa "na zimno" wskazuje na brak obróbki termicznej, ciasta "bez pieczenia" maja zdecydowanie krótszy "termin ważności"
No chyba, że składają się z samej galaretki
Stary 2013-01-18, 16:52   #30
hanna_f
BAN stały

Ja uwielbiam desery jogurtowe na podwieczorek. Standardowo : jogurt naturalny z mieszanką owoców leśnych - maliny, poziomki, jagody, borówki - tylko szkoda, że teraz tak ciężko dostać. A jak nie mam czasu to kupuję owocowy serek - ale naturalny, zwykle Bielucha truskawkowego jem i mam słodki zdrowy deser.
Ale Wasze przepisy są inspirujące i na pewno część wykorzystam.
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości