Krewetki - poziom początkujący - pytania :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-11, 10:49   #1
sunshineblue
Raczkowanie

Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

Witam Was miłe Panie Otóż ostatnio podkusiłam się na kupno krewetek mrożonych królewskich. Zdecydowałam się je przyrządzić smażone na maśle z czosnkiem i ziołami - główna baza zioła prowansalskie. Nie powiem zalewa wyszła w smaku fantastyczna, natomiast krewetki nie do końca były smaczne same w sobie. I tu zastanawiam się w czym tkwi tajemnica... Jadłam krewetki już nie raz ale zazwyczaj miały smak głównie przypraw i czosnku, a nie posmak ostrzejszy rybny... Czy może trzeba (mrożone krewetki w tym przypadku) je w czymś odmoczyć albo użyć jakiejś tajemniczej broni?
Dziękuję za wszelkie rady, ponieważ jestem początkująca, a nie chciałabym zmarnować całej paczki krewetek za które niemało zapłaciłam i które bardzo lubię, ale nie bardzo w swoim wykonaniu...
sunshineblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 13:48   #2
wizazanka_Dorocia
Rozeznanie

Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

Ja zwykle obgotowuje krewetki przed dalszą obróbką, myślę, że to dobry sposób na pozbycie się charakterystycznego zapachu i posmaku.
wizazanka_Dorocia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 21:37   #3
Rena
Zakorzenienie

moze mialas pecha i kupilas srednie krewetki same w sobie? Cena niczego jeszcze nie gwarantuje jesli chodzi o jakosc.

Ja kupuje najczesciej juz podgotowane krawetki takie na tackach z lodowki w sklepie i takie jem na zimno. Nigdy nie smazylam, a raz kupilam mrozone i faktycznie byly srednie.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 22:35   #4
kagga
Rozeznanie

Ja kupuję mrożone i robię na maśle ze świeżym czosnkiem i tylko lekko solę a po zdjęciu z patelni posypuję natką pietruszki - są super.

Może zioła prowansalskie niezbyt pasują? Mogę się mylić, ale niezbyt mi pasują do krewetek raczej...
kagga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 21:51   #5
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820
Konto usunięte

Zioła prowansalskie do krewetek to tak raczej średnio pasują.. Wystarczy czosnek, dużo natki pietruszki, ewentualnie chili jeśli lubisz na ostro.

Ja kupuję najczęściej podgotowane krewetki, czasem są one również mrożone - wtedy jedynie wystarczy je sparzyć gorącą wodą.
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 15:46   #6
simple9
Raczkowanie

ja mrożonych krewetek unikam. Zawsze jak robię to tylko świeże. Mam fajny sklep rybny niedaleko więc ze świeżymi nie ma problemu. I tak jak poprzedniczki smażę je na maśle czosnku i posypuję pietruszką
zioła prowansalskie to stosuję tylko do mięsnych dań, nie połączyłabym ich z krewetkami
raz z przepisu z neta jeszcze zrobiłam szaszłyki z krewetek też było nawet spoko
simple9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 16:50   #7
sunshineblue
Raczkowanie

ogólnie połączenie czosnku + masełka + ziół - głównie prowansalskich zawsze było dla mnie niczym niebo dla podniebienia i wierzcie to wcale się nie gryzie ze smakiem krewetki.
Natomiast problem jest w bardzo ostrym posmaku krewetki, który jest dość mocno wyczuwalny mimo czosnku co nie powinno mieć miejsca. chyba musiałam trafić na felerne mrożonki
aż mi się niedobrze robi na myśl, że kupiłam swoje pierwsze krewetki i wyrzuciłam tyle kasy w błoto bo są felerne w smaku :<
sunshineblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 21:20   #8
lubie liczyc
Raczkowanie

nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się trafić na jakieś nieświeże krewetki mrożone, ale zawsze przed wrzuceniem na patelnie przelewam je obficie wrzątkiem. do tego składu, który podałyście dodaje jeszcze cebulę (duuużo) i natkę pietruszki (jeszcze więcej ), ale ziół prowansalskich jeszcze nie próbowałam, trzeba będzie przy następnej okazji.
lubie liczyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 10:52   #9
Alassiel_
Raczkowanie

Ja kupuję podgotowane obrane lub nie, świeże na tacce lub na wagę,
Ostatnio robiłam na maśle klarowanym z białym winem, pyszne wyszły.
Może to kwestia samych krewetek, były z głowami? Mogły być nadgryzione zębem czasu albo z kiepskiej hodowli... przyczyn może być wiele. Generalnie też zioła prowansalskie jakoś mi tu nie pasują
Alassiel_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 10:58   #10
bohochic
BAN stały

Ja osobiście nie potrafię przyrządzać krewetek. Nie jestem zresztą jakąś ich wielką fanką... Chociaż jak mnie ostatnio w Ganeshu znajoma namówiła na krewetki smażone, panierowane w mące grochowej to nie powiem, było to naprawdę bardzo smaczne. Tak więc faktycznie, wszystko zależy od tego, jak się przyrządzi...
bohochic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 14:42   #11
Anitast
Zakorzenienie

Ja kupuje jeżeli mam okazje świeże prosto od rybaka bo jestem we Włoszech przy morzu , albo takie pogotowane w sklepie , Ty może trafiłas akurat na gorsza dostawę lub juz średnio świeże ( mi tez raz zdarzyło sie takie krewetki kupić ) mój maz ma super przepis przygotowania , podobnie jak dziewczyny piszą : smazy na patelni na oliwie z oliwek z czosnkiem , na chwile przykrywa pokrywa wrzucajac pietruszke posiekana , przyprawy najlepsze do ryb , mozesz tez zrobić w panierce , odbierając krewetke ze sorupki i panierujac tak jak schabowego , palce lizać

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości