|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Egipt we wrześniu! Kto jedzie? Szukam fajnych ludzi do towarzystwa
Witam. Wybiera się ktoś we wrześniu do Egiptu? Ja jadę z chłopakiem i szukamy fajnych ludzi do spędzania wieczorów. jedziemy sami a wiadomo do fajnej zabawy przydałby się ktoś jeszcze. jesli ktos z Was wybiera sie a chciałby poznać fajnych ludzi (NAS
![]() ![]() Nie mamy wybranego terminu. Spróbujemy się dostosować. Myślelismy o miejscowości Hurghada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Egipt we wrześniu! Kto jedzie? Szukam fajnych ludzi do towarzystwa
ja bym chciała pojechać do hurghady ale nie mam z kim :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
to mecz kogoś i spotkamy się w Egipcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
a kiedy dokładnie się wybieracie? i jaki hotelik ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Ja mam zamiar wybrać się z chłopakiem, Jego bratem i Jego brata kolegom :P Ale czekam na nowy paszport, bo mój ma za krotki okres ważności,a nikt mnie wcześniej o tym nie poinformował, więc jeśli będzie szybko to do 2 tyg. i dopiero możemy jakiegoś lasta zaklepać po 1 września.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Coś koło 9 września, może koło 10. W ten weekend podejmiemy ostateczna decyzję.
Chyba Aqua Jungle Park |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
ja chętnie się wybiorę,ale szukam współlokatorki do pokoju ( wiadomo koszty...)
może jakiś spontaniczny odzew?? ;-) mam urlop od 17.09.2010, ale mogę przesunąc ciut wczesniej. Z hoteli mam upatrzony Shedwan**** -ok.2400 zł ALL - 2 tyg. w starym centrum El Dahar,ale nie upieram się przy tej opcji W zeszłym roku byłam w Empire*** i wszystko było w jak najlepszym porządku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Egipt zimą - tak czy nie?
Cześć,
od razu uprzedzam, że jestem w tym dziale pierwszy raz, więc jeśli już taki wątek powstał to proszę o przekierowanie ![]() Chciałabym zapytać Was dziewczyny, czy była któraś z Was w Egipcie zimą? Urlop mam zaplanowany na 08/11-15/11/2013 i zastanawiam się nad kupnem wycieczki. Z tego co patrzyłam na pogodę w listopadzie jest tam ok. 26 stopni w dzień (dla mnie w sam raz, nie lubię upałów). Jak to wygląda w praktyce? Noce są dużo chłodniejsze?
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Dot.: Egipt zimą - tak czy nie?
Ja byłam w Egipcie od 1 do 11 listopada i temperatura w ciągu dnia to ok 30-35 stopni, woda w morzu była nagrzana jak w wannie, wieczory już sporo chłodniejsze bo ok 18- 22 stopnie ale z chłodnawym wiatrem, niektorzy miejscowi nosili wieczorami czapki welniane i ciepłe kurtki
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
30-35 stopni, jesteś pewna? A możesz mi powiedzieć w jakiej miejscowości byłaś? W moim terminie dostępna jest tylko Hurghada i Marsa Alam. To pierwsze miasto parę osób mi stanowczo odradziło, a tego drugiego kompletnie nie znam. Wiesz coś na jego temat?
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Byłam w Hurghadzie, a że trafiliśmy na ryzykowny okres (zamieszki itp.) to opuszczaliśmy resort tylko przy okazji wycieczek fakultatywnych. Byliśmy z Itaką w hotelu Sunny Days El Palacio i mogę polecić ten hotel ze względu na fajną rafę tuż przy brzegu, hotel jest tuż przy plaży, poza tym w hotelu jest fajna zatoczka ![]() Do Egiptu się wybieram i chciałabym właśnie do Marsa El Alam do hotelu Sol Y Mar Abu Dabbab, jest położony w zatoce żółwi i podobno wrażenie ze snooreklingu są niesamowite ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja byłam w Hurghadzie, Marsa Alam nie znam. W Hurghadzie zależy jak trafisz, bo hotele są różne, mimo nadanych im 4 czy 5 gwiazdek. Ogólnie miasto jest w ciąglej budowie i wszędzie coś robią, kopią, budują... Ja byłam na takim wyjeździe, ze pierwszy tydzień to był Rejs po Nilu a potem wypoczynek plus wycieczka do Kairu.
![]() |
![]() |
#13 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- I jeszcze najważniejsze pytanie: kiedy najlepiej kupić wycieczkę? Już teraz czy jest jakieś last minute chwilę przed wycieczką?
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Warto iść do muzeum w Kairze. My akurat kupowaliśmy tą wycieczkę u rezydentki kosztowała wtedy (2011) coś koło 80USD, w programie było muzeum w Kairze i piramidy. Tyle samo płaciliśmy za Luksor. To są takie dwie wycieczki na które po prostu trzeba się wybrać będąc w Egipcie, chociaż na mnie jakiegoś mega wrażenia to nie zrobiło, ale zapewne w dużej mierze przyczynił się do tego niemiłosierny upał. Poza tym byliśmy na snooreklingu na Giftun - widzieliśmy delfiny suuuupeer ![]() ![]() ![]() My kupowaliśmy 4 miesiące wcześniej (ok. 2300zł za 2 tyg.), w 2012 wycieczki już bardzo podrożały, a jednak ostatnio widziałam ten nasz hotel w last minute za 2400zł na 2 tyg. Więc jeżeli nie zależy Wam na konkretnym terminie bądź hotelu to czekajcie na lasta. Natomiast mieliśmy bardzo nieprzyjemną sytuację w hotelu, która skutecznie zepsuła nam humor. Pierwotnie wykupiliśmy pobyt w hotelu Elysees Apartment, po przylocie okazało się, że jednak kwaterują nas w Sunny'm, bo Elysees nie ma dla nas pokoju na 2 tyg ale tylko na tydzień. Dla nas to lepiej, bo fajniejszy hotel, rafa, no i zaraz przy plaży. Ale po przyjeździe do hotelu, okazało się, że z racji tego iż jesteśmy z hotelu Elysees to musimy czekać aż zakwaterują się wszyscy goście, którzy od razu kupili Sunny, a dopiero potem mogą nas kwaterować, trwało to i trwało, a był środek nocy, czekaliśmy chyba 4h aż w końcu łaskawie udało nam się dostać pokój, prosiłam o jedno łóżko, ale oczywiście już nie mieli takich pokoi, więc musieliśmy się zadowolić dwoma łóżkami, nasz pokój znajdował się daaaaaleko od recepcji, za to przy samej plaży, niestety nikt nam nie wskazał drogi do pokoju, więc razem z dwoma innymi parami Polaków błądziliśmy przez jakiś czas w środku nocy, w piachu, z walizkami, których też nikt od nas nie wziął. Tak więc pobyt zaczęliśmy zmęczeni i wkurzeni.
"Z miłością lepiej nie żartować, bo tylko ona uzasadnia świat..." Edytowane przez melleczka Czas edycji: 2013-08-05 o 13:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Nie powiem nic odkrywczego ale Egipt zimą nadal jest ciepły, nie to co Bałtyk... I tańszy!
A skoro urlop i tak już masz zaplanowany urlop... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
A wiecie może jaki jest sposób na klątwę faraona? Miałam ją w Tunezji i nie chcę przeżywać tego jeszcze raz.
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast z innych sposobów: -piliśmy cały czas coca-colę -piliśmy wódkę Nic nie dało. Nasz Nifuroksazyd i Imodium też nic nie daje. Nam pomogły dopiero egipskie leki od tamtejszego lekarza.
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Egipcjanie są bardzo mili ale hmmmm dość opieszali, no chyba że da im się dolara w rękę jako "bakszysz" to będa fruwać i usługiwać. Taka kultura i dawanie napiwków jest tam normą. Za pozostawione 2 dolary na łóżku rano po wyjściu na plażę, po powrocie znajduje się pięknie zwinięte ręczniki na ksztalt łąbędzi tudzież innych stworzeń ![]() Generalnie, słyszałam od znajomego który zwiedził kawał świata, jesli chcemy uniknąc nieprzyjemnych sytuacji w pokoju, hotelu i ogólnie wszędzie, trzeba kupić koran! Wersja kieszonkowa wystarzy. I położyć go na szafce nocnej przy łóżku. Podobno gwarantuje to bezpieczeństwo naszym rzeczom pozostawionym w pokoju, będą traktowane z nalezytym szacunkiem.
Opinia jest jak dupa, każdy ma swoją Edytowane przez dysia77 Czas edycji: 2013-08-07 o 06:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Wystarczy posypać trochę bakszyszu, i jesteś traktowana jak królowa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie tak! To najlepsza pora roku, by zwiedzić Egipt kompleksowo. Nie byłam tam latem, ale domyślam się, że raczej nie chciałoby mi się tak intensywnie wędrować w lipcową spiekotę :P A Egipt jest tak piękny, że naprawdę szkoda przeleżeć pobyt tam na leżaczku i nie pamiętać zbyt wiele z wycieczek z powodu pustynnego gorąca.
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Należy zacząć brać ok 2 tygodnie przed wyjazdem i w trakcie pobytu. Co do piramid, to one są włąśnie w Kairze, więc nie wiadomo jak sytuacja się tam rozwinie... Zresztą jeśli zdecydujesz się na Marsa, to raczej Kair tylko samolotem wchodzi w grę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Ja byłam w Egipcie 3 razy i nigdy nie miałam zemsty. Za drugim i trzecim razem przed wyjazdem i w trakcie pobytu brałam Bactril.
O Koranie w pokoju pierwszy raz słyszę, nie koniecznie musi się to sprawdzić, bo osoba sprzątająca może być koptem, a nie muzułmaninem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Sprawa już nieaktualna, w obecnej sytuacji politycznej Egiptu podziękujemy i wybierzemy coś bezpieczniejszego. Może Cypr
![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
szukam kogos na egipt (hurghada najchetniej) 2 tyg z all jestem z okolic łdz mam 24 lata
![]() ![]()
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
ja również poszukuje kogos na wspolne wakacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:32.