Czym i jak do KOSOWA???? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-13, 19:17   #1
katerina_23
Raczkowanie

Czym i jak do KOSOWA????

Witajcie
pisze tu pierwszy raz to jest konto koleżanki

nie bardzo wiem czy w dobrym miejscu to umieszczam także z góry przepraszam

Mam problem, chciałabym dostać się do Kosowa, niestety nie mam pojecia jak najtaniej i w miare ''ludzko szybko '' sie tam dostac
Moze ktos z Was był ?
błagam pomózcie
Stary 2013-02-13, 19:41   #2
bentkuff
Zadomowienie

Dot.: Czym i jak do KOSOWA????

Najpierw pewnie Wizzair do Skopje bądź Belgradu, a potem jakis transport lokalny...
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 20:37   #3
katerina_23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bentkuff Pokaż wiadomość
Najpierw pewnie Wizzair do Skopje bądź Belgradu, a potem jakis transport lokalny...

ojej widze łatwo nie bedzie
a latałas juz tam moze?
Stary 2013-02-13, 20:45   #4
Devojce
Raczkowanie

Na pewno bezpośrednio się nie dostaniesz.
Masz możliwość lotu do Prisztiny z Berlina.
Jeśli nie chcesz lecieć samolotem jest bus do Grecji, który zatrzymuje się w Serbii i Macedonii. Wiadomo jak jest z Serbią .. ale z Macedonii spokojnie przejedziesz busem.
Aaaha, no i oczywiście loty do Albanii.

I jeśli można wiedzieć, co Cię tam ciągnie?

Edytowane przez Devojce
Czas edycji: 2013-02-13 o 20:50
Devojce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 21:37   #5
katerina_23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Devojce Pokaż wiadomość
Na pewno bezpośrednio się nie dostaniesz.
Masz możliwość lotu do Prisztiny z Berlina.
Jeśli nie chcesz lecieć samolotem jest bus do Grecji, który zatrzymuje się w Serbii i Macedonii. Wiadomo jak jest z Serbią .. ale z Macedonii spokojnie przejedziesz busem.
Aaaha, no i oczywiście loty do Albanii.

I jeśli można wiedzieć, co Cię tam ciągnie?

Nie rozumiem co miałaś na myśli pisząc, że wiadomo jak jest z Serbią?

no nie chce samolotem bo kosmicznie drogo..
sprawy osobiste, nie przyjemne niestety wiec wole o tym nie mówić
Stary 2013-02-13, 21:44   #6
bentkuff
Zadomowienie

a jakie miasto masz koło siebie? oraz jakie daty cie interesują?
hmm autobus wydaje mi sie, że to wtedy zbyt długa podróż.Zejdzie cała doba, dojechać na miejsce odjazdu autobusu, potem znów do Kosowa...a koszt pewnie będzie niemały.

Ja byłam, ale leciałam wtedy via Skopje, taka wycieczka- tyle, że odpowiednio wcześnie zaplanowana (więc tania) oraz nie leciałam z PL, tylko bezpośrednio jednym lotem z Włoch.
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 21:46   #7
katerina_23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bentkuff Pokaż wiadomość
a jakie miasto masz koło siebie? oraz jakie daty cie interesują?
hmm autobus wydaje mi sie, że to wtedy zbyt długa podróż.Zejdzie cała doba, dojechać na miejsce odjazdu autobusu, potem znów do Kosowa...a koszt pewnie będzie niemały.

Ja byłam, ale leciałam wtedy via Skopje, taka wycieczka- tyle, że odpowiednio wcześnie zaplanowana (więc tania) oraz nie leciałam z PL, tylko bezpośrednio jednym lotem z Włoch.

ja chce tam byc za około miesiąc
autobus do samej grecji ode mnie kosztuje niecałe 400 zł wiec drogo nie jest tylko nie wiem jak potem... no i w ogóle jak to wygląda...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-13, 22:01   #8
Devojce
Raczkowanie

Hmm chcesz jechać do Kosowa, a nie wiesz jak jest z Serbią? Jeszcze powiedź, że do Mitrowicy?:P
Autokar- koszt jakies 500 zł w dwie strony jeśli jesteś studentką. Wysiadasz w Skopje i masz 4 autokary do Prisztiny i 2 do Prizrenu na dzień.
To o wiele taniej niż samolotem.
Ahaaa.. i przed wyjazdem poczytaj więcej o Kosowie.
Stary 2013-02-13, 23:24   #9
katerina_23
Raczkowanie

Cytat:
Hmm chcesz jechać do Kosowa, a nie wiesz jak jest z Serbią? Jeszcze powiedź, że do Mitrowicy?:P
Autokar- koszt jakies 500 zł w dwie strony jeśli jesteś studentką. Wysiadasz w Skopje i masz 4 autokary do Prisztiny i 2 do Prizrenu na dzień.
To o wiele taniej niż samolotem.
Ahaaa.. i przed wyjazdem poczytaj więcej o Kosowie.
nie do Mitrowicy, jade do Prisztiny.
nie jestem studentka ale cenna uwaga

dlaczego uważasz, że powinnam poczytać więcej o Kosowie?? nie lubię złośliwych uwag, a jeśli to było z troski to mogłabyś napisać co masz konkretnie na myśli

Edytowane przez katerina_23
Czas edycji: 2013-02-13 o 23:26
katerina_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 23:49   #10
Devojce
Raczkowanie

Absolutnie nie miało być złośliwie, ale w trosce.
Nie wiem ile wiesz. Podstawa to : konflikt z Serbią i to jak powstało to kosowskie "państwo". Najlepiej nie wdawaj się w żadne rozmowy na tematy polityczne, a już na pewno nie wypowiadaj się pozytywnie o Serbii. I właśnie jakbyś chciała wjeżdżać do Kosowa z Serbii to mogą być problemy. I albo nie puszczą Cię ( ale to już w ekstremalnych przypadkach) albo zadadzą setki pytań po co tam jedziesz. Najlepiej odpowiadać, że chcesz tylko przejechać, a punktem Twojej wycieczki jest np. Albania/Macedonia. Dlatego najlepiej wjeżdżać z Macedonii.
Aaaha i jeśli dostaniesz do paszportu pieczątkę Kosowa to potem możesz mieć problemy z wjazdem do niektórych państw ( dlatego często na granicy pytają czy chcesz te pieczątkę czy nie).
Co do np. języka to różni on się od innych języków bałkańskich i kompletnie nic nie zrozumiesz ( chyba że znasz), ponieważ nie jest to język słowiański. Pozostaje angielski.
I oczywiście bezpieczeństwo .. W Kosowie jest duża przestępczość. Nie tylko jeśli chodzi o kradzieże, ale i o mafię ... Ale na ulicach jest dużo służb bezpieczeństwa.

Edytowane przez Devojce
Czas edycji: 2013-02-13 o 23:51
Stary 2013-02-14, 13:53   #11
katerina_23
Raczkowanie

Cytat:
Absolutnie nie miało być złośliwie, ale w trosce.
Nie wiem ile wiesz. Podstawa to : konflikt z Serbią i to jak powstało to kosowskie "państwo". Najlepiej nie wdawaj się w żadne rozmowy na tematy polityczne, a już na pewno nie wypowiadaj się pozytywnie o Serbii. I właśnie jakbyś chciała wjeżdżać do Kosowa z Serbii to mogą być problemy. I albo nie puszczą Cię ( ale to już w ekstremalnych przypadkach) albo zadadzą setki pytań po co tam jedziesz. Najlepiej odpowiadać, że chcesz tylko przejechać, a punktem Twojej wycieczki jest np. Albania/Macedonia. Dlatego najlepiej wjeżdżać z Macedonii.
Aaaha i jeśli dostaniesz do paszportu pieczątkę Kosowa to potem możesz mieć problemy z wjazdem do niektórych państw ( dlatego często na granicy pytają czy chcesz te pieczątkę czy nie).
Co do np. języka to różni on się od innych języków bałkańskich i kompletnie nic nie zrozumiesz ( chyba że znasz), ponieważ nie jest to język słowiański. Pozostaje angielski.
I oczywiście bezpieczeństwo .. W Kosowie jest duża przestępczość. Nie tylko jeśli chodzi o kradzieże, ale i o mafię ... Ale na ulicach jest dużo służb bezpieczeństwa.
no to mnie trochę przeraziłaś z tą przestępczoscią... a wiecie jak jest z motelami ?? czy mogę sie tam zatrzymać? czy jest bezpiecznie i w ogóle

w sumie moge sie zatrzymać u osób do których jade ale jak juz wspominałam nie jest to miła wizyta wiec wolałabym neutralnie..

tylko widzę że moge miec duze problemy bo nie znam języka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-17, 00:18   #12
katerina_23
Raczkowanie

hej dziewczynki jest tu kto??
Stary 2013-02-17, 20:40   #13
katerina_23
Raczkowanie

hej piszecie takie przerażające rzeczy jakbyście tam co najmniej były a potem zero odzewu prosze o pomoc
Stary 2013-02-17, 20:51   #14
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katerina_23 Pokaż wiadomość
hej piszecie takie przerażające rzeczy jakbyście tam co najmniej były a potem zero odzewu prosze o pomoc
- nie, nie piszą rzeczy przerażających, ale takie, o których ma się pojęcie, jeśli ogląda się wiadomości czy czyta prasę- to mało bezpieczny teren, na dodatek jeśli chcesz tam jechać sama, to po prostu jest niebezpieczne.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 21:15   #15
Rena
Zakorzenienie

sprawdz ceny tanich linii lotniczych, moze byc taniej niz 400 zl.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-18, 11:03   #16
katerina_23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- nie, nie piszą rzeczy przerażających, ale takie, o których ma się pojęcie, jeśli ogląda się wiadomości czy czyta prasę- to mało bezpieczny teren, na dodatek jeśli chcesz tam jechać sama, to po prostu jest niebezpieczne.
no ja niczego złego nie słyszałam, w ogóle ciężko cokolwiek znalezc na internecie o tym dlatego myslalam ze to wasze doswiadczenia osobiste i ze mozecie cos wiecej powiedziec bo takie zwykłe '' tam jest niebezpiecznie'' to nic dla mnie nie znaczy bo tak mowia o turcji tez czy egipcie a ludzie jezdza i jest ok

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
sprawdz ceny tanich linii lotniczych, moze byc taniej niz 400 zl.
niestety sprawdzalam i za mniej niz 1100 nie da rady

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

właśnie dostalam kilka odpowiedzi na innym forum - nie wiem czy moge tu podac jego nazwe-
wiec moze podziele sie, moze sie komus przyda
pisala do mnie para ktora byla w kosowie pod koniec 2012 roku, mowia ze jest tam bardzo bezpiecznie, ze latwiej byc okradzionym w warszawie niz w kosowie bo na kazdym kroku sa sluzby bezpieczenstwa
i pomimo ze to kraj islamski to nadzwyczaj zeswiedczony, a ludzie sa chetni do pomocy nawet pomimo bariery jezykowej

no najgorsze jest wjazd bo rzeczywiscie dziewczyna która była tam w marcu 2012 nie zostala wpuszczona od strony serbii i musiala objezdzac do macedonii ale tam juz bylo ok zero pytan po co jedzie itd..

mam tez linki do blogow w ktorych pieknie opisali swoja podroz wiec jesli ktos jest ciekawy niech pisze w wiadomosci bo tu raczej nie moge podac - tak kolezanka mowi , nie chce jej zablokowac konta

oczywiscie jesli jeszcze ktos moze sie podzielic wrazeniami lub swoja wiedza na ten temat to bardzo proszę
Stary 2013-02-18, 11:40   #17
Hultaj
BAN stały

Cytat:
a ludzie jezdza i jest ok
z czego większość chyba z biurami podróży? ^^
wybierasz się sama do kraju o którym nic nie wiesz, skoro zakładasz taki wątek i piszesz w nim tak jak piszesz.
serio dla ciebie ''pelno na każdy kroku służb b'' to dla Ciebie synonim bezpiecznego kraju? Nie daje Ci do myślenia, jak tam jest, skoro nie mozna gdzieś wjechać normalnie tylko od jakiegoś konkretnego kraju i jeszcze z wymówką, że tylko się przejeżdża?

Chcesz jechać, jedź, ale trzeba to robić z głową, może w większej grupie, a nie: jedziesz za miesiąc, sama i zielonego pojęcia nie masz jak się zorganizować.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 17:20   #18
voice_of_silence
Zakorzenienie

Kosowo jest państwem, które niedawno ogłosiło swoją niepodległość, ale tylko jednostronnie. Tak naprawdę jest prowincją państwa serbskiego. Rejon ten zamieszkują głównie Albańczycy a Serbowie stanowią mniejszość. Ze względu na konflikt etniczny (Serbia nie chce pogodzić się z utratą swojego regionu) dochodzi tam często do starć i zamieszek. Lepiej nie wchodzić na tematy polityczne i unikać wszelkich manifestacji. Najgorzej jest właśnie w Mitrowicy. Dlatego dziewczyny piszą, że nie jest bezpiecznie. Zamieszki, miejscami leżą jeszcze miny... No trzeba uważać.

Pokombinuj w wyszukiwarce słowa: kosowo, konflikt, bezpieczeństwo, jest trochę do poczytania.

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 17:36   #19
Hultaj
BAN stały

poczytaj także blogi i artykuły o wyjeździe do tego miejsca, można się z nich sporo dowiedzieć. Nie obraź się, ale jeśli nie potrafisz sobie poradzić ze znalezieniem informacji na temat kraju, do którego się wybierasz, jak to wygląda, to jak chcesz poradzić sobie z odnalezieniem się w obcym kraju, w dodatku tak niezwykłym i specyficznym ze względu na sytuację. I zupełnie samodzielny wyjazd młodej dziewczyny za granicę zawsze jest stosunkowo niebezpieczny - to znaczy, im bardziej niepewny wydaje się region, tym wieksze jest potencjalne zagrożenie. A mam wrażenie, że wybierasz się jak na łikendowy szoping do Londynu.
Pozdrawiam.
Stary 2013-02-18, 17:42   #20
katerina_23
Raczkowanie

no dziewczynki właśnie czytałam i piszą jak najlepiej
nie nie sądzę żeby jakieś biuro podrózy organizowało tam wycieczke
chociaż moze kto wie
te osoby które mi to pisały były tam na własnych warunkach tzn jechały pociąiem, busem, lub stopem i dopiero na miejscu organizowały sobie nocleg i w ogóle także hmmm
no cóż mówią one też że głeboko przesadzone są opisy w przewodnikach na temat rzekomych ''niebezpieczestw''
ja z własnego doświadczenia wiem że moze to być prawda, bo ostatnim razem jak jechałam za granice to tyle nie stworzonych historii słyszałam, a na miejscu zaskoczenie miłe bo okazało sie że mniejszośc która tam była wcae nie ściemniała, że tam jest ok

nigdy nic nie wiadomo, osoby do których jade :/ hmm twierdzą że tam jest całkiem bezpiecznie ...

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez voice_of_silence Pokaż wiadomość
Kosowo jest państwem, które niedawno ogłosiło swoją niepodległość, ale tylko jednostronnie. Tak naprawdę jest prowincją państwa serbskiego. Rejon ten zamieszkują głównie Albańczycy a Serbowie stanowią mniejszość. Ze względu na konflikt etniczny (Serbia nie chce pogodzić się z utratą swojego regionu) dochodzi tam często do starć i zamieszek. Lepiej nie wchodzić na tematy polityczne i unikać wszelkich manifestacji. Najgorzej jest właśnie w Mitrowicy. Dlatego dziewczyny piszą, że nie jest bezpiecznie. Zamieszki, miejscami leżą jeszcze miny... No trzeba uważać.

Pokombinuj w wyszukiwarce słowa: kosowo, konflikt, bezpieczeństwo, jest trochę do poczytania.
A Ty tak z doświadczenia mówisz o tych minach?? bo jakos wierzyć mi sie w to nie chce
Stary 2013-02-18, 17:43   #21
agniesikk
Zakorzenienie

Jak w Polsce lezą miny z wojny, która była pół wieku temu, to w Kosowie tym bardziej...
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 17:43   #22
katerina_23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
poczytaj także blogi i artykuły o wyjeździe do tego miejsca, można się z nich sporo dowiedzieć. Nie obraź się, ale jeśli nie potrafisz sobie poradzić ze znalezieniem informacji na temat kraju, do którego się wybierasz, jak to wygląda, to jak chcesz poradzić sobie z odnalezieniem się w obcym kraju, w dodatku tak niezwykłym i specyficznym ze względu na sytuację. I zupełnie samodzielny wyjazd młodej dziewczyny za granicę zawsze jest stosunkowo niebezpieczny - to znaczy, im bardziej niepewny wydaje się region, tym wieksze jest potencjalne zagrożenie. A mam wrażenie, że wybierasz się jak na łikendowy szoping do Londynu.
Pozdrawiam.
przecież pisałam wyżej że czytałam blogi i kontaktowałam sie z osobami które tam były stosunkowo niedawno
a na internecie bardzo zdziwiło mnie to ale piszą wiecej o Kosowie pozytywów niz negatywów

Edytowane przez katerina_23
Czas edycji: 2013-02-18 o 17:44
katerina_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 17:44   #23
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katerina_23 Pokaż wiadomość
no ja niczego złego nie słyszałam, w ogóle ciężko cokolwiek znalezc na internecie o tym dlatego myslalam ze to wasze doswiadczenia osobiste i ze mozecie cos wiecej powiedziec bo takie zwykłe '' tam jest niebezpiecznie'' to nic dla mnie nie znaczy bo tak mowia o turcji tez czy egipcie a ludzie jezdza i jest ok

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

niestety sprawdzalam i za mniej niz 1100 nie da rady

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

właśnie dostalam kilka odpowiedzi na innym forum - nie wiem czy moge tu podac jego nazwe-
wiec moze podziele sie, moze sie komus przyda
pisala do mnie para ktora byla w kosowie pod koniec 2012 roku, mowia ze jest tam bardzo bezpiecznie, ze latwiej byc okradzionym w warszawie niz w kosowie bo na kazdym kroku sa sluzby bezpieczenstwa
i pomimo ze to kraj islamski to nadzwyczaj zeswiedczony, a ludzie sa chetni do pomocy nawet pomimo bariery jezykowej

no najgorsze jest wjazd bo rzeczywiscie dziewczyna która była tam w marcu 2012 nie zostala wpuszczona od strony serbii i musiala objezdzac do macedonii ale tam juz bylo ok zero pytan po co jedzie itd..

mam tez linki do blogow w ktorych pieknie opisali swoja podroz wiec jesli ktos jest ciekawy niech pisze w wiadomosci bo tu raczej nie moge podac - tak kolezanka mowi , nie chce jej zablokowac konta

oczywiscie jesli jeszcze ktos moze sie podzielic wrazeniami lub swoja wiedza na ten temat to bardzo proszę
- cóż, twoje życie i tyle; ale większość jeździ w grupach zorganizowanych z opiekunami- ty wybierasz się sama, nie mając tak naprawdę pojęcia o kraju, do którego jedziesz. Ba- jeśli dla ciebie mnogość służ bezpieczeństwa świadczy o ... bezpieczeństwie, to trudno w ogóle z tobą rozmawiać- i tak wiesz lepiej i tak na złość mamie uszy sobie odmrozisz.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-18, 17:52   #24
katerina_23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Jak w Polsce lezą miny z wojny, która była pół wieku temu, to w Kosowie tym bardziej...
ojeju tak patrząc to nigdzie by człowiek głowy nie wychylił

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- cóż, twoje życie i tyle; ale większość jeździ w grupach zorganizowanych z opiekunami- ty wybierasz się sama, nie mając tak naprawdę pojęcia o kraju, do którego jedziesz. Ba- jeśli dla ciebie mnogość służ bezpieczeństwa świadczy o ... bezpieczeństwie, to trudno w ogóle z tobą rozmawiać- i tak wiesz lepiej i tak na złość mamie uszy sobie odmrozisz.
fakt moja wiedza jest niewielka, dlatego pytam Was
ale też zbieram doświadczenia ludzi którzy tam byli, i oni nie twierdzą że jest strasznie, uważaja że jest ok, na tyle na ile mozna uważac że jest ok
służby są bo są potrzebne no coz, ale moze tez maja za zadanie kontrolować społeczeńtwo?
w kosowie na przystanku juz beda moi znajomi

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

może i do egiptu jadą w zorganizowanych bo tam jeżdzą wycieczki
do kosowa nie jeżdzą ludzie jeżdzą tam sami , niestety nie mam z kim pojechac bo znajomi kasy nie maja
Stary 2013-02-18, 18:01   #25
madana
Zakorzenienie

Ale jest różnica nawet jak dostaniesz namiary od PARY, która tam była- a inaczej jest, gdy jedzie tam samotna młoda kobieta, która ma niewielkie pojęcie o kraju, na dodatek problemem może być język (bo w powszechność dogadania się po angielsku tam nie bardzo wierzę). Na dodatek u ciebie priorytetem jest: ma być tanio, a to nie zawsze oznacza bezpiecznie, szczególnie gdy jest się samej.
Stary 2013-02-18, 19:44   #26
Rena
Zakorzenienie

a Twoi znajomi nie moga Ciebie odwiedzic w Polsce? Poza tym raz piszesz ze szukasz hotelu raz, ze wyjda na przystanek to jak wygladaja Wasze relacje?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 20:26   #27
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Bałkany to nie Egipt, to nie rejon nastawiony na turystów (oprócz największych miast+miejscowości morskich w poszczególnych krajach), gdzie przy każdej uliczce stoi handlowiec z szerokim uśmiechem.
A już szczególnie kraje byłej Jugosławii.

Żeby nie było - uwielbiam Bałkany i mieszkańców tego regionu, ale co nieco o nich wiem, potrafię się posługiwać jednym z języków bałkańskich (a jest to język słowiański). Język albański to zupełnie inna bajka. Nie jestem przekonana, że wszyscy Kosowarzy doskonale posługują się językiem angielskim. Prędzej stawiałabym na niemiecki.

Mieszkańcy Bałkanów są bardzo wrażliwi na punkcie narodowościowym.
A nad Serbią i resztą krajów b. Jugosławii wciąż wisi widmo wojen z lat 90. Widać to choćby jadąc przez Belgrad - z jednej strony nowe budynki, z drugiej ruina po bombardowaniach. Choć ludzie przemili, kraje i kultura wspaniałe - to przeszłość odciska piętno.

Znam entuzjastów, którzy jeżdżą po Bałkanach, ale są to ludzie o dużej wiedzy na temat tych krajów i zwykle jednak grupy zorganizowane.
Jeśli ci Twoi przyjaciele nie pomogą Ci na miejscu, to mnie by się nie uśmiechało szczerze mówiąc samej tam jechać.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 20:37   #28
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
a Twoi znajomi nie moga Ciebie odwiedzic w Polsce? Poza tym raz piszesz ze szukasz hotelu raz, ze wyjda na przystanek to jak wygladaja Wasze relacje?

Autorko,skoro jedziesz tam do znajomych to nie rozumiem dlaczego oni nie moga Ci udzielic zadnych informacji ?.... masz tam znajomych ,do ktorych jedziesz ,maja po Ciebie wyjsc na przystanek, ale nie moga Ci nic na temat Kosowa powiedziec ?.... szukasz hotelu ,nie wiesz jak tam dotrzec ...to co to za znajomi

mam nadzieje ,ze nie wybierasz sie tam to jakiegos faceta.... uwazaj na siebie ,bo tamte okolice nie sa bezpieczne.....
Stary 2013-02-18, 22:33   #29
Hultaj
BAN stały

Cytat:
a na internecie bardzo zdziwiło mnie to ale piszą wiecej o Kosowie pozytywów niz negatywów
no widzisz, przejrzałam z ciekawości parę artykułów/blogów i Twój ''entuzjazm'' mi się po ich lekturze nie udzielił, po drugie jak na razie wlaściwie nikt nie napisał Ci tutaj chyba niczego więcej ponad to, co spokojnie można znaleźć w sieci, po 3 skoro dobrze znasz angielski to przecież możesz czytać obcojęzyczne strony na ten temat także. Mnie generalnie na podstawie Twoich tu wypowiedzi wydaje się, że dużej wiedzy na temat tego regionu nie masz. Pozdrawiam.
Stary 2013-02-18, 22:48   #30
Devojce
Raczkowanie

Koleżanko, na prawdę Cię nie rozumiem.
Tak, byłam w Kosowie. Bałkany to mój drugi dom.
Tyle, że ja znam język, a mimo to nigdy bym nie powiedziała, że Kosowo jest bezpieczne.
Nie rozumiem jak możesz pisać takie rzeczy po przeczytaniu kilku relacji z wyjazdu??
Myślisz, że to jest normalne, że nawet dyplomata ( nie będę dokładnie pisać o kogo chodzi ...) nie chce tam jeździć?
I tak jak ktoś napisał. Jeśli poznałaś jakiegoś faceta i chcesz do niego jechać, to tym bardziej sobie odpuść ...
I jeszcze bardziej nie rozumiem jak mogłaś nie słyszeć/ nie znaleźć informacji o tym co się dzieje w Kosowie, o relacjach z Serbią. Jakieś żarty sobie robisz?;/
I śmiejesz się, że miny są?? hahahah. Tak, na Bałkanach są miny. i to nie kilka ...
Możesz sobie iść drogą, a obok będzie pole minowe .. A wyobraź sobie, że nawet dalej ludzie ginął od tych min ..
Aaaha i jakbyś nie wiedziała to teraz Kosowo obchodzi 5- lecie "niepodległości" .

Aaaa. I jeszcze jedno ostrzeżenie. Jeśli na prawdę jedziesz sama to poczytaj jeszcze o handlu kobietami i organami ..

Edytowane przez Devojce
Czas edycji: 2013-02-18 o 22:49
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości