anty TPO ,a ciąża - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-21, 10:51   #1
angel166
Zakorzenienie

anty TPO ,a ciąża

jestem w 7 tyg ciazy,biore od jakiegos czasu eutyrox 25 1,5tabletki. Zrobilam badanie TSH 3 gen 7.07 i wyszlo mi 4,95.Dzisiaj odebralam nowe wyniki i wyszlo 3,0 czyli w normie(z.ref.:0,27-4,2).Martwi mnie jednak wynik P/c anty TPO przy wartosciach <34 mi wyszło 85,65http://forum.gazeta.pl/i/emoticons/sad.gif wizytę u endokrynologa-ginekologa mam w piatek. Chcialabym sie zapytac czy miała ,któraś z Was podobny problem? Czy ryzyko poronienia jest bardzo duze?

Jagódka
angel166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 21:58   #2
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980
Dot.: anty TPO ,a ciąża

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość
jestem w 7 tyg ciazy,biore od jakiegos czasu eutyrox 25 1,5tabletki. Zrobilam badanie TSH 3 gen 7.07 i wyszlo mi 4,95.Dzisiaj odebralam nowe wyniki i wyszlo 3,0 czyli w normie(z.ref.:0,27-4,2).Martwi mnie jednak wynik P/c anty TPO przy wartosciach <34 mi wyszło 85,65http://forum.gazeta.pl/i/emoticons/sad.gif wizytę u endokrynologa-ginekologa mam w piatek. Chcialabym sie zapytac czy miała ,któraś z Was podobny problem? Czy ryzyko poronienia jest bardzo duze?
hej angel,
mi wartosci anty wyszly w normie a mimo to wykryto u mnie PCO
jestem obecnie w 20 t.c. koncowka
no i nie powiem ci z dokladnoscia - ale wiem ze ryzyko poronienia jest u nas spore ale jak dbasz o siebie to nie ma sie czym martwic
lekarz przepisze ci odpowiednie leki i bedzie ok
ladnie ci spadlo tsh superr
mi wciaz rosnie niestety i juz biore euthyroxu 100 :/ a to polowa ciazy - martwie sie ze cora bedzie miec, synek niestety juz bierze euth 25 a ma zaledwie 16 mies. no i zaczal od 3 mies. brac...
wogole powiedz mi jak ty to zrobilas ze schudlas az tyle i w jakim czasie???????????? gratuluje!
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 23:45   #3
vilya
Zadomowienie

Cytat:
no mnie w 12 tygodniu wyszło anty TPo ponad 280 i lekarz zdiagnozował u mnie Hashimoto. Zrób sobie badania FT3 i Ft4 bo to pokaże czy masz odpowiednią il0ość hormonów. Ja bym się nie bała tak bardzo na twoim miejscu poniewaz już przed ciążą zazywałaś eutyrox ja dopiero w ciąży. Musisz iść do endokrynologa żeby ci zwiększył dawkę leku - ponieważ w ciązy normy dla tsh sa niższe. Mi lekarz powiedział, ze będziemy zbijac do 2,5. Ja zażywam na razie eutyrox 50. Aha odnośnie przeciwciał to lekarz mi powiedział, ze nie przechodzą one do dziecka. Idź do lekarza i sie nie stresuj tak bardzo.
vilya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 08:17   #4
angel166
Zakorzenienie

dziękuję Wam bardzo już się tak nie martwie ,trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze i dbam o siebie jutro ide do ginekologa ze specializacja endokrynologa.Mam nadzieje ,ze przepisze mi odpowiednią dawkę leku,bo te 25mg euth to chyba za mało i zapytam sie go o te badania ft3 i ft4. Jutro chyba zrobi mi też pierwsze usg ,troche sie boje,bo wyczytałam w necie ,że ciąża może byc matwa przy hashimoto,ale chyba dostalabym wtedy krwawienia? nie no poczekam do jutro i nie bede sie zamartwiac na zapas

Jagódka
Stary 2010-07-22, 12:05   #5
vilya
Zadomowienie

ja już jestem w 15 tygodniu Nie czytaj bzdur w internecie. Hashimoto nie ma wpływu na ciążę na ciąże ma wpływ poziom hormonów tarczycy a te kontrolujesz podając lek.
Stary 2010-07-22, 21:11   #6
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
dziękuję Wam bardzo już się tak nie martwie ,trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze i dbam o siebie jutro ide do ginekologa ze specializacja endokrynologa.Mam nadzieje ,ze przepisze mi odpowiednią dawkę leku,bo te 25mg euth to chyba za mało i zapytam sie go o te badania ft3 i ft4. Jutro chyba zrobi mi też pierwsze usg ,troche sie boje,bo wyczytałam w necie ,że ciąża może byc matwa przy hashimoto,ale chyba dostalabym wtedy krwawienia? nie no poczekam do jutro i nie bede sie zamartwiac na zapas
Dzieciatko jest zdrowe jak rybka !!!
Bierz leki stosuj sie do zalecen lekarza i kontroluj przynajmniej co 2 mies. tsh
ft3 jest od niedoczynnosci
ft4 nadczynnosci

sa to badania prywatne wiec i takj bedziesz placic, jak zdazysz jutro to zrob je przed wizyta ale wczesniej spytaj tel. do laboratorium na kiedy beda wyniki, czasem po 3 dniach dopiero...
powodzenia
Stary 2010-07-22, 22:09   #7
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość
Dzieciatko jest zdrowe jak rybka !!!
Bierz leki stosuj sie do zalecen lekarza i kontroluj przynajmniej co 2 mies. tsh
ft3 jest od niedoczynnosci
ft4 nadczynnosci

sa to badania prywatne wiec i takj bedziesz placic, jak zdazysz jutro to zrob je przed wizyta ale wczesniej spytaj tel. do laboratorium na kiedy beda wyniki, czasem po 3 dniach dopiero...
powodzenia

niekoniecznie sa prywatne, ja jestem w ciązy i jestem obecnie pod kontrolą lekarza z kliniki to badania mam za darmo akurat na TSH, ft3 i ft4 tylko potrzebne jest skierowanie od lekarza.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-24, 06:23   #8
angel166
Zakorzenienie

i jestem juz po wizycie. Lekarz zwiększył mi eut na 50.Dzidzius jak narazie rosnie zdrowo ocenil,ze prawdopodobnie jednak 6,a nie 7 tc. Powiedzialam mu ,ze mam silne bole brzucha (jak na @) od ok tygodnia ,zalecil mi duphaston 3xdziennie co 8h na podtrzymanie ciazy.No i mam zrobić sobie wyniki ft3 i ft4 i powtórzyć tsh na następna wizytę (tj.25 sierpień).Cieszę się ,że z dzidzia wszystko jest ok i nawet widziałam jej pulsujące serduszko

Jagódka
Stary 2010-07-24, 09:40   #9
vilya
Zadomowienie

ja tez zażywałam duphaston - dodatkowo z powodu krwawienia. Cieszę się że wszystko ok, wiedziałam ze tak będzie - miałaś podobne wyniki do mnie tylko że u mnie wykryto hashi w 11 tygodniu.
Stary 2010-07-25, 12:26   #10
angel166
Zakorzenienie

no to super ,że wszystko jest u Ciebie ok 3mam kciuki aby tak dalej było ja nie mogę sie już doczekać nastepnej wizyty i nastepnego usg

Jagódka
Stary 2010-07-26, 13:30   #11
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
niekoniecznie sa prywatne, ja jestem w ciązy i jestem obecnie pod kontrolą lekarza z kliniki to badania mam za darmo akurat na TSH, ft3 i ft4 tylko potrzebne jest skierowanie od lekarza.
skad jestes jesli mozna wiedziec?? U nas w Legnicy tylko TSH jest na kase chorych, nawet jak mam na ft3 i ft4 skierowanie to place - jedyny atut to to, ze maly ma bezplatnie - ma 17 mies

ANGELI GRATULUJEMY!!! oby tak dalej a zwiekszona dawka tylk oposluzy tobie i malenstwu - nie przejmuj sie - ja biore juz 100 i wyniki zwzro-sy wiec w czw pewnie da mi 125 juz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-26, 14:36   #12
Zuziczka
Rozeznanie

Ja mialam anty TPO ponad 1000
Co tylko potwierdzilo Hashimoto i wplywu ZADNEGO na ciaze nie ma.

Wplyw na ciaze ma niedoczynnosc, ktora w zwiazku z Hashimoto u mnie zaistniala i pol ciazy regulowalam ja Eutyroxem. Teraz jest ok, spadlo ponizej 1.0 ale to dopiero po dawce 175 (mimo, ze jestem mala i dosc drobna - no moze teraz juz nie za bardzo, bo to 32tydzien ciazy )

Pozdrawiam, nie martw sie, bo nie ma czym!
Stary 2010-07-26, 17:11   #13
vilya
Zadomowienie

[QUOTE=pelnia1980;20934567]skad jestes jesli mozna wiedziec?? U nas w Legnicy tylko TSH jest na kase chorych, nawet jak mam na ft3 i ft4 skierowanie to place - jedyny atut to to, ze maly ma bezplatnie - ma 17 mies

z Krakowa, a chodzisz normalnie do endokrynologa z NFZ bo powinnaś mieć refundowane badanie, przecież jak lekarz daje skierowanie to badanie jest bezpłatne.
Zresztą moja mama chodzi do innej przychodni do innego endokrynologa z NFZ i on tez daje jej skierowanie na badania bezpłatne.

aha doczytałam że TSH mam bezpłatne.

Edytowane przez vilya
Czas edycji: 2010-07-26 o 17:17
Stary 2010-07-27, 07:12   #14
angel166
Zakorzenienie

jak mam skierowanie od lekarza z przychodni (endo./internista) to również mam tsh bezplatnie. Teraz troszke gorzej ,bo byłam u prywatnego endo-ginekologa i kazał mi powtórzyć tsh i zrobić ft3 i ft4. Tak myślę żeby poprosić moją internistkę o skierowanie na te badania ciekawe czy mi wypisze szkoda mi trochę wydawać kaskę ,bo a sam duphaston płacę 50zł i starcza mi on na tydzień + u lekarza prowadzącego znów zostawie ok.200zł. Dobrze ,że feminatal starczy na trochę.

Jagódka
Stary 2010-07-28, 10:47   #15
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

[QUOTE=vilya;20939775]
Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość
skad jestes jesli mozna wiedziec?? U nas w Legnicy tylko TSH jest na kase chorych, nawet jak mam na ft3 i ft4 skierowanie to place - jedyny atut to to, ze maly ma bezplatnie - ma 17 mies

z Krakowa, a chodzisz normalnie do endokrynologa z NFZ bo powinnaś mieć refundowane badanie, przecież jak lekarz daje skierowanie to badanie jest bezpłatne.
Zresztą moja mama chodzi do innej przychodni do innego endokrynologa z NFZ i on tez daje jej skierowanie na badania bezpłatne.

aha doczytałam że TSH mam bezpłatne.
TSH za free przy skierowaniu TAK
ale FT3 i FT4 trzeba placic bo prawdopodobnie limit n ate badania im sie skonczyl... i sa za drozsze ...
u nas 27 zl ft3 i ft4 tez

chodze na nfz do endo gina...
jestem bardzo zadowolona!

nasz maluch chodzi do endo dzieciecego i ma na wszystkie darmowo - a internista tez dawal mi tylk ona tsh free ale probuj chocby tylko to to zawsze juz kasa w kieszeni...
Stary 2010-07-28, 12:47   #16
angel166
Zakorzenienie

w moim mieście do ginekologa to najblizszy termin na koniec wrzesnia na nfz no więc dziekuje tyle czekac :/

Jagódka
Stary 2010-07-30, 21:57   #17
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
w moim mieście do ginekologa to najblizszy termin na koniec wrzesnia na nfz no więc dziekuje tyle czekac :/
zarejestruj sie a w ym czasie idz prywatnie pozniej bedziesz miec od razu wejsciowke na NFZ
Stary 2013-02-22, 10:10   #18
justa2222
Przyczajenie

Dziewczyny pomózcie...Na moje pierwsze dziecko czekałam rok. W końcu zaszalm w ciążę, która przebiegała idealnie (do 8m-ca pracowałam), porod ekspresowy. Przy pierwszej ciąży ginekolog nie zlecił badań na TSH, inne wyniki były idealne. Po 3 latach zdecydowalismy się na drugie dziecko-zaszłam w drugim cyklu. Lekarz oprócz morfologi, moczu itd zlecił rownież badania na TSH. W wynikach wszystko tzw"cycuś glancuś" i niespodzianka w postaci TSH 4,74 przy normie do 4,1 a w ciąży do 2,5. Byłam wtedy w 7tygodniu. Skierowanie do Endokrynologa, który wdrożył eutyrox 25 i po miesiącu brania leku mam zrobic badania na TSH, FT4 i antyTPO. Dziś odebrałam wyniki:
TSH 2,46
FT4 0,96
AntyTPO 1000<
Kuźwa...trochę mnie to zanipokoiło.. Czytalam, że to oznacza chorobę Hashimoto? Endokryn ostrzegała, że moze tak byc bo jestem jeszcze "w posiadaniu" Bielactwa innej choroby autoimunologicznej i moje cialo moze mieć tendencję do wytwarzania przeciwciał.
Czy może mi ktoś udzielić informacji co takie wyniki oznaczają dla zdrowia i życia dziecka? Co to oznacza dla mnie? Jakie jest prawdopodobieństwo, ze dziecko również odziedziczy niedoczynnośc?
Ginekolog (nalepszy w mieście z najlepszym USG) stwierdził, ze dzidzia zdrowa-jestem juz po badaniach genetycznych. Teraz jestem w 12 tygodniu a endokrynkologa ma dopiero w środę. Bardzo się boje o zdrowie dziecka...bo Ja to juz drugorzędna sprawa. Dodam tylko, ze po tym eutyroksie nie jestem juz taka wiecznie zmęczona, ani rozdrażniona-cud lek
z góry dziękuje wszystkim za pomoc
justa2222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości