Mam problem z zaproszeniem. Kiedy wypada kogoś zaprosić a kiedy nie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-10, 12:56   #1
Irethpepper
Przyczajenie

Mam problem z zaproszeniem. Kiedy wypada kogoś zaprosić a kiedy nie?

Witam serdecznie

Jakiś czas temu byłam na ślubie znajomej. Nigdy nie miałyśmy ze sobą idealnego kontaktu. Nasze relacje sprowadzały się do kilku smsów lub góra dwóch spotkań w ciągu roku. Dlatego bardzo zaskoczyło mnie, gdy pojawiła się u nas wraz z narzeczonym i zaprosiła na ślub. Z grzeczności nie odmówiłam i dwa miesiące później pojawiłam się na jej ślubie. Byłam sama gdyż chłopak musiał pracować, ale nie czułam się niekomfortowo gdyż większość osób znałam (Pani Młoda jest kuzynką mojej przyjaciółki). Do czasu.
Nie przywiązałam zbyt dużej wagi do tego ślubu i nie do końca przeczytałam zaproszenie na którym widniało, że para młoda prosi zamiast kwiatów butelkę wina. Przez chwilę było mi głupio, ale uznałam że skoro dostaną tyle wina to jeden piękny bukiet dla Pani młodej nie będzie czymś gorszącym. Gdy nadeszła pora składania życzeń pod kościołem, podeszłam do młodej pary i z uśmiechem wręczyłam bukiet i prezent mówiąc że każda Pani młoda zasługuje na piękne kwiaty. W odpowiedzi usłyszałam: "A Ty co? Głupia jesteś czy czytać nie umiesz?"
Myślałam że spalę się ze wstydu. Zrobiło mi się tak przykro że chciałam stamtąd uciec jak najszybciej. Za namową przyjaciółki zostałam. Pomimo jej zachowania nie chciałam psuć jej idealnego dnia. Ale to nie był koniec. Na sali każdy miał przydzielone miejsce. Zostałam przydzielona na sam koniec stołu wraz z dziećmi i gośćmi z delegacji. Wszyscy moi znajomi siedzieli pięć metrów dalej. Byłam wściekła bo wesele odbywało się na pipidówie a ja chciałam jak najszybciej stamtąd uciec. Znajomi również byli zbulwersowani całą sytuacją. Przestawili miejsca bym usiadła wśród nich. Przez cały wieczór unikałam państwa młodych jak ognia. Piłam, jadłam i tańczyłam starając się nie przejmować. Od tamtej pory nie rozmawiam z tą dziewczyną. Ona sama odzywa się do mnie poprzez smsy tak jakby nic się nie stało. Zaszła w ciążę. Dostałam smsa: "Szykuj portfel na zabawki. Chłopięce''.
Najwyraźniej daje mi do zrozumienia jaką dziecko ma płeć
Cóż... My też z chłopakiem powoli planujemy ten wielki dzień I właśnie tu stawiam swoje pytanie.
Kiedy wypada kogoś zaprosić a kiedy nie? Czy zawsze trzeba odpowiadać zaproszeniem na zaproszenie?
Sądzicie że po takim incydencie powinnam to zrobić?
Irethpepper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 13:16   #2
madziocha
Zadomowienie

Dot.: Mam problem z zaproszeniem. Kiedy wypada kogoś zaprosić a kiedy nie?

Szczerze? Ja bym jej nie zaprosiła przez takie akcje. Od wielu lat ja i moja rodzina jesteśmy zapraszani na różne wesela; jest ich sporo bo rodzine mamy bardzo liczną, więc rodzice jeżdzą tylko na wesela swoich chrzesnic/chrześniaków. Mimo, iz wielokrotnie byłam zapraszana i czasem szłam na wesele, częsciej nie, to na swoje nie zamierzam zapraszać 200 osób, tylko robimy małe wesele na 60. Z moją Chrzestną oraz jej 2 córkami praktycznie nie mam wcale kontaktu - mimo to Chrzestną zaproszę, ale córek już nie - mimo, że jedna z nich mnie zapraszała. Nie bedę się przejmowała, że ludzie będą gadali. Zapraszam te osoby, w których towarzystwie czuję się dobrze, te, które bardzo dobrze znam.
Aż strach pomysleć, czy ta dziewczyna, która odstawiła ci te akcje, nie zmalowałaby czegoś na Twoim weselu, ot tak żeby zrobić na złość. A sms odnośnie kasy dla chłopca... brak słów.
madziocha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 13:26   #3
eszanka
Zadomowienie

Ja bym sobie odpuściła. Zresztą sama ślubuję za niespełna 40 dni i odpuściłam sobie zapraszanie osób, z którymi nie mam kontaktu. W niektórych przypadkach byłam nawet na ich ślubach/weselach, ale nie czuję oglądania ich na swoim własnym. To twój dzień - pamiętaj

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Cytat:
Napisane przez madziocha Pokaż wiadomość
Aż strach pomysleć, czy ta dziewczyna, która odstawiła ci te akcje, nie zmalowałaby czegoś na Twoim weselu, ot tak żeby zrobić na złość. A sms odnośnie kasy dla chłopca... brak słów.
To samo sobie pomyślałam...
Stary 2013-04-10, 13:29   #4
mariamarysienka
Zakorzenienie

W życiu bym tej laski nie zaprosiła Widać, że tak naprawdę traktuje Cię jak chodzący portfel. Na wesele być może też Cię zaprosiła dlatego, że liczyła na kopertę Zresztą, akcja pod kościołem to szczyt chamstwa. Nie ma obowiązku zapraszania kogoś tylko dlatego, że byliśmy u niego na weselu. To Wasz dzień, w którym powinniście otoczyć się osobami, które kochacie i które są Wam życzliwe, a nie osobami, których nawet nie lubicie, ale "wypadało zaprosić".

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 13:45   #5
ewka1368
Zakorzenienie

tez bym nie zapraszala
a co do sms to szkoda słów
Stary 2013-04-10, 13:55   #6
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irethpepper Pokaż wiadomość
Kiedy wypada kogoś zaprosić a kiedy nie? Czy zawsze trzeba odpowiadać zaproszeniem na zaproszenie?
Na Twoim miejscu bym jej nie zapraszała a tego smsa o zabawkach chłopięcych nie skomentuję
Stary 2013-04-10, 14:04   #7
Irethpepper
Przyczajenie

Macie rację. A z tym smsem to aż usiadłam z wrażenia, kiedy go dostałam. Tylko nie za bardzo rozumiem takiego zachowania, ponieważ nigdy nie była wobec mnie niemiła. Ludzie potrafią zaskakiwać.
Powiem szczerze że daawno temu marzył mi się ślub jak z bajki, z setką gości i mnóstwem kwiatów W tej chwili mały, skromny ślub z najbliższymi to najlepszy pomysł Wiesz że jesteś otoczona ludźmi którzy życzą Ci najlepiej.
Stary 2013-04-10, 14:20   #8
misiadelko
BAN stały

W życiu bym tej panny nie poszła
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 15:33   #9
Dotka90
Zakorzenienie

Nawet przez myśl by mi nie przeszło, żeby kogoś takiego zapraszać
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 17:19   #10
blackcherry12
Raczkowanie

Ja bym jej za żadne skarby nie zaprosiła, za takie chamskie zachowanie. To co powiedziała miało na celu chyba tylko upokorzenie Cię, zresztą usadzenie przy stole chyba również, skoro bez problemu znalazło się dla Ciebie miejsce przy znajomych, a nie to że było ciasno! Swoją drogą trzeba być człowiekiem niewychowanym i bez kultury żeby w ogóle komentować prezenty, żeby komentować je publicznie, a co dopiero w taki sposób wypominać gościowi że przyniósł kwiaty, które symbolizują szacunek dla drugiego człowieka. Po co Ci znajomość z taką osobą? Skoro i tak rozmawiacie od święta, jakoś specjalnie Ci nie zależy no i potraktowała się w sposób wręcz karygodny? Niezaproszenie jej jest świetną okazją do urwania z nią kontaktu, nóż widelec się obrazi a akcja z sms świadczy tylko o tym, że traktuje Cię jak dojną krowę, przepraszam za wyrażenie i że bez urazy, ale zwyczajny z niej prostak.

Edytowane przez blackcherry12
Czas edycji: 2013-04-10 o 17:21
blackcherry12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 17:59   #11
Jamee
Zakorzenienie

Ale sytuacja

Zachowanie PM żenujące, szczególnie ten sms o ciąży

Gdybym była na Twoim miejscu nie zapraszałabym jej. Nie dość, że była dla Ciebie nie miła to w dodatku sama piszesz, że utrzymujecie dość luźny kontakt. Po co masz sobie psuć nastrój jej obecnością w Twoim pięknym dniu

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-10, 18:41   #12
_Monabella_
Raczkowanie

A ja bym zaprosiła ale posadziła również w mało komfortowym miejscu, niech ma nauczkę;-)
_Monabella_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 21:47   #13
Misstic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blackcherry12 Pokaż wiadomość
Ja bym jej za żadne skarby nie zaprosiła, za takie chamskie zachowanie. To co powiedziała miało na celu chyba tylko upokorzenie Cię, zresztą usadzenie przy stole chyba również, skoro bez problemu znalazło się dla Ciebie miejsce przy znajomych, a nie to że było ciasno! Swoją drogą trzeba być człowiekiem niewychowanym i bez kultury żeby w ogóle komentować prezenty, żeby komentować je publicznie, a co dopiero w taki sposób wypominać gościowi że przyniósł kwiaty, które symbolizują szacunek dla drugiego człowieka. Po co Ci znajomość z taką osobą? Skoro i tak rozmawiacie od święta, jakoś specjalnie Ci nie zależy no i potraktowała się w sposób wręcz karygodny? Niezaproszenie jej jest świetną okazją do urwania z nią kontaktu, nóż widelec się obrazi a akcja z sms świadczy tylko o tym, że traktuje Cię jak dojną krowę, przepraszam za wyrażenie i że bez urazy, ale zwyczajny z niej prostak.
Dosłownie takie samo odczucie co blackcherry odniosłam czytając twój post. Koleżanka wyżej powiedziała wszystko i bardzo dokładnie. Nie będę się powtarzać. Mimo wszystko powiem jedno, nigdy bym jej nie zaprosiła a kontakt bym ucięła raz na zawsze.

Kocham Cię Mężu
http://s3.suwaczek.com/20130713580113.png

Nasza Roksanka jest już na świecie
15.09.14r.
Kochamy cię nad życie
Misstic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 21:53   #14
roksana111
BAN stały

A po jaką choinkę szłaś na wesele do obcych ludzi,teraz masz za swoje i musisz tez zaprosić
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 23:06   #15
Irethpepper
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
A po jaką choinkę szłaś na wesele do obcych ludzi,teraz masz za swoje i musisz tez zaprosić
Nie no racja Nawarzyłam piwa i teraz muszę je wypić :P Nigdy więcej obcych wesel.
Stary 2013-04-10, 23:37   #16
Misstic
Wtajemniczenie

Cytat:

A gdzie jest napisane, że MUSI zaprosić??? Bez przesady.

Ja byłam zapraszana na różne wesela, ale na swoje nie zapraszam wszystkich. Tylko najbliższych.

---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ----------

Cytat:
Nie no racja Nawarzyłam piwa i teraz muszę je wypić :P Nigdy więcej obcych wesel.
Pomyśl też czy jak ją zaprosisz to nie narobi ci wstydu i żadnego bałaganu na twoim weselu. Ja bym się obawiała o coś takiego.
Z resztą koszty też rosną z każdą następną osobą zaproszoną na wesele.

Kocham Cię Mężu
http://s3.suwaczek.com/20130713580113.png

Nasza Roksanka jest już na świecie
15.09.14r.
Kochamy cię nad życie
Misstic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 06:56   #17
verumka
Wtajemniczenie

Cytat:
Nic nie MUSI. To jej ślub, może zaprosić kogo zechce. Nikomu się krzywda nie stanie, jak nie zaprosi tej niekulturalnej dziewuchy, której słoma z butów wystaje. Najwyżej narazi się na foch i obrazę z jej strony, ale chyba utrata takiej "znajomości" nie jest zbyt dokuczliwa.

verumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 14:06   #18
8malina8
Raczkowanie

Wiesz co staram sobie wyobrazić siebie i swoją kuzynkę w podobnej sytuacji. Kiedyś jako dzieci uwielbiałyśmy się bawić. Teraz różnimy się zupełnie .
-Ja po maturze - ona robi ze trzy fakultety naraz i ma świetne oceny ,
- ja jestem kulturalną osobą i wiem jak się zachować w towarzystwie - ona bez przerwy daje do zrozumienia wszystkim , że mają , cytuję "mniejsze IQ od niej" ,
-ja uwielbiam dzieci -ona ich nie nawidzi nazywa bachorami i twierdzi , że nigdy nie bedzie mieć swoim itd itp.
Po prostu jest straszna i nadęta. Ale jej mama za to bardzo mnie lubi i ja ją w sumie też dlatego moją kuzynkę zaproszę by nie robić przykrości cioci i niech sobie robi co chceza dróżkę jej nie wezmę i do niej podchodzić też nie będę w trakcie wesela. Ona i tak całe przesiedzi za stołem (napewno nie blisko mnie) bo nie tańczy(biedny ten jej przydupas).Nie bedzie mi przeszkadzać bo będę mieć głowę zajętą innymi gośćmi i innymi sprawami Może to troszkę inna sytuacja ale weź pod uwagę , że to ona będzie u ciebie i to ty z tż będziecie "gwiazdami wieczoru" pokaż jej , że świetnie się bawisz , jesteś szczęśliwa. A po weselu zerwij kontakt i już. Tak bym ja zrobiła.Pzdr
23.12.2012r - zaręczyny
31.08.2013r - ślub
8malina8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 14:18   #19
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 8malina8 Pokaż wiadomość
Ona i tak całe przesiedzi za stołem (napewno nie blisko mnie) bo nie tańczy(biedny ten jej przydupas).
No też klasę pokazujesz, nie ma co

Nigdy nie zrozumiem tego, że ktoś jest nadęty, zarozumiały, okropny, nie podejdziemy nawet do niego na weselu, ale zaprosić to już zaproszę.
Hipokryzja jak się patrzy.

Uch, jak dobrze, że na naszym weselu będą tylko osoby nam bliskie i życzliwe oraz którym MY jesteśmy życzliwi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-11, 21:23   #20
Irethpepper
Przyczajenie

No właśnie. W jednej chwili myślę sobie: "W życiu nie zaproszę jej na mój ślub!". Potem przychodzi inna myśl: "Dlaczego mam zniżać się do jej poziomu, bo w ten sposób mogłabym to zrobić?"
Czemu nie zaprosić jej, być miłą i cieszyć się swoim pięknym dniem? Bo myślę że nic nie byłoby w stanie mi go zepsuć.

Ale mimo wszystko nie zrobię tego. Owszem z powodu tego co zrobiła. Ale to nie byłaby forma zemsty. Po prostu nie chcę mieć na ślubie kogoś, kto źle mi życzy.
Stary 2013-04-11, 21:31   #21
roksana111
BAN stały

Nie rozumiem ludzi którzy idą na wesele tylko dlatego ze dostali zaproszenie,ja idę na wesele do ludzi których lubię i tak samo zaprosiłam na moje wesele
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 21:39   #22
Irethpepper
Przyczajenie

Cytat:
Nie rozumiem ludzi którzy idą na wesele tylko dlatego ze dostali zaproszenie,ja idę na wesele do ludzi których lubię i tak samo zaprosiłam na moje wesele
Bez sensu. Idziesz do ludzi którzy Cie zaprosili, bo Ty ich zaprosilas, ale nie rozumiesz ludzi którzy poszli na wesele bo dostali zaproszenie Przyjęłam zaproszenie bo uznałam że jest to sposób na pogłębienie znajomości. Nie chodzę na każde wesele które się nawinie
Stary 2013-04-12, 05:44   #23
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Bez sensu. Idziesz do ludzi którzy Cie zaprosili, bo Ty ich zaprosilas, ale nie rozumiesz ludzi którzy poszli na wesele bo dostali zaproszenie Przyjęłam zaproszenie bo uznałam że jest to sposób na pogłębienie znajomości. Nie chodzę na każde wesele które się nawinie
A skąd wiesz, czemu oni ją zaprosili?
Może ją zaprosili, bo ją lubią. Tak samo napisała, że ona zaprosiła na swoje wesele tych, których lubi, a nie tych, u których była na weselu.
Stary 2013-04-12, 10:29   #24
isabelka00
Wtajemniczenie

Cytat:
autorko tematu, otóż właśnie nic nie musisz!
to ty jesteś organizatorką i jak masz zaprosisz gościa niepożądanego ( a to nie jest rodzina) to sobie odpuść, zawsze możesz się wytłumaczyć banalnym tekstem, że musiałaś okroić listę gości ze względu na koszty.
ja również nie zaproszę jednej koleżanki, ponieważ niefajnie się zachowała w stosunku do mnie i nie będę czuła z tego żadnych wyrzutów sumienia.
Stary 2013-04-12, 17:20   #25
Sandritta0000
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Monabella_ Pokaż wiadomość
A ja bym zaprosiła ale posadziła również w mało komfortowym miejscu, niech ma nauczkę;-)
Lepiej nie :P Z Jej zachowania wynika ze jest zdolna do wszystkiego wiec na pewno "umililaby" ten dzien jak najlepiej .... Normalnie SZOK !
NIE ZAPRASZAJ TEJ PANNY !
Stary 2013-04-13, 17:59   #26
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
autorko tematu, otóż właśnie nic nie musisz!
to ty jesteś organizatorką i jak masz zaprosisz gościa niepożądanego ( a to nie jest rodzina) to sobie odpuść, zawsze możesz się wytłumaczyć banalnym tekstem, że musiałaś okroić listę gości ze względu na koszty.
ja również nie zaproszę jednej koleżanki, ponieważ niefajnie się zachowała w stosunku do mnie i nie będę czuła z tego żadnych wyrzutów sumienia.
a ja to nawet bym się nie tłumaczyła, tylko po takiej akcji gdyby miała jakieś pretensje, że nie została zaproszona powiedziałabym prosto z mostu co o niej myślę...
szok...
Stary 2013-04-14, 15:20   #27
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Szykuj portfel na zabawki. Chłopięce''
Jestem w szoku.

Cytat:
Nie. Nie trzeba koniecznie zapraszać osób, które nas zaprosiły. Nie jest to wymóg. W moim mniemaniu na własne wesele zapraszasz tylko te osoby, które są Tobie najbliższe, z którymi utrzymywałaś kontakt i wspierały Cię przez życie.

Dlatego jestem przeciwna zapraszaniem cioc, wujków, których na oczy nie widziałam.

Na pewno rodzice, rodzeństwo. Dziadkowie. Rodzeństwo moich rodziców + bliższe kuzynostwo. Oraz moi znajomi. Reszta jak chce może się obrażać.

My mieliśmy kiedyś taką sytuację, że zostaliśmy zaproszeni przez dalszą rodzinę mojej mamy. Jakaś kuzynka której nigdy nie znałam wychodziła za mąż. Jej ojciec nie raz bywał w pobliżu naszego domu a nigdy nie wpadł, chociaż nie raz był zapraszany gdy przypadkiem matka jego spotkała.
Do czego zmierzam - dla mnie to cyrk, zapraszać kogoś kogo się nie zna-nawet z rodziny.

Edytowane przez Deborah100
Czas edycji: 2013-04-14 o 15:26
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 00:27   #28
PopielatySzafir
Przyczajenie

Nie lubię czegoś takiego jak "zapraszam, bo wypada". I nie stosuję się do tej zasady czasem budząc zgorszenie 3 lata temu koleżanka zaprosiła mnie na wesele, poszłam, bo były tam znajome osoby i chciałam zrobić jej przyjemność (poza tym jeszcze ją lubiłam). Jakiś czas później dowiedziałam się, że byłam zaproszona głównie dlatego, że dobrze wyglądam na większych imprezach (strój, makijaż itd.) więc będę ozdóbka. I inne zaproszone tam koleżanki mogłyby nie przyjść jeśli mnie nie będzie Później zaczęła mówić o mnie i moim partnerze wiele nieprzyjemnych słów, a osoby życzliwe mi o tym doniosły. I jakie było jej oburzenie kiedy nie zaprosiłam jej na moją imprezę urodzinową, którą organizowałam kilka miesięcy po weselu. Awanturowała się, że jestem niewychowana, bo się odprasza skoro było się u kogoś na urodzinach i weselu. Ale byłam nieugięta i stwierdziłam, iż skoro nie lubi mnie i mojego TŻta i skoro jesteśmy tacy źli to dlaczego chce do nas przyjść? Chyba do dziś mi tego nie wybaczyła. A co do gości weselnych ustaliłam z TŻtem, że zapraszamy osoby nam bliskie, niekoniecznie spokrewnione z nami.
PopielatySzafir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 17:11   #29
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Autorko, wspolczuje. Dziolcha to wyjatkowa "buraczara". Uwaga o szykowaniu portfela ponizej krytyki. Nie zapraszalabym jej na Twoim miejscu.

btw: co to znaczy "goscie z delegacji". Wybacz, ze pytam, ale nie wiem zupelnie o co chodzi .

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2013-04-20 o 17:13
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 18:52   #30
Brook
Zakorzenienie

To jej powinno byc wstyd ze wogole skomentowala kwiaty pod Kosciolem- brak kultury i taktu...
sms tez wulgarny z tym szykowaniewm portfela
ja bym nie zaprosila
ale rozumiem twoj dylemat bo mam taki sam( bylam zaproszona do zwyklej mi znajomej z ktora mialam zadki kontakt jako swiadkowa- odmowilam wiec juz mi bylo głupio odmowic pojscia na wesele- zwlaszcza ze nalegala) sama nie mam ochoty jej zapraszac- mam zerowy kontakt i tez nie wiem co robic- czy wypada zaprosic ...bo wyjdzie glupio

Edytowane przez Brook
Czas edycji: 2013-04-20 o 19:59
Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości