|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Praktyki
Mam pytanie. Otóż studiuję filologię hiszpańską. Niebawem rozpocznę II rok mgr ale jest jeden problem. Nie mogę znaleźć praktyk, a ich zaliczenie jest gwarancją zdanego semestru.
Wszyscy mi odmawiają a czas nagli. Czy mogę zwrócić się po pomoc do uczelni, a jeśli tak to do kogo? To straszny obciach, ale tak się boję że nie zdam...Jestem załamana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Praktyki
No dobra, ale nie napisałaś, jakich praktyk szukasz. Nauczycielskich? Tłumaczeniowych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Tłumaczeniowych, ale ostatecznie mogłyby być też w szkole. Uczelnia wyraża też zgodę na szkołę, ale ja chcę tłumaczyć a nie uczyć więc taka praktyka jest bez sensu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Nie wiem, skąd jesteś, ale na początek napisz po prostu do wszystkich biur tłumaczeń, jakie znajdziesz w swoim mieście w google. Możesz też poszukać tłumaczy przysięgłych hiszpańskiego na stronie ministerstwa i napisać do nich z pytaniem, czy nie potrzebują praktykanta/asystenta. Na większość mail nikt Ci nie odpowie, ale to nie kosztuje wiele wysiłku i a nuż się uda. Wbrew pozorom tłumaczeń z hiszpańskiego nie ma na naszym rynku Bóg wie ile, więc stąd może wynikać problem. Jeśli się nie uda, spróbuj praktyk online, nie są tak dobre jak stacjonarne i często feedback od firmy jest marny, ale zawsze lepiej takie niż żadne. Takie praktyki masowo organizują biura tłumaczeń mlignua i tlumaczenia24. W ramach samego zdobywania doświadczenia możesz się odezwać do organizacji pozarządowych, czy nie potrzebują tłumaczeń w ramach wolontariatu, ale nie wiem, czy uczelnia to łyknie jako praktyki. Ja na początku działalności ogłosiłam się z tłumaczeniami za referencje na portalu dla organizacji pozarządowych ngo.pl i miałam duży odzew.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za wskazówki. Cóż, maile wysyłałam do ogromnej liczby biur i właściwie odzew był niemal zerowy. Tłumaczenia wykonuję właśnie w ramach wolontariatu poprzez m.in ngo w zamian za referencje. Problem polega na tym, że do końca września muszę mieć zaliczenie, inaczej nie zdam semestru. Jestem pod ścianą bo czas mi się kończy, a mieszkam na wsi więc mam pewne utrudnienie. Wszędzie nie dojadę. Co do praktyk zdalnych to terminy są od ...października
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
To może spróbuj zagadać z którymś z tych ngo, żeby Ci oprócz referencji wystawili zaświadczenie o praktykach? A jak nie to pozostaje pisać podanie o przedłużenie terminu zaliczenia praktyk chociaż o jeden semestr.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
A jest w ogóle taka możliwość? Bo te praktyki są wpisane w semestr jako do zaliczenia więc nwm czy jest taka szansa?
Dziękuję za twoje podpowiedzi. Od razu mi lżej na sercu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Zależy od dobrej woli Twojej uczelni, nie muszą uwzględniać Twojego podania, ale mogą. U mnie niektórzy tak robili i przechodziło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
proponuję iść na konsultacje do osoby odpowiedzialnej za praktyki na uczelni oni zawsze mają jakieś wtyki a i w razie co pomoże jak dobrze napisać o przedłużenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za wszystkie porady.
Mam teraz pytanie trochę z innej beczki. Odezwało się do mnie biuro Kern, które ma oddział w Warszawie. Jestem zaskoczona bo chcą mnie przyjąć od października na praktykę. Zdziwiła mnie łatwość z jaką mi to przyszło. CV chcieli dopiero po rozmowie ze mną, a nie przed no i teraz mam wypełnić jakieś dokumenty po niemiecku, ale nie znam więc mają mi w tym pomóc. Trochę to dla mnie podejrzane. Co sądzicie? Praktyka ma być płatna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.