![]() |
#1 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
dylemat mieszkaniowy
cześć dziewczęta, może mi coś sensownego doradzicie (albo odradzicie).
mieszkam już 5 rok w akademiku, co mi szczerze i dogłębnie obrzydło. co jakiś czas dopada mnie myśl, żeby się wynieść.tak jest i tym razem. chciałabym wynająć kawalerkę. myślałam też o mieszkaniu studenckim i pokoju jednoosobowym ale boję się, że mogę trafić na niefajnych współlokatorów, że ktoś się może czepiać, że mnie chłopak odwiedza etc. w kawalerce będę sama, sama sobie nabrudzę, sama sobie posprzątam, będę gasić światło kiedy chcę i tak dalej. Ale ja już tak od kilku lat mówię a potem i tak w tym akademiku zostaję, głównie z powodów finansowych. Stać mnie by było na kawalerkę, ale trochę mi szkoda, szczerze mówiąc. Obecnie za aka płacę 370 a kawalerka to wydatek ok 1300zł. No i nie wiem co zrobić, przeczekać do końca roku i poszukać czegoś od września (studia planuję skończyć na przyszłą zimę), nie zawracać sobie głowy rozkminami, wynająć mieszkanie i zacząć żyć jak normalny, dorosły człowiek, zostać w akademiku, oszczędzającym tym samym sporo kasy. ps. rodzina namawia mnie na kawalerkę. jeśli chodzi o kasę, to na wynajem szły by moje całe obecne dochody (alimenty), a żyłabym z oszczędności. Co myślicie? ps2. powodem wyprowadzki, jest między innymi, moja wewnętrzna potrzeba zmian, kiszę się a tym akademiku, a tak to będzie coś nowego. ale, ponieważ cierpię na depresję i wahania nastrojów obawiam się samotności jak znowu będę w dołku. w akademiku ciągle ktoś łazi, coś się dzieje a tak będę sama siedzieć w pustej chałupie. Edytowane przez Damayanti Czas edycji: 2013-03-16 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dylemat mieszkaniowy
Ja bym pewnie jeszcze wycierpiała i odkładała kasę. Nie każdy ma możliwość skorzystać z akademika. Ty możesz, więc z tego czerp.
Chociaż rozumiem, że masz już dość.
![]() |
![]() |
#3 |
Pani Mizantrop
|
Zamiast kawalerki wynajmij sobie pokój w dwupokojowym mieszkaniu, jak trafisz na kogoś fajnego w drugim pokoju, to będzie Wam się dobrze mieszkać, a o ile taniej, niż w kawalerce.
![]() |
#4 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
masz rację, to rozwiązałoby problem i finansowy, no i nie byłabym zupełnie sama w mieszkaniu. ale oczywiście musi się trafić ktoś sensowny a takiej gwarancji nie ma. jak sobie pomyślę, że miałabym się znowu użerać z kimś bo ktoś źle coś posprzątał, bo ja coś źle zrobiłam. bo to, bo tamto, to mi się odechciewa ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pani Mizantrop
|
Z doświadczenia wiem, że lepiej się mieszka, z kimś, kogo się wcześniej nie znało. Z koleżankami, które znałam wcześniej z pracy/uczelni przez kilka lat mieszkało mi się fatalnie, przy bliższym poznaniu wyszły wszystkie ich wady, a z obcymi ludźmi zawsze udało mi się dogadać rozpoczynając znajomość "od podstaw".
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem to wrzesien to troche pozno na szukanie mieszkanie, wiekszosc studentow juz wczesniej czegos szuka, niektórzy caly rok mieszkaja tam gdzie studiuja wiec radzilabym na biażąco przegladac ogloszenia, wtedy mozesz znaleźć jakies mieszkanie taniej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A nie ma u was czegos takiego jak "prywatne akademiki"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
hm, nigdy o tym nie słyszałam. co to takiego?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Prywatny akademik to jest wtedy kiedy prywatna osoba buduje sobie budynek, u mnie byl to jednopietrowy, na kazdym poziomie 6 pokoi, kazdy z aneksem kuchennym i łazienką. Takie jakby kawalerki, za 2 osoby w pokoju placilo sie 360zl od osoby a za jednoosobowy 700zł. Lodówka była na korytarzu dla wszystkich ale przewaznie kazdy mial w pokoju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
u nas nie ma jedynek. poza tym, ja właśnie chcę się wynieść z akademika, chcę mieć kuchnię w kuchni, łazienkę w łazience etc. a nie tak jak teraz, pod prysznic z całym majdanem (nie zostawię przecież kosmetyków, poza tym nie ma gdzie), do kuchni z całym majdanem, krojenie między książkami, bleh. tego mam dość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
czytając wizażanki i to jak im wszystko przeszkadza to ja bym nie dała rady mieszkać z obcą osobą u nas normalne było, że nasi faceci byli u nas parę dni w tygodniu, a przecież to zbrodnia wizażowa ![]() ja bym poszła do kawalerki, ale to ja ![]() Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-03-16 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Pani Mizantrop
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3979935 2]a ja mieszkałam z koleżanką i bardzo sobie chwalę
czytając wizażanki i to jak im wszystko przeszkadza to ja bym nie dała rady mieszkać z obcą osobą u nas normalne było, że nasi faceci byli u nas parę dni w tygodniu, a przecież to zbrodnia wizażowa ![]() ja bym poszła do kawalerki, ale to ja ![]() A kto mówi o studenckim mieszkaniu? Starsi ludzie też wynajmują mieszkania w kilka osób, bo tak jest taniej. Ja z TŻtem (25 i 26 lat) wynajmujemy mieszkanie z drugą parą (małżeństwo 28 lat), wszyscy już daaaaawno zakończyliśmy przygodę ze studiami (ja rzuciłam studia 5 lat temu, TŻ 6 lat temu, a ta druga para nigdy nie studiowała).
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do autorki, jak masz żyć za oszczę dności to odpuść, sama nie wiesz kiedy dostaniesz po studiach pracę i czy wtedy nie będziesz pieniędzy potrzebowała bardziej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3979935 2]a ja mieszkałam z koleżanką i bardzo sobie chwalę
czytając wizażanki i to jak im wszystko przeszkadza to ja bym nie dała rady mieszkać z obcą osobą u nas normalne było, że nasi faceci byli u nas parę dni w tygodniu, a przecież to zbrodnia wizażowa ![]() ja bym poszła do kawalerki, ale to ja ![]() a czemu? tak z ciekawosci pytam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
właśnie z tego względu, że ludzie są bardzo czepialscy - poczytaj wizażowy wątek o współlokatorach
niektóre wizażanki potrafią się czepiać o długość kąpieli ![]() ![]() u mnie chłopak był średnio 3 dni w tygodniu non stop (nocował), ale tak się dobrałyśmy z koleżanką, że nikomu to nie przeszkadzało także przeprowadzając się z akademika do mieszkania studenckiego możesz trafić z deszczu pod rynnę ![]() chyba, że właśnie masz dobrego znajomego, z którym mogłabyś zamieszkać i z którym dobrze się dogadasz Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-03-16 o 10:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() wiem, że nie proste, ale czasami inni tak robią. ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- [1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3979935 2]a ja mieszkałam z koleżanką i bardzo sobie chwalę czytając wizażanki i to jak im wszystko przeszkadza to ja bym nie dała rady mieszkać z obcą osobą u nas normalne było, że nasi faceci byli u nas parę dni w tygodniu, a przecież to zbrodnia wizażowa ![]() ale co innego, jak jest to chłopak koleżanki, z którą dogadasz jego odwiedziny, a co innego, jak to chłopak dziewczyny z którą się mieszka i jest się z nią na cześć-cześć. i fajnie wtedy opłaca się takiego delikwenta, jak przebywa w mieszkaniu bez ustalenia większość każdego tygodnia? ok, jak Cię stać to spoko, nie wszyscy mają tak dobrze.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2013-03-16 o 10:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Wg mnie w twojej sytuacji kawalerka jest totalnie bez sensu i przepraszam że to powiemale twoje obawy odnośnie współlokatorów są totalnie głupie - nie bałaś się zamieszkać w akademiku gdzie jest jedna łazienka i kuchnia na piętro a pokoje trzy osobowe, a boisz się mieć własny pokój w prywatnym mieszkaniu trzypokojowym;p Sorry ale to się nie klei
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Cytat:
to, że kiedyś zamieszkałam z kimś i mi nie przeszkadzało nie oznacza, że tak będzie zawsze, chyba można zmienić zdanie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
No ale nadal tego nie rozumiem, do akademika poszłaś a przed tym się wzbraniasz chociaż zdecydowanie w mieszkaniu masz więcej prywatności i większe pole do popisu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Cytat:
ja nie chcę nawet ryzykować, że trafię na oszołoma, mam dość kompromisów, ewentualnych pretensji, że chłopak nocuje etc i to mnie wstrzymuje przed wynajęciem mieszkania z kimś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Pani Mizantrop
|
Właśnie dlatego to nie działa na zasadzie, że przeglądasz ogłoszenie i od razu się decydujesz "chcę" a potem jest szok, bo jednak nie jest tak, jak miało być. Po to się jedzie obejrzeć pokój i mieszkanie, żeby pogadać z osobą, która już tam mieszka. Pierwsze wrażenie jest ważne, często już po chwili wiadomo, czy uda nam się z kimś dogadać, czy nie.
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
To musisz przełamać strach!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
macie rację, gra jest warta świeczki bo wydać 700 zł a 1300 zł to jest różnica.
tylko czuję, że ja już jestem uprzedzona, przed akademikiem mieszkałam też w mieszkaniach studenckich i zawsze było coś nie tak. a to mi ktoś nie podpasował, albo ja komuś nie podpasowałam, albo ktoś oszukiwał na rachunkach, ktoś inny nie chciał sprzątać. no, same wiecie jak to jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:27.