Czy to za wcześnie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-20, 12:05   #1
Olcia_1992
Raczkowanie

Czy to za wcześnie?

Cześć Mam takie pytanie do Was... Mam skończone 21 lat i w 2014 z Narzeczonym planujemy ślub... Bardzo wiele osób mi mówi, że to za wcześnie... Ja już z tego wszystkiego sama nie wiem i dlatego chciałam się poradzić. Dodam, że mój Narzeczony teraz studiuje, a ja jestem na stażu i studia zaczynam od października. Czy ślub może przewrócić nam życie do góry nogami? Jesteśmy razem 4 lata i jestem pewna, że to ten jedyny.
Olcia_1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 12:17   #2
melleczka
Zakorzenienie

Dot.: Czy to za wcześnie?

Ja w tym roku kończę 22 lata i biorę ślub w lipcu, więc wiekowo tak jak Ty.
Też większość osób się dziwiła, że za szybko, że za młoda jestem. Ale ani razu mi nie przeszło przez myśl, żeby mieć z tego powodu jakiekolwiek wątpliwości. Moje życie - moja sprawa, nikt nie ma prawa mi mówić kiedy mam sobie życie układać. Nie mieszkamy razem, ale mamy dość jasną sytuację zawodową, oboje pracujemy, Tż ma własną firmę, ja dodatkowo kończę studia zaoczne, sytuacja mieszkaniowa też jest jasna, więc nie ma przeszkód do wkraczania w dorosłe życie. Ślub NA PEWNO przewróci Wasze życie do góry nogami.
Mnie się wydaje, że skoro zakładasz taki wątek, to jednak powinnaś się dobrze zastanowić, czy naprawdę chcesz już wyjść za mąż. Ślub to nie tylko piękne wesele - to odpowiedzialność na całe życie i zmiana o 180st dotychczasowego życia. To też wspólne plany i cel w życiu.

Nie możesz się radzić na forum, bo to Twoje życie i Twoja dojrzałość. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie i nikt Ci nie powie co masz zrobić, bo nikt nie wie jaka jesteś i jaki jest Wasz związek.

Edytowane przez melleczka
Czas edycji: 2013-02-20 o 12:26
melleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 12:22   #3
misia880
Zakorzenienie

ja mam teraz 22 w 2014 bede mięc w dzien slubu też jeszcze 22 i nie widz w tym problemu ;p

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 12:43   #4
myszeczka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość
Ja w tym roku kończę 22 lata i biorę ślub w lipcu, więc wiekowo tak jak Ty.
Też większość osób się dziwiła, że za szybko, że za młoda jestem. Ale ani razu mi nie przeszło przez myśl, żeby mieć z tego powodu jakiekolwiek wątpliwości. Moje życie - moja sprawa, nikt nie ma prawa mi mówić kiedy mam sobie życie układać. Nie mieszkamy razem, ale mamy dość jasną sytuację zawodową, oboje pracujemy, Tż ma własną firmę, ja dodatkowo kończę studia zaoczne, sytuacja mieszkaniowa też jest jasna, więc nie ma przeszkód do wkraczania w dorosłe życie. Ślub NA PEWNO przewróci Wasze życie do góry nogami.
Mnie się wydaje, że skoro zakładasz taki wątek, to jednak powinnaś się dobrze zastanowić, czy naprawdę chcesz już wyjść za mąż. Ślub to nie tylko piękne wesele - to odpowiedzialność na całe życie i zmiana o 180st dotychczasowego życia. To też wspólne plany i cel w życiu.

Nie możesz się radzić na forum, bo to Twoje życie i Twoja dojrzałość. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie i nikt Ci nie powie co masz zrobić, bo nikt nie wie jaka jesteś i jaki jest Wasz związek.
Zgadzam się z melleczką...Sama powinnaś podjąć decyzję, bo to jest już wiążące na całe życie (małżeństwo)...A skoro pytasz to znaczy, że możesz mieć wątpliwości co do tego...

Jedno co Ci powiem, to nikt nie ma prawa Ci czegoś narzucać i mówić, że w tym wieku to za młoda jesteś na małżeństwo...Jest wiele osób młodszych od Ciebie, które wzięły bądź będą brały ślub i są szczęśliwe i bardziej dojrzałe od swoich rówieśniczek...

Pytanie tylko czy jesteś gotowa na ślub i wszystko co z nim związane, zakładanie rodziny i uwicie swojego gniazdka... Bo to, że uważasz, że to ten jedyny to nie jest wszystko...Liczą się też inne rzeczy...

Od związku do małżeństwa długa droga...
myszeczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 13:02   #5
judkaaa
Rozeznanie

Biorę ślub w tym roku, a jestem tylko rok od Ciebie starsza - więc sytuacja podobna. Mój narzeczony to moja pierwsza wielka miłość. Jesteśmy ze sobą 8 lat. Nie uważam, żeby śłub w tym wieku był czymś złym, wręcz przeciwnie. Chcę być jego żoną, potem dopiero matką naszych dzieci i dlatego nie chcemy dłużej czekać ze ślubem, żeby potem nie mieć tego wszystkiego na raz - albo iść z brzuchem do ołtarza. Jestem pewna naszego wyboru, kochamy się, nigdy nie naszły mnie żadne wątpliwości, nawet pomimo kilku głosów zdziwienia, że to już (choć większość osób, te które nas dobrze znają, w ogóle się nie dziwiła tylko cieszyła naszym szczęściem, gdyż oni wiedzą, co nas łączy i że to musi być przeznaczenie ). W moim wypadku ślub zmieni w moim życiu to, że zamieszkam z TŻ i zaczniemy być odpowiedzialni za sienie nawzajem, za nasze wybory, decyzje. Przez to zmienię miejsce zamieszkania, uczelnię, itd. Ale niczego się nei boję, bo będę miała Jego u boku. Myślę, że skoro nachodzą Cię takie obawy, musisz to jeszcze przemyśleć i przeanalizować. 4 lata to z jednej strony sporo, z drugiej ...
Stary 2013-02-20, 13:07   #6
Olcia_1992
Raczkowanie

Ja tylko chce się dowiedzieć czy nie jesteśmy na ślub za młodzi... Dodam, że mój narzeczony też ma 21 lat... Nie mam żadnych innych wątpliwości tylko tą jedną, co do wieku... Zależy mi też na tym żeby wypowiedziały się dziewczyny, które są po ślubie i napisały jak się odnalazły w nowej roli młodej żony

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Ja mam takie wątpliwości, bo jego mama i rodzeństwo cały czas ingeruje we wszystko, co robimy i to że chcemy się pobrać bardzo im się nie spodobało... Co do wspólnego mieszkania już mamy wszystko ustalone, a dzieci szybko nie planujemy tylko po prostu chcemy być razem
Stary 2013-02-20, 13:12   #7
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olcia_1992 Pokaż wiadomość
Ja tylko chce się dowiedzieć czy nie jesteśmy na ślub za młodzi... Dodam, że mój narzeczony też ma 21 lat... Nie mam żadnych innych wątpliwości tylko tą jedną, co do wieku... Zależy mi też na tym żeby wypowiedziały się dziewczyny, które są po ślubie i napisały jak się odnalazły w nowej roli młodej żony

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Ja mam takie wątpliwości, bo jego mama i rodzeństwo cały czas ingeruje we wszystko, co robimy i to że chcemy się pobrać bardzo im się nie spodobało... Co do wspólnego mieszkania już mamy wszystko ustalone, a dzieci szybko nie planujemy tylko po prostu chcemy być razem
Weź pod uwagę, że kobieta, a mężczyzna to dwie różności. Kobieta szybciej dojrzewa. Ja bym się bardziej obawiała o Twojego narzeczonego. Może rodzina to widzi, że on nie jest gotowy? Chociaż nie można generalizować - znam pary, który pobrały się bardzo młodo, a teraz są szczęśliwymi małżeństwami i rodzicami.
A pytałaś siebie samą dlaczego chcecie się pobrać? Dlaczego chcesz za niego wyjść już teraz?
Czy tylko dlatego żeby spędzać z nim więcej czasu? Żeby założyć białą suknię?
To jeszcze nie małżeństwo. Małżeństwo to wspólny cel w życiu. Musicie wiedzieć czego od życia chcecie, musicie dążyć do jednego celu. To jest decyzja na całe życie. Nie wspomnę o tym, że decydując się na ślub powinniście mieć jako taką stabilizację materialną. A z tego co piszesz to chyba nie pracujecie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-20, 13:19   #8
Olcia_1992
Raczkowanie

Nie o pieniądze nie musimy się martwić... Ja jestem na stażu, a Narzeczony studiuje zaocznie i ma własną działalność gospodarczą... Problem jest taki, że jego mama uważa, że ślub dopiero (najwcześniej) po studiach... I ona próbuję mu wmówić, że jest na to za młody... Ja osobiście mogę stwierdzić, bo znam go jak nikt inny, że mój Narzeczony jest bardzo odpowiedzialnym mężczyzną i że świetnie by się sprawdził w roli męża...
Stary 2013-02-20, 13:26   #9
myszeczka87
Zadomowienie

Cytat:
Nie o pieniądze nie musimy się martwić... Ja jestem na stażu, a Narzeczony studiuje zaocznie i ma własną działalność gospodarczą... Problem jest taki, że jego mama uważa, że ślub dopiero (najwcześniej) po studiach... I ona próbuję mu wmówić, że jest na to za młody... Ja osobiście mogę stwierdzić, bo znam go jak nikt inny, że mój Narzeczony jest bardzo odpowiedzialnym mężczyzną i że świetnie by się sprawdził w roli męża...
To co za problem weźcie ślub i nie zważajcie na głosy sprzeciwu w tym jego mamy i rodziny...Czasami przyszłe teściowe próbują wtrącić swoje trzy grosze...A co na to Twój Narzeczony, ze jego rodzina ma coś przeciwko?Jak on to widzi?Rozmawiałaś z nim o swoich obawach?
myszeczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 13:28   #10
kaczuszka69
potworkowa

Cytat:
więc olejcie gadanie i róbcie swoje

Mysza

-15kg

kaczuszka69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 13:29   #11
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Tak naprawdę żadna z nas nie wie jak będzie wyglądał jej związek po ślubie. Już się naoglądałam różnych przypadków. I nie chodzi o to, że facet jest niedojrzały, po prostu czasami jest tak, że jak się wkroczy w to małżeńskie życie to do człowieka dociera ile się zmieniło i że życie nie będzie już takie samo. Trzeba się z tym liczyć. Trzeba sobie zdać sprawę z tego, że ślub jest na całe życie, żona i mąż też.
Ale jeśli uważasz, że jesteście gotowi to Wasza sprawa przecież. Jego matka i tak Wam ślubu nie zabroni, jak chcecie to go weźmiecie i już.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-20, 13:37   #12
Olcia_1992
Raczkowanie

Tak... My rozmawiamy o wszystkim i to bardzo dokładnie, bo później nie chcemy żeby coś było nie tak... Mój Narzeczony bardzo chce żebyśmy się pobrali tylko że takie gadanie jego mamusi może się źle skończyć, bo ona robi mu mętlik w głowie... Nie chce go nastawiać przeciwko jego mamie, ale naprawdę czasami ciężko mi to wszystko znieść... My już pomału rozglądamy się za miejscem na wesele, zaczynamy wszystko planować, ale entuzjazm przechodzi szybko, bo nie mamy wsparcia ze strony jego mamy. Moi rodzice cieszą się z naszego szczęścia i chcą żeby nam było najlepiej, a jego mama patrzy, co ludzie powiedzą...
Stary 2013-02-20, 15:09   #13
123daria
Przyczajenie

Kiedyś w pokoleniu właśnie naszych rodziców ślub w tym wieku był czymś normalnym. Teraz każdy czeka aż się usamodzielni. Z tego co piszesz oboje pracujecie, nie musicie trzymać rodziców do końca studiów, kochacie się, jesteście pewni swego uczucia, a to najważniejsze.

Zapewne matka Twojego chłopaka boi się bardziej co ludzie pomyślą, że taki młody. Porozmawiajcie z nią i przedstawcie swoje argumenty, inaczej nie zmienicie jej nastawienia. zapytaj ja tez ile ona miała lat jak wychodziła za mąż :P

Edytowane przez 123daria
Czas edycji: 2013-02-24 o 20:06
123daria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 15:09   #14
Ada1600
Raczkowanie

Ja myślę że rodzice boją się że olejecie studia. Wiadomo jak będziecie po ślubie to mogą pojawić się dzieci a wtedy bardzo ciężko z kontynuacją studiów, z moim tatą było podobnie też ciągle słyszałam "najpierw skończ studia a potem myśl o innych rzeczach" No i skończyłam i dopiero w przyszłym roku ślub.
30.04.2015
Ada1600 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 15:55   #15
sokzkaralucha
Raczkowanie

Dziewczyny, nie dajmy się zwariować. To kiedy bierzecie ślub to wasza decyzja uwarunkowana rozwojem emocjonalnym oraz sytuacją materialną (bo najgorszym z wyjść jest wziąć ślub i żyć na utrzymaniu rodziców- bo to się trochę z ideą małżeństwa kłóci).
Swoją drogą czym teraz są studia? Rodzice cisną, bo 20 lat temu to coś znaczyło- obecnie 80% naszych rówieśników coś tam studiuje.
Rodzice boją się wypuścić dziatki spod skrzydeł. + Wyrobił się taki wizerunek taktownego wychodzenia za mąż- przed 30, ale nie wcześniej niż przed 25 rokiem życia- wtedy jest idealnie. Wiadomo jak ślub w 'mlodym wieku' to pewnie ciąża. Ludzie biorą śluby mając i 18 lat, biorą mając 40.
22 lata, ślub pod koniec kwietnia.

Swoją drogą zauważyłam że strasznie dużo par wsród znajomomych się właśnie teraz zaręcza.
sokzkaralucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 19:32   #16
sol11
Raczkowanie

Cytat:

Olcia zainteresował mnie Twój temat,nie jestem po ślubie ale strzela mi 30 stka w tym roku (stara już jestem)i dopiero zaplanowaliśmy ślub.

Tak naprawdę nie ma znaczenia ile masz lat,ważne ze dojrzałas juz do tej decyzji.
Każdy jest inaczej wychowany i ma inne poglądy na życie,ja osobiście z własnego doświadczenia poradziłabym zamieszkać ze sobą przed ślubem bo życie zaskakuje w codziennym dniu,inaczej jest jak spotykacie sie w przysłowiową niedziele a inaczej jeśli mieszkacie i pracujące razem,podzielajac obowiązki itp.Moga zaskoczyć Cię jego ,skarpetki rzucone na ziemi,

Poza tym musisz czuć ze ,wyszalalas sie,-imprezy ze znajomymi,wycieczki itp.
Nie chodzi o sprawy posiadania wielu mężczyzn tylko samopoczucie ze mąż nie będzie Cie w czymś blokował a życie razem po ślubie czy przed jednak sie zmienia.

Jesteś bardzo mlodziutka ale to żadna reguła
sol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 20:07   #17
Olcia_1992
Raczkowanie

Co do wspólnego zamieszkania przed ślubem to odpada, bo chce żeby wszystko było jak trzeba... Ale dokładnie rozumiem o co chodzi, wiem że dobrze jest się sprawdzić... Mieliśmy taką możliwość mieszkać ze sobą tygodniami u mojej siostry jak ta wyjeżdżała na wakacje i powiem, że dogadywaliśmy się świetnie, gotowaliśmy razem i było naprawdę bardzo fajnie... A co do tych skarpetek to po pierwsze jakoś to mi nie przeszkadza, a po drugie mój Narzeczony to czyścioszek i trochę pedant (ale w granicach rozsądku) więc nie będę miała z nim takich problemów
Stary 2013-02-20, 20:26   #18
Almariel
Zakorzenienie

Jeżeli się kochacie, jesteście pewni tej decyzji, no i dacie radę samodzielnie się utrzymać, to nie widzę przeszkód.
Owszem, po ślubie trochę się zmienia (może nie aż tyle, gdy wcześniej mieszkało się razem), ale kto powiedział, że na gorsze ? Ja jestem szczęśliwą mężatką od 1,5 roku, mamy 5miesięcznego synka. A za mąż wyszłam, mając 22 lata i absolutnie niczego nie żałuję.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 20:32   #19
moooniaaaa
Zakorzenienie

Na Waszym miejscu poczekałabym do czasu skończenia studiów. Zdobędziecie wykształcenie. Ty znajdziesz stabilniejsza pracę (fajnie,że masz staż, ale co to jest na dzisiejsze czasy i samodzielne utrzymanie?).
I chcesz tego czy nie to wiele rzeczy może się zmienić. Studia to często przełomowy czas, zmienia się spojrzenie na świat, priorytety.
No i ja jestem za zamieszkaniem razem przed ślubem. Wiesz, w mieszkaniu siostry, będąc na wakacjach nie trzeba się martwić o rachunki, niespodziewane wydatki, jakieś większe problemy.

W Twoim wieku też planowałam wyjść za mąż, byłam z exem 5 lat, piękne zaręczyny, bajka w związku. I nigdy bym nie pomyślała, że sprawy potoczą się tak jak się potoczyły. Wystarczył przypadek, zaczęłam inaczej patrzeć na świat.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-20, 20:58   #20
Olcia_1992
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Na Waszym miejscu poczekałabym do czasu skończenia studiów. Zdobędziecie wykształcenie. Ty znajdziesz stabilniejsza pracę (fajnie,że masz staż, ale co to jest na dzisiejsze czasy i samodzielne utrzymanie?).
I chcesz tego czy nie to wiele rzeczy może się zmienić. Studia to często przełomowy czas, zmienia się spojrzenie na świat, priorytety.
No i ja jestem za zamieszkaniem razem przed ślubem. Wiesz, w mieszkaniu siostry, będąc na wakacjach nie trzeba się martwić o rachunki, niespodziewane wydatki, jakieś większe problemy.

W Twoim wieku też planowałam wyjść za mąż, byłam z exem 5 lat, piękne zaręczyny, bajka w związku. I nigdy bym nie pomyślała, że sprawy potoczą się tak jak się potoczyły. Wystarczył przypadek, zaczęłam inaczej patrzeć na świat.
Wcześniej już pisałam, że o pieniądze nie musimy się martwić... Ja uważam, że małżeństwo nie przeszkadza w studiach... A co do zaręczyn to my nie robiliśmy ich na pokaz, bo to nie o to w związku chodzi... Nic nie robi się na pokaz... Mój Narzeczony oświadczył mi się zwyczajnie, byliśmy tylko we dwoje... Dla mnie zaręczyny takie na pokaz albo przed rodzinką to nie zaręczyny... Oczywiście rozumiem Cię i wiem, że życie nas czasem boleśnie doświadcza, ale ja nie chce być pesymistycznie nastawiona... Wierzę, że uda nam się i będziemy szczęśliwi... Tylko jak przekonać do tego przyszłą teściową???

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
Jeżeli się kochacie, jesteście pewni tej decyzji, no i dacie radę samodzielnie się utrzymać, to nie widzę przeszkód.
Owszem, po ślubie trochę się zmienia (może nie aż tyle, gdy wcześniej mieszkało się razem), ale kto powiedział, że na gorsze ? Ja jestem szczęśliwą mężatką od 1,5 roku, mamy 5miesięcznego synka. A za mąż wyszłam, mając 22 lata i absolutnie niczego nie żałuję.
Ja też uważam, że jak coś się zmieni to tylko na lepsze... Będziemy zawsze razem Wiem, że w życiu nie jest tak różowo, ale jak jest się razem to wszystko można jakoś poukładać... Zawsze to dwie głowy nie jedna Problemy zawsze będą i nie ważne czy wezmę ślub za rok czy po studiach to i tak nigdy nie będzie idealne...
Stary 2013-02-20, 21:47   #21
alloffkowa
Zakorzenienie

ja w grudniu skończyłam 20 lat, bierzemy ślub w przyszłym roku, więc będe miała skończone 21 lat, a rocznikowo 22
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 04:54   #22
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć Mam takie pytanie do Was... Mam skończone 21 lat i w 2014 z Narzeczonym planujemy ślub... Bardzo wiele osób mi mówi, że to za wcześnie... Ja już z tego wszystkiego sama nie wiem i dlatego chciałam się poradzić. Dodam, że mój Narzeczony teraz studiuje, a ja jestem na stażu i studia zaczynam od października. Czy ślub może przewrócić nam życie do góry nogami? Jesteśmy razem 4 lata i jestem pewna, że to ten jedyny.

Gdybys zadala to samo pytanie w gdzies w Europie zachodniej. skandynawii, ba nawet na poludnie od nas - to ludzie zlapaliby sie za glowe. Nie mowie tego zlosliwie - sama mam +25 lat i znajomi spoza Polski bardzo sie dziwia dlaczego tak wczesnie wychodze za maz. Nawet 30 lat to jest wczesnie, ale 30 lat to juz jest granica rozsadna wg nich
Wczesniej chodzi o to, zeby skonczyc studia, pomieszkac samej, ze znajmomi, z dwa razy zmienic miejsce zamieszkania, a nawet kraj. Niektorzy z nich sa w bardzo dlugich zwiazkach, ale planuja slub wlasnie okolo 30+. Co tu duzo kryc - chodzi tez o stablizacje finansowa, czasami o ta tzw. kariere. I to nie sa ludzie, ktorzy sa jakas szczegolnie imprezowi, wiec nie chodzi o to zeby sie wyszalec. Czasami mysle, ze wynika to z tego jest bardzo duzo rozwodow - stad moze pozniejsze malzenstwo to tez asekuracja ze juz sie nie zmienie, ze znam siebie, ze jestem pewien/pewna.

W Polsce absolutnie kryzysu malzenstwa nie ma - bardzo to cenimy, dbamy i rozwodow nie ma tak duzo jak by nas mogli straszyc. Nie ma tez u nas przeswiadczenia, ze drugie malzenstwo jest zawsze lepsze ani innych takich madrosci narodowych.

jesli mialabym ogolnie sie wypowiadac na temat malzenstwa czy wczesniej czy pozniej to ja bym byla za tym zeby zaczekac - moze do 2, 3 roku studiow ?
Ale Olciu, tez nie czuje sie na silach doradzac, regul nie ma. Same wiek nie powinien decydowac o slusznosci decyzji, bo wiadomo ze znajda sie argumenty za i przeciw. Czujesz ze to wlasciwy moment ?

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

Edytowane przez dezire
Czas edycji: 2013-02-21 o 04:56
dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 09:22   #23
Olcia_1992
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
Gdybys zadala to samo pytanie w gdzies w Europie zachodniej. skandynawii, ba nawet na poludnie od nas - to ludzie zlapaliby sie za glowe. Nie mowie tego zlosliwie - sama mam +25 lat i znajomi spoza Polski bardzo sie dziwia dlaczego tak wczesnie wychodze za maz. Nawet 30 lat to jest wczesnie, ale 30 lat to juz jest granica rozsadna wg nich
Wczesniej chodzi o to, zeby skonczyc studia, pomieszkac samej, ze znajmomi, z dwa razy zmienic miejsce zamieszkania, a nawet kraj. Niektorzy z nich sa w bardzo dlugich zwiazkach, ale planuja slub wlasnie okolo 30+. Co tu duzo kryc - chodzi tez o stablizacje finansowa, czasami o ta tzw. kariere. I to nie sa ludzie, ktorzy sa jakas szczegolnie imprezowi, wiec nie chodzi o to zeby sie wyszalec. Czasami mysle, ze wynika to z tego jest bardzo duzo rozwodow - stad moze pozniejsze malzenstwo to tez asekuracja ze juz sie nie zmienie, ze znam siebie, ze jestem pewien/pewna.

W Polsce absolutnie kryzysu malzenstwa nie ma - bardzo to cenimy, dbamy i rozwodow nie ma tak duzo jak by nas mogli straszyc. Nie ma tez u nas przeswiadczenia, ze drugie malzenstwo jest zawsze lepsze ani innych takich madrosci narodowych.

jesli mialabym ogolnie sie wypowiadac na temat malzenstwa czy wczesniej czy pozniej to ja bym byla za tym zeby zaczekac - moze do 2, 3 roku studiow ?
Ale Olciu, tez nie czuje sie na silach doradzac, regul nie ma. Same wiek nie powinien decydowac o slusznosci decyzji, bo wiadomo ze znajda sie argumenty za i przeciw. Czujesz ze to wlasciwy moment ?
Wydaję mi się, że za półtora roku (bo wtedy właśnie planujemy ślub) naprawdę to będzie odpowiedni moment... Ale dzisiaj spotkam się ze swoim Narzeczonym, usiądziemy i porozmawiamy, bo faktycznie ślub to nie zabawa, trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw... Ale z drugiej strony nie uważam, że jak będziemy małżeństwem to nie będziemy mogli np imprezować... My dzieci szybko nie planujemy, więc małżeństwo w niczym nam nie będzie przeszkadzać
Stary 2013-02-21, 09:30   #24
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
Gratuluję Dla mnie to idealnie, też bym tak chciała Po pół roku małżeństwa zaciążyć

Cytat:
Wcześniej już pisałam, że o pieniądze nie musimy się martwić... Ja uważam, że małżeństwo nie przeszkadza w studiach... A co do zaręczyn to my nie robiliśmy ich na pokaz, bo to nie o to w związku chodzi... Nic nie robi się na pokaz... Mój Narzeczony oświadczył mi się zwyczajnie, byliśmy tylko we dwoje... Dla mnie zaręczyny takie na pokaz albo przed rodzinką to nie zaręczyny... Oczywiście rozumiem Cię i wiem, że życie nas czasem boleśnie doświadcza, ale ja nie chce być pesymistycznie nastawiona... Wierzę, że uda nam się i będziemy szczęśliwi... Tylko jak przekonać do tego przyszłą teściową???
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Każda dziewczyna tutaj, której się nie udało (planowała ślub w młodym wieku, była pewna, że to jedyny, a nagle zonk) powie Ci żebyś poczekała, bo jest za wcześnie, bo ona też myślała, że to ten jedyny, a nie wyszło, bo ludzie się zmieniają i patrzenie na świat też. Tak samo jak każda dziewczyna, która wyszła młodo za mąż i nie żałuje tego powie Ci, że jeśli się kochacie to weźcie ślub i nie przejmujcie się niczym, bo wiek nie ma takiego znaczenia
My się zaręczyliśmy jak miałam 20 lat, wtedy jak powiedziałam "Tak" to byłam pewna, że chcę wziąć ślub z tym mężczyzną, ale to była inna pewność, teraz jestem bardziej świadoma
Też uważam, że małżeństwo, dzieci i studia się nie wykluczają. Z powodzeniem można pogodzić te 3 rzeczy i nawet dołożyć do tego pracę. Na mnie kiedyś rodzice też wywierali spory wpływ, ale od kiedy poszłam na studia zaoczne wbrew ich woli (bardzo chcieli żebym szła na dzienne, ale moja decyzja była nieodwołalna), to wiedzą, że mam swoje zdanie i i tak zrobię po swojemu.
Stary 2013-02-21, 22:11   #25
Dione
Zakorzenienie

Myśle że nie powinnaś sie pytać obcych osób, Ja znam historie ludzi którzy brali śłub w takim wieku i sie rozwiedli szybko a znam takie że są ze soba 20 lat -tak i tak sie zdarza ale co Tobie to powie ?
To nie chodzi o to czy jesteś pewna czy to ten bo możesz być pewna ale poczekać tylko czy ty jesteś już dojrzałą osoba bo tylko takie powinny brać ślub. Bardzo młodym osobom sie często wydaje że są juz dojrzałe ale to niekoniecznie nie jest prawda. Ale dojrzałość to nie jest coś co jest koniecznie związane z wiekiem,
Zapytaj się bliskich, osoby które cie znają co o tym sądzą ,co sadzą o tobie jak ciebie postrzegają.
Poza tym zastanów sie jakie sa korzyści ? Czy coś zmieni jak ślub weźmiesz później ?
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 22:22   #26
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaję mi się, że za półtora roku (bo wtedy właśnie planujemy ślub) naprawdę to będzie odpowiedni moment... Ale dzisiaj spotkam się ze swoim Narzeczonym, usiądziemy i porozmawiamy, bo faktycznie ślub to nie zabawa, trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw... Ale z drugiej strony nie uważam, że jak będziemy małżeństwem to nie będziemy mogli np imprezować... My dzieci szybko nie planujemy, więc małżeństwo w niczym nam nie będzie przeszkadzać
Tak szczerze - co Ci da że weźmiesz ten ślub teraz, a nie np. za 3 lata?
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 11:35   #27
Olcia_1992
Raczkowanie

Rozmawialiśmy wczoraj bardzo długo, rozważyliśmy wszystko bardzo dokładnie i stwierdziliśmy, że chcemy być już tak naprawdę razem, pobrać się i wspólnie zacząć życie... Mój Narzeczony jest bardzo odpowiedzialny i wiem, że powiedziałby mi gdyby tylko uznał, że na ślub jeszcze za wcześnie... Pytałam tysiąc razy czy do tego dojrzał i czy to nie jest tylko takie gadanie to powiedział, że on już nie może beze mnie żyć i że jeszcze i tak półtora roku musi się pomęczyć Szczerze to naprawdę bardzo miło mnie zaskoczył A co do jego mamy to powiedział, że porozmawia z nią na spokojnie, ale będzie stanowczy i poprosi żeby żyła swoim życiem, a nam dała wolną rękę, bo to tylko i wyłącznie nasza sprawa i nasze życie... Ciekawe co ona na to wszystko...

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
Tak szczerze - co Ci da że weźmiesz ten ślub teraz, a nie np. za 3 lata?
Będę codziennie zasypiała i budziła się koło miłości mojego życia
Stary 2013-02-22, 15:02   #28
laska4
BAN stały

Cytat:
Rozmawialiśmy wczoraj bardzo długo, rozważyliśmy wszystko bardzo dokładnie i stwierdziliśmy, że chcemy być już tak naprawdę razem, pobrać się i wspólnie zacząć życie... Mój Narzeczony jest bardzo odpowiedzialny i wiem, że powiedziałby mi gdyby tylko uznał, że na ślub jeszcze za wcześnie... Pytałam tysiąc razy czy do tego dojrzał i czy to nie jest tylko takie gadanie to powiedział, że on już nie może beze mnie żyć i że jeszcze i tak półtora roku musi się pomęczyć Szczerze to naprawdę bardzo miło mnie zaskoczył A co do jego mamy to powiedział, że porozmawia z nią na spokojnie, ale będzie stanowczy i poprosi żeby żyła swoim życiem, a nam dała wolną rękę, bo to tylko i wyłącznie nasza sprawa i nasze życie... Ciekawe co ona na to wszystko...

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Będę codziennie zasypiała i budziła się koło miłości mojego życia
A dlaczego Ty nie porozmawiasz z jego mamą?Może on coś ukrywa przed Tobą,zapytaj co ma przeciwko Tobie
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 18:04   #29
roksana111
BAN stały

A z czego będziesz żyć,opłacać studia?A na wesele kasę masz?Jeżeli Twoi rodzice będą Ciebie utrzymać aż nie znajdziesz pracy i zapłacą za wesele ,to powiedz to rodzicom narzeczonego a na pewno zmienią zdanie na temat waszego ślubu.Może przyszli teściowie myślą że szukasz sponsora.
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 19:05   #30
Olcia_1992
Raczkowanie

Nie na ślub mamy pieniądze i na życie też... O to nie musimy się martwić i ja niczego nie chce ani od jego rodziców ani od swoich. Jesteśmy samodzielni, więc z tym nie ma problemu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości