|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Pączki a dieta
Jak myślicie dziewczyny... możemy w ramach wyjątku skusić się jutro na maluśkiego pączka?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pączki a dieta
Pewnie
![]() Od czasu do czasu można (a nawet trzeba) pogrzeszyć. Choćby dla zdrowia psychicznego
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
Ja pączków nie lubię aż tak bardzo, żeby jutro się pokusić, ale za to rano biorę się za pieczenie owsianych florentynek z migdałami i rodzynkami i tych już nie mam zamiaru sobie odmawiać
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Ja pączki lubię i jem tylko raz w roku
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
fajna alternatywa na sniadanko
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
co roku te same pytania...
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Zacytuję poradę z "90 dni do eko". Myślę, że się przyda
:"Jeśli jesteś zainteresowany/a poskramianiem napadów gwałtownego apetytu, dzisiaj jest ku temu świetna okazja – Tłusty Czwartek! Po zjedzeniu każdego pączka zjedz łyżeczkę otrąb owsianych. Pamiętaj – nie można przekroczyć 8 łyżeczek otrąb dziennie... Gdy do produktów powodujących gwałtowny wyrzut insuliny do krwi – takich jak pączek – dodamy produkt z listy o niskim indeksie glikemicznym - otręby, zmniejszamy w ten sposób sumaryczny indeks posiłku. IG (indeks glikemiczny) służy do uszeregowania produktów spożywczych zawierających węglowodany, w zależności od tego jak rośnie stężenie glukozy (cukru) we krwi po ich spożyciu. Produkty o niskim IG powodują mniejsze wydzielanie insuliny, łagodnie obniżają stężenie glukozy we krwi w miarę upływu czasu po posiłku, i nie prowadza do niedocukrzenia, a co za tym idzie nie wywołują napadów gwałtownego apetytu. Zalecane produkty o niskim IG: warzywa spożywane na surowo, ugotowane nasiona roślin strączkowych (soczewica, fasole, groch), orzechy, migdały, nasiona (sezamu, słonecznika), pestki dyni, siemię lniane, owoce (z wyjątkiem bananów, winogron, melonów, arbuza), płatki zbożowe pełnoziarniste, kasza gryczana, jęczmienna, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, dziki, chleb żytni pełnoziarnisty i pumpernikiel. Sumaryczny IG całego posiłku można zmniejszyć poprzez: - spożywanie produktów mieszanych tzn. oprócz węglowodanów należy dostarczać również białka i tłuszczu (te produkty dłużej przebywają w żołądku) - stosowanie odpowiednich metod przygotowania posiłku: nie rozgotowywać posiłków zbożowych (ryż, płatki, makaron), jeśli gotujemy warzywa i owoce to w małej ilości wody, unikanie zbytniego rozdrabniania warzyw i owoców - u osób aktywnych fizycznie następuje mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku niż u osób mało aktywnych fizycznie"
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama uwielbiam florentynki, często robię, ale moje są z cukrem.. I chętnie poznam zdrowszą alternatywę.
|
|
|
|
#10 |
|
goniąca własny ogon..
|
A ja w ogóle nie znam florentynek, a chciałabym poznać, chociaż raz w roku pączka sobie nie odmówię i nie dam się zwariować
![]() Prosimy o przepisik! |
|
|
|
|
#11 |
|
BAN stały
|
Proszę bardzo
![]() Przepis wzięty z jakiegoś bloga dietetycznego, troszkę zmodyfikowany. Zasada jest taka, że oprócz płatków owsianych możemy tam dodać, co tylko chcemy(pestki dyni, słonecznika, skórka pomarańczy itd. w moim przypadku pokruszone migdały i rodzynki) ale przepis jest na ok 140g mieszanki (można więcej, ale ilość innych składników także trzeba zwiększyć). 1 białko jajka ubijamy (i tutaj w oryginalnym przepisie występował cukier, ale zastąpiłam go ksylitolem- 1,5 łyżeczki). Wszystko mieszamy, dodajemy trochę cynamonu (według mnie obowiązkowo, nie wyobrażam sobie tych ciasteczek bez niego, oczywiście ilość według uznania) i wtedy niby już nakładamy masę na papier do pieczenia, ale z doświadczenia wiem, że ta papka będzie zbyt sucha, żeby się dobrze formowała dlatego ja dodaję łyżkę jogurtu naturalnego i wtedy już jest ok . Piekarnik do 150 stopni, pieczemy 10-20 min, ale trzeba uważnie obserwować ciasteczka, bo mogą się za bardzo przypiec i będą niedobre. Muszą być delikatnie przyrumienione na brzegach, a czas pieczenia zależy od ich grubości, wielkości- wiadomo .Za pierwszym razem planowałam jeszcze zrobić polewę z gorzkiej czekolady, ale były tak dobre, że zrezygnowałam
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Ja również baaardzo proszę o przepis na florentynki. A co do pączków to oczywiście, że można sobie pozwolić, miejmy nadzieję, że pójdą w piersi
![]() ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Aa przepraszam, że się nawet nie przywitałam a była to moja pierwsza wiadomość na forum choć czytam od dawna Witam wszystkie wizażanki i dzięki akilegne za przepis na pewno wypróbuję no to smacznych pączków dziewczyny
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
3 pączki wszamane i chyba tona faworków
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Ja 4
jak dobrze ze ten dzień już się kończy
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w sumie 5..
|
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
To jesteście lepsze niż ja, ja tylko 1,5 :P . Ale marzą mi się teraz faworki (akot80 to Twoja wina ;p)
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.