Egipt zimą - tak czy nie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-14, 10:36   #1
misiokoczka
Raczkowanie

Egipt we wrześniu! Kto jedzie? Szukam fajnych ludzi do towarzystwa

Witam. Wybiera się ktoś we wrześniu do Egiptu? Ja jadę z chłopakiem i szukamy fajnych ludzi do spędzania wieczorów. jedziemy sami a wiadomo do fajnej zabawy przydałby się ktoś jeszcze. jesli ktos z Was wybiera sie a chciałby poznać fajnych ludzi (NAS i dobrze się bawić to piszcie trololit1@wp.pl
Nie mamy wybranego terminu. Spróbujemy się dostosować. Myślelismy o miejscowości Hurghada.
misiokoczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 11:53   #2
miss90
Zadomowienie

Dot.: Egipt we wrześniu! Kto jedzie? Szukam fajnych ludzi do towarzystwa

ja bym chciała pojechać do hurghady ale nie mam z kim :P
miss90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 22:10   #3
misiokoczka
Raczkowanie

to mecz kogoś i spotkamy się w Egipcie
Stary 2010-08-17, 06:55   #4
miss90
Zadomowienie

a kiedy dokładnie się wybieracie? i jaki hotelik ?
miss90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 08:38   #5
Wena90
BAN stały

Ja mam zamiar wybrać się z chłopakiem, Jego bratem i Jego brata kolegom :P Ale czekam na nowy paszport, bo mój ma za krotki okres ważności,a nikt mnie wcześniej o tym nie poinformował, więc jeśli będzie szybko to do 2 tyg. i dopiero możemy jakiegoś lasta zaklepać po 1 września.
Wena90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 09:44   #6
misiokoczka
Raczkowanie

Coś koło 9 września, może koło 10. W ten weekend podejmiemy ostateczna decyzję.
Chyba Aqua Jungle Park
Stary 2010-08-19, 09:53   #7
joanna_zuzanna
Przyczajenie

ja chętnie się wybiorę,ale szukam współlokatorki do pokoju ( wiadomo koszty...)
może jakiś spontaniczny odzew?? ;-)
mam urlop od 17.09.2010, ale mogę przesunąc ciut wczesniej.
Z hoteli mam upatrzony Shedwan**** -ok.2400 zł ALL - 2 tyg. w starym centrum El Dahar,ale nie upieram się przy tej opcji
W zeszłym roku byłam w Empire*** i wszystko było w jak najlepszym porządku
joanna_zuzanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-05, 10:07   #8
Asienka20
Raczkowanie

Egipt zimą - tak czy nie?

Cześć,

od razu uprzedzam, że jestem w tym dziale pierwszy raz, więc jeśli już taki wątek powstał to proszę o przekierowanie Dziękuję.

Chciałabym zapytać Was dziewczyny, czy była któraś z Was w Egipcie zimą? Urlop mam zaplanowany na 08/11-15/11/2013 i zastanawiam się nad kupnem wycieczki. Z tego co patrzyłam na pogodę w listopadzie jest tam ok. 26 stopni w dzień (dla mnie w sam raz, nie lubię upałów). Jak to wygląda w praktyce? Noce są dużo chłodniejsze?
Stary 2013-08-05, 10:16   #9
dysia77
Zadomowienie

Dot.: Egipt zimą - tak czy nie?

Ja byłam w Egipcie od 1 do 11 listopada i temperatura w ciągu dnia to ok 30-35 stopni, woda w morzu była nagrzana jak w wannie, wieczory już sporo chłodniejsze bo ok 18- 22 stopnie ale z chłodnawym wiatrem, niektorzy miejscowi nosili wieczorami czapki welniane i ciepłe kurtki ogólnie polecam i termin jaki wybrałaś i w ogóle Egipt, ja się zakochalam w tym kraju i zamierzam tam pojechać jeszcze raz za jakiś czas
Stary 2013-08-05, 10:33   #10
Asienka20
Raczkowanie

30-35 stopni, jesteś pewna? A możesz mi powiedzieć w jakiej miejscowości byłaś? W moim terminie dostępna jest tylko Hurghada i Marsa Alam. To pierwsze miasto parę osób mi stanowczo odradziło, a tego drugiego kompletnie nie znam. Wiesz coś na jego temat?
Stary 2013-08-05, 11:13   #11
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asienka20 Pokaż wiadomość
30-35 stopni, jesteś pewna? A możesz mi powiedzieć w jakiej miejscowości byłaś? W moim terminie dostępna jest tylko Hurghada i Marsa Alam. To pierwsze miasto parę osób mi stanowczo odradziło, a tego drugiego kompletnie nie znam. Wiesz coś na jego temat?
Listopad jest chyba idealny na Egipt Ja byłam w lipcu - hardkor 40st non stop a jak pojechaliśmy do Luksoru to było 50st Po wyjściu z klimatyzowanego autokaru dostawałam szoku termicznego. Pory przejściowe czyli nasza wiosna i jesień to idealna pora na takie kraje
Byłam w Hurghadzie, a że trafiliśmy na ryzykowny okres (zamieszki itp.) to opuszczaliśmy resort tylko przy okazji wycieczek fakultatywnych. Byliśmy z Itaką w hotelu Sunny Days El Palacio i mogę polecić ten hotel ze względu na fajną rafę tuż przy brzegu, hotel jest tuż przy plaży, poza tym w hotelu jest fajna zatoczka
Do Egiptu się wybieram i chciałabym właśnie do Marsa El Alam do hotelu Sol Y Mar Abu Dabbab, jest położony w zatoce żółwi i podobno wrażenie ze snooreklingu są niesamowite Do Egiptu wróciłabym tylko ze względu na wspaniałe, cudowne morze, nic innego mi się w tym kraju nie podobało Bardzo nachalni tubylcy, na ulicach bród i smród (od upału), ale morze jest niesamowite. Jeśli chcesz zwiedzać, czyli wybierasz się do Kairu czy Luksoru to wybierz Hurghadę, stamtąd jest łatwiejsza dostępność wycieczek. Z tego co mi wiadomo to z Marsa El Alam tam nie pojedziesz, bo to jest kurort bardziej na południe, chyba, że coś się zmieniło. Za to z Marsa El Alam pojedziesz do Abu Simbel, które z Hurghady jest niedostępne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-05, 11:23   #12
dysia77
Zadomowienie

Cytat:
No jestem pewna bo było naprawdę gorąco
Ja byłam w Hurghadzie, Marsa Alam nie znam. W Hurghadzie zależy jak trafisz, bo hotele są różne, mimo nadanych im 4 czy 5 gwiazdek. Ogólnie miasto jest w ciąglej budowie i wszędzie coś robią, kopią, budują...
Ja byłam na takim wyjeździe, ze pierwszy tydzień to był Rejs po Nilu a potem wypoczynek plus wycieczka do Kairu.
Stary 2013-08-05, 12:23   #13
Asienka20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość
Listopad jest chyba idealny na Egipt Ja byłam w lipcu - hardkor 40st non stop a jak pojechaliśmy do Luksoru to było 50st Po wyjściu z klimatyzowanego autokaru dostawałam szoku termicznego. Pory przejściowe czyli nasza wiosna i jesień to idealna pora na takie kraje
Byłam w Hurghadzie, a że trafiliśmy na ryzykowny okres (zamieszki itp.) to opuszczaliśmy resort tylko przy okazji wycieczek fakultatywnych. Byliśmy z Itaką w hotelu Sunny Days El Palacio i mogę polecić ten hotel ze względu na fajną rafę tuż przy brzegu, hotel jest tuż przy plaży, poza tym w hotelu jest fajna zatoczka
Do Egiptu się wybieram i chciałabym właśnie do Marsa El Alam do hotelu Sol Y Mar Abu Dabbab, jest położony w zatoce żółwi i podobno wrażenie ze snooreklingu są niesamowite Do Egiptu wróciłabym tylko ze względu na wspaniałe, cudowne morze, nic innego mi się w tym kraju nie podobało Bardzo nachalni tubylcy, na ulicach bród i smród (od upału), ale morze jest niesamowite. Jeśli chcesz zwiedzać, czyli wybierasz się do Kairu czy Luksoru to wybierz Hurghadę, stamtąd jest łatwiejsza dostępność wycieczek. Z tego co mi wiadomo to z Marsa El Alam tam nie pojedziesz, bo to jest kurort bardziej na południe, chyba, że coś się zmieniło. Za to z Marsa El Alam pojedziesz do Abu Simbel, które z Hurghady jest niedostępne
Dzięki za informacje, są naprawdę przydatne. Co powiesz na temat wyżywienia w Suny Days El Palacio? Bardzo ważne jest dla mnie, żeby było różnorodne i smaczne, a z opinii, które czytam można zwariować. Jedni piszą, że super, inni beznadzieja.

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Cytat:
Napisane przez dysia77 Pokaż wiadomość
No jestem pewna bo było naprawdę gorąco
Ja byłam w Hurghadzie, Marsa Alam nie znam. W Hurghadzie zależy jak trafisz, bo hotele są różne, mimo nadanych im 4 czy 5 gwiazdek. Ogólnie miasto jest w ciąglej budowie i wszędzie coś robią, kopią, budują...
Ja byłam na takim wyjeździe, ze pierwszy tydzień to był Rejs po Nilu a potem wypoczynek plus wycieczka do Kairu.
Jeszcze nie wiem na jaką wycieczkę się zdecyduje, ale za Kair chyba podziękuję. Bardziej zależałoby mi na piramidach. Wiesz jakie są mniej więcej ceny wycieczek fakultatywnych?

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

I jeszcze najważniejsze pytanie: kiedy najlepiej kupić wycieczkę? Już teraz czy jest jakieś last minute chwilę przed wycieczką?
Stary 2013-08-05, 12:39   #14
dysia77
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki za informacje, są naprawdę przydatne. Co powiesz na temat wyżywienia w Suny Days El Palacio? Bardzo ważne jest dla mnie, żeby było różnorodne i smaczne, a z opinii, które czytam można zwariować. Jedni piszą, że super, inni beznadzieja.

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Jeszcze nie wiem na jaką wycieczkę się zdecyduje, ale za Kair chyba podziękuję. Bardziej zależałoby mi na piramidach. Wiesz jakie są mniej więcej ceny wycieczek fakultatywnych?

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

I jeszcze najważniejsze pytanie: kiedy najlepiej kupić wycieczkę? Już teraz czy jest jakieś last minute chwilę przed wycieczką?
ceny wycieczek fakultatywnych sa różne w zalezności od biura, podobnie z rezerwacją, last minute zawsze jest tańsze ale możesz naciąć się na gorszy hotel
Stary 2013-08-05, 13:31   #15
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:

Co do wyżywienia - ciężko powiedzieć, ale jak dla mnie raczej na nie... Lubię wiedzieć co jem, a tam jest dużo dziwnych potraw Za to owoce przepyszne, tak samo jak ciasta, bułki i omlety Do tej pory mam w pamięci smak tamtych omletów Natomiast jeśli chodzi o obiady to jadłam głównie sałatki i makarony... Nie obeszło się bez 3-dniowej zemsty i wizyty u lekarza

Warto iść do muzeum w Kairze. My akurat kupowaliśmy tą wycieczkę u rezydentki kosztowała wtedy (2011) coś koło 80USD, w programie było muzeum w Kairze i piramidy. Tyle samo płaciliśmy za Luksor. To są takie dwie wycieczki na które po prostu trzeba się wybrać będąc w Egipcie, chociaż na mnie jakiegoś mega wrażenia to nie zrobiło, ale zapewne w dużej mierze przyczynił się do tego niemiłosierny upał. Poza tym byliśmy na snooreklingu na Giftun - widzieliśmy delfiny suuuupeer Natomiast nurkowanie z butlą braliśmy już w lokalnej agencji, u rezydentki kosztowało koło 90USD, natomiast my płaciliśmy 39USD za nurkowanie z polskim instruktorem, trochę się bałam, ale wszystko było super zorganizowane
My kupowaliśmy 4 miesiące wcześniej (ok. 2300zł za 2 tyg.), w 2012 wycieczki już bardzo podrożały, a jednak ostatnio widziałam ten nasz hotel w last minute za 2400zł na 2 tyg. Więc jeżeli nie zależy Wam na konkretnym terminie bądź hotelu to czekajcie na lasta.

Natomiast mieliśmy bardzo nieprzyjemną sytuację w hotelu, która skutecznie zepsuła nam humor. Pierwotnie wykupiliśmy pobyt w hotelu Elysees Apartment, po przylocie okazało się, że jednak kwaterują nas w Sunny'm, bo Elysees nie ma dla nas pokoju na 2 tyg ale tylko na tydzień. Dla nas to lepiej, bo fajniejszy hotel, rafa, no i zaraz przy plaży. Ale po przyjeździe do hotelu, okazało się, że z racji tego iż jesteśmy z hotelu Elysees to musimy czekać aż zakwaterują się wszyscy goście, którzy od razu kupili Sunny, a dopiero potem mogą nas kwaterować, trwało to i trwało, a był środek nocy, czekaliśmy chyba 4h aż w końcu łaskawie udało nam się dostać pokój, prosiłam o jedno łóżko, ale oczywiście już nie mieli takich pokoi, więc musieliśmy się zadowolić dwoma łóżkami, nasz pokój znajdował się daaaaaleko od recepcji, za to przy samej plaży, niestety nikt nam nie wskazał drogi do pokoju, więc razem z dwoma innymi parami Polaków błądziliśmy przez jakiś czas w środku nocy, w piachu, z walizkami, których też nikt od nas nie wziął. Tak więc pobyt zaczęliśmy zmęczeni i wkurzeni.

Edytowane przez melleczka
Czas edycji: 2013-08-05 o 13:36
melleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 13:34   #16
aska1221
Przyczajenie

Nie powiem nic odkrywczego ale Egipt zimą nadal jest ciepły, nie to co Bałtyk... I tańszy!
A skoro urlop i tak już masz zaplanowany urlop...
Stary 2013-08-05, 14:55   #17
Asienka20
Raczkowanie

A wiecie może jaki jest sposób na klątwę faraona? Miałam ją w Tunezji i nie chcę przeżywać tego jeszcze raz.
Stary 2013-08-05, 15:11   #18
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
A wiecie może jaki jest sposób na klątwę faraona? Miałam ją w Tunezji i nie chcę przeżywać tego jeszcze raz.
Wg mnie nie ma. Podobno nasze osłonki typu Trillac nic nie dają.
Natomiast z innych sposobów:
-piliśmy cały czas coca-colę
-piliśmy wódkę
Nic nie dało.
Nasz Nifuroksazyd i Imodium też nic nie daje.
Nam pomogły dopiero egipskie leki od tamtejszego lekarza.
Stary 2013-08-06, 07:54   #19
dysia77
Zadomowienie

Cytat:
nam drinki z wódki i coli pomagaly, generalnie polecono nam w biurze podróży wypijać przynajmniej 50gr wódki, nawet bez coli przed każdym posilkiem, zemsta nas ominęła

Egipcjanie są bardzo mili ale hmmmm dość opieszali, no chyba że da im się dolara w rękę jako "bakszysz" to będa fruwać i usługiwać. Taka kultura i dawanie napiwków jest tam normą. Za pozostawione 2 dolary na łóżku rano po wyjściu na plażę, po powrocie znajduje się pięknie zwinięte ręczniki na ksztalt łąbędzi tudzież innych stworzeń
Generalnie, słyszałam od znajomego który zwiedził kawał świata, jesli chcemy uniknąc nieprzyjemnych sytuacji w pokoju, hotelu i ogólnie wszędzie, trzeba kupić koran! Wersja kieszonkowa wystarzy. I położyć go na szafce nocnej przy łóżku. Podobno gwarantuje to bezpieczeństwo naszym rzeczom pozostawionym w pokoju, będą traktowane z nalezytym szacunkiem.

Edytowane przez dysia77
Czas edycji: 2013-08-07 o 06:51
dysia77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 16:43   #20
DefiniteBlonde
Raczkowanie

Wystarczy posypać trochę bakszyszu, i jesteś traktowana jak królowa o sposobie z Koranem pierwsze słyszę, ale wydaje mi się, że to zapach pieniążka najwięcej daje
DefiniteBlonde jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-08, 12:02   #21
Makarena82
Raczkowanie

Zdecydowanie tak! To najlepsza pora roku, by zwiedzić Egipt kompleksowo. Nie byłam tam latem, ale domyślam się, że raczej nie chciałoby mi się tak intensywnie wędrować w lipcową spiekotę :P A Egipt jest tak piękny, że naprawdę szkoda przeleżeć pobyt tam na leżaczku i nie pamiętać zbyt wiele z wycieczek z powodu pustynnego gorąca.

Uwielbiam spełniać marzenia swoje i innych :3
Makarena82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-17, 18:07   #22
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
A według mnie właśnie łykanie probiotyków jest świetnym sposobem. Byłam w Egipcie 4 razy (3 razy w zimie) i z probiotykami nie mialam żadnych niespodzianek, a bez nich niestety tak.
Należy zacząć brać ok 2 tygodnie przed wyjazdem i w trakcie pobytu.

Co do piramid, to one są włąśnie w Kairze, więc nie wiadomo jak sytuacja się tam rozwinie...
Zresztą jeśli zdecydujesz się na Marsa, to raczej Kair tylko samolotem wchodzi w grę.

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-17, 18:31   #23
Moskit0
Rozeznanie

Ja byłam w Egipcie 3 razy i nigdy nie miałam zemsty. Za drugim i trzecim razem przed wyjazdem i w trakcie pobytu brałam Bactril.
O Koranie w pokoju pierwszy raz słyszę, nie koniecznie musi się to sprawdzić, bo osoba sprzątająca może być koptem, a nie muzułmaninem
Moskit0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-19, 13:01   #24
Asienka20
Raczkowanie

Sprawa już nieaktualna, w obecnej sytuacji politycznej Egiptu podziękujemy i wybierzemy coś bezpieczniejszego. Może Cypr
Stary 2014-08-05, 22:14   #25
anzk5
Zakorzenienie

szukam kogos na egipt (hurghada najchetniej) 2 tyg z all jestem z okolic łdz mam 24 lata kobieta pisac na meila anza.centre@gmail.com chcialbym wyleciec jeszze w sierpniu, ew. wrzesien
anzk5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-27, 12:49   #26
Agnesta
Zadomowienie

ja również poszukuje kogos na wspolne wakacje powrót max 08.09 kierunek obojetny, najwazniejsze aby pogoda byla bardziej atrakcyjna niz w Polsce :P
Agnesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości