Glina rzeźbiarska!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-21, 19:46   #1
Vanillivi
Raczkowanie

Angry

Glina rzeźbiarska!!!

Hej! Bardzo proszę wszystkie wizażanki, które miały z czymś takim do czynienia o pomoc... Wiem, wiem, jest kilka wątków o glinie, przejrzałam je, ale albo nie są o tym rodzaju gliny, albo nie ma tam informacji, których poszukuję Na innych stronach też nie znalazłam żadnych szczegółowych informacji ani kursów lepienia z gliny rzeźbiarskiej, wiec bardzo, bardzo , bardzo proszę o rady
1. Jak lepić z takiej gliny?? Gdy długo ją formuję zaczyna twardnieć i robi się taka krucha skorupa. Na opakowaniu pisze, żeby dodać wody, ale wtedy nie jest zbyt plastyczna i strasznie się rozpuszcza Ma ktoś jakąś radę?
2. Jeśli udaje mi sie coś ulepić z jeszcze dosć świeżej, nie wykulanej gliny, nie mogę dobrze połączyć elementów, które są suche i odpadają
3. Na czym polega wypalanie?
4. Jak wymodelować np dzbanuszek czy coś w tym rodzaju?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję *Może ktoś pomoże, zanim glina się zestarzeje
Stary 2007-08-22, 10:13   #2
Vanillivi
Raczkowanie

Dot.: Glina rzeźbiarska!!!

Nikt nie pomoże??
Stary 2009-09-03, 08:31   #3
anka1232
Rozeznanie

ja sie chętnie dolącze do watku, też zaczełam się bawić gliną, hehe od wczoraj, narazie zakupiłam glinę samoutwardzalną, bo nie mam jej w czym wypalić. Wczoraj robiłam próbę takie byle co ulepiłam żeby zobaczyć jak się ta glina zachowuje podczas schnięcia i po. Co do twojego pytania - też jak za długo ją wałkowałam to obeschła, ja wtedy moczyłam końców palców w wodzie i ją dalej urabaiła, i tak kilkakrtnie, wydaje mi się że nie ma co dolewać wody, bo ciezko jest wyczuć ile jej trzeba. Jak masz jakieś porady to chętnie poczytam.
anka1232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 07:21   #4
gespran
Przyczajenie

Red face Dot.: Glina rzeźbiarska!!!

No, sluchajcie. Specjalnie zalozyłam konto zeby Wam odpowiedzieć. Jest taki sposób jesli Wam glina za szybko wysycha to polecam .... PIWO... moczcie sobie palce w nim moczyc gdy lepicie. Ma takie wlasciwosci, ktore nawilzaja gline a zapobiegaja pozniejszemu pekaniu i szybkiemu wysychaniu. Mozna zamiast tego dodać ciut oleju ale tylko odrobine, glina sie nie "rozleje" a bedzie dluzej plastyczna i wyschnie bez pekniec (ten drugi sposob polecam szczegolnie podczas lepienia naczyń z cienkich scianek). Uwazajcie jeszcze podczas lepienia aby za bardzo nie "dusic" gliny bo nabierze powietrza i porobia sie bable (jak bedziecie chcialy pozniej wypalic to w piecu moze Wam prace cisnienie rozsadzic). Fajnie bylo by gdybyscie mialay specjane narzedzia do gliny (drewniane ) to bardzo ulatwia prace . No i pamietajcie jesli jakiegos kawalka nie uzywacie to zawincie w folie zeby nie wysechł. Po skonczonej pracy mozna owinac gazeta, ktora wchłonie szybciej wilgoc (skroci czas schniecia) . I to chyba tyle, co wiecej mozna o glinie napisac
gespran jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 09:27   #5
tomeh
BAN stały

www.wzor.vot.pl - tam jest kilka tematów o glinie zobaczcie na tej stronie.
tomeh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 18:44   #6
Smigle
Przyczajenie

Trochę czasu minęło ale może komuś się to przyda

Aby podczas lepienia/ rzeźbienia glina nie wysychała należy ją co jakiś czas zwilżyć (najlepiej posługiwać się spryskiwaczem - np. takim jak do mycia okien, by nie dac jej zbyt dużo wody). Jeżeli chcemy dokończyc dzieło następnego dnia, wystarczy gline spryskac i owinąć folią ( np. jednorazową reklamówką), aby nie wyschła. Ważne jest też aby gline przed rozpoczęciem rzeźbienia dobrze wyrobić ( ugniatać, uderzać nią o stolik - tak by była dobrze zbita i by nei było wewnątrz "miejsca" na powietrze ). By dokleic jakąś cześć trzeba obie powierzchnie zmoczyć ( można np. przemalować te miejsca pędzelkiem zamoczonym w wodzie) i docisnąć jeżeli to np. głowa, albo wyrobić jeżeli chcesz połączyć dwa kawałki by mieć więcej materiału.
Gline wypala się w specjalnym piecu, w wysokiej temperaturze, można też pozostawić do wyschnięcia ale wtedy oczywiście "produkt" będzie mniej trwały.

Wazoniki... najlepiej robić na kole garncarskim nie posiadam takowego niestety ale próbowałam kiedyś ulepić wazonik z ruloników ( które tworzyły okręgi) ukłądanych jeden na drugim. Potem wygładziłam powierzchnię za pomocą pędzla zmoczonego wodą.

Większe ilości gliny można przechowywać w beczce po ogórach np. ważne żeby ją zwilżyć ( w zamkniętym pojemniku woda będize parowała i się skraplała co pozwoli glinie utrzymać właściwą konsystencje). Mniejsze ilości jak już ktoś napisał owija się folią

Pozdrawiam

Powodzenia
Smigle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 09:24   #7
Jawa_82
Raczkowanie

Hej, mam zamiar w najbliższym czasie zająć się lepieniem z gliny.
Mam w domu 2 rodzaje gliny - rzeźbiarską i samoutwardzalną, kupione w sklepach ze szkolnymi artykułami plastycznymi. I kilka pytań na ich temat...

1. Czy włożenie pozostałej gliny do woreczka strunowego wystarczy aby zabezpieczyć ją przed wysychaniem? Sam woreczek z gliną zamierzam włożyć jeszcze do plastikowego pudełka z pokrywką.
Czy tak samo mogę postąpić z masą papierową?

2. Czy drewniane narzędzia można zastąpić metalowymi, np. zwykłym nożem?

3. W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć o co jeszcze chciałam zapytać...
Jawa_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości