WSZYSTKO O CIĄŻY, pomożecie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-10, 11:43   #1
mloda_x
Raczkowanie

WSZYSTKO O CIĄŻY, pomożecie?

No więc mam takie pytanie do Was

jestem w 22tc jak na razie nie czuję takich wyraźnych ruchów maluszka, czuję jedynie jakieś kłucie, albo jakby 'coś tam pękło'. W poniedziałek mam USG to się wszystkiego dowiem, ale trochę się martwie.. Ostatnie USG miałam na początku ciąży ok. 10tc , wtedy było wszystko ok, tak mi powiedział lekarz.. Słyszałam serduszko i biło prawidłowo Od tego czasu nie mam żadnych plamień, wyniki krwi i moczu mam w normie. Pytałam lekarza dlaczego tak pozno mam teraz USG to powiedział, że skoro nic się nie dzieje to nie potrzeba częściej A czy gdyby było coś nie tak to z takich badań by to wyszło? Z góry dziękuję za odpowiedź.
mloda_x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 11:56   #2
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
Dot.: WSZYSTKO O CIĄŻY, pomożecie?

nie wiem czy z badań krwi by coś wyszło jeśli z dzieckiem nie tak coś jest..

ale jeśli miałaś badanie ginekologiczne przez ten czas (na fotelu) to lekarz na pewno podczas takiego badania jest w stanie ocenić np po rozmiarach macicy jak ciąża sie rozwija.. jak dziecko jest ułozone itd)

jeszcze całkiem nie dawno nie było usg na każdym kroku a lekarze radzili sobie z ich prowadzeniem..
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 12:01   #3
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Gdybym ja miała tyle pytań, co Ty odnośnie ciąży, czym prędzej wybrałabym się dla własnego spokoju chociaż raz w miesiącu na wizytę prywatną.

Najpierw bóle brzucha, później długo nie czujesz ruchów, po drodze widzę jakieś nieciekawe upławy....

Być może masz łożysko na ścianie przedniej i nie czujesz jeszcze ruchów zbyt dobrze. Jest to możliwe.

A to, co wychodzi z moczu i krwi - daje odpowiedź na pytanie o stan Twojego organizmu, nikt Ci nie wywróży z tych wyników, jak się ma dziecko.

W fizjologicznej ciąży pierwsze USG powinno być ok. 12 tc, następne koło 20-22.
Powinno być zatem wszystko dobrze, ale naprawdę szklanej kuli nikt tutaj nie ma.
Mam nadzieję, że kolejne USG rozwieje Twoje wątpliwości.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 12:34   #4
wrily_curly
Rozeznanie

Po prostu się nie nakręcaj. Ja wiem, że żyjemy w kulturze, kiedy każdy każdego może podglądać i wiedzieć o każdej czynności w ciągu dnia (e wszystkie pudelki, facebooki i twitery ) a malucha nie da się tak podglądać. Wiem, jesteś podekscytowana i przejęta ale bez przesady, nie ma potrzeby ani możliwości założyć Ci monitoringu 24/7 w macicy. Uwierz, że maluch jest szczęśliwy i bezpieczny u siebie. Już niedługo jak brzuch Ci urośnie nieraz będziesz się modliła, żeby poszedł na trochę spać i przestał się kręcić czy kopać non stop (ja swoją córkę lulałam czasami żeby ją uśpić ) więc teraz powinnaś skupić się na sobie i rzeczach, których niedługo nie będziesz mogła robić.
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 12:48   #5
mloda_x
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość

ale jeśli miałaś badanie ginekologiczne przez ten czas (na fotelu)

jeszcze całkiem nie dawno nie było usg na każdym kroku a lekarze radzili sobie z ich prowadzeniem..
tak miałam, w sumie mam co miesiąc, zawsze jak idę na kontrolę

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38563171]Gdybym ja miała tyle pytań, co Ty odnośnie ciąży, czym prędzej wybrałabym się dla własnego spokoju chociaż raz w miesiącu na wizytę prywatną.[/QUOTE]

chodzę co miesiąc do lekarza, zadaje pytania.. ale cały czas pojawiają sie inne, a nie będę co godzinę dzwonić do swojego ginekologa, prawda? chciałam po prostu zapytać Was, myślę, że bardziej doświadczonych mam..
mloda_x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 13:02   #6
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mloda_x Pokaż wiadomość
chodzę co miesiąc do lekarza, zadaje pytania.. ale cały czas pojawiają sie inne, a nie będę co godzinę dzwonić do swojego ginekologa, prawda? chciałam po prostu zapytać Was, myślę, że bardziej doświadczonych mam..
No więc na pewno wszystko jest dobrze, a upewnisz się na USG. Nic innego Ci raczej nikt nie napisze, bo skąd mamy wiedzieć
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 14:56   #7
czarny flamaster
Zadomowienie

Dobrze jest się nie nakręcać na zapas, bo stres nic dobrego nam nie przyniesie Ja jak na razie byłam na 4 USG, a jestem w 30tc. Jeśli podczas wizyty lekarz nie widzi problemów, a Ty się nie skarżysz na nic, to nie musi robić badania.
Piszesz tu, że wszystko przebiega w porządku więc wyluzuj

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-11, 06:29   #8
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mloda_x Pokaż wiadomość
No więc mam takie pytanie do Was

jestem w 22tc jak na razie nie czuję takich wyraźnych ruchów maluszka, czuję jedynie jakieś kłucie, albo jakby 'coś tam pękło'. W poniedziałek mam USG to się wszystkiego dowiem, ale trochę się martwie.. Ostatnie USG miałam na początku ciąży ok. 10tc , wtedy było wszystko ok, tak mi powiedział lekarz.. Słyszałam serduszko i biło prawidłowo Od tego czasu nie mam żadnych plamień, wyniki krwi i moczu mam w normie. Pytałam lekarza dlaczego tak pozno mam teraz USG to powiedział, że skoro nic się nie dzieje to nie potrzeba częściej A czy gdyby było coś nie tak to z takich badań by to wyszło? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ja mam tak samo jak Ty, ostatnie usg miałam w 12tc, a następne mam dopiero w 21 t, ostatnio na kontroli miałam badanie na samolocie i gin stwierdziła, że macica się powiększa i jest ok- więc czekamy sobie razem
Zadawałam sobie dokładnie to samo pytanie co Ty, szczególnie kiedy wszyscy inni mają usg co miesiąc, ale gin już nie jedną ciążę doprowadziła do końca więc chyba wie co robi )

Ale oczywiście czekam tu na wieści z poniedziałku!

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 11:47   #9
no_robert
Przyczajenie

Exclamation Dot.: WSZYSTKO O CIĄŻY, pomożecie?

Dziewczyny,
przepraszam, że tutaj, ale piszę z prośbą. Zacząłem niedawno sam prowadzić bloga o rodzicielstwie, w porozumieniu z żoną i innymi znajomymi mamami. Mogłybyście zajrzeć na rodzicu.piszecomysle.pl i się wypowiedzieć, co o tym myślicie? A może chciałybyście się podzielić jakimiś uwagami, doświadczeniami itp.?
Z góry dzięki
no_robert jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości