Krewetki - poziom początkujący - pytania :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-11-11, 10:49   #1
sunshineblue
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 58

Krewetki - poziom początkujący - pytania :)


Witam Was miłe Panie Otóż ostatnio podkusiłam się na kupno krewetek mrożonych królewskich. Zdecydowałam się je przyrządzić smażone na maśle z czosnkiem i ziołami - główna baza zioła prowansalskie. Nie powiem zalewa wyszła w smaku fantastyczna, natomiast krewetki nie do końca były smaczne same w sobie. I tu zastanawiam się w czym tkwi tajemnica... Jadłam krewetki już nie raz ale zazwyczaj miały smak głównie przypraw i czosnku, a nie posmak ostrzejszy rybny... Czy może trzeba (mrożone krewetki w tym przypadku) je w czymś odmoczyć albo użyć jakiejś tajemniczej broni?
Dziękuję za wszelkie rady, ponieważ jestem początkująca, a nie chciałabym zmarnować całej paczki krewetek za które niemało zapłaciłam i które bardzo lubię, ale nie bardzo w swoim wykonaniu...
sunshineblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 13:48   #2
wizazanka_Dorocia
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 668
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

Ja zwykle obgotowuje krewetki przed dalszą obróbką, myślę, że to dobry sposób na pozbycie się charakterystycznego zapachu i posmaku.
wizazanka_Dorocia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 21:37   #3
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

moze mialas pecha i kupilas srednie krewetki same w sobie? Cena niczego jeszcze nie gwarantuje jesli chodzi o jakosc.

Ja kupuje najczesciej juz podgotowane krawetki takie na tackach z lodowki w sklepie i takie jem na zimno. Nigdy nie smazylam, a raz kupilam mrozone i faktycznie byly srednie.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 22:35   #4
kagga
Rozeznanie
 
Avatar kagga
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 844
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

Ja kupuję mrożone i robię na maśle ze świeżym czosnkiem i tylko lekko solę a po zdjęciu z patelni posypuję natką pietruszki - są super.

Może zioła prowansalskie niezbyt pasują? Mogę się mylić, ale niezbyt mi pasują do krewetek raczej...
kagga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 21:51   #5
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 1 875
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

Zioła prowansalskie do krewetek to tak raczej średnio pasują.. Wystarczy czosnek, dużo natki pietruszki, ewentualnie chili jeśli lubisz na ostro.

Ja kupuję najczęściej podgotowane krewetki, czasem są one również mrożone - wtedy jedynie wystarczy je sparzyć gorącą wodą.
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 15:46   #6
simple9
Raczkowanie
 
Avatar simple9
 
Zarejestrowany: 2012-11
Wiadomości: 294
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

ja mrożonych krewetek unikam. Zawsze jak robię to tylko świeże. Mam fajny sklep rybny niedaleko więc ze świeżymi nie ma problemu. I tak jak poprzedniczki smażę je na maśle czosnku i posypuję pietruszką
zioła prowansalskie to stosuję tylko do mięsnych dań, nie połączyłabym ich z krewetkami
raz z przepisu z neta jeszcze zrobiłam szaszłyki z krewetek też było nawet spoko
simple9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 16:50   #7
sunshineblue
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 58
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

ogólnie połączenie czosnku + masełka + ziół - głównie prowansalskich zawsze było dla mnie niczym niebo dla podniebienia i wierzcie to wcale się nie gryzie ze smakiem krewetki.
Natomiast problem jest w bardzo ostrym posmaku krewetki, który jest dość mocno wyczuwalny mimo czosnku co nie powinno mieć miejsca. chyba musiałam trafić na felerne mrożonki
aż mi się niedobrze robi na myśl, że kupiłam swoje pierwsze krewetki i wyrzuciłam tyle kasy w błoto bo są felerne w smaku :<
sunshineblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 21:20   #8
lubie liczyc
Raczkowanie
 
Avatar lubie liczyc
 
Zarejestrowany: 2012-10
Wiadomości: 180
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się trafić na jakieś nieświeże krewetki mrożone, ale zawsze przed wrzuceniem na patelnie przelewam je obficie wrzątkiem. do tego składu, który podałyście dodaje jeszcze cebulę (duuużo) i natkę pietruszki (jeszcze więcej ), ale ziół prowansalskich jeszcze nie próbowałam, trzeba będzie przy następnej okazji.
lubie liczyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 10:52   #9
Alassiel_
Raczkowanie
 
Avatar Alassiel_
 
Zarejestrowany: 2012-07
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 79
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

Ja kupuję podgotowane obrane lub nie, świeże na tacce lub na wagę,
Ostatnio robiłam na maśle klarowanym z białym winem, pyszne wyszły.
Może to kwestia samych krewetek, były z głowami? Mogły być nadgryzione zębem czasu albo z kiepskiej hodowli... przyczyn może być wiele. Generalnie też zioła prowansalskie jakoś mi tu nie pasują
Alassiel_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 10:58   #10
bohochic
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2011-09
Wiadomości: 45
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

Ja osobiście nie potrafię przyrządzać krewetek. Nie jestem zresztą jakąś ich wielką fanką... Chociaż jak mnie ostatnio w Ganeshu znajoma namówiła na krewetki smażone, panierowane w mące grochowej to nie powiem, było to naprawdę bardzo smaczne. Tak więc faktycznie, wszystko zależy od tego, jak się przyrządzi...
bohochic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 14:42   #11
Anitast
Zakorzenienie
 
Avatar Anitast
 
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: Italia
Wiadomości: 3 027
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)

Ja kupuje jeżeli mam okazje świeże prosto od rybaka bo jestem we Włoszech przy morzu , albo takie pogotowane w sklepie , Ty może trafiłas akurat na gorsza dostawę lub juz średnio świeże ( mi tez raz zdarzyło sie takie krewetki kupić ) mój maz ma super przepis przygotowania , podobnie jak dziewczyny piszą : smazy na patelni na oliwie z oliwek z czosnkiem , na chwile przykrywa pokrywa wrzucajac pietruszke posiekana , przyprawy najlepsze do ryb , mozesz tez zrobić w panierce , odbierając krewetke ze sorupki i panierujac tak jak schabowego , palce lizać
__________________
Il mio gatto è come un angelo dal musetto umido e dal cuore pieno D'AMORE
Anitast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.