Karmienie malutkiego szczeniaka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-10, 16:55   #1
201701261449
Konto usunięte

Karmienie malutkiego szczeniaka

Cześć, w wyszukiwarce znalazłam wątek o karmieniu, niestety już większego malucha, na co jeszcze jest za wcześnie.

Z różnych przyczyn stałam się mamą zastępczą dla dwutygodniowego szczeniaka. Pracuję w domu, więc mam czas, żeby się opiekować.
Wet, który małego obejrzał, dał mu duże szanse na przeżycie, doradził kupienie mleka za szczeniąt za 100zł, lub mam zrobić sama, jak podrośnie to podawać po odrobienie rozmiękłą karmę dla juniorów.

Szukałam rad na dogomanii i paru innych stronach, i trochę jestem w kropce.
Szukam osoby, która kiedyś też musiała sobie radzić z taką sytuacją.

Nie zarabiam dużo i o ile karma za 30-50zł nie będzie dużym wydatkiem, o tyle ponad stówa na mleko od weta tak. Szukałam w zoologach (nie mieszkam teraz w dużym mieście) i albo nie mają żadnego, albo takie w granicach 80-100 zł.

Dowiedziałam się, że mogę małego karmić kozim mlekiem i żółtkiem jaja. Na razie dawałam samo kozie, bo nie mogę się doszukać informacji, czy żółtko ma być surowe czy ugotowane i zmiksowane z mlekiem.

Mam butelkę ze smoczkiem z małą dziurką, z której się nie leje, wiem, że mleko musi być podgrzane, że mały musi jeść mniej więcej co 3 godziny lub jak zapiszczy i będzie chciał ssać.

Moje pytanie, jak w tytule, czym jeszcze można małego karmić? Wiem, że żadnego mleka dla dzieci, żadnego krowiego. I w którym tygodniu przejść na karmę dla juniorów rozmiękłą w mleku?

Edit: jeszcze chciałam spytać o szczepienia i odrobaczenie. Kiedy?

Edytowane przez 201701261449
Czas edycji: 2014-01-10 o 16:57
201701261449 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 21:52   #2
a_na
Rozeznanie

Dot.: Karmienie malutkiego szczeniaka

Straszne ceny szczenięcego mleka macie...u nas kosztuje 60zł...
Ja dokarmiałam tylko takim mlekiem,więc w temacie "czym zastąpić" nie bardzo pomogę...ale musisz pamiętać o dokładnym masowaniu brzuszka po każdym jedzeniu - inaczej maluch nie załatwi swoich potrzeb fizjologicznych.
a_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 21:59   #3
marikka
Raczkowanie

Parę miesięcy temu karmiłam szczeniaczki przez kilka dni. Robiłam mieszankę z mleka 3,2 %, śmietany 12% i żółtka jaja. Wszystkie składniki trzeba porządnie wymieszać i podgrzać. Proporcje: 1 szklanka mleka,1 żółtko i łyżeczka śmietany. Możesz też mu zrobić kaszkę manną na mleku (musi być rzadka). Po nakarmieniu szczeniaczka należy wymasować mu brzuszek. Od 2 tygodnia życia szczeniaczkom dawałam kaszkę 2 razy dziennie.
Szczeniaczki odrobaczyłam jak miały 5 tygodni. Stały pokarm zaczęłam wprowadzać w 4 tygodniu. Szczeniaczki są bardzo łapczywe i trzeba ich pilnować przy jedzeniu. Pierwsze szczepienie zalecane jest w okolicach 6 tygodnia.

Edytowane przez marikka
Czas edycji: 2014-01-10 o 22:06
marikka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 22:41   #4
_Juliette_
Wtajemniczenie

Poszukaj w sklepach internetowych mleka dla psich bobasów Tam zawsze jest taniej, bo 80-100 zł to bardzo dużo. Są też sklepy zoologiczne internetowe na allegro, warto poszukać.

Oprócz mleka koziego możesz dawać mleko bezlaktozowe (dostępne za ok 6-7 zł za litr w każdej Almie i w niektórych supermarketach), jest trochę tańsze, a laktoza jest z niego wyeliminowana praktycznie w 100%, więc maluch nie będzie miał biegunki.

2kg za 80 zł http://www.krakvet.pl/bosch-puppy-mi...ek-p-2149.html
Tu kilka innych ofert: http://www.zooplus.pl/shop/psy/szcze...nty_szczenieta
2,5 kg za 87 zł http://allegro.pl/josera-mleko-dla-s...853297986.html

Edytowane przez _Juliette_
Czas edycji: 2014-01-10 o 22:46
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 10:12   #5
paula78
Zakorzenienie

Szukaj w necie, u weta zawsze drożej.
I poszukaj innego weta, sam powinnien ci powiedziec o szczepieniach, itd.

Fajnie, że się zajęłas pieskiem, ale musisz się niestety liczyć z kosztami utrzymania takiego niemowlaczka.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 10:54   #6
malabe
Przyczajenie

Miałam w hodowli przypadek małego szczylka, który nie chciał ssać mleka od mamy. Karmiłam go nie butelką i smoczkiem bo ciężko mu go było złapać i zassać a taką pipetką/zakraplaczem w aptece. Ważne jest, żeby takiego brzdąca trzymać w cieple, nie może zmarznąć, bo wtedy szanse na przeżycie maleją - suczka je sama ogrzewa swoim ciałem.
Mleko musi być koniecznie ciepłe - psa karmimy co 2/3 godziny. Kilogram mleka Vollmers bardzo dobrej jakości z dobrze zbilansowanymi składnikami odżywczymi kosztuje 55zł. http://www.forlegs.pl/mleko-dla-szcz...lpenmilch.html
Od 3 tygodnia możesz podawać karmę dla szczeniąt lub specjalną kaszkę dla psów np: http://www.vollmers.pl/oferta/more/63.html i http://www.forlegs.pl/karma-dla-szcz...milch-1kg.html Karma powinna być na początku namaczana ciepłą wodą.
Z karmą dla juniora trochę się jeszcze musisz wstrzymać, jeśli w ogóle chcesz ją podawać (wg mnie to głównie weterynarze ją polecają), karmę dla szczeniąt możesz podawać do 12 miesiąca życia potem można spokojnie przejść na karmę dla psów dorosłych.
Co do szczepień - szczeniaczka powinno zaszczepić się 2 razy - za pierwszym razem w 6 tygodniu życia potem w 9 tygodniu. Pamiętaj, że szczeniaka po szczepieniu trzeba poddać "kwarantannie" - nie powinien chodzić tam gdzie inne psy i koty się załatwiają, gdyż może czymś się zarazić -tak dwa tygodnie po drugim szczepieniu. Szczeniaki najlepiej socjalizują się do 12 tygodnia życia więc powinien poznawać otoczenie i ludzi.
Odrobaczanie można już 2 3 tygodniu.

Edytowane przez malabe
Czas edycji: 2014-01-11 o 10:55
malabe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 21:54   #7
201701261449
Konto usunięte

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Zostały mi jeszcze dwa pytania:
1. w którym tygodniu małego można już wyprowadzać na spacer? (znosić ze schodów na rękach mogę np. wtedy, gdy będzie mieć miesiąc już, na trawę, bez chodzenia)?
2. Karmę dla szczeniaków kupiłam z puriny, mogę podać tak za dwa tygodnie? I może w tym kozim mleku być zamoczona, bo akurat mam dostęp do świeżego czy koniecznie woda? I nie robić tego od razu, tylko karmić mlekiem i po trochu namoczonej dawać, czy od razu przejśc na rozmiękłą?
201701261449 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-18, 13:00   #8
marikka
Raczkowanie

Ja moje szczeniaczki wynosiłam na dwór jak miały tydzień (mam swój ogródek, poza tym udało mi się z pogodą, było wtedy bardzo ciepło). Szczeniaczka możesz przed wyjściem ubrać w coś i wychodzić z nim na max 10 minut. Maluszek musi się zahartować.
Jeśli chodzi o karmienie to do diety maluszka stopniowo wprowadzaj karmę i obserwuj jego reakcję. Co kilka dni zwiększaj ilość nowej karmy.
marikka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości