|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Glina rzeźbiarska!!!
Hej! Bardzo proszę wszystkie wizażanki, które miały z czymś takim do czynienia o pomoc... Wiem, wiem, jest kilka wątków o glinie, przejrzałam je, ale albo nie są o tym rodzaju gliny, albo nie ma tam informacji, których poszukuję
![]() ![]() 1. Jak lepić z takiej gliny?? Gdy długo ją formuję zaczyna twardnieć i robi się taka krucha skorupa. Na opakowaniu pisze, żeby dodać wody, ale wtedy nie jest zbyt plastyczna i strasznie się rozpuszcza ![]() 2. Jeśli udaje mi sie coś ulepić z jeszcze dosć świeżej, nie wykulanej gliny, nie mogę dobrze połączyć elementów, które są suche i odpadają ![]() 3. Na czym polega wypalanie? 4. Jak wymodelować np dzbanuszek czy coś w tym rodzaju? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Glina rzeźbiarska!!!
Nikt nie pomoże??
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
ja sie chętnie dolącze do watku, też zaczełam się bawić gliną, hehe od wczoraj, narazie zakupiłam glinę samoutwardzalną, bo nie mam jej w czym wypalić. Wczoraj robiłam próbę takie byle co ulepiłam żeby zobaczyć jak się ta glina zachowuje podczas schnięcia i po. Co do twojego pytania - też jak za długo ją wałkowałam to obeschła, ja wtedy moczyłam końców palców w wodzie i ją dalej urabaiła, i tak kilkakrtnie, wydaje mi się że nie ma co dolewać wody, bo ciezko jest wyczuć ile jej trzeba. Jak masz jakieś porady to chętnie poczytam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
![]()
No, sluchajcie. Specjalnie zalozyłam konto zeby Wam odpowiedzieć. Jest taki sposób jesli Wam glina za szybko wysycha to polecam .... PIWO... moczcie sobie palce w nim moczyc gdy lepicie. Ma takie wlasciwosci, ktore nawilzaja gline a zapobiegaja pozniejszemu pekaniu i szybkiemu wysychaniu. Mozna zamiast tego dodać ciut oleju ale tylko odrobine, glina sie nie "rozleje" a bedzie dluzej plastyczna i wyschnie bez pekniec (ten drugi sposob polecam szczegolnie podczas lepienia naczyń z cienkich scianek). Uwazajcie jeszcze podczas lepienia aby za bardzo nie "dusic" gliny bo nabierze powietrza i porobia sie bable (jak bedziecie chcialy pozniej wypalic to w piecu moze Wam prace cisnienie rozsadzic). Fajnie bylo by gdybyscie mialay specjane narzedzia do gliny (drewniane ) to bardzo ulatwia prace
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
www.wzor.vot.pl - tam jest kilka tematów o glinie zobaczcie na tej stronie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Trochę czasu minęło ale może komuś się to przyda
![]() Aby podczas lepienia/ rzeźbienia glina nie wysychała należy ją co jakiś czas zwilżyć (najlepiej posługiwać się spryskiwaczem - np. takim jak do mycia okien, by nie dac jej zbyt dużo wody). Jeżeli chcemy dokończyc dzieło następnego dnia, wystarczy gline spryskac i owinąć folią ( np. jednorazową reklamówką), aby nie wyschła. Ważne jest też aby gline przed rozpoczęciem rzeźbienia dobrze wyrobić ( ugniatać, uderzać nią o stolik - tak by była dobrze zbita i by nei było wewnątrz "miejsca" na powietrze ![]() ![]() Gline wypala się w specjalnym piecu, w wysokiej temperaturze, można też pozostawić do wyschnięcia ale wtedy oczywiście "produkt" będzie mniej trwały. Wazoniki... najlepiej robić na kole garncarskim ![]() Większe ilości gliny można przechowywać w beczce po ogórach np. ![]() ![]() Pozdrawiam Powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Hej, mam zamiar w najbliższym czasie zająć się lepieniem z gliny.
Mam w domu 2 rodzaje gliny - rzeźbiarską i samoutwardzalną, kupione w sklepach ze szkolnymi artykułami plastycznymi. I kilka pytań na ich temat... 1. Czy włożenie pozostałej gliny do woreczka strunowego wystarczy aby zabezpieczyć ją przed wysychaniem? Sam woreczek z gliną zamierzam włożyć jeszcze do plastikowego pudełka z pokrywką. Czy tak samo mogę postąpić z masą papierową? 2. Czy drewniane narzędzia można zastąpić metalowymi, np. zwykłym nożem? 3. W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć o co jeszcze chciałam zapytać... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:04.