|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Fuji czy pentax?
Kochane Wizazanki
![]() Na poczatku chcialabym sie przywitac - jestem tu nowa ![]() Otoz mam pewien problem...Chcialam jako prezent kupic lustrzanke dla kompletnego amatora.Wiem,ze od dawna bardzo chcial sie w takowy wyposazyc.Problem polega na tym,ze nie mam pojecia o takich aparatach.Wiec ktory byscie wybraly: (niestety do zalacznikow nie moglam wgrac drugiego zdjecia) 1. http://item.mobileweb.ebay.co.uk/vie...d=330870703386 2. http://www.ebay.co.uk/itm/Fuji-S9600...ce2ba6c&_uhb=1 Z gory bardzo dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Fuji czy pentax?
Kupowanie lustrzanki dla kogoś, jeśli dokładnie nie wiesz, czego on oczekuje, to jest bardzo zły pomysł. Dlaczego? Bo np. wybrany przez Ciebie Fuji to nie jest lustrzanka, ale tzw. "hybryda" (dość udana, na marginesie), a Pentax nie jest dość popularną u nas marką, w dodatku istD z Twojego linku to model z 2003roku - nie o to chodzi, że tak stary aparat już nie robi zdjęć, tylko o możliwości, które się bardzo różnią od bardziej współczesnych lustrzanek.
W podobnej cenie jak ten Pentax znajdziesz u nas Canona 450d, który został wprowadzony na rynek w 2008 roku, 5 lat to bardzo duża różnica. Najlepszy prezent to niespodzianka, ale nietrafiony prezent to duży kłopot - obdarowany (jeśli ma orientację) jest w bardzo niekomfortowej sytuacji: "musi" się cieszyć z prezentu, nie może natychmiast się go pozbyć (za 50-70% zapłaconej ceny-z aukcji) aby kupić sobie coś bardziej odpowiedniego, musi używać coś, co może mu kompletnie nie pasować. Dobrze byłoby (w jakikolwiek sposób) dowiedzieć się, co chciałby mieć obdarowany, albo wprost: przygotować efektowny (wydrukowany, wykonany ręcznie) "kupon podarunkowy" o określonej wartości, mówiący o tym, że zapłacisz za sprzęt jaki sam sobie wybierze do określonej kwoty (może sam ma oszczędności i łącznie kupi coś lepszej klasy albo nowsze?). Taki kupon może być "oficjalny" lub bardzo żartobliwy, jak masz talent do prac ręcznych możesz poszukać w internecie szablonów do zrobienia lustrzanki z kartonu - kto powiedział, że kupon ma być płaskim kawałkiem papieru? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Fuji czy pentax?
Magrad bardzo dziekuje za odpowiedz
![]() ![]() Lustrzanka miala byc przeznaczona dla amatora ktory dopiero chce zaczac przygode z fotografia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.