![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy to za wcześnie?
Cześć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to za wcześnie?
Ja w tym roku kończę 22 lata i biorę ślub w lipcu, więc wiekowo tak jak Ty.
Też większość osób się dziwiła, że za szybko, że za młoda jestem. Ale ani razu mi nie przeszło przez myśl, żeby mieć z tego powodu jakiekolwiek wątpliwości. Moje życie - moja sprawa, nikt nie ma prawa mi mówić kiedy mam sobie życie układać. Nie mieszkamy razem, ale mamy dość jasną sytuację zawodową, oboje pracujemy, Tż ma własną firmę, ja dodatkowo kończę studia zaoczne, sytuacja mieszkaniowa też jest jasna, więc nie ma przeszkód do wkraczania w dorosłe życie. Ślub NA PEWNO przewróci Wasze życie do góry nogami. Mnie się wydaje, że skoro zakładasz taki wątek, to jednak powinnaś się dobrze zastanowić, czy naprawdę chcesz już wyjść za mąż. Ślub to nie tylko piękne wesele - to odpowiedzialność na całe życie i zmiana o 180st dotychczasowego życia. To też wspólne plany i cel w życiu. Nie możesz się radzić na forum, bo to Twoje życie i Twoja dojrzałość. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie i nikt Ci nie powie co masz zrobić, bo nikt nie wie jaka jesteś i jaki jest Wasz związek.
"Z miłością lepiej nie żartować, bo tylko ona uzasadnia świat..." Edytowane przez melleczka Czas edycji: 2013-02-20 o 12:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja mam teraz 22 w 2014 bede mięc w dzien slubu też jeszcze 22 i nie widz w tym problemu ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jedno co Ci powiem, to nikt nie ma prawa Ci czegoś narzucać i mówić, że w tym wieku to za młoda jesteś na małżeństwo...Jest wiele osób młodszych od Ciebie, które wzięły bądź będą brały ślub i są szczęśliwe i bardziej dojrzałe od swoich rówieśniczek... Pytanie tylko czy jesteś gotowa na ślub i wszystko co z nim związane, zakładanie rodziny i uwicie swojego gniazdka... Bo to, że uważasz, że to ten jedyny to nie jest wszystko...Liczą się też inne rzeczy... Od związku do małżeństwa długa droga... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Biorę ślub w tym roku, a jestem tylko rok od Ciebie starsza - więc sytuacja podobna. Mój narzeczony to moja pierwsza wielka miłość. Jesteśmy ze sobą 8 lat. Nie uważam, żeby śłub w tym wieku był czymś złym, wręcz przeciwnie. Chcę być jego żoną, potem dopiero matką naszych dzieci i dlatego nie chcemy dłużej czekać ze ślubem, żeby potem nie mieć tego wszystkiego na raz - albo iść z brzuchem do ołtarza. Jestem pewna naszego wyboru, kochamy się, nigdy nie naszły mnie żadne wątpliwości, nawet pomimo kilku głosów zdziwienia, że to już (choć większość osób, te które nas dobrze znają, w ogóle się nie dziwiła tylko cieszyła naszym szczęściem, gdyż oni wiedzą, co nas łączy i że to musi być przeznaczenie
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja tylko chce się dowiedzieć czy nie jesteśmy na ślub za młodzi... Dodam, że mój narzeczony też ma 21 lat... Nie mam żadnych innych wątpliwości tylko tą jedną, co do wieku... Zależy mi też na tym żeby wypowiedziały się dziewczyny, które są po ślubie i napisały jak się odnalazły w nowej roli młodej żony
![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Ja mam takie wątpliwości, bo jego mama i rodzeństwo cały czas ingeruje we wszystko, co robimy i to że chcemy się pobrać bardzo im się nie spodobało... Co do wspólnego mieszkania już mamy wszystko ustalone, a dzieci szybko nie planujemy tylko po prostu chcemy być razem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pytałaś siebie samą dlaczego chcecie się pobrać? Dlaczego chcesz za niego wyjść już teraz? Czy tylko dlatego żeby spędzać z nim więcej czasu? Żeby założyć białą suknię? To jeszcze nie małżeństwo. Małżeństwo to wspólny cel w życiu. Musicie wiedzieć czego od życia chcecie, musicie dążyć do jednego celu. To jest decyzja na całe życie. Nie wspomnę o tym, że decydując się na ślub powinniście mieć jako taką stabilizację materialną. A z tego co piszesz to chyba nie pracujecie?
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Nie o pieniądze nie musimy się martwić... Ja jestem na stażu, a Narzeczony studiuje zaocznie i ma własną działalność gospodarczą... Problem jest taki, że jego mama uważa, że ślub dopiero (najwcześniej) po studiach... I ona próbuję mu wmówić, że jest na to za młody... Ja osobiście mogę stwierdzić, bo znam go jak nikt inny, że mój Narzeczony jest bardzo odpowiedzialnym mężczyzną i że świetnie by się sprawdził w roli męża...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
potworkowa
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jeśli uważasz, że jesteście gotowi to Wasza sprawa przecież. Jego matka i tak Wam ślubu nie zabroni, jak chcecie to go weźmiecie i już.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Tak... My rozmawiamy o wszystkim i to bardzo dokładnie, bo później nie chcemy żeby coś było nie tak... Mój Narzeczony bardzo chce żebyśmy się pobrali tylko że takie gadanie jego mamusi może się źle skończyć, bo ona robi mu mętlik w głowie... Nie chce go nastawiać przeciwko jego mamie, ale naprawdę czasami ciężko mi to wszystko znieść... My już pomału rozglądamy się za miejscem na wesele, zaczynamy wszystko planować, ale entuzjazm przechodzi szybko, bo nie mamy wsparcia ze strony jego mamy. Moi rodzice cieszą się z naszego szczęścia i chcą żeby nam było najlepiej, a jego mama patrzy, co ludzie powiedzą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Kiedyś w pokoleniu właśnie naszych rodziców ślub w tym wieku był czymś normalnym. Teraz każdy czeka aż się usamodzielni. Z tego co piszesz oboje pracujecie, nie musicie trzymać rodziców do końca studiów, kochacie się, jesteście pewni swego uczucia, a to najważniejsze.
Zapewne matka Twojego chłopaka boi się bardziej co ludzie pomyślą, że taki młody. Porozmawiajcie z nią i przedstawcie swoje argumenty, inaczej nie zmienicie jej nastawienia. zapytaj ja tez ile ona miała lat jak wychodziła za mąż :P
Chcesz być szczęśliwa, to bądź! Edytowane przez 123daria Czas edycji: 2013-02-24 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja myślę że rodzice boją się że olejecie studia. Wiadomo jak będziecie po ślubie to mogą pojawić się dzieci a wtedy bardzo ciężko z kontynuacją studiów, z moim tatą było podobnie też ciągle słyszałam "najpierw skończ studia a potem myśl o innych rzeczach"
![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie dajmy się zwariować. To kiedy bierzecie ślub to wasza decyzja uwarunkowana rozwojem emocjonalnym oraz sytuacją materialną (bo najgorszym z wyjść jest wziąć ślub i żyć na utrzymaniu rodziców- bo to się trochę z ideą małżeństwa kłóci).
Swoją drogą czym teraz są studia? Rodzice cisną, bo 20 lat temu to coś znaczyło- obecnie 80% naszych rówieśników coś tam studiuje. Rodzice boją się wypuścić dziatki spod skrzydeł. + Wyrobił się taki wizerunek taktownego wychodzenia za mąż- przed 30, ale nie wcześniej niż przed 25 rokiem życia- wtedy jest idealnie. Wiadomo jak ślub w 'mlodym wieku' to pewnie ciąża. Ludzie biorą śluby mając i 18 lat, biorą mając 40. 22 lata, ślub pod koniec kwietnia. Swoją drogą zauważyłam że strasznie dużo par wsród znajomomych się właśnie teraz zaręcza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak naprawdę nie ma znaczenia ile masz lat,ważne ze dojrzałas juz do tej decyzji. Każdy jest inaczej wychowany i ma inne poglądy na życie,ja osobiście z własnego doświadczenia poradziłabym zamieszkać ze sobą przed ślubem bo życie zaskakuje w codziennym dniu,inaczej jest jak spotykacie sie w przysłowiową niedziele a inaczej jeśli mieszkacie i pracujące razem,podzielajac obowiązki itp.Moga zaskoczyć Cię jego ,skarpetki rzucone na ziemi, ![]() Poza tym musisz czuć ze ,wyszalalas sie,-imprezy ze znajomymi,wycieczki itp. Nie chodzi o sprawy posiadania wielu mężczyzn tylko samopoczucie ze mąż nie będzie Cie w czymś blokował a życie razem po ślubie czy przed jednak sie zmienia. Jesteś bardzo mlodziutka ale to żadna reguła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Co do wspólnego zamieszkania przed ślubem to odpada, bo chce żeby wszystko było jak trzeba... Ale dokładnie rozumiem o co chodzi, wiem że dobrze jest się sprawdzić... Mieliśmy taką możliwość mieszkać ze sobą tygodniami u mojej siostry jak ta wyjeżdżała na wakacje i powiem, że dogadywaliśmy się świetnie, gotowaliśmy razem i było naprawdę bardzo fajnie... A co do tych skarpetek to po pierwsze jakoś to mi nie przeszkadza, a po drugie mój Narzeczony to czyścioszek i trochę pedant (ale w granicach rozsądku) więc nie będę miała z nim takich problemów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli się kochacie, jesteście pewni tej decyzji, no i dacie radę samodzielnie się utrzymać, to nie widzę przeszkód.
![]() Owszem, po ślubie trochę się zmienia (może nie aż tyle, gdy wcześniej mieszkało się razem), ale kto powiedział, że na gorsze ? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Na Waszym miejscu poczekałabym do czasu skończenia studiów. Zdobędziecie wykształcenie. Ty znajdziesz stabilniejsza pracę (fajnie,że masz staż, ale co to jest na dzisiejsze czasy i samodzielne utrzymanie?).
I chcesz tego czy nie to wiele rzeczy może się zmienić. Studia to często przełomowy czas, zmienia się spojrzenie na świat, priorytety. No i ja jestem za zamieszkaniem razem przed ślubem. Wiesz, w mieszkaniu siostry, będąc na wakacjach nie trzeba się martwić o rachunki, niespodziewane wydatki, jakieś większe problemy. W Twoim wieku też planowałam wyjść za mąż, byłam z exem 5 lat, piękne zaręczyny, bajka w związku. I nigdy bym nie pomyślała, że sprawy potoczą się tak jak się potoczyły. Wystarczył przypadek, zaczęłam inaczej patrzeć na świat. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ja w grudniu skończyłam 20 lat, bierzemy ślub w przyszłym roku, więc będe miała skończone 21 lat, a rocznikowo 22
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybys zadala to samo pytanie w gdzies w Europie zachodniej. skandynawii, ba nawet na poludnie od nas - to ludzie zlapaliby sie za glowe. Nie mowie tego zlosliwie - sama mam +25 lat i znajomi spoza Polski bardzo sie dziwia dlaczego tak wczesnie wychodze za maz. Nawet 30 lat to jest wczesnie, ale 30 lat to juz jest granica rozsadna wg nich ![]() Wczesniej chodzi o to, zeby skonczyc studia, pomieszkac samej, ze znajmomi, z dwa razy zmienic miejsce zamieszkania, a nawet kraj. Niektorzy z nich sa w bardzo dlugich zwiazkach, ale planuja slub wlasnie okolo 30+. Co tu duzo kryc - chodzi tez o stablizacje finansowa, czasami o ta tzw. kariere. I to nie sa ludzie, ktorzy sa jakas szczegolnie imprezowi, wiec nie chodzi o to zeby sie wyszalec. Czasami mysle, ze wynika to z tego jest bardzo duzo rozwodow - stad moze pozniejsze malzenstwo to tez asekuracja ze juz sie nie zmienie, ze znam siebie, ze jestem pewien/pewna. W Polsce absolutnie kryzysu malzenstwa nie ma - bardzo to cenimy, dbamy i rozwodow nie ma tak duzo jak by nas mogli straszyc. Nie ma tez u nas przeswiadczenia, ze drugie malzenstwo jest zawsze lepsze ![]() jesli mialabym ogolnie sie wypowiadac na temat malzenstwa czy wczesniej czy pozniej to ja bym byla za tym zeby zaczekac - moze do 2, 3 roku studiow ? Ale Olciu, tez nie czuje sie na silach doradzac, regul nie ma. Same wiek nie powinien decydowac o slusznosci decyzji, bo wiadomo ze znajda sie argumenty za i przeciw. Czujesz ze to wlasciwy moment ?
2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu. 2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie. Edytowane przez dezire Czas edycji: 2013-02-21 o 04:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() My się zaręczyliśmy jak miałam 20 lat, wtedy jak powiedziałam "Tak" to byłam pewna, że chcę wziąć ślub z tym mężczyzną, ale to była inna pewność, teraz jestem bardziej świadoma ![]() Też uważam, że małżeństwo, dzieci i studia się nie wykluczają. Z powodzeniem można pogodzić te 3 rzeczy i nawet dołożyć do tego pracę. Na mnie kiedyś rodzice też wywierali spory wpływ, ale od kiedy poszłam na studia zaoczne wbrew ich woli (bardzo chcieli żebym szła na dzienne, ale moja decyzja była nieodwołalna), to wiedzą, że mam swoje zdanie i i tak zrobię po swojemu.
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Myśle że nie powinnaś sie pytać obcych osób, Ja znam historie ludzi którzy brali śłub w takim wieku i sie rozwiedli szybko a znam takie że są ze soba 20 lat -tak i tak sie zdarza ale co Tobie to powie ?
To nie chodzi o to czy jesteś pewna czy to ten bo możesz być pewna ale poczekać tylko czy ty jesteś już dojrzałą osoba bo tylko takie powinny brać ślub. Bardzo młodym osobom sie często wydaje że są juz dojrzałe ale to niekoniecznie nie jest prawda. Ale dojrzałość to nie jest coś co jest koniecznie związane z wiekiem, Zapytaj się bliskich, osoby które cie znają co o tym sądzą ,co sadzą o tobie jak ciebie postrzegają. Poza tym zastanów sie jakie sa korzyści ? Czy coś zmieni jak ślub weźmiesz później ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Rozmawialiśmy wczoraj bardzo długo, rozważyliśmy wszystko bardzo dokładnie i stwierdziliśmy, że chcemy być już tak naprawdę razem, pobrać się i wspólnie zacząć życie... Mój Narzeczony jest bardzo odpowiedzialny i wiem, że powiedziałby mi gdyby tylko uznał, że na ślub jeszcze za wcześnie... Pytałam tysiąc razy czy do tego dojrzał i czy to nie jest tylko takie gadanie to powiedział, że on już nie może beze mnie żyć i że jeszcze i tak półtora roku musi się pomęczyć
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
A z czego będziesz żyć,opłacać studia?A na wesele kasę masz?Jeżeli Twoi rodzice będą Ciebie utrzymać aż nie znajdziesz pracy i zapłacą za wesele ,to powiedz to rodzicom narzeczonego a na pewno zmienią zdanie na temat waszego ślubu.Może przyszli teściowie myślą że szukasz sponsora.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Nie na ślub mamy pieniądze i na życie też... O to nie musimy się martwić i ja niczego nie chce ani od jego rodziców ani od swoich. Jesteśmy samodzielni, więc z tym nie ma problemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:02.