|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Aparat bezpieczeństwa PRL
Cześć
![]() Mam do Was wielką prośbę. Piszę pracę na temat Aparat bezpieczeństwa PRL i potrzebuję materiałów. Obecnie korzystam z: "Aparat bezpieczeństwa w Polsce w latach 1944-1956, 1950-1952, 1953-1954, 1954-1956" "MO w systemie organów władzy PRL" "Departament Dziesiąty Ministerstwa Bezpieczeństwa Narodowego" "Zwyczajny resort: studia o aparacie bezpieczeństwa 1944-1956" "Z genezy, organizacji i działania terenowych organów bezpieczeństwa i porządku publicznego" "APARATBEZPIECZEŃSTWAW POLSCE - Kadra kierownicza" "Szpiegowski arsenał bezpieki. Obserwacja, technika operacyjna, kontrola korespondencji jako środki pracy służby bezpieczeństwa PRL" Nie zależy mi na "wspominaniu" osób pracujących w tych strukturach, a jedynie na przedstawieniu administracji. Zależy mi na materiałach dot. struktury AB, kierunki jej działania, rola w państwie, rola ZSRR, relacje z partia komunistyczną, administracją państwową, wojskiem i milicją, informacje o szpiegostwie, tajnych operacjach, inwigilacji (szczególnie w późniejszych latach) Może któraś z Was również interesuje się tematem, czytała jakąś ciekawą książkę, jest posiadaczką materiałów na ten temat. Byłabym bardzo wdzięczna! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparat bezpieczeństwa PRL
do przedmiotu "aparat represji", miałam taką literaturę: "polegli w walce o władzę komunistyczną", "MO w systemie organizacji władzy PRL", "<<Zwyczajny>> resort. Studia o aparacie bezpieczeństwa 1944-1956", "twarze wrocławskiej bezpieki", "aparat bezpieczeństwa w walce z kościołem katolickim", "aparat bezpieczeństwa w województwie gdańskim". może coś z tego Ci się przyda.
z tego co wiem, to w publikacjach IPN'u można przebierać i wybierać, bo mają dużo książek na ten temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Aparat bezpieczeństwa PRL
Dzięki
![]() To prawda, IPN ma sporo publikacji, ale duża ich część dotyczy postaci, a ja chciałam się skupić na organizacji. Jeszcze raz dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:20.