Problem ze współlokatorką - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-31, 11:25   #1
pacynka10
Przyczajenie

Unhappy

Problem ze współlokatorką

Cześć dziewczyny!
Założyłam to konto specjalnie, żeby się was poradzić. Nie wiem czy to ze mną jest coś nie tak, czy po prostu mieszkam z (mówiąc kolokwialnie) brudasem .

Moja sytuacja wygląda następująco. Mieszkam obecnie w mieszkaniu z jedną współlokatorką. Wcześniej mieszkałyśmy w trzy, ale jedna z nas się wyprowadziła i jesteśmy w trakcie szukania trzeciej osoby. Do czasu kiedy mieszkałyśmy w trójkę było wszystko w porządku (one we dwie w jednym pokoju, ja w jedynce). Natomiast po wyprowadzce tamtej koleżanki zaczęły się problemy. Większość naczyń, garnków itp. jest moja ale współlokatorka sobie przywiozła swój garnek, patelnię i inne rzeczy potrzebne do zrobienia i zjedzenia obiadu, co nie przeszkadza jej w tym, aby używać moje rzeczy. Nie mam generalnie nic przeciwko, tylko że swoje rzeczy ma pięknie umyte, a jak używa moich to zostawia na nich resztki jedzenia... Obecnie jestem w takiej sytuacji, że żeby sobie coś zjeść muszę umyć przed tym naczynia ponownie (wyciągnięte z szafki!). Kolejną sprawą jest nie spuszczanie wody w toalecie... Tego chyba nie muszę komentować . Współlokatorka ma też długie włosy, nie mam nic przeciwko, ale strasznie jej wypadają (kiedy ja włosy mam mocne i żeby mi nie wypadały biorę witaminy)... Normalnie dostaję białej gorączki jak wchodzę do łazienki a ta jest cała we włosach... Kolejna sprawa - mamy specjalne haczyki na kuchenne ściereczki i ręczniki, ale gdy jeden z nich spadnie, ona go nie podniesie za sobą, robię to zawsze ja, a jak mnie nie ma, to ręcznik bądź ścierka dosłownie wyciera podłogę... Ostatnio zauważyłam, że chodzi po mieszkaniu w butach (nie wiem czy jest to jednorazowa sytuacja, czy robi tak już cały czas, bo ostatnio rzadko się widujemy - za dużo nauki). Kolejna sprawa - mamy dość cienkie ściany, ale pomimo tego, w nocy potrafi puszczać głośno muzykę (zwracałam jej na to już uwagę, że nie mogę przez to spać, skutkowało, ale tylko na dany wieczór, nazajutrz sytuacja powtarzała się). Najgorszą sprawą jest ostatnia - wchodzi do mojego pokoju bez żadnego obcinania się. Owszem puka, ale nawet nie czeka aż powiem "proszę". Puka, wchodzi. Momentalnie. A wczoraj już w ogóle przegięła, bo miałam słuchawki na uszach (co by nie słyszeć głośnej muzyki od niej, musiałam robić projekt, wolałam swoją muzykę) i czuję jak nagle mnie klepie w ramię . Proszę pomóżcie... Dodam, że jestem osobą raczej powściągliwą i na prawdę nie chcę nikogo urazić zwracając uwagę, ale same widzicie, że problemy się mnożą jak króliki a ja przestaję sobie z tym dawać radę...
pacynka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 11:35   #2
694fcdf7a19624f0727048617a838dcb1266be57_641ce80216f07
Konto usunięte

Dot.: Problem ze współlokatorką

Musisz z nią porozmawiać! Wiem co znaczy mieszkać z taką osobą. Tylko ja byłam na tyle dobitna, że brudne naczynia z poprzedniego dnia wkładałam mu pod poduszkę Nie mówię żebyś robiła to samo, w moim przypadku inne środki już nie działały. Myślę, że musisz wprost powiedzieć co ci nie pasuje, bo jednak mieszkanie razem polega na ustaleniu wspólnych zasad
694fcdf7a19624f0727048617a838dcb1266be57_641ce80216f07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 11:41   #3
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Jak to się stało, że problem powstał po wyprowadzce tamtej dziewczyny? Ona za nią sprzątała? Wyjaśniasz z nią sprawy na bieżąco? Czyli np. widzisz, że używa Twojego sprzętu to mówisz grzecznie, ale stanowczo, że masz nadzieję, że wrócą do szafki w takim stanie jakie były przed wyciągnięciem.
W łazience mówisz po prostu, że jej włosy np. zatykają odpływy, dajesz sitko i każesz sprzątać po sobie, bo jest to ohydne.
Co do nawiedzanie Cie w pokoju, możesz ćwiczyć refleks i jak tylko usłyszysz pukanie krzyczeć: "Chwileczkę, przebieram się" Albo stosujcie wywieszki jak w hotelach, typu "nie przeszkadzać", może to jej da do myślenia.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 11:48   #4
Darkoz
Zakorzenienie

Swoje naczynia myje, a Twoje zostawia brudne, kosmos jakiś. Rozmawiałaś z nią choć raz? Jak taka sytuacja miałaby się powtarzać, to bym zabroniła używać moich rzeczy.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 11:54   #5
grubella
BAN stały

Pokój zamykać na klucz od środka.
Ściereczkom i ręcznikom porobić pętelki które gdy zawieszone to nie ześlizną się z wieszaka.
Pouczyć koleżankę o możliwości przenoszenia na butach zarazków z ulicy np. prątków gruźlicy , jajeczek pasożytów.
Poradzić w sprawie wypadania włosów, pokazać jakie środki można stosować aby włosy nie wypadały- dla niej to też pewnie problem jak dla każdej kobiety.

Wody nie spuszcza nawet po kupie?

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2014-03-31 o 11:55
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 11:59   #6
kalincia
BAN stały

Powiedz jej to, co tu napisałaś. I tyle.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 12:19   #7
pacynka10
Przyczajenie

Nie wiem dlaczego przestała teraz sprzątać po sobie (mamy rozkładówkę, tego się trzyma, ale problem jest w "dokładności" np w myciu naczyć o czym pisałam wcześniej). Tamta dziewczyna nie sprzątała po niej (albo mi się tak wydaje).

Po "dwójce" tez czasem zdarza się jej nie spuścić wody :/

Własnie problem jest w tym, że boję się atmosfery jaka bedzie na mieszkaniu jeśli jej to wszystko powiem, a nie chcę żebyśmy się mijały jak wrogowie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-31, 12:33   #8
eVeline111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pacynka10 Pokaż wiadomość
Nie wiem dlaczego przestała teraz sprzątać po sobie (mamy rozkładówkę, tego się trzyma, ale problem jest w "dokładności" np w myciu naczyć o czym pisałam wcześniej). Tamta dziewczyna nie sprzątała po niej (albo mi się tak wydaje).

Własnie problem jest w tym, że boję się atmosfery jaka bedzie na mieszkaniu jeśli jej to wszystko powiem, a nie chcę żebyśmy się mijały jak wrogowie
Nie daj robić z siebie parobka.Szkoda bardzo.Może wgl będziesz jej sprzątaczką na cały etat?
Porozmawiaj z nią i powiedz jej to co tutaj napisałaś bo Ci wejdzie na głowę.Jak nie umie umyć porządnie Twoich naczyń to niech ich się nie tyka wgl.

Nie narzekajmy,że mamy pod górkę skoro pchamy się na szczyt góry.
eVeline111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 12:36   #9
vigg
Raczkowanie

Mnie to wygląda, jakby specjalnie robiła Ci na złość. Może Cię skrycie nie lubi. Sama mówisz, że jak była trzecia współlokatorka, to nie było takich sytuacji, a teraz zostałyście same, więc może szaleć. Nie liczy się zupełnie z Tobą i ja to odbieram jako zwyczajną złośliwość. Używanie Twoich naczyń, choć ma swoje, i nie mycie ich, albo mycie niedokładne, zostawianie Ci niespodzianek w toalecie... Mnie to wygląda na specjalne działanie. Ale oczywiście mogę się mylić.
Tak czy siak, nie masz innego wyjścia jak porozmawiać z nią i zapytać o co chodzi.
vigg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 12:56   #10
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Cytat:
A może dziewczyna ma po prostu inne standardy i wystarczy przeprowadzić z nią rozmowę. Nie wiem czego się obawiasz, w końcu Ty też tam mieszkasz i masz prawo dobrze się czuć. Czy ona należy do gatunku obrażalskich? Może za bardzo panikujesz i ewentualna konfrontacja sprowadzałaby się do rozmowy?

A propos spuszczania wody i wypadania włosów: może ona spuszcza wodę, ale po pierwsze odpływ nie działa do końca jak powinien, po drugie może z powodu złej diety włosy jej wypadają, a nieczystości nie zostają odprowadzone w ubikacji jak powinny (kupa za lekka ). Ciężko mi uwierzyć, że można być aż takim niechlujem, skoro myje się, myje naczynia itp.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 12:59   #11
kalincia
BAN stały

Cytat:

Jeśli wolisz spuszczać po niej g...toalecie, sprzątać po niej, zmywać po niej, generalnie pogodzisz się z syfem - twoja sprawa, nie rozmawiaj o tym. Bo się może atmosfera "na mieszkaniu" popsuć.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-31, 13:57   #12
Panna_znakzapytania
Raczkowanie

A ja myślałam, że tylko ja mam tego typu problemy w mieszkaniu. Mieszkamy we trzy, ja sprzątam calusieńką łazienkę, moja siostra kuchnię, a dla niej zostały podłogi i kurze. Podłogi i kurze sprzątam ja bo na to patrzeć nie mogę. Przeszkadza mi. Kiedyś 3 razy prosiłam ją żeby wyniosła śmieci, bo mi akurat ustawione worki przeszkadzały w umyciu podłogi, popatrzyła na mnie jak na wariatkę i wróciła do oglądania serialu. Pomijam już fakt, że ona jedyna jest blondynką i wszędzie walają się jej włosy, klaczki potrafię wyciągnąć nawet z pralki.
Dodam może jeszcze, że rozmowy nie skutkuję, żadne aluzje, ani powiedziane wprost.
A wydawała się taka porządna...
Panna_znakzapytania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 14:10   #13
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:

To znoś dalej jej bezczelność. Nic wygórowanego nie wymagasz, a innej opcji niż rozmowa na razie nie ma, skoro dziewczyna nie widzi problemu.

Stary 2014-03-31, 14:28   #14
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

No cóż... jeden raz w życiu mieszkałam z druga osobą i zdjęcia nadal na pamiątkę mam.

Zdjęcia garnka (mojego, oczywiście) przypalonego od wewnątrz centymetrową warstwą spalenizny. Zdjęcia wanny, na której mydelniczka stała tak długo, aż się przykleiła (z brudu). Zdjęcia regału - osmalonego, bo jaśnie panienka paliła sobie kadzidełka - a że przy tym niszczyła moje meble - cóż to szkodzi. Zdjęcia kuchenki, którą w piątek wyczyściłam na błysk a w sobotę po powrocie do domu zastałam całkowicie zalaną jakaś brązową mazią, niestety nie zrobiłam, a szkoda. Chodzenie w butach było nagminne a w tzw, międzyczasie trafiło się jeszcze spalenie czajnika elektrycznego włącznie ze spaleniem elektrycznego gniazdka. Mogłabym tak wymieniać długo i namiętnie - a wszystko to w ciągu dwóch miesięcy wspólnego mieszkania
Stary 2014-03-31, 14:34   #15
chwast
Zakorzenienie

A nie możesz po ludzku zwrócić jej uwagi, że słuchaj wypadają ci strasznie włosy więc może nie wiem związuj je albo zbieraj. Używaj moich garnków, ale umyj je tak jak własne. Spytaj czemu nie podniesiesz ręcznika jak spadnie?
Nie złośliwie ani nic tylko normalnie.
Ja tak robię np w pracy no bo sory czasem jednak trzeba się odezwać a nie czymś denerwować, udawac, że jest ok, albo prychać niezrozumiale i co tam jeszcze ludzie robią.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 14:57   #16
Nebtu
Raczkowanie

Mieszkałam w swej karierze z wieloma ludźmi, ale jedna z moich współlokatorek faktycznie była nadzwyczajna pod tym względem. Już abstrahując od niewyłączanego na weekend światła i kapiących kranów, garów w zlewie itp. miała w swoim pokoju dywan. Paliła i rzucała na niego niedopałki, chodziła po nim w butach, w kapciach, boso... Bo czemu nie? :P
Kiedyś zwróciłam jej uwagę, że zostawiła po kąpieli pasek brudu (i włosów po goleniu) wokół całej wanny. Pokazałam wręcz palcem i poprosiłam, żeby po sobie umyła tą wannę. I co? Owszem, umyła, 5 cm w miejscu, w którym pokazałam.
Nebtu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 15:58   #17
pacynka10
Przyczajenie

Widzę, że problemy z tym są bardzo powszechne

Co do włosów, to ona o tym bardzo dobrze wie, nawet pytała co robię, że mi nie wypadają

Niestety tak jak mówicie, zostaje rozmowa, tylko tu pies pogrzebany, bo może się obrazić... No ale cóż, co racja to racja, nic innego mi nie pozostaje. Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi, bo podniosły mnie na duchu i dodały mi sporo odwagi, żeby z nią w końcu pogadać
Stary 2014-03-31, 16:02   #18
201605300922
Konto usunięte

Zawstydź ją. Po prostu, nie spuści po sobie wody -> idziesz i mówisz, że ma to zrobić. Raz, dwa razy, na pewno przyjaciółki w niej nie zyskasz, ale zadziała. To samo z włosami, wchodzisz do łazienki z masą jej włosów -> wołasz i prosisz o sprzątnięcie. Swoje garnki i naczynia trzymaj w swoim pokoju. I szukaj innego mieszkania
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 16:16   #19
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę, że problemy z tym są bardzo powszechne

Co do włosów, to ona o tym bardzo dobrze wie, nawet pytała co robię, że mi nie wypadają

Niestety tak jak mówicie, zostaje rozmowa, tylko tu pies pogrzebany, bo może się obrazić... No ale cóż, co racja to racja, nic innego mi nie pozostaje. Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi, bo podniosły mnie na duchu i dodały mi sporo odwagi, żeby z nią w końcu pogadać
Daj znać jak poszło.

Stary 2014-03-31, 16:27   #20
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

A ja tam problemu nie widzę :P Kurde, sięgam po garnek, brudny? To wołam współlokatorkę i mówię "ej X nie domyłaś mi garnka, do garów!" w żartach nawet, ale żeby ją dogonić do zrobienia czegoś dobrze.
Co do włosów - mnie kiedyś strasznie wypadały i nawet po myciu czy czesaniu jak zbierałam je w papier toaletowy to i tak jakieś zostawały gdzieś na podłodze itp i wkurzało to zawsze moją mamę. Nie wiem, ile ona tych kłaków zostawia. Zawsze możesz powiedziec, że widzisz ile jej wypada włosów, i że chyba łysa zostanie i coś jej doradź nawet na te włosy i dodaj, żeby je sprzątała po sobie.

Zresztą ja nie wiem- mieszkacie razem, teraz jest ci źle, więc po prostu pogadaj normalnie. A jak się nie zmieni nic, to widocznie nie nadajecie na tych samych "falach" i może czas na inną współlokatorkę.

A i dodam - pukanie i wchodzenie - rozumiem, że możesz być zła, ale o to, że weszła do pokoju i tego nie słyszałaś, to akurat jej się nie dziwię. Pewnie coś od ciebie chciała, ty się nie odzywałaś, bo leciała muzyka na słuchawkach, to weszła. Może była pilna sprawa, może myslała, że coś ci się stało? Ja bym na jej miejscu też pewnie wtedy weszła.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K

Edytowane przez niebieskie_oczko
Czas edycji: 2014-03-31 o 16:29
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-04, 17:40   #21
pacynka10
Przyczajenie

Cześć dziewczyny,

Chciałyście żebym napisała jak pogadam. Skończyło się na tym, że powiedziałam jej tylko o garach. Nie umiem jej tego wszystkiego na raz wyrzucić. Dziękuję wam jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi
Stary 2014-04-06, 16:04   #22
maszToCoChcesz
Zakorzenienie

mówić, mówić, mówić. Może akurat dotrze

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości