|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: Buenos Aires
Wiadomości: 4 902
|
Kuchnia Włoska - Lenticchie al pomodoro - soczewica w sosie pomidorowym z warzywami
Moj drugi smaczny przepis z kuchni wloskiej to Lenticchie al pomodoro
Soczewica w sosie pomidorowym z warzywami ![]() Dla dwoch osob - Soczewica (najlepiej z puszki) 2 puszki razem z "sosem" ,w ktorym sie znajduje - kostka rosolowa - 2 puszki pomidorow w kawalkach - 2-3 duze ziemniaki - 2 marchewki - cebula - sol - pieprz Soczewice z puszki wrzucamy do garnka zarez z sosem,w ktorym sie znajduje,dodajemy kostke rosolowa,marchewke pokrojona w cieniutkie talarki ,drobno posiekana cebule i 2-3 ziemniaczki drobno pokrojone,gotujemy przez 10 minut,po 10 minutach dodajemy pomidory w kawalkach ,odrobine soli i pieprzu ,mozna do smaku dodac rowniez odrobine cukru,gotujemy przez nastepne 15-20 minut. Mozna podawac rowniez w wersji z makaronem. smacznego ![]()
__________________
"Some are born to sweet delight ,Some are born to endless night ..." - William Blake |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: Kuchnia Włoska - Lenticchie al pomodoro - soczewica w sosie pomidorowym z warzy
Nie lepiej wrzucac przepisy tutaj : https://wizaz.pl/kulinaria/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 305
|
Dot.: Kuchnia Włoska - Lenticchie al pomodoro - soczewica w sosie pomidorowym z warzy
Wydaje się smaczne!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-05
Wiadomości: 258
|
Dot.: Kuchnia Włoska - Lenticchie al pomodoro - soczewica w sosie pomidorowym z warzy
jestem miłośniczką włoskiej kuchni, mi piace cucina italiana! chętnie podzielę się swoimi pomysłami na włoskie potrawy, najprostszy na pastę którą mogę jeść nawet co 2 dni (czyli jak dziś jadłam to kolejny raz we wtorek:
- makaron (jakieś dobrej firmy) al dente - oliwa z oliwy - małe pomidorki - rukola - parmezan ugotować makaron podawać z pozostałymi składnikami a na deser tiramisu lub panna cotta mniam może wątek odżyje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 104
|
Dot.: Kuchnia Włoska - Lenticchie al pomodoro - soczewica w sosie pomidorowym z warzy
ja chodzę do swojej Mollini na kuchnię włoską bo to co w domu mi wychodzi to...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: Buenos Aires
Wiadomości: 4 902
|
Dot.: Kuchnia Włoska - Lenticchie al pomodoro - soczewica w sosie pomidorowym z warzy
Pasta al tonno con olive nere
Makaron z tunczykiem i czarnymi oliwkami skladniki dla jednej osoby : - puszka lub dwie tunczyka (najlepiej w oleju) - puszka pomidorkow w calosci lub w kawalkach - czarne oliwki - kostka rosolowa - makaron typu penne do garnuszka lub na patelnie wrzucamy tunczyka w oleju (jesli w sosie wlasnym to trzeba go wczesniej odsaczyc i dodac oliwy z oliwek) , dodajemy jeden zabek czosnku bardzo drobno pokrojony ,puszke pomidorkow i pol kostki rosolowej ,sosik musi sie pogotowac z 10-15 minut na malym ogniu ,pod koniec dodajemy czarne oliwki pokrojone na plasterki . ---- pasta con zucchine makaron z kabaczkiem skladniki : - dwa kabaczki - smietana (lekko slodkawa ,sredniej gestosci) - parmezan kabaczka razem ze skorka miksujemy w mikszerze i dodajemy smietanie , taki sosik wrzucamy do ugotowanego i odcedzonego juz makaronu i gotujemy przez kilka minut ciagle mieszajac ,na koniec posypujemy serem - palce lizac ! ![]() podobnie mozemy zrobic z groszkiem , makaron z groszkiem i ze smietana lub z pasta z groszku.... do ugotowanego makaronu dodajemy smietane i groszek z puszki ,gotujemy poki smietana nie zacznie sie scinac ,ale musi to byc lekko skodkawa smietana ,nie zbyt gesta i nie za wodnista ,pasta z groszku - miksujemy groszek z puszki i dodajemy odrobine smietany ,dodajemy do ugotowanego makaronu i podgrzewamy przez kilka minut. ---- Makaron z baklazanem skladniki : - baklazan - ser mozzarella - parmezan - przecier pomidorowy (polpa di pomodoro) - czosnek - makaron typu penne lub farfalle Na patelnie wlewamy oliwe z oliwek i dodajemy pokrojony w kostke baklazan oraz drobno posiekany zabek czosnku ,podsmazamy przez kilka minut ,pozniej dodajemy przecier pomidorowy i pokrojona w kosteczke mozzarelle oraz 2-3 duze lyzki parmezanu ,gotojemy przez 10 minut na malym ogniu ,do smaku mozna dodac tez 1-2 lyzki cukru (sos nabiera delikatniejszego smaku).
__________________
"Some are born to sweet delight ,Some are born to endless night ..." - William Blake |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: Kuchnia Włoska - Lenticchie al pomodoro - soczewica w sosie pomidorowym z warzy
Znowu kostka rosołowa? Ani to smaczne ani zdrowe ani potrzebne w kuchni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: Buenos Aires
Wiadomości: 4 902
|
Dot.: Kuchnia Włoska - Lenticchie al pomodoro - soczewica w sosie pomidorowym z warzy
Cytat:
![]() kostka rosolowa dodaje smaku potrawa .... niektore osoby to naprawde ![]()
__________________
"Some are born to sweet delight ,Some are born to endless night ..." - William Blake |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:47.