![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Szerokie pieluchowanie na wszelki wypadek
Ktoś mi wyjaśni ten fenomen?
![]() Idzie mama na usf bioderek, dziecko ma powiedzmy 3mce, jest cód miód malyna, lekarz cmoka z zachwytu że wszystko dobrze i na koniec: ale na wszelki wypadek pani szeroko pieluchuje. Nie ogarniam? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Gang Iren
|
Dot.: Szerokie pieluchowanie na wszelki wypadek
Też nie ogarniam,ale przy córce też to miałam.
W Polsce chyba więcej rzeczy jest tak "na wszelki wypadek",m.in leki w ciąży,która nie jest zagrożona...
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak Polacy widocznie już mają, że lubią się leczyć "na wszelki wypadek", dlaczego lekarze mają być inni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
nu, antybiotyk tez na wszelki wypadek, jeszcze nic ma, katarek, ale mur beton sie cos moze rozwinie...
bo corka kolezanki nosila szeroka pieluche i jej nie zaszkodzilo, to mojej tez zaloze. a co bede zalowac pozniej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Też to usłyszałam po tym, jak jeden lekarz nie zobaczył nic, a drugi wynalazł już jakąś niewielka dysplazję... :/ Oczywiście po miesiącu takie nie-pieluchowania usłyszeliśmy, że jest wszystko dobrze i cudowna poprawa...
![]() ogólnie to my byliśmy pod "kontrolą" ortopedy z powodu cesarki, która była spowodowana pośladkowym ułożeniem... Dziecku nic nie było, ale ile się stresu przez niekompetencję lekarzy najedliśmy to już nawet nie piszę... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Porodu przedwczesnego nie, ale jednak łagodzi skurcze. Ja mam porównanie, w poprzedniej ciąży miałam skurcze, które mi skróciły szyjkę, wylądowałam w szpitalu i dostałam najgorszy lek na świecie - Fenoterol. Obecnie również mam skurcze, biorę Nospę 3 razy dziennie i jest lepiej, niż w poprzedniej ciąży - a przynajmniej wg moich odczuć, co z szyjką, to się dowiem w środę. Przepraszam za OT, tylko się odnoszę do Nospy. Tak ogólnie sama jestem przeciwniczką robienia "na zapas", choć czasami lepiej zapobiegać niż potem wyciągać takie działa, jak Fenoterol. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39968900]Porodu przedwczesnego nie, ale jednak łagodzi skurcze.
Ja mam porównanie, w poprzedniej ciąży miałam skurcze, które mi skróciły szyjkę, wylądowałam w szpitalu i dostałam najgorszy lek na świecie - Fenoterol. Obecnie również mam skurcze, biorę Nospę 3 razy dziennie i jest lepiej, niż w poprzedniej ciąży - a przynajmniej wg moich odczuć, co z szyjką, to się dowiem w środę. Przepraszam za OT, tylko się odnoszę do Nospy. Tak ogólnie sama jestem przeciwniczką robienia "na zapas", choć czasami lepiej zapobiegać niż potem wyciągać takie działa, jak Fenoterol.[/QUOTE] zapobiegac farmakologia to mozna zaszkodzic a nie pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39970427]No to jakie widzisz inne wyjście z takiej sytuacji?[/QUOTE]
napisalam mozna. nie powiedzialam ze betonowo na mur bank zaszkodzisz a prawda jest taka ze polacy uwielbiaja brac leki. policzyc wystarczy ile reklam w tv czy radio jest z lekami. co druga. usz wiedna a przemysl sobie kabze nabija |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
A z tym to się zgodzę, na wszystko tabletka, neomagów ile jest rodzajów już dawno przestałam liczyć, na wzrost i apetyt dziecka tabletka, już żadnej fizjologicznej czynności bez tabletki również nie można wykonać...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
My stosowaliśmy "na wszelki wypadek" noszenie w chuście
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39971873]A z tym to się zgodzę, na wszystko tabletka, neomagów ile jest rodzajów już dawno przestałam liczyć, na wzrost i apetyt dziecka tabletka, już żadnej fizjologicznej czynności bez tabletki również nie można wykonać...[/QUOTE]
o tym mowie. i o tym ze polacy popadli w taka lekomanie, dzieki dostepnosci lekow bez recepty, ze ida do lekarza oczekuja tabletki. jak nie da tylko powie ze duzo pic, siedziec w domu, wygrzac sie i moze co najwyzej syrop z czosnku to od razu wyzywa sie go od konowalow anglia przerabiala to ok 50 lat temu, odkad czesc spoleczenstwa dostala leki na recepte za darmo a reszta na ryczalt. teraz wisza wielkie plakaty w przychodniach ze przeziebienia antybiotykiem nie wyleczysz a dzieci do 6 roku zycia powinny w zasadzie od rodzicow tylko paracetamol dostawac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39968405]Ktoś mi wyjaśni ten fenomen?
![]() Idzie mama na usf bioderek, dziecko ma powiedzmy 3mce, jest cód miód malyna, lekarz cmoka z zachwytu że wszystko dobrze i na koniec: ale na wszelki wypadek pani szeroko pieluchuje. Nie ogarniam?[/QUOTE] Bez sensu, albo jest dobrze albo nie. Może lekarzowi chodziło o to że lepsze będą pieluchy wielo? i jak będziesz stosować to super a jak nie to też będzie dobrze? Jak nie pieluchujesz wielo ( a polecam) to bym sprawę odpuściła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39968900]Porodu przedwczesnego nie, ale jednak łagodzi skurcze.
Ja mam porównanie, w poprzedniej ciąży miałam skurcze, które mi skróciły szyjkę, wylądowałam w szpitalu i dostałam najgorszy lek na świecie - Fenoterol. Obecnie również mam skurcze, biorę Nospę 3 razy dziennie i jest lepiej, niż w poprzedniej ciąży - a przynajmniej wg moich odczuć, co z szyjką, to się dowiem w środę. Przepraszam za OT, tylko się odnoszę do Nospy. Tak ogólnie sama jestem przeciwniczką robienia "na zapas", choć czasami lepiej zapobiegać niż potem wyciągać takie działa, jak Fenoterol.[/QUOTE] tylko powiedz mi czy ta nospa 3 razy dziennie do lipca nie ma zadnego wplywu na twoja watrobe ani na dziecka organizm? przeciez to, ze masz skurcze teraz nie znaczy ze powtorzy sie sytuacja poprzedniej ciazy, a brac na zapas... no coz, ja swoje zdanie wyrazilam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39968405]Ktoś mi wyjaśni ten fenomen?
![]() Idzie mama na usf bioderek, dziecko ma powiedzmy 3mce, jest cód miód malyna, lekarz cmoka z zachwytu że wszystko dobrze i na koniec: ale na wszelki wypadek pani szeroko pieluchuje. Nie ogarniam?[/QUOTE] przynajmniej szczerze że "na wszelki wypadek" ![]() znam októrzy na takich wizytach usłyszeli że jest mega źle i trzeba dziecko pieluchować, następna wizyta: wszytko ok-szkoda tylko ze prawie żadna nie pieluchowała i cudowna przemiana |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
No spa jest bardzo nadużywana, podobno tylko w Polsce się ja stosuje, bo nie ma żadnych dowodów na jej skuteczność w ciąży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że leki w ciąży są nadużywane to wiadomo, ale to chyba wynika z polskiej chęci faszerowania sie tabletkami zamiast tego co ważne, wysiłku, diety i zdrowego trybu życia. BTW jak pokazałam znajomym moja kartę ciąży i powiedziałam że brałam jedynie kwas foliowy to zrobili wielkie oczy i stwierdzili że jestem nieodpowiedzialna bo przecież powinnam brać witaminki, jod, żelazo, nospę, luteinę, torekan na mdłości i jeszcze kilka "niezbednych tabletek" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mi tez gin kazal brac nospe po kilka razy dziennie "jak tylko poczuje skurcz". ale raczej staralam sie jej unikac i w sumie moze ze 10 razy wzielam. z tym ze ja mialam zagrozenie porodem przedwczesnym i to jak to Persephone ogreslila "grube dzialo" fenoterol bralam regularnie w ostatnim mcu
![]() a co do pieluchowania to my stosowalismy u corki ale to ze wzgledu na przykurcz w nozce. jeden genialny ortopeda bez usg powiedzial ze to dysplazja i trzeba zalozyc rozworke koszli. poszlam na usg i okazalo sie ze staw biodrowy ok, ale jest przykurcz miesniowy. troche to cwiczeniami rozpracowywalam no i wlasnie szerokie pieluchowanie. a tak "na wszelki wypadek" to tez nie rozumiem, niby dziecku nie zaszkodzi ale po co? duzo na brzuszku trzymac, wlasciwe noszenie i bedzie super ![]()
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem Dziewczyny, z tego co piszecie, Nospa jest bardzo złym lekiem, natomiast ja nie biorę go sama, tylko przepisał mi go lekarz. I zresztą w poprzedniej ciąży również lekarze przepisywali mi Nospę, ale jak już potem było za późno, to dawali Fenoterol, czego bardzo bym chciała teraz uniknąć. Oprócz Nospy oczywiście oszczędzający tryb życia, nie po to tyle tego biorę, żeby biegać i wzmagać skurcze. Sama nie wiem, ja również jestem przeciwniczką brania nadmiernej ilości leków (przed ciążą nigdy nic nie brałam, nawet żadnych suplementów), ale w tym wypadku wydaje mi się, że lepiej je brać, niż żeby doprowadzić do skrócenia szyjki i innych tego konsekwencji. Nie mam pewności, że się powtórzy, ale chyba bym sama nie chciała ryzykować - a tak jak pisałam, lek przepisał lekarz, więc to i tak nie mój wybór. Nie ma naturalnych metod, które można w takim wypadku stosować... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Perspehone wszytsko zależy od sytuacji, ja w ciąży brałam silne leki na wątrobe, które na pewno nie pozostały obojętne dla dziecka, ale miałam wybór albo leki albo ryzyko obumarcia płodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ani razu jej nie pieluchowałam szeroko, bo uznałam, że nie ma podstaw do tego (na podstawie usg i opinii innego lekarza), poza tym lekarka u której byliśmy każdemu zalecała to szerokie pieluchowanie i wszystkie moje koleżanki miały dzieci cudownie uzdrowione, chociaż nie stosowały się do tych zaleceń... ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
U nas ciążę traktuje się prawie jak jakąś chorobę, podczas której koniecznie trzeba stosować jakieś dziwne środki - a to ostrożności, a to znowu medykamenty...
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39982175]Nie wiem Dziewczyny, z tego co piszecie, Nospa jest bardzo złym lekiem, natomiast ja nie biorę go sama, tylko przepisał mi go lekarz. I zresztą w poprzedniej ciąży również lekarze przepisywali mi Nospę, ale jak już potem było za późno, to dawali Fenoterol, czego bardzo bym chciała teraz uniknąć.
Oprócz Nospy oczywiście oszczędzający tryb życia, nie po to tyle tego biorę, żeby biegać i wzmagać skurcze. Sama nie wiem, ja również jestem przeciwniczką brania nadmiernej ilości leków (przed ciążą nigdy nic nie brałam, nawet żadnych suplementów), ale w tym wypadku wydaje mi się, że lepiej je brać, niż żeby doprowadzić do skrócenia szyjki i innych tego konsekwencji. Nie mam pewności, że się powtórzy, ale chyba bym sama nie chciała ryzykować - a tak jak pisałam, lek przepisał lekarz, więc to i tak nie mój wybór. Nie ma naturalnych metod, które można w takim wypadku stosować...[/QUOTE] rozumiem. i po traumie ktora widza w twoim podpisie tez bym sie bala ale lekarz jest tylko czlowiekiem, niejednokrotnie mylacym sie ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
![]() i wlasnie to chyba bylo przyczyna ze na zapas nic nie robilam, bo ktos cos robil, albo u niego sie sprawdzilo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
(Już nie mówiąc o tym, że Fenoterol ma faktyczny wpływ na dziecko, jak któraś z Was brała i była podpinana pod KTG, to może to zauważyła, że dziecku skacze tętno i ponoć też nie jest obojętny dla serduszka maleństwa). Cytat:
I to nie tylko a propos ciąży, ale też a propos tematu tego wątku i jeszcze był kiedyś taki podobny o "dobrych radach" dawanych mamom przez położne i lekarzy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i te tony szczepien na zaś... w Japonii szczepi sie dzieci po 2 roku zycia a jakos dluzej tam ludzie zyja... a i "w razie czego" w ciazy i podczas karmienia jemy sama marchewke z kurczakiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I żaden słoik, tylkko marchewki "od chłopa", słoik to cukier i samo zuoooo... ![]() I czapka na głowę do 18 r.ż. i rajstopy pod spodniami aż do +15!!!
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie to ze mam cos do blw ale uwazam ze dopiero moje 1,5 roczne moze sobie smialo z tym radzic bez robienia z siebe chodzacej maseczki warzywnej i zaswineinia wszystkiego w promieniu 3 m zapomnialas dodac ze czpka-uszatka, a nie taka zwykla przewiewna ![]() ![]() Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2013-03-26 o 11:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
my tu pitu pitu a ktos nam renome w swiecie robi, ze polskie dziecko mozna poznac po czapce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
skoro chyba kazda kochajaca babcia i prababcia kaze mlodej matce wlozyc czapke bo tak sie robi (moze to tradycja?) a uczymy sie wlasnie najczesciej od kogos z doswiadczeniem to wlasnie tak wychodzi. ale prawda! ja dlugo widuje dzieci w czapkach, nawet goracym latem. nie mowie o kapelusikach ale czapkach zakrywajacych uszy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.