![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jak się bawicie z dzieckiem?
Znacie jakieś sprawdzone i bezpieczne zabawy?
A jak się bawić/ bawiłyście z niemowlęciem? Może macie jakieś pomysły. ![]() Ja z moja to bawimy się najcześciej zabawkami pluszowymi i piłką oraz w chowanego tzn. ona się chowa za fotel lub łóżko i czeka aż powiem "kuku" i się niesamowicie przy tym śmieje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak się bawicie z dzieckiem?
Ale to od wieku zależy.
U nas od kilku dni drewniane puzzle - zwierzątka, w tym stylu: http://www.burak.pl/produkt/puzzle-d...-pojazdy-4756/ Muszę z nią wkladać i obowiązkowo "chodzić" żyrafą, skakać małpką... Tańczymy. Udajemy "pociąg" - ja idę przodem, ona trzyma mnie z tyłu za ręce i co kilka kroków muszę przystanąć i pokręcić kuprem ![]() W chowanego. W łaskotanie. W naśladowanie moich ruchów. No różnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
fajny watek
![]() tancze z córcią (4,5 m-ca)na rękach bawimy sie w "warzyła sroczka kaszkę" albo "kosi kosi","rak nieborak" daje jej do raczek rozne przedmioty,pozwalam posmakowac ![]() klade ja sobie na brzuchu (brzuch do brzucha) i turlam sie na boki turlam ja na pilce gimnastycznej robie z siebie durnia na wiele sposobow ![]() bawimy sie w samolocik (pozycja na rekach,brzuszkiem do podlogi) "czytamy" szeleszczace ksiazeczki a obecnie siedze z noga w gipsie i młoda spaceruje z babcia ile sie da,bo pogoda fajna ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
U nas od jakiegoś czasu królują drewniane klocki, młoda z nich układa wieże i najlepsza frajda, wiadomo jak ją burzy. Bardzo lubi zabawy w "a kuku", gonimy się - ja na czworakach ona ucieka i piszczy przy tym niemiłosiernie z uciechy. Bawimy się zwierzątkami takimi z plastiku, uwielbia książeczki więc je oglądamy pokazujemy co na nich jest i tak w kółko. Odkąd też pojawiło się rodzeństwo córcia bawi się lalką, układa ją w łóżeczku, przykrywa pieluchą i robi jej "aaaa". Coś by tam jeszcze się znalazło, ale to póki co ulubione zabawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
czy temat jest tylko o niemowlętach czy ogólnie?
Ja z moją dwulatką bawimy się kolorując kolorowanki, czytając książeczki, tańcząc, śpiewając... Gilgotamy się, zbieramy razem liscie, szukamy koników polnych w trawie, chodzimy na plac zabaw.... i dużo innych. Ze starszą (5 lat) bawię się lalkami, kolorujemy, malujemy, czytamy, uczymy się pisać, robimy szlaczki (dla niej to zabawa na razie), plac zabaw, robienie ciasta/ciastek, pomaga mi sprzątać (lubi to), puszczamy latawca, pływamy, jeździmy na łyżwach, sankach, rolkach, rowerze itd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ogólnie oczywiście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
My z małym:
- śpiewamy sobie - tzn. aktualnie ja, on w odpowiedzi straszliwie piszczy ![]() - tańczymy - najpierw się uśmiecha,a po kilku minutach w lekkim szoku jest co ta matka z nim wyprawia - malujemy się - bardzo często zabieram małego do łazienki i się maluję, a on mi się przygląda i bardzo się uśmiecha. Czasami biorę grzebyczek do brwi i mu brwi czeszę ![]() - bawimy się w kosi kosi (bardzo lubi) i ważyła sroczka kaszkę (nie wytrzymuje do końca ) a i jeszczew a kuku - uwielbia - przed lustrem sobi siedzimy. Lubi na siebie patrzeć, ale najbardziej interesuje go rama lustra ![]() -codziennie rano leżymy sobie na łóżku i mały bawi się moimi rękami lub swoje wkłada do mojej buzi ![]() - chodzimy po domku i oglądamy różne przedmioty - bawimy się jego zabawkami
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
niedawno wyszła bardzo fajna książka"Gry i zabawy od 1miesiąca do 3 roku życia M.Cieślak jak dla mnie super sprawa
Dodam od siebie moje dzieci lubiły gdy strzelałam folią bąbelkową |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() we fryzjera obowiązkowo po kąpieli- suszymy włosy i czeszemy się a kuku robi furorę odkąd pamiętam chowamy się i gonimy ale przede wszystkim "czytamy" książeczki, Blanka je uwielbia i potrafi baaardzo długo "czytać", nawet mama jej do tego niepotrzebna jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
odświeżam watek. Szukam pomysłów na zabawę z 13mies. córeczką.
czasem brak mi pomyślunku, jakas malo kreatywna jestem ostatnio ![]() mam w planach zakup farb do malowania paluszkami i duzy karton, moze sie spodoba latorośli paćkanie ... Podzielcie sie patentami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Wanda moi chlopcy sa o miesiac starsi
Nie znam dziecka ktore nie lubiloby packania w kazdej postaci, czy to farby czy jogurt czy jeszcze cos innego ![]() Poza tym chlopcy Uwielbiaja mazac kredkami po papierze Lapac banki mydlane Tanczyc przy muzyce Wlazic do szafy, pod stol i w kazdy mozliwy kat, ja do nich zagladam i mowie - a co wy tu robicie- smiech do rozpuku doslownie Wlaza do duzej miski a ja ich w niej woze po podlodze Lubia wszelkiegorodzaju kubeczki, miseczki, dam im do tego lyzke i bawia sie nawet i godzine- karmia mnie, siebie nawzajem, sami udaja ze jedza Piosenki z pokazywaniem (krasnoludki, swieci arki) Lubia jak chodze na czworakach i nasladuje zwierzeta Wszelkiego rodzaju laskotki, bujanie w kocyku i ciaganie na nim, kokoszenie sie na lozku Poza tym chlopcy uwielbiaja swoja starsza siostre, we wszystkim ja nasladuja i to tez dla nich pouczajaca zabawa Kilka osob juz mi polecalo zabawy dla niemowlakow Weroniki Sherbourne ( dobrze pisze?) ale jak szukalam w necie znalazlam tylko zabawy dla przedszkolakow i starszych dzieci ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Aha no i zapomnialam o cudownej zabawce na wiele godzin i wiele lat- klocki drewniane, poki co ja buduje- oni rozwalaja ale powli zaczynaja probowac sami cos ustawic A corka ma 3,5 roku i nadal bardzo chetnie z klockow korzysta
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2013-01-24 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
stokrotka, Twoja dziatwa juz doroślejsza, to i zakres zabaw inny
![]() glamourous, kredki moja corka poki co pakuje do paszczy i tyle zabawy, kartkę drze w oka mgnieniu... ogolnie uwielbia papier, glownie toaletowy ![]() ![]() a jesli idzie o Weronike Sherbourne, to dla takich maluchow jak nasze znalazlam np. zabawe polegajacą na ciagnieciu dziecka za nogi po podlodze (na kocu np.), z zakretasami koniecznie ![]() ![]() klocki tez mamy, oczywiscie corka-naczelny destruktor ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1.Staram się czytać bajki,ale nie zauważyłam by to ją interesowało,chętniej oglądamy obrazki w książkach i mówię jej jak się coś nazywa. 2.Przy myciu ząbków, daję jej też szczoteczkę,żeby sama się uczyla myć ząbki i coś tam porusza nią w buzi,oczywiście,póki co, od mycia jej zębów jestem ja ![]() 3.Śpiewam jej piosenki 4.Puszczam jej piosenki na YT-ona to wręcz uwielbia i sama się o to dopomina,ma kilka ulubionych, np. Mucha w mucholocie ![]() 5.Daję jej kartkę i kredki ,czasem flamastry, ale to tylko jak siedzi w foteliku, bo wtedy nie nabazgroli wszędzie gdzie się da i straty są mniejsze ![]() 6.Czasem puszczam audiobooka,ale raczej nie zwraca na to uwagi ![]() 7.Bawię się z nią zabawkami interaktywnymi. 8.Bawimy się w ganianego lub chowanego lub jedno i drugie razem ![]() 9.Mąż bawi się w ,,maltretowanie" (ja nie mam serca ![]() ![]() 10.Udaję pieska/kotka 11.Udaję,że ją zjem, np, a tera mama ugryzie nóżkę/rączkę i łapię ją lekko zębami w tych miejscach. 12.Rzucamy piłkę, albo odbijamy balonik 13.Chodzimy z córcią na basen, a tam zabawy jest baardzo dużo ![]() 14.Teraz w zimie-sanki i bieg z nimi lub jeden rodzic spuszcze dzieckoz górki a drugi ,na dole, czeka z otwartymi ramionami i łapie ,albo udaje ,że się boi i ucieka ![]() 15.Daję córci kubeczek z wodą i łyżeczkę i sobie tam miesza, lub próbuje pić z kubeczka (ale niestety nie wie jeszcze,że trzeba go przechylić by płyn wpadł do paszczy ![]() 16.Kolorujemy różne obrazki (to raczej ja bo córa czasem coś kredką maźnie ,a tak to wkłada do paszczy,albo rozrzuca) 17.Budujemy domek z klocków (i znów raczej ja, bo córcia lubi nazbyt destrukcję ![]() 18.Daję jej łyżeczkę i proszę,żeby nakarmiła misia 19.Proszę ja,żeby zabrała lalę na spacer, wtedy rozgląda się za wózkiem i chwilę ją wozi, po czym, najczęściej ,wyrzuca ją z wózka ![]() 20.Proszę ją o pokazywanie gdzie ma oczko, bucik,uszko,włoski,nóżkę, rączkę,albo pokazywanie gdzie jest jakiś przedmiot, np. piłka,lala ,miś,bucik itp. 21.spacery przed domem i zapoznawanie jej ze śniegiem, jaki jest w doyku, jak się w nim chodzi, delikatne obsypywanie śniegiem. 22.Robię jej helikopter,noszę na barana,czasem niby ćwiczę, np sadzam ją na brzuchu i robię brzuszki, albo sadzam ją na biodrach i je podnoszę razem z nią i udaję,że jedzie na koniku. 23.Proszę ją o naśladowanie odgłosów zwierząt(najczęściej przy pokazywaniu w książeczce) Aaa, no i niedługo pójdzie do teatru na specjalną sztukę dla maluchów- 1-3 lata, zobaczymy jak będzie ![]() Tyle tego wymieniłam, a wydaje mi się ,że nic z dzieckiem nie robię specjalnego ![]() Edytowane przez golgie Czas edycji: 2013-01-24 o 19:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja tez uwielbia szalone zabawy z ojcem Mucha w mucholocie...zaintrygowla s mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Papier toaletowy to u nas tez faworty
![]() Kredki swiecowki moi tez zjadaja, daje drewniane- troche pogryza ale bazgranie tez ich fascynuje Wlasnie skonczylam czyscic dywan bo sie jeden dorwal do flamastra i dywan ozdobil. Dobrze ze zeszlo Moi uwielbiaja jeszcze wlazic do kartonow, pudel na zabawki. Z zabawek powoli zaczeli interesowac sie sorterami ksztaltow, wkladaniem jednej rzeczy w druga ( dominek ostatnio bawil sie dobre pol godziny taka strzykawka do podawania lekow z nurofenu. Wyjmowal tlok, wkladal z powrotem, znow wyjmowal... A adam zatykal korkiem brodzik, wyjmowal , bil sobie brawo za kazdym razem i domagal sie zebym ja mu bila
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
sorter i kubek w kubek to codzienne i lubiane zabawki, córa juz obczaila co i jak i umie sie tym zajać przez jakis czas, pomalu zaczyna tez ukladac wieżę z kółek, dotad ignorowaną. Zabawki sa w uzyciu, tak jak i ksiazeczki z obrazkami,a le najfajniejsza zabawa jest z rodzicami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ja teraz korzystam z tego, że wcześnie się robi ciemno więc gasimy w pokoju światło, włączamy latarkę i robię rękami 'koguciki- cienie' na ścianie
![]() Edytowane przez houseofcolours Czas edycji: 2013-01-25 o 08:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to świetna zabawa i terapia integracji sensorycznej. Rodzice dziś się tak nie bawią i potem dzieci mają deficyty w tym względzie. Boją się dotyku rzeczy gładkich, mokrych, sypkich. Farby do malowania palcami, galaretki (żelatyna) itp. plus zabawy w przesypywanie i przekopywanie ryżu, kaszy - to standard, zabawa obowiązkowa. ![]() ---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- Cytat:
Niby wygłupy, a mocno rozwijające. Super. ![]() ---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ---------- Cytat:
![]() Moi znajomi rok temu tak robili z sankami wczesną zimą, bo śniegu nie było jeszcze. A potem doznali szoku, że panele są w paski. ![]() Łaskotki są genialne. A bujanie w kocyku to majstersztyk. Tak samo jak ciąganie na kocu. Przy tych zabawach bardzo ładnie wychodzi, które dzieci są w tym zakresie niedostymulowane. Panika w oczach i ucieczka mówią wszystko. To też powinien być zakres obowiązkowy w każdym domu. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Kropka faktycznie nie pomyslalam
![]() moje dzieciaki wszystkie lubia (i lubily) wylac wode do picia, jogurt czy cokolwiek i babrac w tym lapskami. ja ta zabawe mniej lubie zwlaszcza jesli jest sytuacja ze maluchy wietrza pupska, nasiusiaja na podloge a potem chca lapami wytrzec ![]() a tak, zjadanie raczek, nozek, uszu to tez u nas odchodzi, chlopcy wrecz sie ciesza jak sie ich lekko zebami przygryzie. gorzej ze potem sami sie gryza nawzajem a oni wyczucia juz nie maja. lubia takie jak my t o nazywamy "prukanki" na brzuchu i tez sobie nawzajem robia, najgorzej jak mnie dorwa i mam atak zmasowany a potem jestem cala zasliniona. mamy zabawe w "czy piszczy"- sprawdzam po kolei czy paluszki "piszcza"- tak cmokajac . zawsze sie ktorys "zespuje". albo zabawa w "wachanie"- wkladam im nos pod paszke i wudaje ze wesze- oczywiscie tam maja laskotki wiec smiechu co nie miara. w ogole laskotki rozne- pedzelkiem do pudru, wlosami. starsza corka bawi sie ze mna w "kilator"- ja jestem maszyna do kilania ktora uruchamia sie przez nacisniecie na nos. od samolotow, baranow, konikow i innych akrobacji specem jest u nas tata- z kolei on bardzo lubi sie polozyc na brzuchu a dzieciaki mu po plecach laza (masaz taki ![]() ostatnio byla radocha wielka bo chcialam troche sniegu z balkonu oczyscic i przynioslam im miske sniegu - bawili sie nim w lazience ciastoliny chlopcom jeszcze nie daje bo wszystko wedruje do buzi, podobnie jak maluskie koraliki ![]() jesli chodzi o bujanie w kocyku to teraz sobie przypomnialam ze jak corka byla mala to to byl niezawodny sposob na szybkie uspienie ale tez ukojenie jak byla chora i marudna a macie maty wodne? wydatek niewielki a radosc spora i to juz dla roczniaka (tylko dla malego zeby nie trzeba bylo pisaka zamaczac bo tego jeszcze dzieci nie lapia- my mamy taki napelniany woda jak pioro wieczne) w ogole 1-2 latek to jest taki cudny wiek ze co sie nie zrobi to dzieciaki sie zasmiewaja i potrafia sie byle glupota zajac i cieszyc
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2013-01-25 o 07:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, dzieki za worek inspiracji
![]() bujanie na kocu wyprobowane, fntastycznie ![]() kasze i ryz troche boje sie dac, bo wszystko ląduje w buzi...ale moze sprobuje dzis? makę jej kiedys rozsypalam na blat, maziala sobie w upojeniu, potem cukier (pycha ![]() ![]() a co o maty wodnej-kurcze, ale jaka to jest dla rocznego dziecka? ogladalam kiedys w necie i byla od 3 lat zdaje sie....wiec sobie dalam na wstrzymanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
mata chociazby o taka
http://allegro.pl/mata-wodna-do-malo...940765634.html ja corce kupilam jak miala 2 lata, mysle ze jest bezpieczna- moi chlopcy tez wszystko do buzi pakuja ale tu co najwyzej wode wyssaja ![]() aha no i ostatnio tez hit duuzo piany w kapieli- nakladam im na raczke, zdmuchujemy, chowamy nozki w pianie ugniatanie pluszakami probowalas?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2013-01-25 o 07:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ugniatania pluszakami nie probowalam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
no po prostu bierzesz ze 2 pluszaki i dziecko lecace nimi ugniatasz- stosujac rozna sile nacisku. taki masaz- laskotanie
![]() a ja pamietam jak bylam mala jak moj tata sie ze mna bawil ze gra na pianinie (ja bylam tym pianinem) i jak ja sie przy tym chichralam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2013-01-25 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czytam Rodzicielstwo przez zabawe (chyba nawet to Ty zainspirowalas mnie na jakims watku ta ksiazka) czlowiek sobie nie uswiadamia jakie mozliwosci i pomysly w nim drzemia a mata fajowa, chyba sie skusze dzieki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Wanda ja jeszcze nie doczytalam ale faktycznie kilka prostych trikow z tej ksiazki juz mi zycie ulatwilo
![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- aha i polecam ta stronke ktora poznalam dzieki Kropce ![]() http://www.dzikiedzieci.pl/index.php?strona=15 fajne pomysly na zabawy
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
dzieki, zajrze tam.
wlasnie skonczylam sprzatanie po ciapaniu w mące i jogurcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() http://www.mazakzabawki.pl/product-p...QUADOODLE.html A jeszce tak myślę = znikopis? ale to już z dorosłym kimś. ----------------- W maltretowanie to i my się bawimy ![]() ![]() ![]() A teraz ukochane zabawy (2,8 lat) to gotowanie i karmienie oraz - zabawa malutkimi figurkami, np. kucyki filly, malutkie bobaski takie: http://www.toys-zabawki.pl/shop/pictures/VTM201181.jpg 3 sztuki córa ma, szał - i układa sobie dialogi, te figurki różne już nabierają życia, bawią się, jedzą, kąpią... fajnie tak ![]() A, i wszelkie zabawy przedszkolne w kółeczku, do zamęczenia ![]() Co do zabaw - rewelacyjna strona z pomysłami: http://www.zabawydladzieci.com.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.