|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() IBS- zespół jelita wrażliwego
Witam !
Mam bardzo duży problem. Mam 16 lat. Choruję na zespół jelita wrażliwego. Objawy? Gazy, kupka 5 razy dziennie i najgorsze- wielki brzuch! Mam takie wybrzuszenie po prawej stronie brzucha. Wygląda to dokładnie tak, jakbym była w ciąży z jednej strony. Nawet lekarz powiedział, że spokojnie by zdiagnozował ciążę. Jednak jest ona w 100% wykluczona, ponieważ jestem dziewicą. Robiłam UsG brzucha i nic się nie dzieje. Czy ktoś wie jak to wyleczyć? Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie? Barfdzo proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: IBS- zespół jelita wrażliwego
To wybrzuszenie jest cały czas?
Nie wygląda to ciekawie :/ Przy IBS często występują wzdęcia i cały brzuch wygląda jak balon, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Może połóż się na szpital i niech Cie dokładnie zbadają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
On na szczęście nie jest cały czas taki. Pojawia sie i znika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wiesz co, ja miałam taki problem przez długi czas. Po prostu miałam płaski brzuch, zjadłam coś i robił mi się taki wielki i twardy bęben że czasami czułam ból nawet przy oddychaniu.
Okazało się, że mam nietolerancję laktozy i takie objawy mam po mleku, śmietanie, zdarza się przy żółtych serach itd. Teraz z nabiału jem tylko chude serki wiejskie i jogurty naturalne, bo po nich te objawy nie występują, a jeśli mam ochotę napić się mleka, to kupuję to bez laktozy (kosztuje jakieś 20 gr więcej niż normalne). Co dziwne, jako dziecko piłam bardzo dużo mleka, ale podobno taka nietolerancja może objawić się w wieku dorosłym. Spróbuj ostawić całkowicie produkty mleczne i zobacz, czy działa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A zrobić u lekarza testy na laktozę? Nie wiem czy to ma znaczenie,ale pół roku temu odstawiłam wegetarianizm( nie jadłam mięsa przez 7 lat) i teraz jem pierś z kurczaka. Na wikipedia.pl znalazłam informację jak domowym sposobem sprawdzić czy nietoleruje się laktozy. Test polegał na tym, że z rana na czczo trzeba wypić 2 szklanki mleka. Jeżeli gazy, wzdęcia oraz biegunka nie wystąpią, to znaczy że wszystko w porządku. U mnie żaden z objawów się nie pojawił.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.