|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 58
|
Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
Witam Was miłe Panie
![]() Dziękuję za wszelkie rady, ponieważ jestem początkująca, a nie chciałabym zmarnować całej paczki krewetek za które niemało zapłaciłam i które bardzo lubię, ale nie bardzo w swoim wykonaniu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-03
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 668
|
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
Ja zwykle obgotowuje krewetki przed dalszą obróbką, myślę, że to dobry sposób na pozbycie się charakterystycznego zapachu i posmaku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
moze mialas pecha i kupilas srednie krewetki same w sobie? Cena niczego jeszcze nie gwarantuje jesli chodzi o jakosc.
Ja kupuje najczesciej juz podgotowane krawetki takie na tackach z lodowki w sklepie i takie jem na zimno. Nigdy nie smazylam, a raz kupilam mrozone i faktycznie byly srednie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 844
|
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
Ja kupuję mrożone i robię na maśle ze świeżym czosnkiem i tylko lekko solę a po zdjęciu z patelni posypuję natką pietruszki - są super.
Może zioła prowansalskie niezbyt pasują? Mogę się mylić, ale niezbyt mi pasują do krewetek raczej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 1 875
|
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
Zioła prowansalskie do krewetek to tak raczej średnio pasują.. Wystarczy czosnek, dużo natki pietruszki, ewentualnie chili jeśli lubisz na ostro.
Ja kupuję najczęściej podgotowane krewetki, czasem są one również mrożone - wtedy jedynie wystarczy je sparzyć gorącą wodą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-11
Wiadomości: 294
|
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
ja mrożonych krewetek unikam. Zawsze jak robię to tylko świeże. Mam fajny sklep rybny niedaleko więc ze świeżymi nie ma problemu. I tak jak poprzedniczki smażę je na maśle czosnku i posypuję pietruszką
![]() zioła prowansalskie to stosuję tylko do mięsnych dań, nie połączyłabym ich z krewetkami ![]() raz z przepisu z neta jeszcze zrobiłam szaszłyki z krewetek też było nawet spoko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 58
|
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
ogólnie połączenie czosnku + masełka + ziół - głównie prowansalskich zawsze było dla mnie niczym niebo dla podniebienia i wierzcie to wcale się nie gryzie ze smakiem krewetki.
Natomiast problem jest w bardzo ostrym posmaku krewetki, który jest dość mocno wyczuwalny mimo czosnku co nie powinno mieć miejsca. chyba musiałam trafić na felerne mrożonki ![]() aż mi się niedobrze robi na myśl, że kupiłam swoje pierwsze krewetki i wyrzuciłam tyle kasy w błoto bo są felerne w smaku :< |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-10
Wiadomości: 180
|
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się trafić na jakieś nieświeże krewetki mrożone, ale zawsze przed wrzuceniem na patelnie przelewam je obficie wrzątkiem. do tego składu, który podałyście dodaje jeszcze cebulę (duuużo) i natkę pietruszki (jeszcze więcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-07
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 79
|
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
Ja kupuję podgotowane obrane lub nie, świeże na tacce lub na wagę,
Ostatnio robiłam na maśle klarowanym z białym winem, pyszne wyszły. Może to kwestia samych krewetek, były z głowami? Mogły być nadgryzione zębem czasu albo z kiepskiej hodowli... przyczyn może być wiele. Generalnie też zioła prowansalskie jakoś mi tu nie pasują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-09
Wiadomości: 45
|
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
Ja osobiście nie potrafię przyrządzać krewetek. Nie jestem zresztą jakąś ich wielką fanką... Chociaż jak mnie ostatnio w Ganeshu znajoma namówiła na krewetki smażone, panierowane w mące grochowej to nie powiem, było to naprawdę bardzo smaczne. Tak więc faktycznie, wszystko zależy od tego, jak się przyrządzi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: Italia
Wiadomości: 3 027
|
Dot.: Krewetki - poziom początkujący - pytania :)
Ja kupuje jeżeli mam okazje świeże prosto od rybaka bo jestem we Włoszech przy morzu , albo takie pogotowane w sklepie , Ty może trafiłas akurat na gorsza dostawę lub juz średnio świeże ( mi tez raz zdarzyło sie takie krewetki kupić ) mój maz ma super przepis przygotowania , podobnie jak dziewczyny piszą : smazy na patelni na oliwie z oliwek z czosnkiem , na chwile przykrywa pokrywa wrzucajac pietruszke posiekana , przyprawy najlepsze do ryb , mozesz tez zrobić w panierce , odbierając krewetke ze sorupki i panierujac tak jak schabowego , palce lizać
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.