|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Śmieciowy problem...
Jako, że po odpady przyjeżdżają do mnie co 2 tygodnie.A mieszkam na wsi... jest to uciążliwe, gdy wszelkiego rodzaju obierki, skórki, pozostalości żywności gniją w worku.. jest okropny smród co z tym zrobić? To jest aburd powinni takie odpady odbierać raz na tydzien
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śmieciowy problem...
Absurd to jest to że mieszkasz na wsi i nie wiesz jak zutylizować tego typu odpadki. Nawet jeżeli nie masz zwierząt czy kompostownika to możesz spalić tego typu śmieci.
U nas też wywożą co dwa tygodnie i wystarcza nam jeden pojemnik, drugi stoi pusty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Od niedawna dopiero zaczynam takie odpady dawac do worka ..do tej pory był kompostownik. Palenie obierków i resztek jedzenia w piecu? O ile stary chleb jakoś widzę, to nie wyobrazam sobie palić resztkami z jedzenia. Poza tym w lecie nie pali się w piecu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
W mieście też wybierają co dwa tygodnie. Kup/zrób pojemniki na worki które będziesz mogła zamykać. Zapach nie będzie aż tak uciążliwy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Tfu, znaczy obornik był... teraz nie ma. Więc chyba zainwestuję w ten kompostownik... bo taki pojemnik na śmieci przed domem..to jest dodatkowa opłata , znaczy płacę za śmieci plus.. pojemnik na nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak to jest u Ciebie. U mnie możesz sobie worki trzymać w pojemnikach dostosowanych do śmieciarki. Tylko musisz sama je kupić. Albo możesz zbudować coś na kształt śmietnika jak przy bloku i na dzień wywozenia wystawić worki przed
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Nie czaję. Gdzie Ty te śmieci trzymasz? Rodzice też mieszkają na wsi (a w sumie na osiedlu, działka przy działce, więc jest mało miejsca) i śmieci odbierają raz na miesiąc. Nie ma ogromnego smrodu, nawet w lato, koszt stoi na zewnątrz.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak mieszkasz na wsi to wszystkie odpady organiczne typu obierki, o których piszesz można wykorzystać jako nawóz, nie wiem jak można mieszkając na wsi nie mieć kompostownika. Pomijając już fakt że jak naprawdę to aż taki problem to obierki z ziemniaków czy skórki owoców można zwyczajnie zakopać. (Oczywiście tylko te rzeczy, które się rozkładają, nie opakowania) Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2015-01-17 o 12:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Też mieszkam na wsi i nie wyobrażam sobie trzymać tych wszystkich 'organicznych' śmieci w workach, bo przy gotowaniu codziennym, wychodzą tego naprawdę kosmiczne ilości, a jemy bardzo dużo warzyw i owoców.
Jednocześnie nie rozumiem, po co marnować tak dobry nawóz? Kompostownik i jazda. A jak nie, to ja nie wiem, mieszkasz na wsi i nie masz nie wiem, garażu, jakiejś komórki, kotłowni, pomieszczenia gospodarczego, czegokolwiek? My śmieci, jak nam się worki napełnią, to wstawiamy do garażu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Mam poboczne pytanie. W Niemczech trzeba luzem wrzucać, bez worków bio-odpady do odpowiedniego pojemnika. Nie jest tak w Polsce?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Pisałam dawniej był obornik, kury miał dziadek i królili. Teraz nie ma zwierząt. A i nie sadzę warzyw itp. bo w zasadzie po co? Jak wszystko jest w sklepie. Sąsiedzi też już raczej nie hodują kur...by dać chleb. Owszem mam pomieszczenia gospodarcze, ale odkąd widziałam , że szkodniki zaczęły dobierać się do worków, nie daję worków do garażu czy na zewnątrz. Trzymam na strychu o ile szkło, plastki nie śmierdzą.. to te żywnościowe śmierdzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
damn good coffee
|
Nie możesz ich po prosty zakopywać? Przecież takie rzeczy momentalnie się rozkładają.
A chleb - teraz suszyć, kruszyć i ptakom wysypywać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Można mieszkać na wsi i nie mieć kompostownika. Ja nie mam bo na plaster mi on?
Nie prościej kupić pojemnik na śmieci? Kupujesz duży 240l, my zapłaciliśmy za niego ok. 170zł, jednorazowy koszt i masz problem z głowy. Ptaki nie powinny jeść chleba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, z czego to wynika, ale rodzice na tego typu śmieci dostali dwa kosze za darmo, być może mniejsze (na moje oko takie 150 l), Do tego co miesiąc dostają worki na śmieci segregowane (tych oczywiście jest za mało).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Każda gmina ma swój pomysł na śmieci. Worki muszą zapewnić jeśli chcą mieć segregowane.jeśli ktoś zadeklarował że nie segreguje to worki może używać jakie chce. A pojemniki na śmieci jedna gmina da inna nie ma na to funduszu zależy jak wójt/burmistrz/prezydent dbają o mieszkańca.
W mojej gminie każdy musi mieć pojemnik na śmieci kategorii "inne" i to po ileś litrów na osobę. Ale nikt tego pojemnika nie dal. Skoro mowisz że szkodniki dobierają Ci się do śmieci to czemu wstawiasz je na strych? Ja bym wolała mieć paskudy w garażu niz na strychu. A nie masz na podwórku miejsca na jakąś szopkę czy coś na te śmieci? Wiele osób ma teraz takie małe klitki pobudowane na worki. ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Holy Crap!
|
My mamy śmietnik zamykany klapą i małym wywietrznikiem z boku by nic nie skisło i nie śmierdziało. Nawet w upały nic nie czuć, pojemnik stawiamy przy bramie. Wiadomo, jak się otworzy to aromacik zaleci, ale przechodząc chodnikiem obok nic nie czuć. Watro, gdy kosz jest pusty, przepłukać go wodą.
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie wierzę że to mówisz. Mieszkam w mieście a rodzice i tak co roku jakieś warzywa uprawiają. Babcia z przyzwyczajenia ma kury, ale kilku "młodych" sąsiadów też. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a to każdy ma obowiązek sadzenia warzyw? ![]() niektórzy wolą iść do sklepu i kupić, nie wiem jak można się temu dziwić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4980413 6]
![]() a to każdy ma obowiązek sadzenia warzyw? ![]() niektórzy wolą iść do sklepu i kupić, nie wiem jak można się temu dziwić ![]() ![]() ![]() Skoro nawet ludzie w mieście doceniają możliwość wyhodowania samemu warzyw, trudno jest mi uwierzyć że ktoś mieszkający na wsi nie widzi w tym kompletnie ŻADNEGO sensu. Nie mówię że musi, przecież nie każdemu się chce, nie wszyscy mają na to czas, warunki, czy aż takie zapotrzebowanie na warzywa. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Nie obowiązek, ale pytanie "po co hodować warzywa", jest dość dziwne. Jak po co, do jedzenia. Te ze sklepu mają masę chemii.
Jak ktoś nie chce niech nie uprawia, ale pytanie "po co" jest rozbrajające ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Wiecie co mam blisko taki zagajnik opuszczony...w nocy jest tam pełno zwierząt, czasem o świcie sarny nawet blisko domu podchodzą. Więc warzywka też mogłby podjadać... Chyba zakupię taki blaszany pojemnik? Bo wiem, ze gmina dawała jakieś, ale właśnie była za to opłata... więc nie wiem czy ja sobie sama mogę kupić czy koniecznie od nich. Boję się żeby szczury, czy myszy się nie dorwały , nie wyczuły tego. Z grządką też trzeba mieć czas żeby robić, skopać, plewić, podlewać itp...
Edytowane przez Agrh Czas edycji: 2015-01-17 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Dużo masz tych odpadów? Najlepszym wyjściem byłby chyba jednak pojemnik, tylko dobrze przemyśl jak duży potrzebujesz i kup.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
U mnie też odbierają co 2 tygodnie. Gotuję w domu codziennie, nie mam kompostownika. Kosz stoi na podwórku w pełnym słońcu i zadziwiające, ale nic mi nie śmierdzi. Nawet zużyte pampersy latem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
Warzywka podjedzą, podgniłych skórek z pomarańczy itd nie podjedzą, a jak już to z fatalnym efektem. Pomysł wywalania odpadów organicznych tak po prostu do opuszczonego zagajnika jest... No nie wiem jak to skomentować. Dlaczego nie kupisz pojemnika, jak Ci dziewczyny radzą, albo nie zakopujesz tych odpadów? Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2015-01-17 o 17:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Gocha, ale gdzie ona napisała, że tam wyrzuca czy chce wyrzucać. Mówi chyba o hodowaniu własnych warzyw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Aha, nie zrozumiałam, bo wcześniej napisała "A i nie sadzę warzyw itp. bo w zasadzie po co? Jak wszystko jest w sklepie. "
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Ante Pante
|
U mnie w domu rodzinnym też worki trzyma się w szopie, nic nie śmierdzi. A szkodniki? No cóż, normalne, rozkłada się trutkę i tyle. Bardziej dziwi mnie trzymanie śmieci na strychu, mało praktyczne mi się to wydaje.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Nie no.. nigdzie nie mam zamiaru wyrzucać tych resztek! mówiłam o sadzeniu, że prawdopodobnie zwięrzęta by zjadaly z grządki, warzywa! Ten lasek, zagajnik jest totlnie zapuszczony... ma właścicieli ale nie interesują się. Więc nikt nie kosi, nie zbiera owoców. Ściąga tam dużo zwierzyny dziki, sarny. Mają co jeść. To jest istny busz!
Co trzymania śmieci na strychu tam mam worki, na komunalne i szkło... także jak pod zlewem zapełnię plastki itp, i komunalne to przekładam to do większych worków. Edytowane przez Agrh Czas edycji: 2015-01-17 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Dziewczyno, dowiedz sie jak jest z pojemnikiem, zalatw to i problem ci sie skonczy.
Sent from my mind using the Force. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Kiedyś z mamą siałyśmy, ale od kilku lat jest problem z mrówkami, są w zasadzie wszędzie i trudno je wytępić. Ze ślimakami sobie radzę. Rodzice też pewnie stosują dużo środków zapobiegawczych (mszyce, mrówki, nornice, ślimaki, nawozy) , warzywniki to nie taka prosta i lekka sprawa jak się z pozoru wydaje. Niemniej jednak satysfakcjonująca, jak widać efekty ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.