![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
nowe zasady wywozu smieci
Witajcie,
![]() Mam pytanie w związku z nowymi zasadami wywozu śmieci. Właśnie się dowiedziałam, że odpady takie jak m.in. gruz, stare tapety, dachówki, pralki, suszarki, żelazka trzeba dostarczyć do Gminnego Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów w danym mieście. W moim mieście ten Punkt jest na drugim końcu miasta i nie wyobrażam sobie, że jak komuś, kto nie ma samochodu, popsuje się pralka, to będzie musiał bulić 30 zeta za taksówkę, żeby to tam dowieźć
![]() Czy orientujecie się jak to wygląda w praktyce? Czy samemu trzeba to tam dowieźć, czy zostawić przed swoim śmietnikiem i śmieciara to tam zabierze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: nowe zasady wywozu smieci
ale takie rzeczy od dawna ktos zabieral, sa firmy chyba od tego, to co teraz one padły i tylko taki punkt jest?
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
u mnie trzeba poprostu zadzwonić i umówić się kiedy będą mogli to od ciebie zabrać....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"Pozostałe odpady należy dostarczać do Gminnego Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów. Powinny tu trafić meble, lustra, gruz, dachówki, stare tapety, okna, biała armatura łazienkowa i kuchenna, panele ścienne i podłogowe (...)" Czyli sama mam je tam dostarczać, czy zostawić pod swoim śmietnikiem i zabierze je tam firma sprzątająca?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zawieźć starą lodówkę czy stare opony mam na swój koszt ale za to mogę to tam zostawić za darmo. Więc znowu przydrożne laski i krzaki będą pełne śmieci typu Agd i meble.Bo komu się będzie chciało zużywać paliwo na dojazd jak może wyrzucić po drodze znacznie bliżej. A myślałam, że płacąc 3 razy więcej to przynajmniej przyroda skorzysta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
DOMator
|
Każda gmina ileś razy w roku robi zbiórkę takich śmieci i wówczas tylko wystawiasz w odpowiednim czasie przed dom. O ile wiem, to już od jakiegoś czasu zużyty sprzęt rtv czy agd wozi się do takich punktów i nie można go wyrzucać do pojemnika na śmieci.
Po drugie pralkę czy inny sprzęt powinien ci przyjąć sklep, w którym kupujesz nową pralkę, a małe sprzęty spokojnie możesz przechować do dnia zbiórki. Możesz też zawieźć pralkę na złom, dostaniesz za nią parę groszy chociaż. U mnie na 46 tys. mieszkańców są narazie 2 takie punkty, a nie wykluczone, że powstanie jeszcze jakiś, bo oba są raczej w jednej części miasta (do jednego mam całkiem niedaleko). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
u mnie nie wiem jak na razie z tymi duzymi, ostatnio bylo ogloszenie i sie wystawialo przed dom i zabrali, ale to agd, a nie jakis tam gruz, na to trzeba zamawiac pojemniki
a co nowych, to segregacji nagle nie ma, bo mam wrzuca jak wrzucalam kiedys tam przed workami, a tylko szklo ma osobny wor, za to na bio dostalismy pojemnik i tam maja isc jakies odpadki zywnosciowe tylko my mniej placimy niz do tej pory, ale troche zgluplam co gdzie mam wyrzucac, ale ludzie rzeczywiscie ze strachu moga do lasu wywozic ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a Ty w domku mieszkasz?
moze trzeba zadzwonic i sie spytac, ale burdel teraz sie zrobi, a juz bylo spoko ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Moja miejscowość i sąsiednie otoczona jest lasami, zagajnikami.
A punkt zbioru tych odpadów ,których firma nie zabiera oddalony o kilkanaście km i jeszcze czynny w określonych godzinach. To nie wierzę , że ludzie będą tam jeździć posłusznie tylko tak jak dotychczas rzucą mi do lasu pod osłoną nocy. Dziwi mnie ,że razem ze śmieciami nie chcą zabierać tych np. Agd czy mebli. Przecież tego nie wyrzuca się co tydzień. Jak zwykle ustawa bubel. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
no ja tez chcialam dzwonic, ale do smieciowej firmy i zapytac o niektore rzeczy gdzie mam je wyrzucac
![]() ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- ale tych firm troche bylo co to odbieralo, to co nagle padły ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
sprzęt agd i rtv czasem zabierają sklepy z taki sprzętem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Ale to chyba jeśli u nich kupujesz takie same nowe rzeczy albo masz paragon ,że u nich kupiłaś.
Kto ze wsi pojedzie do miasta ze starą lodówką? Firma , która u mnie dotychczas zabierała śmieci nie wygrała przetargu tylko inna , z innej miejscowości. Poza tym co to za segregacja jeśli w instrukcji mam ,że do plastików zalicza się butelki po napojach bez nakrętek,duże zabawki plastikowe, duże wiadra i miski. A plastikowe pojemniczki po jogurtach,śmietanie,marga rynach, małe zabawki,małe kawałki plastiku , zakrętki po napojach mam rzucać do ogólnych gdzie jest wszystko inne np. pobite szklanki,brudny papier, pampersy,butelki po oleju,puszki z resztkami zawartości,woreczki i inne. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2013-07-01 o 22:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"odpady suche"np. metal, makulatura, plastikowe butelki, opakowania po jogurtach "odpady mokre" - resztki owoców, fusy z kawy ![]() i "szkło". Oczywiście pojemników na te odpady jeszcze nie ma ![]() Edytowane przez 2016062116 Czas edycji: 2013-07-01 o 22:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie tam gdzie pieluchy i zbite szkło białe, szkło kolorowe i szyby . Do szkła zalicza się tylko białe słoiki i butelki. Małe metale jak zabawki,długopisy,kapsle, metalowe zakrętki idą do ogólnych śmieci jak pieluchy i brudne opakowania po jogurtach,pobite słoiki.Tylko duży metal do metalu. Paranoja to wszystko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
u nas dzis biora te odpady stale i co kazdy ma co innego pod domem, jedni worki tak jak bylo, jedni jak tylko ten pojemnik, w ktorym jest miszmasz teraz, bo juz nie daje osobno plastikow i papieru, dziwne to
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
niekoniecznie u mnie jest sklep, który skupuje a właściwie przyjmuje takie sprzęty i nie wiedzę nic w tym dziwnego, że ktoś ze wsi zawiezie taki sprzęt do takiego sklepu w celu pozbycia się go.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Lena
|
u nas na osiedlu dwa razy w miesiącu jeżdżą i zbierają dużo gabarytowe śmieci / rzeczy. z tego co się orientuję to się nie zmieni- przynajmniej u nas.
co do pojemników; mają stanąć trzy- + zsyp u nas w wieżowcu- na odpady ekologiczne, obierki, resztki jedzenia. ja to słabo widzę tę segregację w wieżowcu. pomijam fakt że kubły stoją tylko w środku między dwoma blokami. nikomu nie będzie sie chciało lecieć specjalnie do kubła, który i tak będzie wiecznie przepełniony i śmieci będą sie walać wszędzie. będą zrzucać jak do tej pory- do zsypu. dodatkowo kto będzie mył dokładnie butelki, odlepiał te wszystkie naklejki .. nie wiem- słabo to widzę.
![]() |
![]() |
#21 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Więc pralkę trzeba bedzie wywieźć samemu do tego punktu lub oddać w sklepie kupując nową. Nie patrzcie na to co było że przyjeżdżali i zabierali wielkogabarytowe bo teraz jest zupełnie inaczej. Niestety zanim sie nauczymy tych nowych zasad sporo czasu minie. Ja tylko wiem że nie warto oszukiwać i np. do worka ze szkłem nawrzucac na spód innych śmieci,bo jak przyjadą i zobaczą to policzą cenę jak za niesegregowane. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
DOMator
|
Cytat:
Dla mnie taka zmiana to żadna zmiana, bo podobny system funkcjonował u mnie od lat, teraz nawet zmieni się to na plus, bo duże gabaryty będą zbierać dwa razy w roku i to spod domu, a nie spod wyznaczonego miejsca na osiedlu. Tak na marginesie to jeśli chodzi o gruz czy duże ilości śmieci np. przy okazji remontu to od zawsze można było wypożyczyć kontener, który Zakład Zieleni podstawiał pod dom, pakowało się do tego wszystkie śmieci, oni to odbierali i przysyłali fakturę. Sama z tego korzystałam przy okazji remontu i wiem, że nadal można w taki sposób pozbyć się gruzu czy odpadów poremontowych. Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2013-07-02 o 08:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ale ja mam zgloszone jako segregacja i u nas wyglada to tak :
PODZIAŁ TRÓJPOJEMNIKOWY BIODEGRADOWALNE I ZIELONE. Wrzucamy: • odpady kuchenne (resztki żywności, obierki z warzyw, owoców, skorupki jajek i orzechów), • liście i skoszoną trawę, • ziemię po kwiatach, • fusy po herbacie i kawie wraz z filtrami papierowymi, • zabrudzony papier. POZOSTAŁE ODPADY KOMUNALNE Wrzucamy: • opakowania z papieru lub tektury, (gazety, książki, zeszyty, kartony, itp.), • tworzywa sztuczne (reklamówki, folie, butelki, zakrętki itp.), • opakowania plastikowe po produktach, spożywczych (jogurtach, tłuszczach itp.), • opakowania plastikowe po chemii gospodarczej i kosmetykach, • opakowania metalowe i drobny złom (puszki, narzędzia, kapsle, gwoździe itp.), • produkty wielomateriałowe (opakowania tetra-pak, folia aluminiowa itp.), • ceramikę i szkło okienne, – tekstylia i wyroby dziewiarskie (dzianiny, ubrania, buty, itp.), • pieluszki. • odchody zwierząt domowych zapakowane w szczelne opakowania • zimny popiół zapakowane w szczelne opakowania SZKŁO Wrzucamy: • szkło kolorowe i bezbarwne, • butelki szklane po napojach i żywności, • słoiki bez nakrętek, zacisków, korków, kapsli i gumowych uszczelek, • szklane opakowania po kosmetykach. czyli wczesniej mialam pojemnik na pozostale i 3 worki na szklo, plastik, papier, od 3 lat na pewno juz to mamy a od teraz mam jeden worek tylko na szklo i dwa pojemniki, jeden na bio, czyli te resztki, obierki, trawa, a ten drugi miszmasz wyszlo, ze teraz ma, bo wrzucam do niego to co wczesniej dawalam osobno i jestem jako zadeklarowana selektywna zbiorka niby to jest tak, ze maja maszyne co to oddziela teraz papier od plastiku itd. a te wieksze to jest napisane tak : WIELKOGABARYTOWE* Wrzucamy: • meble (materace, tapczany, krzesła, dywany), • zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny, • duże zabawki, • opony, • materiały budowlane (gruz, okna, drzwi itp.)**. NIEBEZPIECZNE* Wrzucamy: • świetlówki, żarówki, • akumulatory, • opakowania po środkach i substancjach • niebezpiecznych (oleje mineralne, smary, kleje, • farby, aerozole, worki po cemencie, itp.), • opakowania po środkach ochrony roślin, • chemikalia; • Przeterminowane leki należy wrzucać do konfiskatorów rozstawionych w aptekach i punktach aptecznych, • Zużyte baterie i akumulatorki należy wrzucać do specjalnych pojemników ustawionych w sklepach i placówkach oświatowych, *podlegają zbiórce zgodnie z harmonogramem. ** na indywidualne zgłoszenie za dodatkową opłatą. dlatego powstal zwiazek celowy gmin i sie tym teraz zajmuje, czyli nowy urzad ![]() wroce do domu to zobacze czy mam zolta kartke, bo tak maja dawac jak źle sie bedzie segregowalo i po paru kartkach dadza 5 zl wiecej oplaty czy tam ile i bedzie bez segregacji po prostu wczesniej mialam wieksza segregacje niz teraz ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi Edytowane przez groszek75 Czas edycji: 2013-07-02 o 09:01 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() U mnie opłata za nieposegregowane to 100% więcej, co w moim przypadku oznaczałoby dużą podwyżkę - o ok. 40-50 zł/mies., więc brak segregacji jest wyceniany wysoko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz zgłupłam co ja mam wrzucac, bo gdzie ta segergacja ale taniej jest, teraz mi wyjdzie z 18 zl, a placilam prawie 50 na miesiac a to u mnie chyba od osoby za niesegregowane 18 zl, wiec tez 100% chyba, ale i tak bym mniej placila niez przedtem, bo teraz na osobe, nas dwoch to 18 albo 36 , a tak 50 , ale niezaleznie od liczby domownikow
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
U mnie wygląda to tak, że zamontowano drzwi do śmietnika, dostaliśmy klucze. Złożyliśmy deklarację sortowania, więc do takiej części mamy dostęp. Idę ze śmieciami i co widzę? Zwykłe kontenery, stare, które były wcześniej.
Zabrali pojemnik na plastik i na szkło. Świetna organizacja, naprawdę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najbardziej mnie zdenerwowalo jak 30 wieczorem poszłam wyrzucić śmieci (jeszcze nie posegregowane, w końcu byl 30) a tam stoi zamiast dawnych smietnikow tylko kosz na suche. Swietnie, ze ktos o tym raczyl poinformowac wczesniej. Oczywiscie do pojemnika wrzucilam odpady nieposegregowane, bo nie bede przeciez grzebac w smieciach. Zreszta ustawa weszla 1 lipca dopiero w zycie. Wiec moga mnie cmoknac. Skandal. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
... choć nie Westwood
|
A u mnie w mieście nie wstawili nawet nowych śmietników.. i wszystko jest po staremu póki co
![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie podobnie,a moim hitem w instrukcji segregacji jest że do makulatury zalicza się: -kartony i tekturę(złożona w kostkę) -zeszyty szkolne( po zdjęciu okładki i wyjeciu zszywek)ale..i tu mój hit ścinek z zeszytów,papierów kolorowych itp. wyrzucamy do frakcji mokrej, czyli zeszyt to makulatura ale jak dam go najpierw dziecku ,żeby sobie wycinanki zrobiło to to juz nie makulatura... ![]() -papier biurowy (z wyjątkiem ścinków papierowych np. z niszczarki) Jak dla mnie ta cała ustawa to paranoja... U nas smieci będą odbierane raz w miesiącu,uważam że to stanowczo za mało,ale już sąsiednia gmina przeszła samą siebie bo śmieci będą odbierać raz na miesiąc,to po takim czasie te pojemniki ze śmieciami same będą chodzić od robactwa. ![]() A co do smieci wielkogabarytowych to u nas trzeba dostarczać do PSZOK-u lub raz do roku będzie ustalony termin (o ile w ogóle będzie) tzw.wystawki i będą zabierać śmieci.
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
u mnie jeszcze dzis nie zabrali, chyba sie nie wyrobia, taka godzina, a tu nic
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.