![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wasza praca
Jak wiecie, w obecnych czasach ciężko znaleźć pracę... I co z tego, że człowiek jest po studiach, zna języki itp
![]() Mimo to, jakiejś części się to udaje ![]() Ja póki co jestem bezrobotna ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wasza praca
mogę się wypowiedzieć, ale jako osoba obecnie bezrobotna - od września szukam pracy i jeszcze jej nie znalazłam. najpierw wysyłałam cv i listy motywacyjne wyszukując w internecie firmy, które odpowiadają mojemu wykształceniu i wysyłałam 'w ciemno'. rozniosłam też cv do instytucji państwowych, w których mogłabym pracować. równocześnie zaczęłam rozsyłać cv z ogłoszeń w różnych portalach (różnorakie stanowiska z pominięciem telemarketingu). i tak rozsyłam cały czas, chodzę także po mieście i zostawiam w ciemno (odpuściłam już miejsca pod kątem moich studiów, roznoszę do sklepów i różnych takich). i dalej nic. miałam w sumie jedną odpowiedź przez ten czas, po czym ta osoba zrezygnowała przed rozmową kwalifikacyjną, no i miałam też jedną rozmowę. no i cóż..należy używać wszystkich dostępnych opcji, ale to wcale nie gwarantuje sukcesu, niestety
![]() ![]() Edytowane przez 201609270959 Czas edycji: 2013-01-22 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak samo nie da się napisać DOBREGO listu motywującego bez konkretnego stanowiska. Może tutaj tkwi Twój problem ? Ja poradzę jeszcze brać udział w bezpłatnych stażach dla firm. Mam mase informacji, że po stażach firmy te zatrudniają już na umowę. Mam koleżankę - dyrektor jednostki wojewódzkiej, też zaczynała od bezpłatnego stażu ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja swoją obecną pracę zdobyłam przez przypadek. Po zwolnieniu się z poprzedniej firmy szukałam nowego stanowiska. Wysyłałam CV, chodzilam na rozmowy. Wysłałam też cv na ogłoszenie przez agencję pracy tymczasowej. Zostałam zaproszona na rozmowę, potem na kolejną u właścwiego pracodawcy. Po tygodniu od rozmowy w tej firmie dostałam telefon z agencji pracy, że niestety mnie nie chcą
![]() ![]() Tak wiec mówię - czysty przypadek... A potęguję ten fakt tym bardziej, że sporo osób młodych, przychodzi do tej mojej firmy, na jakieś staże, praktyki itd. A mi się tak udało nawet bez rozmowy kwalifikacyjnej. ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Ja nie polecam bezpłatnych staży. Nie wyobrażam sobie pracować tak samo jak etatowy pracownik i nie dostawać za to żadnych pieniędzy. Równie dobrze można zdobywać doświadczenie i mieć płaconą pensję (niech będzie i o wiele niższa... ale no kurczę - jeśli idę do pracy, to po ot by zarobić). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja myslę, że naprawdę dobre jest przytulenie się do jakiejś instytucji, jak ma się tylko tę możliwość zrobić w niej praktykę/staż, a nuż się zostanie. Ja sobie z głupa poszłam do jednej firmy na staż właśnie. I tak sobie siedzę, nie opitalam się. Teraz coś ptaszki nagle zaczynają śpiewać o etaciku, oby, oby, zobaczymy...
![]() |
#6 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Pracuję w urzędzie i przynoszenie cv nic nie daje. Są konkursy, więc jak się spełnia wymagania to można aplikować. Inaczej trafiają do kosza. Mimo tego, do dziewczyn z kancelarii codziennie są przynoszone koperty z cv. Ja-szukając pracy na etacie, wysyłałam aplikacje tam, gdzie spełniałam wymagania, bo inaczej szkoda kasy. Podczas pierwszej selekcji cię odrzucą. Pamiętam, że tam, gdzie złożyłam cv jako pierwsze, dostałam pracę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
Teraz w budżetówce będą zwolnienia, ma wejść ustawa konsolidacyjna i będzie likwidacja etatów, także różnie może być...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
jest cięzko z pracą pochodze z malego miasteczka tutaj jest masakra nie masz znajomości nie masz pracy dlatego ja dojezdzam 50do pracy już ponad pół roku:/ co zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Szukałam pracy przez ponad rok, po studiach licencjackich, składałam podania do wszystkich placówek, dostałam pracę w najlepszej z możliwych, 100m. od domu. Co wazne: praca związana z kierunkiem studiów
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja swoją obecną, a równocześnie pierwszą w życiu pracę znalazłam również tak pół na pół przez przypadek. Przyjęto mnie na praktyki, a od kolejnego miesiąca zostałam już jako pracownik. Przy czym muszę zaznaczyć, że możliwe, iż pracę dostałam, ponieważ troszkę ich 'zaszantażowałam'
![]() ![]() Obecnie pracuję na umowę zlecenie. Nie jest to szczyt moich marzeń, rzecz jasna, ale specyfika mojego przyszłego zawodu jest taka, że i tak zaczynam bardzo dobrze. Pensja - ok, chociaż daleko jej do nawet minimalnej krajowej ![]() Zanim dostałam się na praktyki w moim miejscu pracy, chodziłam po mieście i zostawiałam cv w różnych innych kancelariach. Efekt - jeden telefon z wieścią, że 'obecnie nie mamy potrzeby zatrudniać żadnych dodatkowych pracowników, ale za około 2 miesiące moglibyśmy pani zaproponować praktykę. Oczywiście, bez odpłatności.' ![]() Cóż, niestety moja branża jest pełna cwaniaków, którzy wysługują się praktykantami i wymieniają ich po miesiącu, dwóch na kolejną 'partię' ![]()
![]() |
#13 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
U mnie na 7 stażystów zostało 6 ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
|
Myślę, że warto skorzystać ze stażu, jeśli jest ku temu okazja. Ja swoim byłym stażystom pomogłam znaleźć pracę i ich poleciłam-szczerze. Jeden tylko był strasznym kombinatorem, więc skończył staż przed czasem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Dla mnie to jest bez sensu. Gdybym była pracodawcą wolałabym zapłacić i mieć pracownika, którego sobie "wychowałam" od podstaw do zaawansowania, niż co miesiąc musieć przyuczać kogoś nowego. A już szczególnie w kancelarii prawnej, gdzie nauczenie czegokolwiek studenta bez doświadczenia jest bardzo żmudne i wymaga czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Pracowałam w kilku miejscach w dwóch miastach i każdą pracę dostałam bez znajomości. Wysłałam cv, przeszłam pomyślnie rozmowy kwalifikacyjne i już. Za każdym razem konkurencja była spora.
Teraz pracuję w bardzo specyficznej branży, gdzie liczą się praktycznie tylko znajomości, a mimo to udało się bez niczyjego polecenia, chociaż faktycznie miałam duże szczęście. Wychodzę z założenia, że nie można się bać, trzeba robić pozytywne wrażenie, a los się uśmiechnie.
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
ja w czasie studów pracowałam w sklepie spożywczym, w piekarni i w fast foodzie
![]() Po obronie mgr znalazłam ofertę stażu 6-mies. do firmy dużej firmy w moim mieście, do działu kadr. w ciągu 2 dni odpowiedzieli, dostałam ten staż, i trzeba przyznać - roboty dużo, ale i dużo się nauczyłam. Po zakończeniu stażu dostałam umowę-zlecenie na prace pomocnicze, czasem zastępstwo w sekretariacie itp. A potem przez przypadek i 'na chwilę' przeszłam do działu planowania pomóc przy największym 'młynie' - i już tam zostałam ![]() ![]() tak że ze swojej strony naprawde polecam staże (mój był płatny, z urzędu pracy i funduszy europejskich) - naprawdę może to być niezła okazja pokazania się z dobrej strony i uzyskania stałego zatrudnienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja, po studiach, przez ponad 2 lata szukałam pracy
![]() ![]() Kolejne dwie prace znalazłam przez portal pracuj.pl. W zawodzie nigdy nie pracowałam i już chyba raczej nie będę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
jestem po studiach pedagogicznych (ukończone 1,5 roku temu).
Pierwszą pracę znalazłam na ostatnim roku studiów, był to staż (z PUP) w placówce opiekuńczo-wychowawczej, po nim zostałam przyjęta na pół etatu, bo akurat jedna z pracownic była w ciąży. W związku z tym, że było to tylko 0,5 etatu postanowiłam udzielać się w wolontariacie w innej placówce, żeby zdobyć doświadczenie. Po pół roku wolontariatu okazało się, że jedna z terapeutek jest w ciąży i zaproponowano mi zastępstwo za nią (cały etat). A że była to większa kasa i lepsze perspektywy niż wczesniejsza placówka to złożyłam tam wypowiedzenie i przeszłam do tej, w której byłam na wolontariacie. Akurat gdy kończyła mi się umowa, to dziewczyna, która była w ciązy (wtedy juz na macierzyńskim), zwolniła się, bo znalazła pracę w szkole, a ja dostałam umowę na stałe. Osobiście osobom po pedagogice polecam wolontariaty czy staże, dzisiaj ciężko załapać się do pracy w placówkach, jak są wolne etaty to dyrektorzy szukają "swoich" ludzi, ja wiem, że gdybym nie była wtedy tą wolontariuszką, to na pewno nie mialabym pracy tu gdzie pracuję
- 2022 ![]() Edytowane przez Joan1987 Czas edycji: 2013-01-24 o 18:58 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Najgorsze są firmy, które wykorzystują ludzi- biora stażystów np na 3 m-ce, po czym ich wywalają i biora kolejną partię ludzi ![]() ![]() Cytat:
![]() A jaka to branża?
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja poszłam na staż (płatny z funduszy europejskich) do biura rachunkowego i zostałam
![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja poszłam na staż - zostalam w pracy na 7 lat, praktyka jezykowa, tu w Szwecji - i pracuje prawie rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Niestety większość z Was-zwolenniczek bezpłatnych stażów, zapomina że inni muszą się jakoś utrzymać, bo nie mieszkają już z rodzicami i nie mogą sobie pozwolić na nieopłacone rachunki czy niejedzenie
![]() Ja sobie nawet na miesiąc bez roboty pozwolić nie mogę więc często łapałam byle co, jak nie było pracy...Obecną, w handlu (ale której nie cierpię od jakiegoś czasu) zdobyłam dzieki agencji pracy tymczasowej. Dorabiałam tam, aż kierowniczka sklepu zaproponowała etat. Większość innych prac znajdowałam poprzez gumtree, bo tam najwięcej ogłoszeń, choć teraz bieda straszna... Na ogłoszenie kelnerki do pizzeri będące na tablicy przez 7 godz, było ponad 1000 wejść...niech nawet 1/3 tylko wyśle CV ![]() Obecnie by dostać pracę (taką niewykwalifikowaną) trzeba się kierować zasadą: kto pierwszy ten lepszy ![]() Koleś ze sklepu jubilerskiego na rozmowie do którego byłam powiedział że oglądał tylko te CV na które starczyło mu czasu i papieru w drukarce...reszty nawet nie oglądał ![]() Aaaa i mi osobiste noszenie CV do sklepów gdzie nawet wisiała kartka, że kogoś szukają (mam 4 lata doświadczenia ![]() Odzywali się tylko na mailowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Żadna nowość z tymi praktykantami dla osób, które mają jakiś kontakt z pracą w kancelariach ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Na czarno, opiekunka do dziecka na 3 zmiany, czyli wychodzi czasem po kilkanaście godzin dziennie...
500 zł... Ciężko, ciężko. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Pierwsza praca po 4mc szukania, z polecenia, w zawodzie, na unoww o dzieło, kasa.kiepska, bardzo mała firma, kasa często 3tyg po czasie. druga praca, w branży, korporacja, od razu umowa o.pracę (na razu na okres próbny-3mc), znalazłam na pracuje.pl i pozytywnie przeszłam wszystkie.etapy rekrutacji. kasa nie jest zla-choc mogłoby być lepiej
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2013-01-28 o 07:10 Powód: pisze z tel. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyna przesympatyczna, chętna do pracy, starała się, szukała, ale i tak trzeba było jej poświęcić mnóstwo czasu, więc więcej zachodu jak pożytku. Nie wyobrażam sobie kancelarii, która co rusz zmienia praktykantów, to po prostu niemożliwe. W ciągłą wymianę aplikantów też nie wierzę, w tej branży pracuje się z klientem, więc do aplikanta trzeba mieć duże zaufanie, którego nie da się zbudować w dwa tygodnie. Acha, pierwszą kasę zarobiłam po roku aplikacji, dla mojego ostatniego Patrona to było oczywiste, że za pracę się płaci. Ale to raczej rzadka postawa.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:10.