Weekend majowy- ciekawa miejscowość w górach? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-24, 12:28   #1
Ballantines_1
Rozeznanie

Weekend majowy- ciekawa miejscowość w górach?

Witam Natknęłam się już na podobny wątek, dot. majówki, jednak tam dziewczyny piszą już o wycieczkach na Rodos, a ja skromnie chciałam się spytać jaką miejscowość w naszych górach polecacie?
Chodzi mi o wypad 3-dniowy, mieszkam na Śląsku, więc daleko nie mam Z moim TŻ chcieliśmy gdzieś wyskoczyć się odstresować, tym bardziej, że w maju zdaję mature i dobrze mi to zrobi
Szukamy miejscowości ciekawej, ale też spokojnej (Zakopane odpada). Chodzi nam bardziej o zdobycie jakiejś skromnej górki i obejrzenie np. ciekawego zamku, bo akurat takie zwiedzanie bardzo lubimy. On szukł czegoś w okolicach Babiej Góry, ze względu na park narodowy, ja tak wstępnie stawiam na Krościenko (właśnie, ktoś tam może był? Bo ja pamiętam tylko jakieś uruwki z kolonii, jak miałam 12 lat ).. A może wy macie jakieś sprawdzone miejscowości? Bardzo zależałoby mi na czymś na prawdę ciekawym, nie jakaś kompletna wioska, ale też nie większe miasto W Żywcu, Niedzicy, Nowym Targu, Międzybrodziu Żywieckim już byliśmy ,więc odpada Bardzo proszę o pomoc, chciałabym w końcu zaproponować coś ciekawego, no ale też sprawdzonego
Ballantines_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 13:11   #2
wdrodze
Raczkowanie

Dot.: Weekend majowy- ciekawa miejscowość w górach?

Może Wisła, chodzenie po górach, Zamek Prezydenta, Zapora w Czarnem i np. wycieczka do Cieszyn (rotunda z 20 złotówki, wzgórze zamkowe)
wdrodze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 13:18   #3
agnesia80
Przyczajenie

zdecydowanie Krościenko nad Dunajcem !!! byłam dwa razy i będę dalej jeździć! Polecam spływ Dunajcem tylko powiem szczerze, że nie wiem czy w majówkę już pływają... :P Pieniński Park Narodowy jest przepiękny, konieczny jest wypad na Słowację na jakieś dobre żarcie...
A wejść można na Trzy Korony i Sokolicę!
Ewentualnie Szczawnica która jest obok, ale moim zdaniem w Krościenku jest fajniejszy klimat...
Gorąco polecam!!
agnesia80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 13:24   #4
Ballantines_1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wdrodze Pokaż wiadomość
Może Wisła, chodzenie po górach, Zamek Prezydenta, Zapora w Czarnem i np. wycieczka do Cieszyn (rotunda z 20 złotówki, wzgórze zamkowe)
Zapomniałam wspomnieć, że Wisła z kolei mi już się przejadła, bo swojego czasu rodzice mnie tam zabierali latem, zimą i ogólnie kiedy tylko było można Ale dziękuję za odpowiedź mimo wszsytko

Cytat:
Napisane przez agnesia80 Pokaż wiadomość
zdecydowanie Krościenko nad Dunajcem !!! byłam dwa razy i będę dalej jeździć! Polecam spływ Dunajcem tylko powiem szczerze, że nie wiem czy w majówkę już pływają... :P Pieniński Park Narodowy jest przepiękny, konieczny jest wypad na Słowację na jakieś dobre żarcie...
Ewentualnie Szczawnica która jest obok, ale moim zdaniem w Krościenku jest fajniejszy klimat...
Gorąco polecam!!
No jeśli jest tak fajnie, jak mówisz to Krościenko to jak na razie mój faworyt Tylko obawiam się trochę, czy nie będzie za dużo ludzi, to w końcu majówka
A orientujesz się może co do noclegu w jakiejś rozsądnej cenie?
Stary 2013-04-24, 13:59   #5
Paulina Katarzyna 90
Raczkowanie

Obawiam się, że w tym momencie na majówkę ceny będą wyższe, a poza tym większość już jest zapewne zarezerwowana
Paulina Katarzyna 90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 14:18   #6
Ballantines_1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Paulina Katarzyna 90 Pokaż wiadomość
Obawiam się, że w tym momencie na majówkę ceny będą wyższe, a poza tym większość już jest zapewne zarezerwowana
Niekoniecznie Rok temu byłam w Międzybrodziu Żywickim, nocleg znaleźliśmy już w drugim ośrodku za 40 zł na miejscu, wcześniej nawet nie rezerwowaliśmy. Nie mówię, że musi nam się znowu trafić, ale jestem dobrej myśli Na Sylwestra np. znalazłam nocleg dla 4 osób w Niedzicy 4 dni przed imprezą
Stary 2013-04-25, 08:50   #7
rudazebra
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agnesia80 Pokaż wiadomość
Gorąco polecam!!
Cieszę się, że polecasz Krościenko - wybieramy się tam w majówkę. Będę tam pierwszy raz, a teraz wiem, że czeka mnie udany wypoczynek.
rudazebra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-25, 11:16   #8
zuzanna2418
Przyczajenie

Polecam Lanckoronę, o ile lubicie takie klimaty. Na piesze i rowerowe wycieczki miejsce wymarzone, poza tym cisza i spokój. Dawna przystań bohemy artystycznej całej Polski. Teraz urocze senne malutkie miasteczko, malowniczo położone z piękną architekturą.
zuzanna2418 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 12:30   #9
rudazebra
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ballantines_1 Pokaż wiadomość
A orientujesz się może co do noclegu w jakiejś rozsądnej cenie?
Nam udało się zarezerwować nocleg za 20 zł w zeszłym tygodniu. Niestety nie potrafię podać szczegółów. Ale zajrzyj na stronę kroscienko.pl mają tam bazę noclegową i przydatne informacje. Może coś się znajdzie.
rudazebra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 14:34   #10
apows
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ballantines_1 Pokaż wiadomość
Witam Natknęłam się już na podobny wątek, dot. majówki, jednak tam dziewczyny piszą już o wycieczkach na Rodos, a ja skromnie chciałam się spytać jaką miejscowość w naszych górach polecacie?
Chodzi mi o wypad 3-dniowy, mieszkam na Śląsku, więc daleko nie mam Z moim TŻ chcieliśmy gdzieś wyskoczyć się odstresować, tym bardziej, że w maju zdaję mature i dobrze mi to zrobi
Szukamy miejscowości ciekawej, ale też spokojnej (Zakopane odpada). Chodzi nam bardziej o zdobycie jakiejś skromnej górki i obejrzenie np. ciekawego zamku, bo akurat takie zwiedzanie bardzo lubimy. On szukł czegoś w okolicach Babiej Góry, ze względu na park narodowy, ja tak wstępnie stawiam na Krościenko (właśnie, ktoś tam może był? Bo ja pamiętam tylko jakieś uruwki z kolonii, jak miałam 12 lat ).. A może wy macie jakieś sprawdzone miejscowości? Bardzo zależałoby mi na czymś na prawdę ciekawym, nie jakaś kompletna wioska, ale też nie większe miasto W Żywcu, Niedzicy, Nowym Targu, Międzybrodziu Żywieckim już byliśmy ,więc odpada Bardzo proszę o pomoc, chciałabym w końcu zaproponować coś ciekawego, no ale też sprawdzonego
Skoro mieszkasz na Sląsku, tak ja zresztą i ja, to polecam Ci Szczawnicę. Nie jest to daleko a na pewno warto pojechać. To malownicze miasto uzdrowiskowe w województwie małopolskim przyciaga do siebie tłumy turystów, o czym miałam okazję się przekonać. Baza noclegowa bardzo dobrze rozwinięta, ciekawe walory przyrodnicze i atrakcje. No i faceci bardzo fajni.....Pozdrawiam Piotrka.
apows jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 23:32   #11
Ballantines_1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rudazebra Pokaż wiadomość
Nam udało się zarezerwować nocleg za 20 zł w zeszłym tygodniu. Niestety nie potrafię podać szczegółów. Ale zajrzyj na stronę kroscienko.pl mają tam bazę noclegową i przydatne informacje. Może coś się znajdzie.
Na pewno zajrzę. Mam nadzieję, że z noclegiem jak zawsze jakoś nam się uda, nawet tak na ostatnią chwilę. Szczerze mówiąc to mamy zamiar jechać trochę na żywioł i na miejscu szukać, ale chociaż się zorientuję jak to wszystko wygląda

Cytat:
Napisane przez zuzanna2418 Pokaż wiadomość
Polecam Lanckoronę, o ile lubicie takie klimaty. Na piesze i rowerowe wycieczki miejsce wymarzone, poza tym cisza i spokój. Dawna przystań bohemy artystycznej całej Polski. Teraz urocze senne malutkie miasteczko, malowniczo położone z piękną architekturą.
Brzmi bardzo ciekawie.. Najbardziej zainteresowała mnie ta architektura, w końcu miło jest wypocząć w uroczym miejscu, zwłaszcza, jeśli piszesz, że to mała i spokojna miejscowość. No i na prawdę mam problem na co się zdecydować. Ale na pewno wyślę mojemu TŻ linka z miejscowością

Cytat:
Napisane przez apows Pokaż wiadomość
Skoro mieszkasz na Sląsku, tak ja zresztą i ja, to polecam Ci Szczawnicę. Nie jest to daleko a na pewno warto pojechać. To malownicze miasto uzdrowiskowe w województwie małopolskim przyciaga do siebie tłumy turystów, o czym miałam okazję się przekonać. Baza noclegowa bardzo dobrze rozwinięta, ciekawe walory przyrodnicze i atrakcje. No i faceci bardzo fajni.....Pozdrawiam Piotrka.
Co do Szczawnicy to mam trudną decyzję, bo Krościenko jest zaraz obok, a nie wiem, gdzie będzie spokojniej.. Masa turystów to jednak to, czego chcemy uniknąć

Dziękuję za sugestie i czekam na dalsze pomysły, bo pewnie się ostatecznie zdecydujemy 2 dni przed wyjazdem

Edytowane przez Ballantines_1
Czas edycji: 2013-04-26 o 23:35

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-27, 20:47   #12
apows
Zadomowienie

Do Szczawnicy to raczej nie na żywioł, bo bedziesz spać w samochodzie
Krościenko co prawda niedaleko, ale znajomy góral rezerwacje ma już od marca wiec i tam może być ciężko z noclegiem - szczególnie że jak piszesz to tylko 3 dni, dużo zależy jakich warunków oczekujesz, bo na 100 % te "lepsze"
mają juz komplet.
Jeśli chodzi o tłumy to są ale tylko w centralnych Pieninach ( Trzy Korony, Sokolica i spływ Dunajcem ) no i w szczawnicy - Wąwóz Homole i Biała Woda.

Jest mnustwo szlaków gdzie raczej tłumów nie bedzie, możesz wybrać sie na góre Gorc, Prehybę, Dzwonkówkę) w sam raz na trzy dni. W tym przypadku obojętne gdzie będziesz nocowac, możesz wybrać np. Ochotnicę, Kluszkowce, Maniowy,
apows jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 10:56   #13
Ballantines_1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez apows Pokaż wiadomość
Do Szczawnicy to raczej nie na żywioł, bo bedziesz spać w samochodzie
Krościenko co prawda niedaleko, ale znajomy góral rezerwacje ma już od marca wiec i tam może być ciężko z noclegiem - szczególnie że jak piszesz to tylko 3 dni, dużo zależy jakich warunków oczekujesz, bo na 100 % te "lepsze"
mają juz komplet.
Jeśli chodzi o tłumy to są ale tylko w centralnych Pieninach ( Trzy Korony, Sokolica i spływ Dunajcem ) no i w szczawnicy - Wąwóz Homole i Biała Woda.

Jest mnustwo szlaków gdzie raczej tłumów nie bedzie, możesz wybrać sie na góre Gorc, Prehybę, Dzwonkówkę) w sam raz na trzy dni. W tym przypadku obojętne gdzie będziesz nocowac, możesz wybrać np. Ochotnicę, Kluszkowce, Maniowy,
Dziękuję za konkretne informacje Co do warunków to szukamy takich dość cywilizowanych, ale basenu czy spa nam nie potrzeba Z tego, co już zdążyłam zauważyć, to na 3 dni nie chcą w ogóle dawać rezerwacji w tym roku ;( Dlatego stwierdziliśmy, że jak pojedziemy, a komuś zostanie pokój, to prędzej nam go po prostu da, bo już nie będzie mieć wyjścia..W myśl zasady "Lepszy taki pieniądz niż żaden"
Może poszukamy w jakiś mniejszych miejscowościach albo na obrzeżach miasta
A często nam się trafiało, że po prostu ktoś odwoływał rezerwację A pokój 2-osobowy jest chyba i tak najmniej problematyczny do znalezienia
Stary 2013-05-05, 15:38   #14
apows
Zadomowienie

Ciekawi mnie czy znalazłaś jakieś wolne miejsca i jakie masz wrażenia z pobytu w Pieninach. Mam nadzieję że podzielisz sie wrażeniami.

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości