|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Solarium - raz na tydzien/dwa tygodnie, czy to bezpieczne?
Witam wszystkie Panie (i Panów?
Jestem chopakiem i mam 19 lat, nigdy wcześniej nie używałem solarium. Chciałbym zacząć chodzić na solarium, ponieważ po prostu nie jestem zadowolony z jasnego koloru mojej skory. Wiele się mówi w mediach, ze solarium powoduje raka i są niebezpieczne. Znam ludzi, którzy chodzą po 2-3 w tygodniu, co uważam za nonsens i czego nie popieram. Ca sadzicie o używaniu solarium raz na tydzień/dwa tygodnie? Czy to jest bezpieczne? Czy moderacja jest kluczem? Oraz, czy są jakieś metody na chronienie się przed promieniami UV - może beta karoten w tabletkach? Bardzo dziękuję za rady i pozdrawiam x |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Solarium - raz na tydzien/dwa tygodnie, czy to bezpieczne?
Solarium jest szkodliwe dla zdrowia ,ponieważ przyspiesza proces starzenia się skóry ; może spowodować ,że na Twoje skórze pojawią się zmiany mające podłoże nowotworowe; opalenizna z solarium szybko schodzi i skóra staje się przesuszona co oznacza ,że jeżeli chcesz utrzymać ciemną karnację to zakup nawilżającego balsamu do ciała okaże się koniecznością. Jeżeli masz jasną karnację skóry to możesz sobie solarium zaszkodzić ,ponieważ najzwyczajniej w świecie możesz się spalić i będziesz miał kilka dni wyciętych z życia.
Nie polecam Ci solarium ,ale picie soku marchewkowego ( z dodatkiem jabłka do smaku) to dobry pomysł. Nie będziesz miał super ciemnej cery po soku ,ale jeżeli będziesz go regularnie pił to skóra staje zmienia kolor na odrobinę ciemniejszy ,ale przede wszystkim zdrowszy! Jeżeli nie chcesz się przed wcześniej zestarzeć albo nabawić się czerniaka to zawsze istnieją rozwiązania ,które nie szkodą zdrowiu...Opalanie natryskowe oraz samoopalacze...
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Nie sądzę by to był dobry pomysł. Gdzieś w telewizji kiedyś słyszałam wypowiedź lekarza, że zdrowe korzystanie z solarium kończy się na 5 minutowej wizycie raz na pół roku
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
15 minut w solarium to jak wylegiwanie się cały dzień na upale...
W solarium opalają gł. UVA, które powodują przedwczesne starzenie się skóry. Regularne opalanie w solarium może powodować nowotwory, w tym czerniaka. Preparaty, które można kupić w solariach chronią gł. przed UVB, a nie UVA (dlatego wyciągają pieniądze z kieszeni klienta, bo nawet po zastosowaniu tych kosmetyków klient wychodzi ładnie opalony.. Gdyby solaryjne kremy chroniły w dostatecznie wysokim stopniu przed UVA wyszedłbyś z solarium biały jak mąka- a to trochę bez sensu, mija się z oczekiwaniami...). Solarium lepiej zastąpić samoopalaczem - są bezpieczne )
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Trochę czytałem na temat norm europejskich 0,3w/m2. Nawet jeden z salonu "piękności" w okolicy ma takie solarium. Czy nawet solarium raz na dwa tygodnie w normach europejskich może spowodować czerniaka?
Samoopalacz raczej rady nie da, ponieważ używam różnego rodzaju żele i kremy na trądzik, który wygląda już co raz lepiej. Czy codzienne jedzenie marchewek dałoby dobry efekt? Jeżeli tak, to w jakich ilościach? Są jeszcze jakieś inne produkty, które dadzą "opalony" efekt twarzy? Jeszcze raz dziękuję za pomoc x Edytowane przez Stuartt Czas edycji: 2013-01-03 o 22:17 |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). Jeśli chodzi o marchewki... Pewnie poprawia koloryt skory, ale w jakim stopniu i na jak długo - nie mam pojęcia nie testowalam
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Ja też polecam picie soku z marchewki. Sama piłam bo też stwierdziłam że moja skóra wygląda za blada. 2 lata temu zaczęłam picie soczków, codziennie - małe Kubusie
przez hm.. w sumie rok ale z przerwami. Już po 2-3 tygodniach widać różnicę w kolorze. Ponad rok już nie piję bo dostałam soczkowstrętu, a moja skóra nadal ma piękny złoty odcień i co fajne dużo szybciej się opalam na ładny złoty brąz. Solarium ci tylko zaszkodzi jak masz bardzo jasną skórę i trądzik. Polecam soczki
"Mówią: porzuć marzenia. To wielka gra, nie twój sen. Mówią: wracaj na ziemię i obudź się. A ja NIE! Wybór należy do mnie, to moje życie, to moja przyszłość. Wybieram pragnienia, nadzieję, radość. I łzy." |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówisz, że raz w tygodniu. A co jeśli spodoba Ci się efekt i z jednego razu staniesz sie kolejnym maniakiem solarium? To możliwe, zwłaszcza w Twoim wieku, kiedy chcesz być atrakcyjny. Może powinieneś zapytac dermatologa o witaminy. Więcej ruchu na świeżym powietrzu.Zresztą skoro masz jasną karnację, to i tak nie bedzie zbytnich efektów po solarium. Ja coś na ten temat wiem. Jestem blada z natury i też chodziłam do solarium, nic to nie dało. Szkoda kasy i zdrowia.
|
|
|
#10 | |
|
Przyczajenie
|
Szczerze powiem, że nie zgadzam się z większością wypowiedzi. Solarium szkodzi, ale tak samo jak normalne słońce. Wiec dlaczego wszyscy straszą tylko solarium? Według mnie nie ma sensu sobie odmawiać, wystarczy odpowiednio korzystać z solarium jak i ze słońca oraz dbać o naszą skórę.
---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Przy trądziku, nawet jesli już wydaje się być ok, nie powinno się chodzić na solarium.
O ile ja chodziłam okazyjnie (np. przed studniowką ze 3 razy), to tyle mi wystarczyło, bo jak zobaczyłam swoja twarz w lustrze, to łzy w oczach, jakbym miała ospę ;/ ponadto jeśli masz jakieś pieprzyki, to w ogóle odpada! No i sam fakt, że to wysusza skorę, wtedy ta produkuje więcej "łoju" (?) i potem jest jeszcze gorzej. Ja od paru tygodni mam bzika na punkcie soków typu Kubuś, i faktycznie, może szału nie ma, ale widzę, że skóra nabrała zdrowego kolorku (wcześniej byłam blada jak anemiczka), tak więc polecam taki sposób "opalania" |
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o solarium i o trądzik, to można o ile to nie jest trądzik różowaty, bo wtedy będzie jeszcze gorzej. Jeżeli to jest zwykły trądzik to można, bo trochę wysuszy i pomoże. Przede wszystkim nie należy używać samoopalacza przy jakimkolwiek trądziku, bo zawiera glicerynę która bardzo natłuszcza i zwiększy wypryski. Osobie która ma trądzik i chciałaby skorzystać z solarium poleciłabym dodatkowo kosmetyk do opalania na bazie cytrusów i oczywiście na bazie aloesu a nie gliceryny
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.

)

przez hm.. w sumie rok ale z przerwami. Już po 2-3 tygodniach widać różnicę w kolorze. Ponad rok już nie piję bo dostałam soczkowstrętu, a moja skóra nadal ma piękny złoty odcień i co fajne dużo szybciej się opalam na ładny złoty brąz. Solarium ci tylko zaszkodzi jak masz bardzo jasną skórę i trądzik. Polecam soczki