|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
zlośliwy maciek grr
od jakichś dwóch tyg. stosuje dietę, ale nie jakąś specjalną tylko staram się jeść 5 posiłków dziennie, dużo owoców, warzyw, mało tłuszczu i cukru, dużo wody, ciemny chlebek, otręby żytnie i płatki owsiane, no i oczywiście dużo ruchu. Biegam co drugi dzień czyli tak jakoś 3 razy w tyg. no i na nóżkach widzę jakieś efekty bo spodnie mi powoli w dupci lecą, są luźniejsze i maciek (brzuch) stoi w miejscu. wiem że potrzeba czasu ale skoro nogi się ruszyły a maciek nie to trochę dziwne to..
mam 17 lat/ 62 kg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zlośliwy maciek grr
Witam, a co to za dziwny wątek: "złośliwy maciek"
![]() Fajnie, że biegasz, ale na samym bieganiu co drugi dzień nie spodziewaj się cudów, dołóż sobie jakieś ćwiczenia rozciągające, rzeźbiące sylwetke, a może dodatkowo rowerek, pływanie itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
A ile masz wzrostu?
Oprócz tego stosujesz jakieś ćwiczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
przed bieganiem się rozciągam i po bieganiu też dosyć dużo w sumie, robiłam brzuszki ale przestałam jakoś..aha i mam 160 cm -.-
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To jesteśmy podobnego wzrostu ja mam 161-162 jak się rozciągnę
![]() Ważyłam po ciąży przeważnie 61, po świętach Bożego Narodzenia przytyło się do 65, a teraz ważę 55 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
To rób te brzuszki
![]() ![]() Powodzonka życzę. Ps. jesteśmy w podobnym wieku ^^' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Brzuch "robi się" w kuchni
![]() ![]() "5 posiłków dziennie, dużo owoców, warzyw, mało tłuszczu i cukru, dużo wody, ciemny chlebek, otręby żytnie i płatki owsiane" Dużo owoców - źle - owoce = fruktoza = cukier. Owszem są kopalnią witamin i minerałów, ale przy redukcji zastępuj je warzywami. Jeden owoc dziennie w godzinach ranno-południowych cię nie zabije, ale więcej nie ma potrzeby zjadać. Mało tłuszczy - źle. Tłuszcz nie jest Twoim wrogiem. Tłuszcze tak samo jak węglowodany dzielimy na dobre i złe. Dobre tłuszcze są sprzymierzeńcem w walce o piękne ciało, co więcej ograniczenie spożywania tłuszczy może dać efekt odwrotny od zamierzonego. W menu musisz mieć zdrowy tłuszcz - tłuszcz dostarcza energii (kalorii) jak jesz tłuszcz, to organizm "uczy się" pobierać energię z tłuszczu. A jak nie jesz? To skąd ma wiedzieć jak przerobić Twój własny tłuszczyk na energię? ![]() Otręby - źle. Trocin nie jemy ![]() ![]() Poza tym nie wymieniłaś żadnych źródeł białka ![]() ![]() P.S. A co ćwiczysz na siłowni?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A można wiedzieć dlaczego? Bo ja je jem codziennie z płatkami owsianym pewna ze robie dobrze ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"Wielokrotnie pojawia się pytanie: dlaczego odradzamy spożywanie otrąb? Wiele pań burzy się twierdząc, że przecież otręby zawierają błonnik, którego im potrzeba, np. żeby uniknąć zaparć. Tak, zawierają, jest to błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Bardzo często podrażnia on jelita, a nawet może zaostrzyć dolegliwości w zespole jelita nadwrażliwego. Otręby absorbują wodę w jelicie, a wiele pań nie dba o wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. W efekcie otręby wcale nie pomagają pozbyć się problemów z zaparciami, ale je pogłębiają. Obrońcy otrąb krzykną zapewne: bo witaminy, bo minerały w otrębach! Tak, ale powinniśmy wspomnieć ponadto, że otręby zawierają kwas fitynowy. Tenże kwas upośledza wchłanianie przez organizm mikroelementów, przykładowo: wapnia, magnezu, cynku, żelaza. Zatem nie tylko nic nam nie przyjdzie z witamin i minerałów zawartych w otrębach, bo ich wchłanianie jest upośledzone. Mało tego, obecność otrębów w treści jelita zahamuje absorpcję składników mineralnych z innych źródeł pozywienia. Wystarczającą ilość błonnika w diecie zapewnisz sobie jedząc warzywa w zalecanej ilości (min. 600g), produkty pełnoziarniste (kasze, ryż, pieczywo razowe, płatki owsiane itd.), owoce. Wraz z nimi dostarczysz swojemu organizmowi cennych witamin i minerałów, które zostaną wchłonięte w jelicie. Czasem pojawiają się wzmianki o „granulowanych otrębach z ...". A cóż to za cudo? Popatrzmy na skład: otręby (pszenne, owsiane), syrop glukozowo- fruktozowy, olej roślinny, zarodki pszenne, koncentrat jabłkowy, jabłko suszone, ekstrakt słodowy, lecytyna sojowa (emulgator), aromat.. Oprócz opisanych wyżej opisanych otrębów mamy tutaj... No właśnie, co? Porównaj proszę składniki otrąb, o których mowa z tym, co mamy poniżej: Skład: mąka pszenna, tłuszcz roślinny, masło, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, kurkuma, aromat naturalny Widzisz podobieństwa, prawda? No to ja teraz powiem Ci, że ta lista składników to skład... Popularnych ciasteczek! " Źródło: sdf.pl - ladies
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
A ja jem codziennie trzy łyżki otrąb owsianych i mam się dobrze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Moja mama od 30 lat pali papierosy i też ma się dobrze
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Nie zrozumiałaś mnie.
![]() Zalety otrąb ● spowalniają wchłanianie cukrów ● obniżają wchłanianie złego cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy ● podwyższają stężenie dobrego cholesterolu ● oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich ● regulują wysokość ciśnienia krwi ● przeciwdziałają zakrzepom krwi ● regulują trawienie, zapobiegają zaparciom ● gwarantują szybsze poczucie sytości – można zjeść mniej i się najeść ● poprawiają pamięć i koncentrację ● zapobiegają nadmiernemu uczuciu zmęczenia, zmniejszają potrzebę snu ● spowalniają procesy starzenia ● pozytywnie wpływają na wygląd skóry [...]błonnika nierozpuszczalnego. Z czasem okazało się, że zbyt duża dawka tego składnika nie tylko pogłębia wcześniejsze schorzenia, lecz stwarzała nowe problemy - np. z zespołem drażliwego jelita lub ze skutkami niedoboru składników mineralnych. Spożywanie otrąb na surowo nie tylko pogarsza przebieg niektórych chorób, lecz także może spowodować pojawienie się nowych. Zawarty w otrębach kwas fitynowy dodatkowo upośledza wchłanianie przez organizm składników mineralnych pożywienia, takich jak wapń, magnez, żelazo, cynk. Także wszystko z umiarem. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Znam Twój ból
![]() Schudłam 17 kilo.A głownie to na nogach i tyłku.Brzuch jest wielki tak jak był.. Ty i tak masz dobrze,bo możesz ćwiczyć a mi z przyczyn zdrowotnych nie wolno.Zostaje mi tylko rowerek i spacery ![]() Powodzenia! ![]() ![]() PS.Ponoć właśnie najtrudniej zgubić cm w tyłku i nogach.A My mamy inaczej ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:50.