|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czy potrzebuję dodatkowego ubezpieczenia narciarskiego za granicę?
Cześć dziewczyny.
Niedługo jadę z moim chłopcem na narty do Woch. Zastanawiam się, czy potrzebuję dokupić jakieś ubezpieczenie, no i gdzie to zrobić, żeby było tanio. Poczytałam trochę w necie i np. na stronie Ubezpieczenie Narciarskie przekonują, że jest ono niezbędne bo nasze państwo nie zwraca pieniędzy za wypadki za granicą. Myślałam, że jak jesteśmy w UE to nie ma z tym problemu... Jak to właściwie jest? Muszę się dodatkowo ubezpieczyć? Miałyście jakieś problemy bez niego (przyznam, że żal mi kasy)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy potrzebuję dodatkowego ubezpieczenia narciarskiego za granicę?
pamiętam jak przeglądałam większość ofert ubezpieczeniowych to niestety opcja wypadków podczas jazdy na nartach była dodatkowo płatna, poszukaj może znajdziesz takie, które będzie można tylko pod tym kątem kupić.
Problemów bez niego nie będziesz miała, jeśli nie dojdzie do wypadku... o tutaj kilka słów z jednej ze stronek: Niektórzy mogą się spierać co do zasadności wykupywania polisy od kosztów leczenia, w przypadku wyjazdów do krajów europejskich. Na terenie Unii oraz w Islandii, Liechtensteinie, Norwegii i Szwajcarii mamy bowiem prawo do darmowego korzystania ze świadczeń medycznych. Gwarantują nam to przepisy wspólnotowe. Dokumentem uprawniającym do leczenia jest Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), wydawana bezpłatnie w regionalnych oddziałach NFZ. Karta nie gwarantuje nam jednak ani pokrycia kosztów ratownictwa na stoku, ani transportu do Polski po wypadku. Ponadto za darmo mamy tylko te usługi medyczne, które są bezpłatne dla obywateli danego kraju, resztę kosztów pacjent pokrywa z własnej kieszeni. Karta nie ma też nic wspólnego z odszkodowaniem za uszczerbek na zdrowiu, nie pokryje również kosztów w razie, gdy my lub nasi podopieczni spowodują wypadek na stoku i ktoś zostanie poszkodowany. Dlatego na wyjazd narciarski zalecamy ubezpieczyć się prywatnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź.
Czyli generalnie mam dwie opcje: 1) kupić ubezpieczenie na narty (wybór spory) 2) nie kupować ubezpieczenia i liczyć na EKUZ ale wtedy muszę w razie wypadku dopłacić za transport. Teoretycznie też trzeba dopłacać za akcję poszukiwawczą i śmigłowiec ale nie planuję aż tak wysoko w góry się zapuszczać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja na narty zawszę kupuję ubezpieczenie na wakacyjnej polisie, na aktywny wypoczynek/sporty zimowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:01.