![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Włosowy koszmar
Mam cienkie włosy, kilka cm od skory głowy są ok, ale potem...koszmar!
Totalne siano... są strasznie suche, sztywne. Problem w tym, że od roku je pielęguję (rowniez od wewnątrz) i nie widzę zadnych rezultatow ;( Dziewczyny, jak wy to robicie ze macie takie ładne wlosy?? Masę moich kolezanek stosuje jakąśtam odzywke, maja fajne wlosy, a ja wydaje kupe kasy, dbam i NIC. Co stosowałam i jakie efekty? Olej kokosowy -siano olejek sesa (tak chwalony przez wszystkich!) - zero efektów olej lniany - siano oliwa z oliwek - zero efektów olejki z aterra - siano te które nie dawały efektow stosowałam dłuzej, co by sprawdzić czy moze podziałają, ale nic.Te po ktorych miałam większe siano odstawiłam po kilku uzyciach. Garnier ta odzywka z Avokado - zero efektow Biovax do cienkich wlosow, do ciemnych z proteinami mlecznymi - marny efekt, po nalozeniu trochę ok, ale brak jakiejkolwiek dluzszej poprawy nafta - no ona mi trochę pomaga, ale to tez bardziej krótkotrwale , stosuję ja raz na tydzien maski alterra - zero efektow probowalam też jakies naturalne odżywki, juz nawet nie pamietam, miód, awokado i takie tam rozne przepisy, ale no... i tak to nic nie daje. ogolnie no nic nie jest w stanie zadzialać na moje wlosy. NIC. ![]() Jestem zdrowa, dobrze sie odzywiam, piję tran, jem duzo warzyw, szczegolnie zwracam uwage na to co ma witaminy wpływające na włosy. Nie prostuję, nie farbuje wlosow, nie susze i nigdy tego nie robiłam. Powiedzcie, co mam juz zrobic? ![]() Dlaczego inni maja normalne wlosy albo fajnie zadbane, a ja mam g**** ![]() Edytowane przez mariaantoninaII Czas edycji: 2013-04-14 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Włosowy koszmar
Cytat:
![]() Wiesz jakiej porowatości masz włosy? Spróbuj opisać swoje włosy w Wątku ,,Jak określić porowatość włosów''. Wstawisz tam opis swoich włosów-wedlug pytań, które są tam wymagane i dziewczyny Ci pomogą. Wtedy będzie Ci łatwiej dobrać pielęgnację- nie zawsze to co lubi większość będzie dobre dla Ciebie. Nie jestem specjalistką, ale może spróbuj olejku z pestek winogron, ponoć daje dobre rezultaty. Edytowane przez 201605021613 Czas edycji: 2013-04-14 o 11:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
tez proponuję wstawić zdjęcie.
Tak jak napisałaś "Masę moich kolezanek stosuje jakąśtam odzywke, maja fajne wlosy, a ja wydaje kupe kasy, dbam i NIC. " - Może stosujesz za dużo specyfików na raz i dlatego nie widzisz żadnych efektów, bo dany produkt nie ma kiedy wsiąknąć? Być może włosy są obciążone i stawiają opór. Odnieś się proszę do tego. W pielęgnacji włosów ważny jest umiar i cierpliwość. Idealnie sprawdzi się stwierdzenie: Co za dużo, to nie zdrowo. Wyślij foteczkę i pomożemy ![]()
23.10.2012 - rozpoczęcie pielęgnacji i regeneracji włosów 10.12.2012 - drastyczne cięcie Zapuszczam: Start: 30cm I 32 - 34 - 36 - 38 - 40 - 42 - 44 - 46 - 48 - 50 ![]() II 52 - 54 - 56 - 58 - 60 - 62 - 64 - 66 - 68 - 70 ![]() Cel: 48kg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ale jesli mowisz ze masz az takie siano, moze poprostu trzeba je sciac bo nie da sie juz nic z nimi zrobic?
ale ja rowniez wydaje kupe kachy na kosmetyki analizuje je probuje wszytskich sposobow jakie sa na piekne wlosy wiec nie jestes w tym sama, rowniez nie widze zbytnio efektow na dluzsza mete ..... jednak napewno nie widze tez pogorszenia stanu wlosow bo zawsze moglo byc gorzej tak ze nie mysl ze wszystko idzie na marne ![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Może używasz szamponu nafaszerowanego detergentami? Spróbuj babydream fur mama balsamem do kąpieli
![]() ![]()
Czyli wszystko co o urodzie i modzie wiedzieć powinnaś w jednym miejscu ![]() Edytowane przez Redmoon22 Czas edycji: 2013-04-14 o 23:25 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I błagam, przestań robić reklamę swojego bloga. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję, wejdę na ten wątek ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Na razie jestem na stancji i nie mam aparatu, ale jak będę na weekendzie w domu to zrobię te zdjęcia i wstawię może ktoś pomoze!! Jedna z blogerek organizuje projekt, w ktorym zamierza wybrac kilka osob i pomagać im w pielęgnacji, szkoda że mieszka tak daleko! No ale nic....trochę się wczoraj uniosłam, ale kurcze, mam straszny kompleks z powodu tych włosow. Niby to głupie przywiązywać do tego taką wagę, nie to że nie mam czym się zająć. Jestem normalną osobą, jak każdy mam rozne problemy, ale wiecie no te włosy to jakas obsesja ![]() ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- [1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;40306210]Spróbuj nafty używać codziennie. Skoro piszesz, że ona trochę pomogła ci to może pomoże bardziej przy częstszym stosowaniu? Spróbuj ![]() ![]() ![]() ![]() a to nie zniszczy wlosow? Słyszałam, że naftę mozna max raz na tydzień... ale jeśli nie to chętnie bym to robiła częsciej. A i akurat mam tę nafte z Kosmedu z witaminami ![]() Edytowane przez mariaantoninaII Czas edycji: 2013-04-15 o 18:29 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
ja mialam podobny problem i w sumie od kad zaczelam pielegnowac wlosy odrastaly mi juz ladne, blyszczace, mocne wloski. Pamietaj, ze dobre odzywianie, suplementacja wplywa na cebulki wlosa, wiec dopiero przy odroscie mozesz widziec efekty. Wlos na koncowce nigdy nie odbuduje Ci sie od zmiany nawykow zywieniowych, to co wystaje nam z glowy to juz martwa czesc i mozesz poprawiac jej wyglad zewnetrznie. Suplementacja wplywasz na to, co dopiero rosnie. Jesli widzisz pozytywne efekty, to nie przestawaj
![]() Ja zrobilam prostowanie keratynowe i to ogromnie poprawilo stan moich wlosow i je ogarnelo ![]() ![]() Daj znac co tam kombinujesz i wrzuc zdjecia wloskow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Może jednak u Ciebie się sprawdzi, bo Twoje włosy z opisu raczej nie lubia tego, co większość włosów innych ludzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
mariaantoninaII
Hmm zdjecia nie oddaja tak rzeczywistosci, albo sa przesiwetlone lampa co daje efekt mega blyszczacych wlosow, lub brak lapy az zabardzo matuje nasze wlosy. a co do baby hair to u mnie tez to chyba jest jedyny efekt calej tej pielegnacji ![]()
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
To wytłumacz, dlaczego to bzdury według ciebie? Jeśli ma zniszczone włosy to niektóre szampony mogą pogorszyć ich stan ,szczególnie jesli myje sie włosy często, i nawet odzywki tu nie pomogą, uwierz mi, wiem z doświadczenia bo miałam cienkie siano...
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
myję włosy szamponem figowym z ziaji..wiem ze on ma SLS, ale nie moge znalezc jakiegos odpowiadającego mi bez tego. miałam te babydream, hipp, ale one robia mi z wlosow jeszcze wieksze siano i moje włosy sie po nich niesamowicie plączą
Edytowane przez mariaantoninaII Czas edycji: 2013-04-16 o 13:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szampon włosy po prostu... myje ![]() Jeżeli komuś szkodzi szampon to jest to indywidualna reakcja na jakiś składnik. Może sles szkodzi jednej osobie na sto, może dziewięćdziesięciu dziewięciu na sto, ale sam w sobie zły nie jest. Można być też uczulonym na jakieś ziółka (rumianek) albo konserwant, albo jeszcze coś innego. No, odżywki to tak średnio pomagają. Bardziej maski i oleje trzymane kilka godzin na włosach ![]()
pisze się razem ! ![]() Gdy schudniesz będziesz fajnie wyglądać w ubraniu, gdy ćwiczysz - świetnie wyglądasz we wszystkim, zwłaszcza nago! Edytowane przez versatille Czas edycji: 2013-04-16 o 14:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Cytat:
![]() ![]()
Czyli wszystko co o urodzie i modzie wiedzieć powinnaś w jednym miejscu ![]() Edytowane przez Redmoon22 Czas edycji: 2013-04-16 o 19:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To że SLS stosowany w przemyśle jest silnym detergentem nijak się ma do stosowania go w kosmetyce, gdzie regulacje dotyczące stężeń są inne a dodatkowo kosmetyki myjące mają inne substancje łagodzące działanie detergentów. Zresztą szampony z SLES też mogą się od siebie bardzo różnić a powodem jest właśnie stężenie detergentu. Jeśli komuś nie szkodzi ten składnik (głównie chodzi o reakcje skóry głowy), to nie ma co utrudniać sobie na siłę życia. Sianko można mieć też po łagodnych szamponach. Albo przez niewłaściwe i zbyt często stosowane proteiny. Albo przez glicerynę lub glikol propylenowy. Albo źle dobrany olej. Albo zioła. Możliwości jest dużo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No chyba, że Ty naprawdę piszesz o SLS.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
To prawda, ale szukamy przyczyny i uważam ,że szamponu z silnym detergentem nie można wykluczać, bo na każde włosy może zadziałać inaczej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dość drogo kosztują - za butelkę 250 ml płaci się 27 zł, ale moim zdaniem są warte tej ceny. wcześniej też używałam babydream, hipp i też miałam poplątane włosy. odkąd przerzuciłam się na body shop jest o wiele lepiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie masz przypadkiem włosów falujących/kręconych i nie czeszesz ich po myciu, na sucho? Poza tym przy porowatych włosach bardzo ważne jest zabezpieczenie po myciu włosów wilgotnych: odżywka bez spłukiwania, może odrobina serum silikonowego bez etanolu. Mogłabyś podać przykładowe zestawy pielęgnacyjne, jakie zastosowałaś na przykład przed ostatni tydzień? Typu: w sobotę użyłam... oraz wszystko, co z włosami robiłaś - czym wycierałaś, kiedy czesałaś itp. ![]() I na razie nie ścinaj, myślę, że sporo da się zrobić ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Sama stosuję co jakiś czas sodę, na stałe mocne szampony (delikatne tylko wtedy, jak nic nie nakładam przed i po myciu, a i tak czasem nie domyją ![]() ![]() Tak więc - bez demonizacji. Autorce wątku, jako wysokoporowi, może pomóc zmiana szamponu na delikatniejszy, aczkolwiek może też jej nie podejść (bo będzie np. plątał, za słabo mył, uczuli...). Po prostu zmieniaj i szukaj, a my postaramy się pomóc ![]() Ostrożnie podeszłabym do masła shea - wysokoporowate włosy lubi puszyć.
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Do autorki wątku moze po prostu za krotko uzywalas olejów. W jakim czasie? Z tego co wiem efekty tak szybko sie nie pojawiają.
A co do rozmowy o sles. Nie zaburzą one wlasciwosci odzywek i olejów nakładanych przed myciem ?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Nie zauważyłam, a jak napisałam, od paru miesięcy nakładam coś "na bogato" przed myciem i bardzo lekką odżywkę, na 1-5 minut, po myciu.
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Oto co jej pomogło (może pomoże i Tobie): -Silikonowy spray przed myciem - aktualnie używa serum z GlissKura (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...mi.html&next=1) - nakłada na suche włosy, rozczesuje i dopiero moczy włosy. -Delikatne dziecięce szampony (Hippy, Babydream) strasznie plątały jej włosy, poza tym używa silikonów, więc wróciła do szamponu z silniejszymi detergentami, konkretnie do tego: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...e-shampoo.html - ma dużą dawkę aloesu, więc nie wysusza, a przy tym dobrze czyści włosy -Po myciu nakłada maskę (i tu sprawdzają się maski, które używała podczas bezsilikonowej pielęgnacji - obecnie używa aloesowego naturvital na zmianę z Bingo Shea, często dodaje do nich glutka lnianego lub małą dawkę oleju) na ok. pół godz. pod czepek. Jeśli nie ma czasu używa odżywki Garniera AiK. -Odżywkę spłukuje letnią wodą, na koniec traktuje włosy płukanką z octem i naparem z lipy). -Włosy odciska bawełnianym t-shirtem, na wilgotne końcówki nakłada trochę oleju arganowego, całe włosy spryskuje tym samym sprayem co przed myciem. Włosy schną "naturalnie", czasami delikatnie podsusza chłodnym nawiewem z jonizacją. -Raz na tydzień nakłada na 3-4 godziny krem do ciała Isana kakaowa, czasami miesza ją z olejem lnianym i żelem hialuronowym. -Dwa razy w miesiącu kuracja proteinowa (żeby "łatać" ubytki): różowa Artiste z odrobiną oleju lnianego, nałożona na pół godziny-godzinę pod czepek przed myciem lub maska z jogurtu naturalnego, żółtka i oleju. Taką pielęgnację siostra zaczęła w grudniu, nie widziałyśmy się przez długi czas i jak zobaczyłam ją na Wielkanoc to nie wierzyłam własnym oczom. Nawet specjalnie oczyściłam jej włosy Barwą (2 razy), bo myślałam, że to efekt silikonów, ale po ich zmyciu też wyglądały przyzwoicie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I proszę nie wkładać mi w usta (palce? ![]() ![]() Poza tym zdarza się, że z mocnych detergenów zrezygnować się nie da, bo nie da się na przykład domyć skóry głowy lub potrzebuje ona porządnego mycia - inaczej swędzi. Każdy kij ma dwa końce, a każda skóra głowy i włosy są inne. Mi włosy znakomicie przerzedził dziecięcy, łagodny szampon, a po mocnych nic mi nie jest - i są także osoby, które mają dokładnie odwrotnie. Dlatego mamy tutaj radzić, a nie palić niektóre składniki kosmetyków na stosie włosomaniaczej inkwizycji ![]()
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
mariaantoninaII- nie chciałabyś ujawnić nam zdjęcia włosków? Ja też stawiałabym na to, że prostowłosa nie jesteś i puch może wynikać z traktowania włosia jak proste, a nie kręcone/falowane.
![]() Zdradzisz, kto Twoim mentorem jest? Szczerze powiem- ciekawość ściska mój żołądek. ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.