|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
dieta- chora nerka
Dowiedziałam sie przypadkiem,że mam jedną nerkę,druga jest chora. Mam mieć dietę niskobialkowa. Ktoś może polecić jaki chleb powinnam jeść? Co powinnam całkowicie wykluczyć z produktów? Na mecie tego jest dużo,ale co artykuł,to inne zasady,produkty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: dieta- chora nerka
Z wykluczaniem to może bądź ostrożna. Zachowaj umiar i rozsądek. Pij dużo wody. Ogranicz do minimum sól (jest jej wystarczająco w pożywieniu). Alko i inne używki sporadycznie. Oczywiście higieniczny i oszczędzający (nieurazowy) tryb życia to podstawa. Żadnych restrykcyjnych diet. Absolutnie wysokobiałkowych.
Umiar - złoty środek. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem powinnaś udać się po poradę do dietetyka, który będzie kontrolował również co jakiś czas jak określona dieta wpływa na Twoje zdrowie. Powinnaś być pod kontrolą i opieką specjalisty....
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
wiem, wiem. Wybieram sie do dietetyka. Obecnie jestem pod opieka nefrologa. na razie to sie diagnozujemy. Niestety, jest utrudniona sprawa, bo nie moge miec biopsji (przy jednej nerce jest to wysokie ryzyko) i na dodatek jeszcze mam inna powazna chorobe. Ale poki jeszcze nie mam ustalonej diety, to probuje cos sama zorganizowac. Ciezko jest, bo to co powinnam jesc, to znowu nie moge jesc w stosunku do drugiej choroby i na odwrot.
A tak uwielbiam slodycze, kuchnie ostra itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Rozumiem ... no to faktycznie średnio. Nie piszesz w prost co to za druga choroba, więc domyślam się, że nie chcesz o tym mówić.
Tak czy inaczej jestem trochę zaskoczona. W takiej sytuacji w jakiej się znajdujesz to wobec tego powinnaś jak najszybciej dostać skierowanie do jakiegoś specjalisty dietetyka, który pomoże Ci ustalić jadłospis...
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ps.Sama piję olej lniany budwigowy i naprawdę czuję się o niebo lepiej Poczytaj o niej i powodzenia! ![]()
Powiem,co wiem,lecz wiem na pewno Nie będzie to wcale myśl złota Najlepszą muzyką przed snem dla uszu Jest mruczenie mojego szczęśliwego kota ![]() Dbam o ciało używam ELANCYL ![]() Zapraszam do Klubu Jak wytresować faceta żeby...? ![]() Edytowane przez IsabelCat Czas edycji: 2013-03-19 o 19:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepszym wyborem będzie chleb żytni jasny bądź bezglutenowy- on ma bardzo niewiele białka. Staraj się w każdym z 3 głównych posiłków umieścić maluśką porcję pełnowartościowego białka, jednak niech będą to ilości dziecięce (mimo to ważny jest odpowiedni rozkład na pory dnia). Poza tym przynajmniej jedną porcję produktu mlecznego. Często polecana jest dieta ziemniaczana, bo ziemniaki mają wyjątkowo dobry skład aminokwasowy- ważne jest jednak w tej diecie ograniczenie przyjmowania potasu, stąd takie ziemniaki powinno się wymoczyć w wodzie. Troszkę się na tym znam, zasad jest tutaj dosyć sporo, ale najważniejsze jest, żebyś nie brała gotowych jadłospisów skądś- to musi być dieta ułożona ściśle pod Twoje wyniki badań. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.