|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dziura na nosie;/
Witam,
Umieściłam ten wątek w innym miejscu, ale tam mi nikt nie odpisał, dlatego piszę tutaj bo Was więcej ![]() Moja koleżanka ma pewien problem, ale nie ma tu konta, dlatego piszę w jej imieniu. Ok. roku temu wydusiła wągra na czubku nosa, po czym została jej blizna (wypukła). Bardzo jej to przeszkadzało, więc próbowała różnych zabiegów (np. mikrodermabrazja) i kwasów, jednak to pomagało minimalnie i na krótki okres czasu. W środku tej blizny ma dużą czarną kropkę, którą widać nawet pod makijażem. Ostatnio poszła spróbować usunąć tę bliznę laserem. Rana już jej zniknęła, ale okazało się że zaskórniak jest jeszcze większy/ bardziej widoczny. W końcu dzisiaj to delikatnie wydusiła (podczas jednej z wizyt kosmetyczka próbowała jej to wydusić, męczyła się ok. 10 minut, bo nie chciało wyjść, a dzisiaj praktycznie samo wyskoczyło) było tego bardzo dużo w środku, wyduszała kilka razy (za pierwszym razem wszystko nie wyszło) nie było to podobne do zwykłego zaskórniaka. Teraz ma dużą dziurę, nie chce aby znowu jej się wypełniła. Co teraz zrobić? Czy jest szansa, że po wykonanym zabiegu laserowym to zniknie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
and cigarettes
|
Dot.: Dziura na nosie;/
Cytat:
Chciałabym zobaczyć zdjęcie tej wielkiej dziury, bo jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić i nie bardzo wiem, o co chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ale kto madry wyciska wagry?? To musi samo wyjsc...
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wiesz, ja mam wągry których nie wyciskam, bo są normalne. Ten był naprawdę duży i się rzucał w oczy. Nawet kosmetyczka podczas jednej z wizyt wyduszała.
Ale co najśmieszniejsze, to po wyduszeniu tego (jak już pisałam było tego bardzo dużo) zniknęła blizna momentalnie (była wypukła od ok. roku). Teraz nos jest płaski i wygląda na to że ta dziura po wyciśniętym wągrze robi się coraz mniejsza. Zastanawiamy się tylko czy teraz nie zrobi jej się drugi w tym miejscu;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
U mnie na kosmetologii zawsze mowili ze ani pryszczy ani wagrow sie nie wyciska
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A może zamiast zastanawiać się i kombinować, to jedak warto przejść się do dermatologa, skoro to twarz? Jak sobie spieprzy nos, to będzie wyglądała jak baba jaga i zapłaci znacznie więcej za naprawę tego.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Niech idzie do dermatologa z tym.
Ja przez miesiąc miałam ogromnego wągra na środku nosa w końcu się wkurzyłam i go wycisnęłam - została wielka dziura. Dziura zniknęła po jednym dniu i teraz nie mam nawet blizny tam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
mOLDerator
|
Dokładnie, ja tez bym udała się do dermatologa, bo może się okazać, że to coś poważniejszego, Ja bym nie kombinowała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Koniecznie do lekarza! jak sobie podrażniła skóre i laserem i zabiegami to Bóg jeden wie co tam może się dziać. Estetyka w tym wypadku to najmniejszy problem.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A dlaczego miała podrażnić skórę? Miała bliznę, ale przez ten cały czas również na środku blizny wągra bardziej widocznego, niż reszta. Po zabiegach on znikał, blizna była przez pewien czas mniejsza, a potem znowu to samo, więc skoro zabiegi nie pomagały, to poszła na laser, po którym efekty nie są widoczne od razu. Jak zszedł jej już strup po laserze, to blizna była tak jakby mniej widoczna, co sprawiło że zaskórnik był widoczny o wiele bardziej niż wcześniej. Wydusiła go, początkowo miała dużą dziurę po tym, ale jak już pisałam to nie był zaskórnik normalnej wielkości (bo w sumie to wyszło jej 3x po 2mm tego), ale teraz prawie nie ma śladu, ani po bliźnie, ani po wągrze. Jedyne czego się obawia, to żeby kolejny w tym miejscu jej się nie pojawił. Dlatego zapytałam, jak temu zapobiec?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:00.