![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dentysta - panika
Jutro (a właściwie to dziś, bo jest po północy) ide do dentysty. Od dwóch dni boli mnie ząb. Doigrałam się wreszcie. Panicznie boję się dentysty, nienawidzę wiercenia, nienawidzę tego wiertła i tego jak mi się trzęsie mózg i tego przeszywajacego bólu jak dotknie nerwu. A jutro na pewno będe miała kanałowe, na 100%! Moją dentystką jest siostra mojego faceta i dzięki bogu, bo mogę liczyc na końska dawkę znieczulenia i jakąś litość. Ale to i tak nie przeszkadza mi panikować i dostawać ataku płaczu przed wyjściem z domu. Potem muszę udawać twardziela, chociaż i tak na fotelu często płyną mi łzy. Mój Tż nie rozumie tego i puka sie w głowę, ale ja naprawde panicznie boje sie dentysty. To jest jak jakas fobia.
Czy wy tez tak macie? A jakby tego było mało, jutro wyjeżdża mój tato i zostawia mi auto. Mam go zawieźć na dworzec centralny i wrócić do domu sama. SAMA! Po raz pierwszy w życu mam jechać sama i to z centrum i to samochodem, do którego wsiadłam raz i przejechałam dwie przecznice. Boję się jak diabli. Boże... jak ja się boję. To będzie straszny dzień. Jak ja bym chciała żeby on juz minął...
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dentysta - panika
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Nie bój sie, dobrze, że dentystka jest znajoma i możesz liczyć na jej względy ![]() ![]() Nic dziwnego, że tez sie boje dentystów. A co do samochodu, to jestem pewna, że sobie poradzisz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
![]()
Agata, no co Ty - taka duża dziewczynka i boi się? Żartuję oczywiście
![]() Ja z kolei nie boję się dentysty, ale też nie znoszę tego, jak to określiłaś, "trzęsienia mózgu" ![]() ![]() ![]() ![]() Trzymam za Ciebie kciuki. Mam nadzieję, że nie stchórzysz ![]() Życzę Ci również powodzenia w samotnej "przejażdżce" autem. Tu się jednak nie wymądrzam, bo nie jestem kierowcą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Aaaaa ja też się panicznie boję dentysty i też potrafię się rozryczeć przed wizytą
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Hej, dziewczyny... dzięki za pocieszenie... staram się zachować spkój, ale i tak jestem rozdygotana. Zaraz jade do taty i jedziemy na dworzec. Najlepsze jest to, że to auto to mitsubishi Spacewagon, takie duze kombi. Na dodatek z tego co ojciec mówił to on ma nie ważna rejestracje od dwóch tygodni, a ojciec nie ma czasu ani kasy żeby sie tym zajać. Będę jechałą z dusza na ramieniu zeby mnie policja nie złapała. Mogłabym teraz siedziec i sie relaksować przed dentysta, a tu mam jeszcze dodatkowy stres.
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja również panicznie się boję dentysty, ale to czasami nie jest fobia, tylko taka przypadłość- nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale dowiedziałam się od dentysty, że mam tzw. nerwy na wierzchu i dlatego tak boli.od tego czasu wiem, że to nie wymysł i każę sobie aplikować tak duże dawki znieczulenia, że potem przez 2 dni chodzę ze znieczuloną wargą, tylko trzeba wiedzieć czy ma się zdrowe serce bo jeśli nie to takie silne znieczulenie to wielkie zagrożenie. Ale i tak odkładam wizytę u tego ulubionego lekarza do ostatniej chwili, kiedy już wyję z bólu i żadne tabletki nie pomagają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mam to samo przed wizytą u dentysty. Rok temu wypadła mi plomba i okazało się, że też muszę mieć leczenie kanałowe i do tego mialam 5 niwielkich ubytków. Tak się bałam bólu, że znalazłam leczenie zębów pod narkozą. Zrbiłam te 5 ubytków i zaczęłam tego kanałowo. Bardzo miła pani dentystka [wyrozumiała przed wszystkim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja także zawsze biorę znieczulenie, jak nie pomaga to biorę kolejną dawkę
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ja dentysty sie nie boję i czekam aż rodzice znów rzuca z 300zł bo bym sobie poszła plombe zmienić jakąs
![]() bardziej boje się jazdy samochodem, mam fobie to fakt, bo pewnien pijany dupek walnął w nas i jeszcze miał czelność uciekac i do tej pory nie dostaliśmy odszkodowania a ja boję się juz cos takiego przezyc raz jezcze a dentysta to czasem przyjemność, ale ja własnie jestem uczulona na te trutki wkładane przy kanałowych ![]() ![]() ale przetrzymałam z tą dziecięca trutką na 2 znieczuleniach, 4 przeciwbólowych i 2 uspokajających ![]() ![]() ![]() ale teraz mam w planach aparat na zęby to dopiero będzie ból przy dokręcaniach i jazdy do ortodonty raz w miesiącu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wróciłam... żyję... u dentysty nie bolało nic a nic. Siostra TŻ dała mi duzą dawke znieczulenia i okazało sie, ze mam mała dziurkę w zębie za to dziasła mam strasznie podrażnione i to one mnie tak bola... Dziurka zaplombowana, ale dziasła bola nadal. Mam kupic Sachol i nim smarować. A teraz znieczulenie juz zeszło a dalej mnie boli bardzo.
![]() ![]() Jestem kompletnie wypruta psychicznie. Wróciła autem spod centralnego marzac by w końcu dojechac do domu. Zostawiłam auto pod domem taty i poszłam do babci dwie przecznice dalej a potem do dentysty. Potem poszłam po samochód i pojechałam po TŻ. Strasznie sie bałam... strasznie strasznie... Nogi mam jak z waty i chce mi sie płakać. TŻ mnie jeszcze namawiał zebyśmy gdzies pojechali,a ja uparłam sie że do domu i juz. Nie chce sie dzisiaj tykać tego auta juz więcej. Jestem strzępkiem nerwów. A TŻ sobie kpi ze mnie i mówi, ze przesadzam, że jazda samochodem to relaks. Taaa... moze i relaks dla kogos kto ma prawo jazdy od 7 lat. Łatwo mu mówić. Ja chcę płakać... chce zeby ten dzień ze mnie zszedł w końcu. ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ale sie porobiło... dzisiaj wyladowałam na ostrym dyżurze ze strasznym bólem zęba. Okazało sie, że boolącym zębem nie była piątka tylko czwórka zaborowana rok temu. Pod plombą zrobił mi sie zgorzel, dostałam zapalenia i mam zaczatek zapalenia okostnej. Bolało jak diabli. Nawet wytrzymałam borowanie bez znieczulenia. było mi wszystko jedno tak mnie bolało strasznie. Teraz mam antybiotyk na 6 dni i potem mam isć do dentysty i bedzie trzeba leczyc kanałowo.
O matko jedyna...
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
ojjjjjj- bądź dzielna
![]()
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 ['] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja też miałam kiedyś zapalenie okostenej od zęba i byłam nieprzytomna od bólu. Radzę zmienić dentystę, bo widać nie kazdy zna się na rzeczy. Ja mam teraz taką, że jak boli to tak długo szuka i kombinuje aż znajdzie. A z zębami trzeba uważać.
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Współczuję Ci serdecznie...
![]() Trzymaj się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Ja wiem, ze to gadanie "babci na zlocie rodzinnym" - ale - lepiej zapobiegac niz leczyc... Wiem, strach obezwladnia, nie pozwala chodzic na kontrole do dentysty... Ja tez kiedys strasznie balam sie dentysty, w wieku tzwn. dojrzewania, kiedy nasilily mi sie problemy z zebami, ale od czasu gdy potworny bol zeba i jakies zebrane w nim powietrze obezwladnilo mnie, powiedzialam DOSYC, i zaczelam naprawde dobrze dbac o zeby. Zmienilam diete, myje je bardzo czesto, uzywam bezcukrowych gum i... nie mam problemow od jakichs 3 lat!
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Juz mi nieco lepoiej, chociaż teraz mam nieco spuchniętą prawą część twarzy. Nie widać tego co prawda, ale czuję że mam taki bardziej gąbczasty i twardy policzek. Dentystka nie wykryła tego zgorzela, bo ja powiedziałam, ze to piatka mnie boli i potem byłam po znieczuleniu wiec przez pół dnia nic nie czułam i ciezko mi było powiedziec czy nadal mnie cos boli czy nie. Właśnie wzięłam kolejny antybiotyk i ide przeczyścić ząbki. Mam wykałaczka czyscić ta wielką dziurę, ale boję sie, że cos dotkne i umrę z bólu...
Dzisiaj dzwonię do dentystki i umawiam się na czwartek lub piątek. ![]()
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ja takze kiedys balam sie dentysty, mialam kiedys ciezkie przezycia z zapaleniem dziasla... Od kiedy chodze prywatnie strach przed dentysta zmalal do minimum. Mam dentystke bardzo mila, poza tym czesto chodze na kontrole, zeby zminimalizowac ryzyko. Mysle, ze najmniej boja sie dentysty ludzie ze zdrowymi zebami i paradoksalnie beda do niego najchetniej chodzili.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Zaczynam trzytyogdniowa kurację u dentysty polegajacą na płukaniu i wciskaniu do dziury w zębie lekarstwa. A potem będzie leczenie i plomba.
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Agatko dopiero teraz przeczytałam co ci się stało :głasiu: tak się przejęłam że teraz mam wrażenie że każdy ząb z osobna mnie boli
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Doskonale Was wszystkie rozumiem a Tobie Agato wspolczoje
![]() ![]() Potem zapisano mnie do mlodszej dentystki ktora zreszta jest moja imienniczka ![]() ![]() ![]() Potem mojej mamie zachcialo sie kolejnej zmiany...Pojechalam z nia gdzies na Ochote, gabinet prywatny - mieszkanie dentystki.Jak tam wchodzilam to juz mi slabo bylo...Na pierwszy ogien poszla siostra, potem ja...Kobieta zaczela mi bez slowa borowac zeba na zywca...Myslalam ze ja zabije na poczatq...No ale potem mysl - "Badz dzielna!" i wytrzymalam, do czasu...Jak po raz kolejny atakowala mojego ząbka tym paskudnym wiertlem zaczelo mi wirowac przed oczyma i resztka sil zaczelam sie odsuwac, uderzac reka o fotel ale ona nawet nie spytala sie mnie o co mi chodzi ![]() ![]() ![]() Teraz przydaloby sie pojsc na przeglad do dentysty, i wybiore sie do tej mojej imienniczki.Wydaje mi sie ze bedzie pamietala taki szczegolny przypadek jakim ja jestem ![]() Kiedy zaczela sie moja fobia mama mowila mi ze histeryzuje i zaczelo mi sie to udzielac, a teraz widze ze nie jestem jedyna osoba ktora nie przepada za dentysta i jest to calkiem normalne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
A ja umówiłam sie do prywatnej przychodni na ul. Belgradzkiej. Dzięki bogu dostałam spory upust, bo zapłacę z góry za całą kurację. Moze ktos był w tej klinice i powie mi cos wiecej o lekarzu do którego idę --> http://www.anident.pl. Lekarz, który będzie mnie leczył nazywa sie Jacek Jaśkowski. Miał bardzo miły głos przez telefon i wydaje mi sie, z ebedzie ok.
A któraś z was miała juz takie zabiegi długie polegajace na płukaniu zęba przy zgorzeli i na wsadzaniu do dziury lekarstwa? Czy to boli?
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
przy zgorzeli to nie powinno specjalnie boleć, bo to podobno martwa tkanka. ale, że oznacza to jakiś proces gnilny to przy otwieraniu i czyszczeniu tego miejsca podobno strasznie śmierdzi, może się niedobrze zrobić-to opowieści mojej dentystki 'z pamiętnika młodej stomatolożki' coby odwrócić moją uwagę od tego co mi akurat robi przy zębach
![]() Edytowane przez shachownica Czas edycji: 2005-07-11 o 21:44 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja juz mam otwartego zęba, ale czasami czuje na języku jakis taki paskudny smak. Staram sie ciągle cos popijać, żeby tego nie czuc. Babka jak mi otwierała zęba na ostrym dyżurze to powąchała patyczek, którym mi pogrzebała w zębie i powiedziała, że to na pewno zgorzel.
![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Kanalowe leczenie jest na zebie martwym, mnie kiedys tak leczono jedynke, wkladala tam takie igly i wygrzebywala te ropke, kiedy wiedziala ze moze mnie cos bolec dawala mi znieczulenie, po czym dostawalam opatrunek i za pare dni kolejne czyszczenie.
Wstrzykiwala mi tez do pustego kanalu srodek ktory smierdzial jak domestos (powaznie), to akurat w ogole nie boli.. Tym "domestosem" wyleczyla mi kanal do samego konca, jak juz bylo wszystko OK, aby zatkac kanal wlozyla mi tam takie patyczki czulam jakby mi je do nosa wkladala. Dopiero na koncu wypelnila zab taka miazga i zaplombowala. Musi Ci lekarz bardzo dobrze usunac ognisko zapalne, zebys nie opuchla. Mam nadzieje, ze zrobilas przeswietlenie zeba ze zgorzela i zakazeniem zeby lekarz widzial jak wielkie jest ognicho! Jest to ciemna plama na okolo korzenia, a zgorzel wyglada jak taka kulka wypelniona plynem. Ta kulke ci musza usunac poprzez kanalowe czyszczenie. Moje leczenie trwalo 2 miesiace, od tego zdarzenia minely 2 lata a ząbek jak ta lala do teraz ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
właśnie, ważne jest, żeby przy takich sprwach jak leczenie kanałowe robić sobie rentgen zęba, bo te kanały są różne i na wyczucie ciężko je się czyści a jak zostanie w nim tro chę miazgi to zakażenie gotowe i cała papranina zaczyna się od nowa, na rentgen nie trzeba miec żadnego skirowania, a niektóre gabinety jak np.stomadent mają własne, a na zdjęcie czeka się kilka minut. ja jak zaczynam leczenie u nowego dentysty to robię sobie rentgena całej szczęki i tam od razu widać co jest do zrobienia nawet jak cos pod plombą niedobrego się dzieje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:08.