|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
anty TPO ,a ciąża
jestem w 7 tyg ciazy,biore od jakiegos czasu eutyrox 25 1,5tabletki. Zrobilam badanie TSH 3 gen 7.07 i wyszlo mi 4,95.Dzisiaj odebralam nowe wyniki i wyszlo 3,0 czyli w normie(z.ref.:0,27-4,2).Martwi mnie jednak wynik P/c anty TPO przy wartosciach <34 mi wyszło 85,65http://forum.gazeta.pl/i/emoticons/sad.gif wizytę u endokrynologa-ginekologa mam w piatek. Chcialabym sie zapytac czy miała ,któraś z Was podobny problem? Czy ryzyko poronienia jest bardzo duze?
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: anty TPO ,a ciąża
Cytat:
mi wartosci anty wyszly w normie a mimo to wykryto u mnie PCO jestem obecnie w 20 t.c. koncowka ![]() no i nie powiem ci z dokladnoscia - ale wiem ze ryzyko poronienia jest u nas spore ale jak dbasz o siebie to nie ma sie czym martwic ![]() lekarz przepisze ci odpowiednie leki i bedzie ok ladnie ci spadlo tsh ![]() mi wciaz rosnie niestety i juz biore euthyroxu 100 :/ a to polowa ciazy - martwie sie ze cora bedzie miec, synek niestety juz bierze euth 25 a ma zaledwie 16 mies. no i zaczal od 3 mies. brac... wogole powiedz mi jak ty to zrobilas ze schudlas az tyle i w jakim czasie???????????? gratuluje! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dziękuję Wam bardzo
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
ja już jestem w 15 tygodniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bierz leki stosuj sie do zalecen lekarza i kontroluj przynajmniej co 2 mies. tsh ft3 jest od niedoczynnosci ft4 nadczynnosci sa to badania prywatne wiec i takj bedziesz placic, jak zdazysz jutro to zrob je przed wizyta ale wczesniej spytaj tel. do laboratorium na kiedy beda wyniki, czasem po 3 dniach dopiero... powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
niekoniecznie sa prywatne, ja jestem w ciązy i jestem obecnie pod kontrolą lekarza z kliniki to badania mam za darmo akurat na TSH, ft3 i ft4 tylko potrzebne jest skierowanie od lekarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
i jestem juz po wizycie. Lekarz zwiększył mi eut na 50.Dzidzius jak narazie rosnie zdrowo ocenil,ze prawdopodobnie jednak 6,a nie 7 tc. Powiedzialam mu ,ze mam silne bole brzucha (jak na @) od ok tygodnia ,zalecil mi duphaston 3xdziennie co 8h na podtrzymanie ciazy.No i mam zrobić sobie wyniki ft3 i ft4 i powtórzyć tsh na następna wizytę (tj.25 sierpień).Cieszę się ,że z dzidzia wszystko jest ok i nawet widziałam jej pulsujące serduszko
![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
ja tez zażywałam duphaston - dodatkowo z powodu krwawienia. Cieszę się że wszystko ok, wiedziałam ze tak będzie - miałaś podobne wyniki do mnie tylko że u mnie wykryto hashi w 11 tygodniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
no to super ,że wszystko jest u Ciebie ok
![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ANGELI GRATULUJEMY!!! oby tak dalej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja mialam anty TPO ponad 1000
![]() Co tylko potwierdzilo Hashimoto i wplywu ZADNEGO na ciaze nie ma. Wplyw na ciaze ma niedoczynnosc, ktora w zwiazku z Hashimoto u mnie zaistniala i pol ciazy regulowalam ja Eutyroxem. Teraz jest ok, spadlo ponizej 1.0 ale to dopiero po dawce 175 (mimo, ze jestem mala i dosc drobna ![]() ![]() Pozdrawiam, nie martw sie, bo nie ma czym!
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=pelnia1980;20934567]skad jestes jesli mozna wiedziec?? U nas w Legnicy tylko TSH jest na kase chorych, nawet jak mam na ft3 i ft4 skierowanie to place - jedyny atut to to, ze maly ma bezplatnie - ma 17 mies
![]() z Krakowa, a chodzisz normalnie do endokrynologa z NFZ bo powinnaś mieć refundowane badanie, przecież jak lekarz daje skierowanie to badanie jest bezpłatne. Zresztą moja mama chodzi do innej przychodni do innego endokrynologa z NFZ i on tez daje jej skierowanie na badania bezpłatne. aha doczytałam że TSH mam bezpłatne.
http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1ypxf42u.png kliknij: http://polskieserce.pl/ http://pajacyk.pl/ http://okruszek.org.pl/ http://www.pustamiska.pl/ Edytowane przez vilya Czas edycji: 2010-07-26 o 17:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
jak mam skierowanie od lekarza z przychodni (endo./internista) to również mam tsh bezplatnie. Teraz troszke gorzej ,bo byłam u prywatnego endo-ginekologa i kazał mi powtórzyć tsh i zrobić ft3 i ft4. Tak myślę żeby poprosić moją internistkę o skierowanie na te badania ciekawe czy mi wypisze
![]()
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=vilya;20939775]
Cytat:
ale FT3 i FT4 trzeba placic bo prawdopodobnie limit n ate badania im sie skonczyl... i sa za drozsze ... u nas 27 zl ft3 i ft4 tez chodze na nfz do endo gina... ![]() jestem bardzo zadowolona! nasz maluch chodzi do endo dzieciecego i ma na wszystkie darmowo - a internista tez dawal mi tylk ona tsh free ale probuj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
w moim mieście do ginekologa to najblizszy termin na koniec wrzesnia na nfz no więc dziekuje tyle czekac :/
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny pomózcie...Na moje pierwsze dziecko czekałam rok. W końcu zaszalm w ciążę, która przebiegała idealnie (do 8m-ca pracowałam), porod ekspresowy. Przy pierwszej ciąży ginekolog nie zlecił badań na TSH, inne wyniki były idealne. Po 3 latach zdecydowalismy się na drugie dziecko-zaszłam w drugim cyklu. Lekarz oprócz morfologi, moczu itd zlecił rownież badania na TSH. W wynikach wszystko tzw"cycuś glancuś" i niespodzianka w postaci TSH 4,74 przy normie do 4,1 a w ciąży do 2,5. Byłam wtedy w 7tygodniu. Skierowanie do Endokrynologa, który wdrożył eutyrox 25 i po miesiącu brania leku mam zrobic badania na TSH, FT4 i antyTPO. Dziś odebrałam wyniki:
TSH 2,46 FT4 0,96 AntyTPO 1000< Kuźwa...trochę mnie to zanipokoiło.. Czytalam, że to oznacza chorobę Hashimoto? Endokryn ostrzegała, że moze tak byc bo jestem jeszcze "w posiadaniu" Bielactwa innej choroby autoimunologicznej i moje cialo moze mieć tendencję do wytwarzania przeciwciał. Czy może mi ktoś udzielić informacji co takie wyniki oznaczają dla zdrowia i życia dziecka? Co to oznacza dla mnie? Jakie jest prawdopodobieństwo, ze dziecko również odziedziczy niedoczynnośc? Ginekolog (nalepszy w mieście z najlepszym USG) stwierdził, ze dzidzia zdrowa-jestem juz po badaniach genetycznych. Teraz jestem w 12 tygodniu a endokrynkologa ma dopiero w środę. Bardzo się boje o zdrowie dziecka...bo Ja to juz drugorzędna sprawa. Dodam tylko, ze po tym eutyroksie nie jestem juz taka wiecznie zmęczona, ani rozdrażniona-cud lek ![]() z góry dziękuje wszystkim za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.