![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zakup sukni 1,5 roku przed ślubem?
Dziewczyny, potrzebuję rady
![]() Ślub biorę dopiero w lipcu przyszłego roku, ale oczywiście już od pewnego czasu myślę o sukni. Wybrałam się dzisiaj z przyjaciółką na zakupy, przy okazji weszłyśmy do paru salonów i w jednym zobaczyłam TĘ sukienkę. Przymierzyłam i zakochałam się na zabój. Jest dokładnie taka jaką sobie wymarzyłam, cena też do zaakceptowania. Co robić? Wiem, że to bardzo wcześnie jak na zakup sukni, bo jeszcze wiele się może wydarzyć. Z drugiej strony boję się, że w przyszłym roku nie znajdę już sukni, która tak mnie zachwyci. Kupić, czy zapomnieć o tej i poszukać dopiero w przyszłym roku? Z jakim wyprzedzeniu Wy kupowałyście swoje suknie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zakup sukni 1,5 roku przed ślubem?
Cytat:
Ja mam ślub w lipcu tego roku. Pierwsze suknie mierzyłam już w październiku 2011, czyli ponad 1,5 roku przed, ale wtedy bez szału. Potem zakochałam się na zabój w sukni, którą miała na swoim ślubie Agnieszka Popielewicz, aż w końcu pojechałam ją zmierzyć w czerwcu 2012 i po tej przymiarce nadal byłam pewna, że ją zamówię i że to moja suknia. Upewniłam się, że suknia będzie dostępna jeszcze pod koniec roku i tak miłość trwała. Aż tu nagle jesienią BUM! Odmieniło mi się. Stwierdziłam, że ta suknia jest trochę dziwna i jednak wolę coś klasycznego, po prostu mi się opatrzyła. Ostatecznie zamówiłam inną suknię w grudniu, czyli pół roku przed ślubem i póki co nadal jestem jej pewna. Sukni na rynku nie brakuje. Jak nie będzie tej to będzie inna podobna. Możesz przecież zapytać czy ten model jest w stałej sprzedaży, czy to tylko ta kolekcja i później już nie będzie można jej zamówić.
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Niestety ta suknia nie jest w stałej sprzedaży, mało tego, zaczyna już brakować egzemplarzy z tego modelu.
Nie zaprzeczę, że przeszło mi przez myśl, że może mi się zmienić wizja sukni i wtedy będzie problem, ale na razie nie przestaję o niej myśleć. W poniedziałek chyba jeszcze wyciągnę siostrę, żeby ją oceniła okiem krytyka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Myślę, że gdybym ją teraz kupiła, to nie kusiłoby mnie już nawet, żeby oglądać inne suknie. Zamierzam "trochę" schudnąć do wesela- ok. 10 kg i to jest główny problem, bo boję się, że nawet jak kupię rozmiar mniejszą, to będzie problem z przeróbką... Żałuję, że tam poszłam, bo mam teraz straszny mętlik w głowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Melleczka ma rację
![]() Rzeczywiście istnieje coś takiego, jak "opatrzenie" się sukni. To coś wyjątkowego, coś, co powinno być świeże, piękne i jednorazowe. Gdy się przyzwyczajamy do naszej sukni - traci ona tę świeżość. Od jak dawna szukasz sukni? Bo ja od grudnia i mimo że to dość krótko, to znalazłam już kilka tych jedynych, a każda kolejna bardziej mi się podoba ![]() No i dość ważki argument: latem i jesienią są mega przeceny na kiecki ślubne. Teraz aż do późnej wiosny jest na nie sezon ![]() Gdybyś po zakupie tej sukni upatrzyła sobie inną, to zawsze możesz próbować sprzedać poprzednią... Ale na pewno nie uda Ci się jej zbyć za tę samą cenę, za którą kupiłaś ją w salonie.
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Aha - i nie wierz do końca temu co mówią panie w salonach - że ten model jest na wyczerpaniu itd. One chcą sprzedać, widząc Twój zachwyt nad tą suknią (a na pewno widziały) od razu podłapały temat i chciały Cię tak zmanipulować żebyś ją już teraz zamówiła. To jest handel. ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Ja po obejrzeniu tysięcy sukien w sieci stwierdzam, że nie ma sukni niezastąpionej. Jak nie ta to inna, modele się powtarzają w różnych kolekcjach, poza tym często można wprowadzać poprawki tak, żeby zbliżyć daną suknię do ideału. Zawsze też jest szycie na wzór chociaż ryzykowne.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dopiero teraz widzę, jaka jestem jeszcze zielona w tej kwestii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Życzę udanych przygotowań i owocnych poszukiwań jak przyjdzie na to czas ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
.
![]() Edytowane przez painka Czas edycji: 2013-07-26 o 23:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A ja kupiłam suknie 1,5 roku przed ślubem w sierpniu 2012, a ślub dopiero za rok. I ani przez minuty nie żałowałam. Po pierwsze, jak kupisz suknie to nie oglądasz następnych. Po drugie nie ma czegoś takiego że dana suknia jest modna w danym sezonie. Owszem są oczywiście kolekcje na dany rok, ale zawsze są te same typy sukien tylko trochę pozmieniane, a poza tym suknia przede wszystkim ma idealnie leżeć na pannie młodej i nawet jeżeli dana suknia będzie hitem sezonu to może się okazać że akurat na danej figurze będzie wyglądała koszmarnie. Swoją kupiłam ponieważ miało jej nie być w kolekcji 2013, pojawiła się owszem ale za taką cenę jak teraz bym jej nie kupiła. W kolekcji 2012 była dużo tańsza. I ciesze się że ją mam bo mogę sobie powoli kompletować do niej dodatki, na wszystko mam czas, spokojnie analizuje, nie muszę się spieszyć. A suknię odbieram dopiero pod koniec roku więc napewno mi się nie opatrzy. Wiem że gdybym tej suknie nie kupiła wtedy to żałowałabym strasznie, ponieważ w kolekcji 2013 z tej firmy ( a tylko ta wchodziła w grę) nie ma nawet podobnej. Oprócz mojej za wyższą cenę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Ja bym się nie zdecydowała, bo u mnie zmienia się jak w kalejdoskopie, ale są u nas na wątku dziewczyny, które kupiły i jak na razie nie żałują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W mojej skali jakości firm od 1 do 10, Angel ma 0. Wracając do tematu. Podejście zależy od stałości. Ja jestem stała, i czy to będą buty, czy bluzka, czy dżinsy, czy sukienka wieczorowa, czy suknia ślubna, jeśli coś mnie zachwyca i mi się podoba, to będzie mi się podobać i za 10 lat. Zazdroszczę osobom dla których półtora roku to dużo, bo dla mnie to strasznie krótki czas. ![]() Sama miałam klientki, które kupowały sukienkę 2 lata wcześniej i były zadowolone bardzo- bo rzeczywiście tego modelu potem nie było. Ale jeśli ktoś nie jest "stały w uczuciach" to lepiej sobie darować. Na pytanie w temacie jedynie Ty jedna możesz sobie odpowiedzieć, choć- psychologicznie, gdybyś była 100% pewna nie pytałabyś na forum, tylko już miała ją w domu. ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Zlecenie szycia sukni której nigdy nie miało się na sobie jest dość ryzykowne,w większości przypadków suknia idzie do zwrotu,niektórzy nie przyznają się do błędu i biora suknię w której jednak źle się czują.Ja widzę problem w tym że chcesz się odchudzać,bo zalezy jak będzie leżeć na tobie suknia gdy będziesz o kilka kg lżejsza,jeżeli da się przerobić to nie ma problemu tylko żeby nie wyglądało że suknia wisi jak na wieszaku.Idź na przymiarkę z koleżanką która jest od ciebie trochę chudsza i wtedy zobaczysz jak leży suknia na kimś innym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam suknię 1,5 roku przed ślubem i ciągle mi się podoba ( a po ślubie jestem 6 miesięcy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo automatycznie tej koleżance może nie pasować kolor, materiał, rodzaj sukni, na niej może wyglądać zupełnie inaczej, nawet jak będzie o zbliżonej figurze - jak ktoś mierzy suknię to patrzy się na całokształt, nie sądzę, że będzie to ocena obiektywna... i szkoda patrzeć przez pryzmat koleżanki na suknię, która się nam podoba... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Ja też uważam, że to jeszcze za wcześnie
![]() Sama planuję ślub na czerwiec przyszłego roku i planuję zacząć rozglądać się na poważnie za sukniami na jesień ![]()
![]() |
#22 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ja powiem CI tak poszukiwanie sukni zaczełam.... w kwietniu 2011 (ślub lipiec 2012) znalazłam super okazję kupna markowej sukni z salonu za powiedzmy średnie pieniądze (nówka ponad 4 tys ta którą miałam kupić była za 2,5 tyś)... Propozycja kusząca suknia ładna nie piękna ale ładna... nie chcąc podejmować decyzji po zmierzeniu jednej kiecki wiec zaczęłam maraton po salonach i znalazłam tę jedyną. Odczekałam msc zafascynowanie nie mineło wróciłam do salonu zmierzyłam i cóż zamówiłam suknię 1 rok i 2 msc przed ślubem. Jestem w życiu dość nei zdecydowana ale pomimo czekania rok na suknię i dwóch modeli w których się zakochałam potem to i tak nie zmieniła bym wyboru którego dokonałam.
może kupno tak wcześnie sukni to zły pomysł ale ja się tam cieszę z dokonanego wyboru ![]()
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
mylady21
![]() Coś w tym jest.... Gdybym brała ślub w tym roku w lipcu, to na pewno już bym ją kupiła, a tak to faktycznie nie byłam pewna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ja zaczelam szukac sukni rok wczesniej - szukalam w lipcu 2012 i pytalam do kiedy powinnam sie zdecydowac i zazwyczaj sukienki z danego roku/kolekcji mozna zamawiac do ok. pazdziernika/listopada. Potem juz salon ma nowa kolekcje. Stad tez pazdziernik jest chyba idealnym miesiacem na szukanie sukienek bo a)promocje b) stara kolekcja c) nowa kolekcja
Skoro do pazdziernika to jak udalo mi sie juz wybrac sukienke - dalam sobie czas na zastanowienie te kilka miesiecy. W wrzesniu wpadlam jeszcze raz do salonu - i ... zakochalam sie do szalenstwa w innej sukience ![]() Wiec... jest szansa ze zmienisz zdanie - sprobuj dla pewnosci przymierzyc jeszcze kilka sukienek : mozesz wtedy sie upewnic, ale tez jak dziewczyny pisaly wyzej zaczekalabym z decyzja do ostatecznego terminu, kiedy musisz podjac decyzje.
2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu. 2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie. Edytowane przez dezire Czas edycji: 2013-03-11 o 05:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
A ja kupiłam rok i 2 miesiące przed i cały czas jestem nią zachwycona a niestety juz po ślubie...
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja kupiłam suknie jakieś 8 miesięcy przed ślubem, wybrałam ją może rok przed ślubem, ale ze względu na to, że nie było mnie w Polsce w tym czasie to odebrałam ją 2 miesiące później. Ślub za 3 miesiące i do dziś jestem zachwycona swoim wyborem (co więcej, wybrałam ją bez mierzenia, z oferty na stronie internetowej salonu, poźniej podałam tylko swoje wymiary do salonu i na mój przyjazd była gotowa, idealna
![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ja rozumiem, ale na koleżance może wyglądać okropnie i dziewczyna zmieni zdanie, choć np sama wyglądałaby super, albo odwrotnie, koleżanka będzie wyglądała super, a sama autorka się napali ale jak przymierzy, to może jej nie pasować... oglądanie nawet tej samej sukienki na kilku osobach wcale nie oddaje jej wyglądu na nas... więc chodzi mi o to, że ocena będzie nieobiektywna... to tak jak oglądanie sukni na modelkach....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:11.