|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Erotyka w poezji i malarstwie.
Potrzebuję pomocy przy pracy maturalnej. Temat to Erotyka w poezji i malarstwie. Muszę to omówić na podstawie dwóch epok. Myślałam o baroku, Młodej Polsce ewentualnie współczesności. I w związku z tym poszukuję materiałów które mogły by mi w tym pomoc. Może ktoś z Was natknął się na ciekawy wiersz, bądź obraz, jakiś artykuł albo książkę, cokolwiek o takiej tematyce. Będę wdzięczna za każdą pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Erotyka w poezji i malarstwie.
To forum nie jest od odrabiania zadań domowych, pisania prezentacji ani projektów, ale masz ciekawy temat, więc niech Ci będzie:
http://inx.pm.waw.pl/~tp/tetmajer.html
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
50 twarzy Greya
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
O matko tak się rozpędziłam z tymi pięćdziesiątkami, że aż walnęłam gafę. Oczywiście 120 dni sodomy, bo 150 nikt by nie przeżył.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
jestę wieszczę
|
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Jeśli chodzi o poezję, uwielbiam zwłaszcza śpiewaną.
Np Dj Ozi - Juicy Pen |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
raz w roku w Skiroławkach!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() http://www.kaczmarski.art.pl/tworczo...antycznosc.php http://www.kaczmarski.art.pl/tworczo...e_rozkoszy.php ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Jeśli mowa o Wenus w Futrze to wydano piękny komiks artysty Guido Crepax, może będziesz mogła to podciągnąć pod malarstwo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jeśli erotyka i malarstwo to moje pierwsze skojarzenie Toulouse- Lautrec choć on malował głównie dziwki.
Taka ciekawostka też z XIX wieku to "Początek świata" Courbet'a "Czesząca się" Ślewińskiego ![]() "Szał" Podkowińskiego tyle na szybko jak mi się coś przypomni to dopiszę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Barok: Jan Andrzej Morsztyn. Z opracowań do tego: Czesław Hernas, Barok - to wprawdzie książka akademicka, ale łatwo dostępna, powinna być w każdej bibliotece pedagogicznej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
A tak serio autorko wątku uważaj z tą Młodą Polską, ja bym proponowała ująć to w ramach La Belle Époque, wtedy masz "dostęp" do całego Fin de siècle i nie ograniczasz się tylko do Polski ;- ) która moim zdaniem była w malarstwie wtedy... wybitnie nudna
![]() ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Ano i jeśli chodzi o malarstwo to ja z pogranicza wieku i mniej więcej secesji-symbolizmu lubię Gustava Klimta, myślę ze Danae jak najbardziej się nada, Salome może i tez...? Danae to dość jasny obraz i prosty przekaz, naga rudowłosa kokietka w momencie rozkoszy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Może łatwiej będzie jak się w końcu odezwiesz i powiesz w czym konkretnie ci pomóc i jaki masz zamysł pracy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Jan Sztaudynger i jego erotyka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Aż mi się szkoda zrobiło autorki wątku że tak ją wyśmiałam
![]() Tak więc... autorko wątku koniecznie zmień Młodą Polskę. Bo jeśli chodzi o fin de siècle masz tutaj wielkie pole do popisu: symbolizm, modernizm, impresjonizm, ekspresjonizm, postimpresjonizm, secesja a niektórzy mówią że i Kubizm. Pamiętaj w malarstwie nie ma nigdy malarzy w 100% wpisujących się w dany nurt. W symbolizmie zwracamy uwagę na Klimta, W postimpresjonizmie ja bym zwróciła uwagę na Van Gogha - szkice prostytutki z którą mieszkał, nie maja nic wspólnego z ogólnie przyjętym sympatycznym erotyzmem, szukaj pod hasłem: Sien lub też link z wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Smutek_(rysunek_van_Gogha) ładnie można to zestawić z Danae - piękna soczysta młódka o obfitych kształtach i cieżarna prostytutka o obwisłych piersiach. Impresjonizm, dla mnie to trochę nudziarze jeśli chodzi o erotyzm ![]() Ekspresjonizm dziwnie pojmował erotykę i tutaj bym się też nie zatrzymywała ![]() Secesja - jak pisałam, Klimt to i symbolizm i secesja, ale poza tm może być też Antonio Gaudi ale nic ciekawego, generalnie jeśli chodzi o erotyzm i to silny to szukaj w secesji - znajdziesz wiele. No i kubizm - słynne Panny z Awinionu, można podciągnąć pod erotyzm tylko i wyłącznie ze względu na nagość bo same w sobie stanowią tylko ludzi-bryły rozbite na części pierwotne. Kolejne ciekawe przedstawienie prostytutek w malarstwie. Hmmm nie wiem co by ci jeszcze podpowiedzieć może lepiej wal konkretami ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-02-13 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:56.