|
|
#1 |
|
Nindżopesz
|
Zapach złotej jesieni, pieczonych jabłek, kasztanów, jarzębiny...
Ha, jeszcze nie ma wiosny a mnie się marzy jesień
Jeśli taki wątek już był to proszę o połączenie, w każdym razie ja takiego nie znalazłam - nie chodzi mi o zapach NA jesień ale o dosłowny zapach wczesnej, powiedzmy wrześniowej, jesieni. A konkretnie złotej polskiej jesieni - jak w tytule - tym razem ciepłej i radosnej (czyli odpada Fumidus i Bonfire): zapachu złocistej pigwy, pieczonych jabłek i kasztanów, jarzębiny, borówek, wina z pomarańczą i goździkami, przypraw, ciasta z dyni, orzechów, gorącej herbaty, może grzybów, odrobinki palonych liści i delikatnego dymku, mgły... Chętnie poczytam z czym Wy kojarzycie ten zapach ![]() A ja sobie troszkę powybrzydzam bo przecież szukam ideału: Automne Micallef - byłoby fajnie gdyby nie wpadał w Angelowo-Flowerbombowe niuanse. Jarzębina jest boska, jest coś podobnego? Burning Leaves, Black Cashmere - ale to same palone liście i na dodatek nieco depresyjne, Nature Millenaire, Neonatura Cocon - czyli gorzka czekolada z korzeniami w jesiennym wydaniu, jednak nie o to mnie się rozchodzi, Mauboussin EDP/EDT - jw. + wędzone śliwki, Botrytis - pigwa zdominowana przez miód, to nie to, Sienne L'Hiver - apetyczne pieczone kasztany ale w otwarciu również kiszone ogórasy, jest coś jeszcze w tym stylu bez ogórków? OI, Słoń, Szafranowy Trabant, Asja itp. - przyprawy ale brak całej reszty, Smok EDP/EDT - fajne orzeszki w leszczynowym zagajniku ale po grzyba te kwiaty, Brandy, Mulled Cider, Ambre Narguille - no blisko, blisko, są pieczone jabłka ale reszta za słodka. Nie ma w czymś bardziej jesiennych jabłek? Tea for Two, Five o'Clock - herbatka niezła ale reszty jesieni ni ma, Bois d'Ombrie - są śliwki, tytoń i mirra ale całość za kwaśna, przegięli z wetiwerem, Cerruti Image - niby jesienne liście ale głównie mokra trawa z cytryną. Zastanawiam się nad Egg Nog i Pumpkin Pie? Jakieś inne sugestie? |
|
|
|
|
#2 |
|
gamma Orionis
|
Dot.: Zapach złotej jesieni, pieczonych jabłek, kasztanów, jarzębiny...
Stricte takiego wątku chyba nie było - nie kojarzę - ale dla zasady ;] zalinkuję dwa tematyczne:
A jesienią będę pachnieć... Perfumy w klimacie "zaduszkowym" Poza Micallef, jesień w nazwie ma zapach Automne Van Cleef & Arpels, ale zdaje się fujałyście, że zbytnio mydlany. Rzeczywiście trochę się spłaszcza z czasem, ale na początku to piękna jarzębina i schnące liście. Również jesiennie odbieram Etrę Etro. Pozostałe moje typy już wymieniłaś ;] Najbardziej jesienne są dla mnie Smoki [jak cwiatki Ci przeszkadzają, to może ekstrakt?], BC i piramidki Maubou. Botrytis bardziej już zimowy, przez ten miód.
|
|
|
#3 |
|
grozi wypollizowaniem
|
red! ty niedobra kobito! znowu mi smaka narobiłaś...i znowu na coś co nie istnieje
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Pieczone jabłka plus złota jesień- to mieszanka Brit Red plus L`Hiver Mical. plus Automne V Cleef plus Cristobal
Plus Kyoto. Plus herbata z metalowego termosu czyli Harm. Noir. Wyszłoby pewnie okropieństwo.
Kot najgorszego sortu Edytowane przez Kota Czas edycji: 2010-03-22 o 22:30 |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
ale pojechałas, jeszcze upragnionej wiosny nie ma, a Ty tu jesień...
![]() Narobiłaś mi chęci na szarlotkę z cynamonem
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzieki za poranne poprawienie humoru
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Z tych, co nie padły wyżej:
Może Wazamba? Dymu dla mnie w niej nie ma, ale jabłko na pewno, a może dosłodzona pigwa (z nalewki pigwowej). Red Amber Incense Voluspy - na sobie nie mogę tego znieść, ale skojarzenia mam ciepło-gruszkowo-dymne. Mechant Loup? Mokra leszczyna .
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Hm, idealnego typu też nie znam
). Natomiast ze złotą jesienią kojarzy mi się też Sienna Musk firmy Sonoma Scent Studio - w początkowej fazie piżmowy, po chwili piżmo osiada i wyłania się z niego jesienne drewno, ciut już wyblakłe jesienne słońce, łagodne przyprawy oraz zapach drogi szutrowej - bardzo ładna kompozycja i nawet też mi się dziś w drodze do pracy zaczęła nie wiedzieć czemu przypominać. Ale owoców - jabłek czy jarzębiny - to w niej nie ma, troszkę mandarynki - ale ona jest wyczuwalna jako delikatna słodycz, a nie jako wyraźna owocowa nuta.
Edytowane przez OlaVS Czas edycji: 2010-03-23 o 09:05 |
|
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Escada Collection - słodka, gęsta nalewka śliwkowa z dużą ilością %
CB IHP November - tłuste grzyby z dużymi kapeluszami rosnące pod opadłymi butwiejącymi liśćmi i sfermentowanymi opadłymi jabłkami Mnie co prawda mikropróbka skutecznie odstraszyła od tego zapachu (a już globalnych testów to sobie nie wyobrażam), ale może i ta potwora znajdzie amatora![]() Mnie ze słoneczną i owocowa jesienią kojarzą się jeszcze Sotto Voce i klaszyczna Venezia L. Biagiotti; w obu śliwkę wyczuwam, taką trochę w starym stylu, ale piękną
|
|
#11 | ||||||||
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Smoka w wersji ekstraktu chyba nie wąchałam, ponoć jest mniej pazurzasty ale co to właściwie znaczy? Muszę poczytać.Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Brit Red to ciasto rabarbarowe o ile pamiętam? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zwłaszcza RAI, Tokyo Milk i November mnie zaintrygowały, idę czytać... a potem szukać. Cytat:
|
||||||||
|
|
|
|
#12 |
|
gamma Orionis
|
Tak. Podobnie ciastowe [tym razem z kruszonką] jest Rouge Ch. Lacroix ;]
Odnośnie ekstraktu Smoka... Grzeczny taki jest. Smok-kluseczka, słodki, gęsty, leniwy. Pazury lekko schowane, żadnych podejrzanych buchów jabolową paczulą czy suchymi kwiatkami. Genialny nie tylko na jesień.
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Kochana, skoro podchodzi Ci Automne i widzisz tam cos dla siebie, to moze wpadlaby Ci w nosek najnowsza kompozycja Micallef Mon parfum? Zdaje mi sie, ze pachna podobnie, podobnie slodko. Tyle, ze juz teraz nie pamietam, czy te wpsolne nutki to jarzebina i liscie czy moze nielubiana przez Ciebie nuta angelowato-flowerbombowa... Mam Automne i raz lubie, a raz nie. Brakuje mi w niej dymku, jaki unosi sie z ognisk - moglaby ta nuta zastapic wlasnie te slodycz angelowata - byloby idealnie i jesiennie. Czyz nie?
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Bo Automne jest niesamowite, żeby się tylko tak ulepnie nie rozwijało...O Mon Parfum właśnie poczytałam - Khy nazwała je w recenzji Mon Angel ![]() A zna ktoś mgiełki do ciała Bath & Body Work (czy jakoś tak) o zapachu Sweet Cinnamon Pumpkin albo Leaves? |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Smaczniusia. Choć nie wiem, czy na sobie bym zdzierżyła.
Kot najgorszego sortu Edytowane przez Kota Czas edycji: 2010-03-23 o 19:43 |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
właśnie chciałam Ci o nich napisać (tzn. o serii The Perfect Autumn) - miałam przyjemność z dwiema: Leaves i Ginger Vanilla to drugie to puchata wanilia, bardzo pospolita, bardzo samochodowa i bardziej nadaje się na zapach do pomieszczeń, niż na skórę (przynajmniej moją) natomiast to pierwsze to takie dojrzałe, może nawet ciut podgniłe jabłka, mnóstwo spadłych liści i taki nieco stęchło-gnilny aromat jesieni
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
A, jeszcze Eau d`Iparie.
Bardzo kojarzy mi się z opadającymi, lekko podschniętymi jesiennymi liśćmi. I wogólności z jesienią- taką wczesnopaździenikową.
|
|
#18 |
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cinnamon Bun plus ciepłe mleko. Kcesz próbkę?
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
W Egg Nog jesieni nie uświadczysz
|
|
|
#20 | ||
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki ale mnie Immaginary zniechęciła więc nie będę podbierać
|
||
|
|
|
|
#21 |
|
Wpisz tu zomzing
|
Red, a Hermessence Ambre Narguile? - szarlotka z jabłkami plus alkoholizowane beczki plus (na niektórych) kadzidło i pewnie parę innych rzeczy
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
I jeszcze podbijam pytanie o różne Pumpkiny - Demeter, B&B, czy pachną mdlącą ciapowatą dynią czy jakoś sensownie i przyprawowo? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
Red - mam identyczne pragnienia zapachowe
w sam raz na nadchodzącą/już trwającą wiosnę ![]() Od dawna 'chodzi' za mną zapach pieczonych kasztanów, niestety Sienne l'Hiver trochę mnie zawiodła, może zbyt dużo po niej oczekiwałam? Zbyt mało w niej dla mnie pieczonych kasztanów, za to cała masa liści, kłącz i różnego zielska ![]() I Pumpkiny też za mną chodzą... A nie znam
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Mam takie same odczucia odnośnie Sienne
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Nindżopesz
|
Po pięciu latach odgrzebuję swój stary wątek żeby stwierdzić, że już nie pamiętam co testowałam (
), ale prawie idealna jesień jest w Wazambie. Nie czuję obiecanego lasu, dla mnie Wazamba to głównie pieczone (duszone?) jabłka, całość jest trochę "zatęchła" i dymna więc jakby mglista - pasuje do jesieni. Pod koniec wyczuwam zlepek żywiczno-kadzidlanych nut dający złudzenie świecowego wosku. Niezła rzecz, przygarnęłabym małą odlewkę na jesień. EDIT: i jeszcze dwa nowe znaleziska: Vagabond Prince Enchanted Forest - nieco cierpkie porzeczkowe konfitury z żywicznym kadzidłem, dla mnie to zapach sympatyczny, jesienny i mocno kulinarny; Atelier Cologne Gold Leather - wykwintna, miękka, zamglona mirabelka podana na ciepło na zamszu Kcę odlewkę.
Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2015-06-11 o 17:23 |
|
|
|
|
#26 |
|
Perfumoholik z wyboru
|
Ale cudny wątek
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2015-06-19 o 08:34 |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
A w temacie - zamarzył mi się jeszcze jakiś słodkawy zapach jesienno-kominkowy w sensie siedzenia przed kominkiem, picia grzanego wina i głaskania kota. Najlepiej coś zawiesistego z rumem, koniakiem, gęstym ciemnym miodem i bez kwiatów. Pomyślałam o Idole EDP i Courvoisier L'Edition Imperiale. Znajdzie się coś jeszcze? Tylko żeby było dostępne w PL i nie za straszne piniondze
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Jeszcze niby Mauboussin pasuje ale ja tam wyczuwałam nutę futra z lisa. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.

). Natomiast ze złotą jesienią kojarzy mi się też Sienna Musk firmy Sonoma Scent Studio - w początkowej fazie piżmowy, po chwili piżmo osiada i wyłania się z niego jesienne drewno, ciut już wyblakłe jesienne słońce, łagodne przyprawy oraz zapach drogi szutrowej
Mnie co prawda mikropróbka skutecznie odstraszyła od tego zapachu (a już globalnych testów to sobie nie wyobrażam), ale może i ta potwora znajdzie amatora

), ale prawie idealna jesień jest w Wazambie.