|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Gdyby zapach był wierszem - wątek dla wielbicieli poezji.
Nie znalazłam dotąd takiego tematu. Były wątki o skojarzeniach perfum z utworami muzycznymi, obrazami, kolorami, tkaninami, pogodą, czy sławnymi osobami. Zapraszam wielbicieli poezji do podzielenia się wrażeniami liryczno-pachnącymi. Przychodzą Wam na myśl jakieś utwory oddające charakter konkretnego zapachu? Bardzo podoba mi się, jak wizażanka Tam Dao dopasowała w recenzji utwór Baudelaire'a do Chanel no. 19. Chętnie poczytałabym o podobych skojrzeniach - sama póki co mam dwa, ale pewnie będzie więcej. Z tym, że u mnie to przebiega w ten sposób: czytam wiersz, myślę, jaki zapach do niego pasuje, a nie na odwrót. Jestem bardzo ciekawa Waszych pomysłów (mam nadzieję, że takie macie - ci, którzy czytają wiersze).
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdyby zapach był wierszem - wątek dla wielbicieli poezji.
Ja mam trzy bardzo silne poetyckie skojarzenia:
Calamus CdG kojarzy mi się z Łąką Leśmiana Full Incense Montale z Panem Cogito i muzyką pop Herberta a Scent Intense to Piosenka Brodskiego a Mitsouko kojarzy mi się z wierszem Poświoatowskiej, bez tytułu, jak to zwykle jej wiersze o kochanku co "wcale nie jest piękny i charakter ma raczej trudny ale kto pomaluje mi niebo w ciemne fiolety południa gdy pozwolę mu odejść i nie wrócić" Mam jeszcze parę innych asocjacji ale są tak egzaltowane że się nie przynam
![]() |
#3 |
lubi eks swojego męża
|
ja chyba zbytnio sama dla siebie poetyzuję ten zapach, ale niech będzie, zabredzę kolejny raz:
shiseido zen jest dla mnie zapachem "sur le pont d'Avignon" Baczyńskiego. może tylko czuję lekki zawód, kiedy nie potrafię poczuć w nim liściastych sukien panien, a szkoda. cała reszta gra we mnie spójnym, nierozerwalnym rytmem i już nie wiem, czy nazwałam zen tym wierszem, czy ten wiersz zenem.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za wypowiedzi
![]() A z "Sur le pont d'Avignon" niesamowita sprawa, wczoraj (przed przeczytaniem w ogóle postu Hanako), postanowiłam otworzyć pewną książkę na przypadkowej stronie, myśląc: "w tym wierszu będzie zapach dla mnie" - taka zabawa ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:21.