![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Norwegia po raz drugi
Czesc dziewczyny!
Widzialam stary watek norweski, ktory dosc mocno rozciagnal sie w czasie. I pomyslalam co by zalozyc nowy, swiezy - wiosenny! Sprawdzic jak sie miewa sytuacja - moze krotka lista, gdzie jestescie, co robicie i kiedy idziemy na kawe? ![]() Mieszkam w Norwegii od 2 miesiecy i krece sie troche tu i tam. Pracuje w branzy IT, moj chlopak tez znalazl tu prace wiec powoli sie rozkrecamy. To juz moj drugi kraj na emigracji, wiec latwiej jest sie przestawic - 3 lata poza Polska. Troche sie nam pogoda na weekend psuje nie? Deszcze, chmury... A tu lista: expat - Oslo/Stavanger |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Norwegia po raz drugi
To i ja sie dolacze
![]() mieszkam w Norwegii w sumie od urodzenia, aktualnie przeprowadzilam sie z Oslo do okolic Ski. ![]()
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja co prawda nie mieszkam w Norwegi, ale z chęcią Was podczytuję
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A czemu podczytujesz?
![]() ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Czesc spaghetti ![]() ![]() Co robisz w NO? Dlugi weekend sie zaczal, a ja jak na zlosc sie rozchorowalam i nic tylko lezec w lozku. Apsik! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
ja też nie jestem w Norwegii, ale bardzo lubię ten kraj i zamierzam postarac sie o jakieś znalezienie tam pracy od czerwca.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez kachaa87 Czas edycji: 2020-01-24 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez kachaa87 Czas edycji: 2020-01-24 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() O, wracaj szybko do zdrowia! Sezon na rowery i inne atrakcje się rozpoczyna ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A jak sie czujesz z dzidzia w innym kraju? Dla mnie to na razie nieokreslona przyszlosc, ale tak mysle, ze czeka mnie macierzynstwo zdala od mamy i mam mieszane uczucia ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- A-psik! Deszcz rozchulal sie na dobrze. W sumie nawet to zaczal mnie cieszyc ten weekend, bo w koncu mam czas. Odkad przyjechalismy do NO ciagle planujemy jakies weekendowe wycieczki i zabraklo czasu na przyziemne sprawy typu sprzatanie, pranie czyli wszystko co dobra pani domu zrobic powinna w wolna sobote ![]() No i musze sie zabrac za nauke jezyka. Na razie nie mialam opcji zeby isc na kurs, wiec probuje sama. Jak uWas z jezykiem? Snakker du norsk? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Oswajam sie
![]() ![]() A czy twardy jezyk. Hm na poczatku brzmi dziwnie ![]() Bloou, a rozwazasz wyjazd do ktorys z tych krajow? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Teraz jestem w Polsce, kończę I klasą liceum, za dwa lata matura. Myślę nad tą moją przyszłością i chciałabym wyjechać gdzieś.. To znaczy mam takich parę miejsc m.in. Dania i Kopenhaga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
No to moze pomysl o studiach zagranica? Zamiast filologii to pewnie bym na Twoim miejscu pomyslala o innym kierunku - lepiej miec jakis zawod, a jezyk traktowac jako dodatkowy atut - nie musisz konczyc filologii zeby mowic po dunsku/norwesku. Mozesz byc geodeta, filozofem, ekonomista, bog wie czym jeszcze i znac jezyk - wtedy to dopiero masz start na rynku pracy!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez kachaa87 Czas edycji: 2020-01-24 o 10:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Szperałam już w sieci i są oferty pracy dla tłumaczy duńsko-angielskich oraz nauczycieli w szkołach: j. duńskiego, historii - a tego wszystkiego uczę się na filologii ![]() W sumie to wolałabym jednak iść na studia w kierunku językowym, w tym czuję się najpewniej, natomiast gdybym wybrała ekonomię np. oczywiście to nie wiem, czy dałabym sobie radę, zwłaszcza, że uczysz się tego w innym języku [zagranicą] albo i nawet po polsku, ale to i tak nie moja silna strona.. ![]() Generalnie strasznie podoba mi się program nauczania na tej filologii, ale strasznie mało miejsc jest. Przyjmują 30 [!!] osób jakoś w naborze i jest on prowadzony co dwa lata! ![]() Na filologię norweską tak samo...
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
A byłaś może Expat w Tromso, na północy?
![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja ze Szwecji, ale tez chetnie poczytam co u 'sasiadow'
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
A ja się wybieram na wakacje do Norwegii. Już nie mogę się doczekać (juppi!)
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny, ja jestem w Norwegii od 3 tygodni. Narvik. Pozdrawiam gorąco
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Milo widziec ze jest wiecej wizazanek w Norwegii ,szkoda tylko ze nie udzielalyscie sie na istniejacym juz watku.
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
ja tez!!!!!!!!!!
![]() Cytat:
Jak Ci się udało tam wyjechać? ja się z TŻ dwoję i troję i myślę, i nie wiem jak się za to zabrać... tak bym chciała tam mieszkać i pracować ![]() btw co sadzicie o tej ofercie i w ogóle stronce? wiarygodna czy lipa? http://www.platformywiertnicze.hitowy.pl/dokumenty.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Evil olivE
|
Witam wszystkie norki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
hej!! to ja sie przylączam i do tego watku.. w Nor jeszcze nie jestem, ale moj Tz jest i najpozniej za 2 lata dolacze do niego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Witaj!
Jak Ci się udało tam wyjechać? ja się z TŻ dwoję i troję i myślę, i nie wiem jak się za to zabrać... tak bym chciała tam mieszkać i pracować ![]() Moja mama jest tu już 3 lata, a tata 5 lat. Załatwili mojemu chłopakowi pracę a ja przyjechałam za nim. W ciemno bym się nie wybrała. Jak się nie ma 10 tys. to nie ma się co wybierać, chyba, że masz tu kogoś kto Ci pomoże. Drogo, ale zarobki są super! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Hej Kochane
![]() ![]() ![]() ![]() mój tż zjechał z Irlandii kilka m-cy temu nie może znaleźć w PL pracy jako rzeźnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
witam!
ja co prawda w norwegii nie mieszkam, ale mozliwe ze za jakis czas bede. moj facet jest grekiem, skonczyl studia zw. z paliwami i gazami, ja skonczylam turystyke... chcialam sie dowiedziec paru rzeczy. jaK wyglada zycie tam? jakie sa ceny podstawowych rzeczy, wynajecia mieszkania, zakupow codziennych itp? jak jest z praca... ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Czesc magda1302, lamia1980, sylwia_87,
Jestem w Norwegii tylko kilka miesiecy i pewnie nie mam duzej wiedzy w porownaniu do innych forumowiczek. Moge na swiezo tylko podzielic sie kilkoma obserwcjami ![]() Na pewno na poczatku bolesne sa ceny podstawowych artykulow. Wszystko jest drozsze. Dla mnie zmiana nie byla az taka bolesna, bo zamienilam pensje euro na korony (i wczesniej znalazlam prace). Zmiana z PLN na korony moze byc szokiem. Podaje z glowy kilka przykladowych cen. Zamiana na zlotowki polega na podzieleniu kwoty na pol (10NOK = ok. 4.90). chleb 15-35NOK (ok. 8-16zl) mleko 15 NOK pojedyncza piers z kurczaka 40NOK 10 jajek 30NOK bilet na pociag z lotniska Oslo Gardemoen do Oslo 120NOK (szybka kolej 170NOK) bilet miesieczny na komunikacje w oslo od 800NOK w zwyz pojedynczy bilet na autobus ok 30NOK Ciuchy ![]() Kosmetyki, chemia - czesto nawet o 50% drozsze Wynajecie mieszkania to bardzo zroznicowana sprawa, zaleznie od regionu. W stavanger ceny sa zabojcze, trzeba planowac ok. 7000NOK miesiecznie. Oslo podobnie, w innych miejscach bywa taniej, trzeba sie rozejrzec. Za konkretne mieszkanie z dwoma sypialniami od 9000NOK w zwyz. Roznie jest z pradem i woda, czesto jest to osobny rachunek. Nie place za wode, a za prad rachunek wychodzi ok 500-600NOK miesiecznie. W zime moze byc gorzej, bo mamy ogrzewanie na prad - zobaczymy ![]() Prace znalazlam bardzo szybko, moj chlopak tez, oboje mamy wyzsze wyksztalcenie. Wiem ze w branzy Oil&Gas jest goraco, wiec Twoj chlopak powinien znalezc prace. O branzy masarskiej nie wiem nic. Jedno co wiem, ze Polakow jest tu duzo we wszelkich branzach... Poki co mam wrazenie ze Norwegowie maja pozytywne zdanie o nas (mam doswiadczenie z innych krajow europy gdzie czesto zbyt czesto utozsamiaja polakow z pijanstwem....). finn.no - tam powinniscie szukac. To tutejszy portal od wszystkiego ![]() sylwia_87: po prostu postanowilam ze zmieniam kraj ![]() Dziewczyny, jak macie motywacje to sie uda ![]() pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wiedzialam,ze ceny podstawowych rzeczy sa duzo wyzsze i niestety sie to tylko potwierdzilo ![]() mam nadzieje,ze chociaz moj chlopak znajdzie prace w norwegii i sie dogada bedac jeszcze w domu - w grecji. zeby pojechac juz z czyms pewnym. myslimy o oslo ![]() polacy = pijanstwo, zlodziejstwo i dziwki. niestety takie opinie o nas sa i w grecji ![]() mozna wiedziec w jakiej dziedzinie Ty pracujesz? bardzo spodobalo mi sie to,ze zaprosili Cie na rozmowe i o wszystko zadbali ![]() Edytowane przez magda1302 Czas edycji: 2011-06-08 o 18:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.