|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Sport, a włosy...?
Hej, mam pytanie. Ćwiczę już od ponad miesiąca na rzezbe brzucha, ud i pośladków. Teraz mam zamiar wprowadzić ujemny bilans kaloryczny. Tzn, dziewczyna w moim wieku (18 lat) powinna dziennie przyswoić 2500-2700 kcal, ja mam zamiar tylko 2000. Czy takie odżywianie może negatywnie wpłynąć na stan moich włosów? Dodam, że mam zamiar jeść bardzo dużo warzyw i owoców, ktore bogate są w witaminy, jednak nie chce ryzykowac, bo walcze z zapuszczaniem włosów, a są one 'zniszczone z natury' nie chce zrobić im krzywdy.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sport, a włosy...?
Myślę że jeśli będziesz jadła na poziomie 2000 kcal to twoim włosom nie powinno się stać nic złego. Gorzej jakbyś zeszła poniżej 1500 przy ćwiczeniach. Oczywiście jeśli nie zamierzasz wprowadzać jakichś ekstremalnie długich wysiłków fizycznych. Pamiętaj też że dieta powinna być dobrze przemyślana żeby nie zrobić sobie krzywdy. Nie wystarczy jeść dużo warzyw i owoców i myśleć że wszystko będzie w porządku, trzeba zadbać o to żeby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka tłuszczy i węglowodanów które powinny się zawierać w tych 2000 kcal.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
To zależy też od tendencji organizmu np. do wypadania włosów, jeśli masz włosy słabe z tendencją do wypadania to jak kolezanka wyzej napisała, same owoce i warzywa to moze byc za mało, czasem wystarczy, że jakiegoś składnika jest mniej w diecie i włoski zostają na szczotce. Zwłaszcza teraz wiosną gdy dużo osób narzeka na wypadanie włosów, byłabym ostrożna...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
apropo wypowiedzi fitnesowapani to ja jeszcze chciałam coś dodać. To nie musi byc wcale brak żadnego składnika a zwyczajny stres. Ja się borykałam z wypadającymi włosami przez 1,5 roku kiedy to nie mogłam znaleźć pracy i robiłam wszystko jeśli chodzi o wzmocnienie włosów, tabletki wzmacniające, żelazo, magnez, zdrowe odżywianie, jakieś odżywki, pielęgnacje i na wiele się to nie zdawało. Dopiero jak znalazłam robotę to włosy może nie koniecznie odżyły ale przestały tak bardzo wypadać.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Tak, wiem. Wypadanie włosów może mieć rózne podłoża. Tylko zazwyczaj lekarze zaczynają pytanie od "czy pani się odchudza? Czy też zmieniła dietę na mniej kaloryczną? " Wypadanie włosów to obszerny temat.
Oby tylko żadnej z Wizazanek ten problem nie dotyczył
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.