![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studniówkowa elegancjo, gdzie się podziałaś???
Hej Dziewczyny
![]() Nie wiem, czy umieściłam wątek w odpowiednim dziale (myślałam jeszcze nad plotkowym, ale tu chyba jednak bardziej pasuje) - jeśli nie, proszę o jego przeniesienie ![]() Do rozpoczęcia dyskusji na temat studniówkowej elegancji natchnęło mnie wiele wieszaków, z którymi spotkałam się ostatnimi czasy na Szafie. Sama miałam studniówkę w 2006 roku, więc - pod kątem modowych zmian - raczej dawno temu. Wtedy praktycznie 98-99% dziewczyn na bal (bo to przecież bal!) studniówkowy ubierało długą sukienkę (jednoczęściową lub dwuczęściową - składającą się z długiej spódnicy i gorsetu). Do tego większość dbała również o fryzurę (oczywiście nie każdą dziewczynę było stać na uczesanie wykonane przez fryzjera - takie ratowały się pomocą np. fryzjersko uzdolnionych koleżanek, mam lub cioć!) i starała się wyczarować na swojej głowie eleganckie upięcie. W przypadku kreacji dwuczęściowych modne były spódnice przypominające bezy (aczkolwiek nie takie wielkie, ślubne!), co zaś się tyczy butów, to królowały te z noskami w szpic (nie tak zgrabnymi jak obecnie ![]() ![]() Od kilku lat (czyli mniej więcej od 2-3 sezonów studniówkowych następujących po moim) dziewczyny - co mnie akurat bardzo dziwi - odrzucają możliwość wyglądania i czucia się naprawdę wyjątkowo (w sensie jak ww. księżniczki): nie zakładają długich sukienek, najczęściej nie robią też nic z włosami (tzn. wychodzą z założenia, że zadbane długie włosy = elegancja sama w sobie, więc ich studniówkowa fryzura polega jedynie na ich rozpuszczeniu, tudzież lekkim podkręceniu/podpięciu). W prawie 100% ich kreacje są mało eleganckie - nie podkreślają tego, że studniówka to bal! Mój znajomy, który miał studniówkę w zeszłym roku, powiedział mi nawet, że długą sukienkę miała na kilka klas tylko jedna dziewczyna i że większość ludzi śmiała się, iż dzięki niej chce zapewne ukryć (domniemane) żylaki ![]() ![]() ![]() Oczywiście nie chcę generalizować, że tylko długie sukienki i całkiem upięte włosy są synonimem elegancji - wszystko zależy od tego, co pasuje do danej figury, rysów twarzy, ogólnej koncepcji wyglądu podczas tej nocy i tak dalej ![]() ![]() Wracając jeszcze do tegorocznych studniówkowych wieszaków, to znalazłam dwa, które naprawdę bardzo mi się spodobały i generalnie wpisują się w moją definicję eleganckiego studniówkowego looku: https://wizaz.pl/szafa/wieszak_widok.php?wid=40801 ( ![]() A Wy jakie macie zdanie na ten temat? Jak wyglądały Wasze studniówkowe kreacje? Zapraszam do dyskusji i ewentualnie do podzielenia się zdjęciami - czy to sukienek, w których bawiłyście się na własnych balach, czy też tych, które chętnie byście na takowy założyły - właśnie ze względu na ich elegancję ![]() Aha, w ramach ciekawostki dołączam kilka zdjęć ze studniówki w 2006 roku ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studniówkowa elegancjo, gdzie się podziałaś???
Cóż, ja miałam studniówkę w 2009r. i zdecydowana większość dziewczyn miała krótkie sukienki.
Jednak sporo (ok 30% na oko) założyło długie. Ja miałam sukienkę do kolana i rozpuszczone, delikatnie upięte długie włosy. Czyli odbiegam kompletnie od Twojego poczucia elegancji, a jednak ... mnie osobiście kompletnie nie podobają się te fikuśne koki, kwiaty we włosach, spinki i bóg wie co. Dla mnie to nie synonim elegancji, a kiczu. Myślę, że sporo osób woli jednak krótkie sukienki ze względu na to, że mogą jeszcze kiedyś się przydać. Nie odbierałam studniówki jako wielkiego balu, ot raczej miła impreza ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
histoire abracadabrante
|
Cieszę się niezmiernie, że moda na kilometry materiału udającego satynę powoli przemija
![]() Mnie się nie podobają kiecki, które pokazałaś w załącznikach i w życiu bym w takiej nigdzie nie poszła. Nie podchodziłam emocjonalnie do tematu studniówki, nie czułam się księżniczką, miałam sukienkę kupioną na przecenie, a mimo to, bawiłam się dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
co do fryzur zawsze byłam przeciwniczką kiczowatych upięć i loczków. także w tym temacie czy 2006 czy 2013, dziwne fryzury to nie dla mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Oj, tu muszę się nie zgodzić, wypraszam sobie. Moja studniówka była wcale nie tak dawno, moje loki wyglądały mniej więcej tak http://www.tekstowo.pl/zdjecie_wykon...._800_600_.jpg
z tym, że moje włosy są dłuższe. Bynajmniej nie uważam ich za kiczowate. Ba, wszystkim się podobały i musiałam ciągle prosić, żeby ich nie dotykali (po całej nocy macania pewnie by się rozpadły). ![]()
![]() |
#6 |
Nindżopesz
|
Dobije Cie
![]() Mialam studiowke bodajze w 1998 roku i wystapilam w czarnej mini (bez gorsetu, zadnej satyny - ot, elastyczna czarna kiecka z dodatkowa szyfonowa warstwa, do tego czarne bolerko-mgielka i jakas gotycka kolia) oraz rozpuszczonych, pofalowanych wlosach (nawet nie podpietych). Faktycznie bylam w mniejszosci ale nie mialam nigdy parcia na balowe kreacje, stylizowanie sie na ksiezniczke, wlasciwie sila by mnie nie zmusili do wlozenia "balowej" a nie daj borze zielony satynowej/taftowej bezy. Kokow i eleganckich upiec rowniez nie akceptuje, nawet na wlasnym slubie mialam po prostu rozpuszczone wlosy i opaske stylizowana na "elficka". Sama studiowka nie byla dla mnie waznym wydarzeniem, nie odbieralam jej jako balu tylko jak zwykla szkolna impreze i szkoda mi bylo wykosztowac sie na wytworna kiecke, ktorej juz nigdy nie wloze (na weselach tez wystepuje w mini). Tak wiec kwestia gustu, stylu i priorytetow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Studniówkę mam za niecały miesiąc i włożę sukienkę krótką, ale nie za krótką, jest bodajże przed kolano. Jest za to bardzo elegancka, dekolt ma bardzo niewiele wycięty, w łódkę, nie odsłania zbyt wiele. Jest biała, prosta, bez żadnych cekinów, naszyć, kamyczków, na dole jest dość rozkloszowana i lekko wywinięta, coś na kształt bombki. Powiem tak - podoba mi się, ale wcześniej, myśląc o studniówce myślałam o czymś zupełnie innym - długiej, pięknej sukni
![]() ![]() Tak więc skończyło się na białej, krótkiej sukience. Postaram się, żeby wyglądać wystarczająco elegancko, dobrać odpowiednie dodatki i po prostu dobrze się bawić, nie przejmując się tym jak powinno się wyglądać, jak nie powinno, czy to prawdziwy wielki bal czy tylko szkolna, ale ważna impreza. Poczucie się niczym księżniczka i piękna, dorosła kobieta, zostawię sobie na własny ślub, tak jak wspomniałaś ![]()
Extraordinary things are always hiding in places people never think to look. ![]() Edytowane przez robaszekk Czas edycji: 2013-01-20 o 11:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Japońska rzepa
|
Ja zgadzam się z autorką. Sama na swojej studniówce miałam długą do ziemi,zwiewną, kremową sukienkę i czułam sie w niej cudownie,mimo że byłam w mniejszości. Właśnie to jest ten urok,że nigdy więcej tej sukienki nie założę,bo ani na wesele kremowej nie wypada,ani na zwykłą imprezę,a jednak czułam się jak ksieżniczka bez zbędnego kiczu ( dla odmiany jedna z moich szkolnych znajomych założyła suknię jak w pierwszym poście,całą złotą,buty z czubami i wyglądała OKROPNIE ,mówię obiektywnie,bo takie było zdanie wszystkich osób). Nie powinno się robić ze studniówki burdelu
![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mimo to, zazdroszczę studniówkowiczkom, że mają wybór takich pięknych sukienek w sklepach jak są teraz. Za moich czasów naprawdę nie dało się nic kupić co nie byłoby kiczowate jak cholera. A teraz na przecenie mozna kupic piękną sukienkę za mniej niż 100zł. Nie możesz zmuszać ludzi by mieli i chcieli stroić się jak księżniczka, nie każdego to kręci (na szczęście). Ja szczerze mówiąc wolę żeby na studniówkę ktoś przyszedł w trampkach (co tak szykanuje się na wizażu) skoro tak mu pasuje i tak będzie się czuł swobodnie i po swojemu - niż przebierał się na siłe w cwelki czy szpileczki "bo tak trzeba". To tylko szkolna impreza, nie bal u królowej. Nie mówię oczywiście o sukienkach o długości bluzki, bo to nie klub czy sypialnia (a i na mojej studniówce te 6 lat temu było kilka takich ewenementów), jakieś granice są. W każdym razie dużo bardziej podobają mi się te amerykańskie "promy" (choć znam je tylko z filmów), niż bal pełen nalakierowanych sztywnych loków i ohydnych makijaży od pseudomakijażystek. Niech żyje szkolna swoboda i indywidualność (jak ja się cieszę że moje liceum było mega tolerancyjne)! W moim liceum każdy mógł być ubrany po swojemu i to wlaśnie było świetne bo każdy spełniał swoje marzenie o tym jak wyglądać na studniówce, a nie czyjeś.
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2013-01-20 o 12:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
wg mnie ciężkie, długie suknie, wyglądające jak materiał na zasłony
![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() ![]() Parę przykładów,sukienek,ktory ch mam wrażenie,że nikt by o kicz i ciotkowatość nie posądził. http://www.envirogadget.com/wp-conte...Maxi-dress.jpg http://files.students.ch/uploads/a/2...15-topshop.png http://papilot1.mykmyk.pl/img/660/0/...3-53936419.jpg http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/6...mian-style.jpg
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
lolusl,
ale dlaczego koniecznie długie? ![]() Krótkie sukienki nie mogą być Twoim zdaniem eleganckie? A tu opadły mi ręce mimo " ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() W kontekście burdelu nie mówię o sukienkach o jakich mówi większość przedmówczyń,czyli eleganckich,ale krótkich, ale o sukienkach ledwo za tyłek,z widoczną podwiązką (ludzie burzą się przeciwko rajstopom imitującym ponczochy,ale podwiązkę którą z załozenia dzisiaj nosi sie tylko do łóżka i jako symbol na studniówkę i na ślub już można mieć na wierzchu?) wydekoltowanych i mega obcisłych. U mnie na studniówce sporo było takich przykładów,bo laski chciały SIĘ POKAZAĆ.
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam studniówkę w tym roku i miałam krótką sukienkę. Nie miałam tak wielkich funduszy żeby kupić długą sukienkę, bo ją założę tylko raz i będzie wisiała w szafie. I co, miałabym ją dzieciom pokazać później?
Nie mam potrzeby wyglądania i czucia się jak księżniczka. I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że studniówka to najważniejszy i jedyny bal w życiu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja miałam na swojej studniówce krótką sukienką, jak zresztą większość dziewczyn. Potem ją założyłam jeszcze na kilka innych okazji.
Jednak teraz z perspektywy czasu żałuję, że nie zdecydowałam się na długą suknię. Pewnie nie prędko taką założę.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
ja się cieszę, że studniówkowa "elegancja" - syrenie ogony, tafta, ogromne suknie na kole odchodzą w zapomnienie. Moja studniówka była jakieś 5-6 lat temu i wtedy właśnie zaczął się wielki odwrót od tej taftowej elegancji.
ze studniówką jest jak z tymi wszystkimi galami w hollywood - kobiety przychodzą ubrane różnie. ja jednak nie jestem zwolenniczką kupowania sukienki na jedną okazję i wydawania fortuny - tak samo, jak wyrzucania w błoto kilku tysięcy na suknię ślubną. piramidalna głupota. już lepiej zainwestować to w jakieś lb w ładnym kolorze do chodzenia na codzień... ja mam taki plan ![]() i umówmy się, większość dziewczyn wygląda milion razy lepiej w sukience z asosa, czy mini niż w taftowym długim paskudztwie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
Tafta jest obleśna,dlugie sukienki nie muszą być. Krótkie też mogą być z tafty i też mogą być paskudne. dla mnie to : http://img.szafa.pl/uploads/clothes/...1253089158.jpg http://img.suknieweselne.com/5/54/54...b6b530a446.jpg jest równie okropne,co to : http://img.suknieweselne.com/d/d7/d7...0b755174ba.jpg
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie studniówka nie będzie miała nigdy rangi balu debiutantów
![]() ![]() Na studniówce postawiłam na klasykę - miałam szytą czarną sukienkę do kolan mniej więcej i do tego upięte włosy. Nie chciałam długiej sukienki, bo kierowałam się tym co mi się podoba. Żadnej tafty, bezy, satyny i tony brokatu, bym czuła się jak księżniczka ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Większość dziewczyn wyglądała w tym dniu na przebrane a nie ubrane, dlatego dobrze, że klimat normalnieje. Studniówkę miałam w 2007 roku, i jako jedna z 3 dziewczyn wyróżniałam się razem z nimi strojem.
Jedna miała sukienkę z koła, podszywaną tiulem, do kolan, stylizacja na lata 50., druga miała princeskę i ogólnie poszła w lata 60., ja za to w lata 30. ze swoją małą czarną i koronkową opaską na głowie i torebeczka na złotym łańcuszku. Wcale nie uważam, żebyśmy przez długość sukienki wyglądały mniej elegancko. Na pewno wyglądałyśmy mniej matronowato i młodziej, niż reszta obsypana brokatem i satyną. Ślubu też na pewno nie brałabym w tradycyjnej białej bezie (nie znam gorszego kroju sukienki, którym mogłabym sobie zrobić większą krzywdę). Autorka ma jedną jedyną słuszną definicję elegancji, w której trzeba mieć koniecznie długą sukienkę i fikuśne włosy, podczas gdy dla mnie jest to zupełnie co innego. Bo nikt mi nie powie, że tylko Dior szyje sukienki na studniówkę i że tylko nosząc długą sukienkę można być eleganckim, doceniam również elegancję spod znaku YSL i Chanel. 1. Nie stać mnie było na sukienkę z tafty, czy jakąkolwiek długą, która nie wyglądałaby przy tym tandetnie. 2. Studniówkę mieliśmy w Domu Kultury, więc samo to jest słabo zobowiązujące, nie uważasz? ![]() 3. Chciałam kupić sobie rzecz, którą założyłabym jeszcze co najmniej kilka razy poza tą okazją. Wydawanie 500-1000 złotych na taką jednorazową okazję, na sukienkę, której nigdy więcej nie założę, by udać się w w niej w mało wysublimowane miejsce i poudawać kogoś, kim nie jestem, uważam za czystą głupotę. Mistrzynią elegancji w stylu hollywoodzkim jest dla mnie Gwyneth Paltrow (może poza słynną różową oscarową sukienką, która dziś już zupełnie mi się nie podoba, za to wtedy jak odbierała w niej Oscara, kwiczałam na jej widok). I jeszcze Julianne Moore i Tilda Swinton ![]() Garnitur też może być ekstremalnie kobiecy, pod warunkiem jego odpowiedniej oprawy. We wszystkich tych przypadkach elegancja wynika też z innych rzeczy, niż sam strój.
CZERWCOWE NOWOŚCI KOSMETYCZNE KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK! Biżu i ciuchy M, L, XL "Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..." Edytowane przez ulicznica Czas edycji: 2013-01-20 o 16:26 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mimo że mój bal maturalny miał miejsce zaledwie rok temu to również odbywał się szkole. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie wszystkich maturzystek w długich sukniach w szkolnym murach. Nie sądzę aby to było ani wygodne, ani bezpieczne, ani pasowało do miejsca. A długą sukienkę miała może jedna, a może dwie osoby. Nie mówię, że ekstremalnie krótkie sukienki są odpowiednie na taką okazję, chociaż kilka dziewczyn pojawiło się w takich i nikt raczej nie był zniesmaczony. Ale moim zdaniem nie pasują ogólnie do klimatów szkolnych. Z resztą tak jak i długie, przesadnie eleganckie stroje. Moja sukienka wyglądała tak jak w załączniku, i cała stylizacja była w podobnym klimacie. Czy była odpowiednia? Myślę, że bardzo. Podobnie jak wszystkie pozostałe. To tylko impreza szkolna, a nie bal rodem z Disney'a. I popieram opinie wizażanek: winklepicker oraz ulicznicy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Zakorzenienie
|
Prawdę mówiąc poza tym, że był polonez, nic nie odróżniało mojej studniówki od innych imprez.
Muzyka jak na dyskotece, alkohol, przygaszone światła. No więc bal tylko z definicji? Cytat:
![]() Toż to nie był bal u królowej Elżbiety, tylko impreza w gronie znajomych ze szkoły. Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Własnie w tym problem,że ludzie mogliby swoim zachowaniem zrobić tą rangę,ale na własną prośbę robię "imprezę szkolną w gronie znajomych nie różniącą się od dyskoteki" To przykre.
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja mam studniówkę jutro i idę w krótkiej sukience. Nie jest oczywiście zbyt krótka, długośc ma odpowiedną do okazji
![]() ![]() Moda się zmieniła, u mnie większość dziewczyn ( obstawiam, że jakieś 90% ) będzie w krótkich kieckach, a że mi też się takie podobają to nie widzę powodu, czemu miałabym wkładać długą. Bo to bal? Bo jak pisze autorka, długie suknie są bardziej eleganckie? Moim zdaniem najważniejsze jest to, żeby dobrze czuć się w swojej sukience. Ma się podobać i być odpowiednia do okazji - ja np. w życiu nie założyłabym czegoś obcisłego czy np. takiej, jakich teraz pełno, sukienki z baskinką, w której mogę równie dobrze pójść do klubu... Ale bez przesady, jeśli nie wygląda się zbyt wyzywająco, to nie widzę problemu naprawdę. Ja osobiście zakochałam się w tych amerykańskich studniówkach, gdzie każda dziewczyna przychodzi w długiej sukni ![]() ![]() Co do włosów / fryzur, też zmieniła się moda. Ja będe mieć jakieś delikatne loki, fale, w upięciu źle bym się czuła, wiem, że wiele moich koleżanek też. I to nieprawda, że dziewczyny teraz nie traktują studniówki jak uroczystość, bo traktują, po prostu w inny sposób niż w 2006 roku. Zdziwiłabym się jakby przez 7 lat nic się nie zmieniało w tej kwestii... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Nindżopesz
|
Ale zrozum, ze nie kazdy ma parcie na uroczysty bal.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Bawiłam się bardzo dobrze, bez niepotrzebnej spiny, że bal, że ranga, blabla.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Japońska rzepa
|
Ale ja nie musze rozumieć
![]() Jak nie ma parcia,to niech umówi się na dyskotekę,a nie idzie na studniówkę.Proste.Do klubu też można iść ze znajomymi,aby pić alko bez ograniczeń i ubierać kuse kiecki. Raczej nieobecności nauczycieli nikt nie zauważy ![]() ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Znak czasów. Na balu przecież powinna być orkiestra, która gra muzykę klasyczną. Jaką inną muzykę byś widziała do tych długich kiecek na BALU?
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak Twoim zdaniem powinna wyglądać prawdziwa, elegancka, studniówka-bal? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() A propos parcia nie popadajmy w przesade, nie bojkotuje kazdej imprezy, na ktora nie mam specjalnej ochoty isc. Poza tym moja studniowka nie byla balem, ot zwykla taneczna uroczystosc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.