intymność w telefonie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-05, 19:58   #1
WDM
Rozeznanie

intymność w telefonie

Mój problem intymny z dziś.

Zepsuł mi się telefon i oddałam do gwarancyjnej naprawy .
Przedtem przywróciłam ustawienia fabryczne, jeszcze w ramach własnych czynności zaradczych. Zgodnie z informacją konsultantki z autoryzowanego serwisu oraz prostym opisem w telefonie i ostrzeżeniami, to działanie "wymazuje dane użytkownika" razem z wszelkimi jego plikami i nie można tego cofnąć, czyli jest silniejsze niż reset.

No to jak wymazuje to wymazuje, skopiowałam sobie co chciałam, a że telefon i tak nie zadziałał, to reklamowałam. Zerknęłam kontrolnie, czy zniknęły sms, nie pamiętam (kurczę!), czy sprawdziłam grafikę. Muzyki nie sprawdzałam. No uwierzyłam po prostu w to wymazanie całe.

Dziś odebrałam telefon i już po podpisaniu odbioru patrzę - a tam moje zdjęcia, moje pliki muzyczne Zainstalowali jeszcze raz system, nawet z jakąś nową nakładką czy czymś - interfejs jest inny. Ale są moje pliki! Od razu mi się nieprzyjemnie zrobiło, bo skoro przywrócili pliki, to może wniknęli i we wiadomości. Nie było ich, ale czego to dowodzi

Telefon prawie nowy, kompromitujących mnie zdjęć nie zdążyłam zgromadzić Tylko ładne z wycieczki i materiały do pracy.
Były jednak wiadomości, moje, no intymne, i intymne w kalendarzu myśli i notatki

Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby zaopiniować, czy możliwe było przywrócenie również takich treści w SonyXperia po przywróceniu ustawień fabrycznych?

Czy dochodziłybyście sprawiedliwości dziejowej drogą formalną?
Czy chce mi się pieklić (szczerze, nie wiem czy mi się chce).

Czuję się źle z tym.

Za uwagę z góry dzięki
WDM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 20:13   #2
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Dot.: intymność w telefonie

A nie masz Ty w tym soniaczku zewnętrznej karty pamięci przypadkiem? Ja niesoniaczkowa, ale tak miałam jak posiadałam telefony z kartą pamięci - przy formacie kasowało mi wszelkie dane, z wyjątkiem tych zapisanych na karcie.
Stary 2013-07-05, 20:14   #3
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WDM Pokaż wiadomość

Przedtem przywróciłam ustawienia fabryczne, jeszcze w ramach własnych czynności zaradczych. Zgodnie z informacją konsultantki z autoryzowanego serwisu oraz prostym opisem w telefonie i ostrzeżeniami, to działanie "wymazuje dane użytkownika" razem z wszelkimi jego plikami i nie można tego cofnąć, czyli jest silniejsze niż reset.

No to jak wymazuje to wymazuje, skopiowałam sobie co chciałam, a że telefon i tak nie zadziałał, to reklamowałam. Zerknęłam kontrolnie, czy zniknęły sms, nie pamiętam (kurczę!), czy sprawdziłam grafikę. Muzyki nie sprawdzałam. No uwierzyłam po prostu w to wymazanie całe.

Dziś odebrałam telefon i już po podpisaniu odbioru patrzę - a tam moje zdjęcia, moje pliki muzyczne Zainstalowali jeszcze raz system, nawet z jakąś nową nakładką czy czymś - interfejs jest inny. Ale są moje pliki! Od razu mi się nieprzyjemnie zrobiło, bo skoro przywrócili pliki, to może wniknęli i we wiadomości. Nie było ich, ale czego to dowodzi

Telefon prawie nowy, kompromitujących mnie zdjęć nie zdążyłam zgromadzić Tylko ładne z wycieczki i materiały do pracy.
Były jednak wiadomości, moje, no intymne, i intymne w kalendarzu myśli i notatki

Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby zaopiniować, czy możliwe było przywrócenie również takich treści w SonyXperia po przywróceniu ustawień fabrycznych?

Czuję się źle z tym.

Za uwagę z góry dzięki
Pogrubione: wtf? Jakiej sprawiedliwości? o co Ci kobieto chodzi?
Stary 2013-07-05, 20:18   #4
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A nie masz Ty w tym soniaczku zewnętrznej karty pamięci przypadkiem? Ja niesoniaczkowa, ale tak miałam jak posiadałam telefony z kartą pamięci - przy formacie kasowało mi wszelkie dane, z wyjątkiem tych zapisanych na karcie.
Nie mam, w sumie tak krótko go używałam, że nie zdążyła się pojawić jej potrzeba.
Stary 2013-07-05, 20:21   #5
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
No właśnie ja tez nie do końca rozumiem.
Serio, nawet jeśli obcy pan z serwisu przeczytał intymne smsy w Twoim telefonie, to to jest taki problem? Nie znasz go, on Ciebie również nie - co Cię interesuje co sobie pomyśli itd? Matko, w zyciu by mi nie przyszło do głowy tak rozkminiać.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 20:22   #6
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

ke?!

jakiej sprawiedliwości. Przecię nie ich wina, że musieli 'przekopać' cały telefon i go naprawić.

Jak chciałas uniknąc 'wypłynięcia' prywatnych danych, to mogłaś je usunąć, albo zgrać na kompa.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 20:25   #7
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Nie mam, w sumie tak krótko go używałam, że nie zdążyła się pojawić jej potrzeba.
Zrobiłam z ciekawości przywrócenie ustawień fabrycznych w swoim telefonie - nie zniknęło nic, oprócz ustawień profilowych (dopasowanie wibracji, jasności, ustawiła się standardowa tapeta i standardowy dzwonek). Wszystkie smsy, grafiki, dzwonki zostały.
Stary 2013-07-05, 20:31   #8
_ema_
Zakorzenienie

Jesli chcesz żeby pan z serwisu a przy okazji wielu innych poznało osobiście autorkę tych zbereźnych smsków, które sobie czytali przy kawie, to leć do sądu
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 20:34   #9
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Moja prywatność czuje się naruszona. Lekko szajbnięta jestem z tym, wiem, ale z formalnego pktu widzenia to nie gra roli

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

No właśnie ja tez nie do końca rozumiem.
Serio, nawet jeśli obcy pan z serwisu przeczytał intymne smsy w Twoim telefonie, to to jest taki problem? Nie znasz go, on Ciebie również nie - co Cię interesuje co sobie pomyśli itd? Matko, w zyciu by mi nie przyszło do głowy tak rozkminiać.
Nie obeszło mnie co sobie pomyślał, tylko że zrobił to.

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
ke?!
Jak chciałas uniknąc 'wypłynięcia' prywatnych danych, to mogłaś je usunąć, albo zgrać na kompa.
I to zrobiłam. Tzn. czytam, że coś usuwa wszystko a wszystko i to na stałe, chcę tak, więc robię to. Tu zresztą sęk, tym się czuję oszukana jakoś.

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Zrobiłam z ciekawości przywrócenie ustawień fabrycznych w swoim telefonie - nie zniknęło nic, oprócz ustawień profilowych (dopasowanie wibracji, jasności, ustawiła się standardowa tapeta i standardowy dzwonek). Wszystkie smsy, grafiki, dzwonki zostały.
U mnie smsy poszły.
Stary 2013-07-05, 20:40   #10
coffee
and cigarettes

Są dwa rodzaje formatów. Twardy usuwa wszystkie dane - dostajesz telefon jak nowy. Im najwidoczniej udało się wgrać nowe oprogramowanie z tylko przywróceniem ustawień fabrycznych.

Oby Ci się nigdy komputer, na którym masz ważne informacje z dnia na dzień nie zepsuł. Wtedy koniec.
Normalny człowiek by się cieszył, że nie stracił plików, a Ty się doszukujesz spisków i naruszania intymności... Wyluzuj!
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 20:44   #11
chwast
Zakorzenienie

ta bo ludzie nie mają co robić tylko czytać wszystkie twoje smsy... zaskarż go a niech ma

ustawienia fabryczne to zmiana ustawień do domyślnych. A grafiki, smsy itd to raczej nie są ustawienia.... tylko zawartość

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

aha ja mam xperię i robiłam już 2x ustawienia fabryczne... nic mi nie zniknęło... ;P to co mówiła ci ta babka to chyba o formata jej chodziło
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-05, 20:46   #12
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Oby Ci się nigdy komputer, na którym masz ważne informacje z dnia na dzień nie zepsuł. Wtedy koniec.
Przerabiałam Magisterkę wyciągałam z takiego zepsutego kompa z pomocą chłopca z PWr

Teraz starsza i mądrzejsza, co chciałam zabezpieczyłam sobie.
Stary 2013-07-05, 20:46   #13
khloe
Strzelaj lub emigruj!

tak mi się mianem offtopu przypomniało:

idąc tropem myślenia autorki, każdy, kto wywołuje zdjęcia z kliszy fotografa powinien go zaskarżyć o naruszanie intymności, bo przecież on oglądał ich prywatne zdjęcia

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 20:53   #14
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
ta bo ludzie nie mają co robić tylko czytać wszystkie twoje smsy... zaskarż go a niech ma

ustawienia fabryczne to zmiana ustawień do domyślnych. A grafiki, smsy itd to raczej nie są ustawienia.... tylko zawartość

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

aha ja mam xperię i robiłam już 2x ustawienia fabryczne... nic mi nie zniknęło... ;P to co mówiła ci ta babka to chyba o formata jej chodziło
Wiem że nie mają czasu
Rzecz w tym, że opis w telefonie jest konkretny: wszystkie pliki, z wyszczególnieniem jakie na przykład.
Babka rozróżniła fabryczne i reset/format.
Stary 2013-07-05, 20:54   #15
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Moja prywatność czuje się naruszona. Lekko szajbnięta jestem z tym, wiem, ale z formalnego pktu widzenia to nie gra roli
Może on Ciebie pozwie za szkodliwe warunki pracy, bo musiał patrzeć na te głupoty. Nie chcesz, żeby ktoś czytał, to skasuj. Skasuj=/=przywróć ustawienia.
Stary 2013-07-05, 20:58   #16
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Nie chcesz, żeby ktoś czytał, to skasuj. Skasuj=/=przywróć ustawienia.
Teraz to wiem.

Ale łączy się to dla mnie ze wzrostem cynizmu.
Stary 2013-07-05, 21:18   #17
Faxu
Rozeznanie

Wyluzuj, ludzie naprawiający telefony, komputery czy inne tego typu sprzęty często dostają urządzenia z jakimiś prywatnymi plikami i nie robi to na nich wrażenia. Zajmują sie naprawą urządzenia, a nie przeglądaniem zawartości <.<
Faxu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 21:22   #18
WDM
Rozeznanie

Może nikt mnie nie rozumie, ale przez to mi właśnie lepiej
Stary 2013-07-05, 21:35   #19
Sugarbomb
Raczkowanie

A wyczyściłaś pamięć wewnętrzną na której przechowywane są zdjęcia i muzyka (w mojej Xperii, ustawienia>pamięć>wyczyść pamięć)?
Sugarbomb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-05, 21:42   #20
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sugarbomb Pokaż wiadomość
A wyczyściłaś pamięć wewnętrzną na której przechowywane są zdjęcia i muzyka (w mojej Xperii, ustawienia>pamięć>wyczyść pamięć)?

Ano nie. Pierwszy raz tam jestem.

No to by się jakoś składało.

Szanse że ożywiłam ich przy kawie zmalały
Stary 2013-07-05, 21:46   #21
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Może nikt mnie nie rozumie, ale przez to mi właśnie lepiej
no to się wyjaśniło bo pewnie panowie z serwisu też cię nie rozumieją

no i cóż - było porządnie wyczyścić i sprawdzić a nie coś tam sobie zakładać

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 21:50   #22
nadiaaa171
Zakorzenienie

Odp: Dot.: intymność w telefonie

Cytat:

Czuję się źle z tym.

Za uwagę z góry dzięki
Hej. W sony xperi jest taka opcja jak "kopia zapasowa" Niewiem dokladnie gdzie ale musisz pogrzebac i zaznaczyc zeby telefon tej kopi nie tworzyl. Ja tez mialam xperie i nie wiedzialam o tej kopi, zresetowalam telefon, przywrocilam ustawienia fabryczne i oddalam ja mezowi. Po kilku dniach zobaczylam ze on wszystko co mialam na telefonie po prostu sobie przywrocil..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

.95..89..85..80....75 :... 73.. 71.:..69

.." i wyciągnęła do mnie malutka rączkę..i siłę mi dała niespotykaną, i miłość największą, bezinteresowną.."
nadiaaa171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 21:53   #23
_Mia
Zakorzenienie

-w Twoim interesie lezy zabezpieczenie danych na telefonie/komputerze przed oddaniem go do naprawy
-jeśli ktoś tu oszukał kogoś, to chyba Ty sama siebie, myśląc, ze skasowałaś wszystko, a tu jednak zonk, smsy zostały Innymi słowy to Ty popełniłaś błąd- chciałaś skasować a nie wyszło

Wez człowieku idź do pracy, rutynowo napraw kolejny telefon, oddaj zadowolonemu klientowi z takimi ustawieniami, jakie miał. Odbierz pozew do sadu za naruszenie prywatności...
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-05, 22:01   #24
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
no to się wyjaśniło bo pewnie panowie z serwisu też cię nie rozumieją

no i cóż - było porządnie wyczyścić i sprawdzić a nie coś tam sobie zakładać
Panowie u operatora który pośredniczył w reklamacji - nie rozumieją, bo ich zdaniem wszystkie pliki powinny właśnie zniknąć i takie coś nie zdarza się

Takie rzeczy powinny być po prostu rzetelnie robione, rzetelnie opisane, wiążąco (i szczerze mówiąc myślę że wiążące są). Łatwo sobie wyobrazić, co by było, gdyby ktoś tam miał np. jakieś tzw. dane wrażliwe.

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Wez człowieku idź do pracy, rutynowo napraw kolejny telefon, oddaj zadowolonemu klientowi z takimi ustawieniami, jakie miał. Odbierz pozew do sadu za naruszenie prywatności...
Halo, Mia. Myślisz o pozwaniu serwisanta?
Stary 2013-07-05, 22:20   #25
overmind
Rozeznanie

Cytat:

idąc tropem myślenia autorki, każdy, kto wywołuje zdjęcia z kliszy fotografa powinien go zaskarżyć o naruszanie intymności, bo przecież on oglądał ich prywatne zdjęcia
overmind jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 22:24   #26
WDM
Rozeznanie

Cytat:

ogarniasz różnicę między zobowiązaniem się do obejrzenia zdjęć a zobowiązaniem się do ich skasowania?

Stary 2013-07-05, 22:30   #27
Sadek
Zadomowienie

Wybacz, ale Twoje oczekiwania są przesadzone, pretensje również...

No i bez obrazy, ale nie mówimy o telefonie Donalda Trumpa w którym są zapisane informacje warte miliony...z całym szacunkiem ale z pewnością nikogo nie interesują zapiski o których mówisz.
Takie formalizowanie wszystkiego i spisywanie oświadczeń typu: "o godz. 14:00 nastąpiła planowa defekacja" - nie czyni życia łatwiejszym i przyjemniejszym, przeciwnie, prowadzi do absurdu...

Edytowane przez Sadek
Czas edycji: 2013-07-05 o 22:39
Sadek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-05, 22:43   #28
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sadek Pokaż wiadomość
No i bez obrazy, ale nie mówimy o telefonie Donalda Trumpa w którym są zapisane informacje warte miliony...z całym szacunkiem ale z pewnością nikogo nie interesują zapiski o których mówisz.
Może ale to nie jest na temat. Chodzi o to co zdarzyło się; i pisałam że nie interesuje mnie czy byli zainteresowani.

Lata temu była afera z androida wersją 2.0. System wysyłał sms do adresatów niezgodnych z wolą nadawcy, o przypadkowych numerach branych z ich listy kontaktów. Argument obronny był taki, że usterka nie jest istotną usterką, bo nie zawsze wysyłał do złych adresatów, a tylko niekiedy.

Niektóre wypowiedzi przypominają mi to.
Stary 2013-07-05, 22:48   #29
Sadek
Zadomowienie

Cytat:
Może ale to nie jest na temat. Chodzi o to co zdarzyło się; i pisałam że nie interesuje mnie czy byli zainteresowani.

Lata temu była afera z androida wersją 2.0. System wysyłał sms do adresatów niezgodnych z wolą nadawcy, o przypadkowych numerach branych z ich listy kontaktów. Argument obronny był taki, że usterka nie jest istotną usterką, bo nie zawsze wysyłał do złych adresatów, a tylko niekiedy.

Niektóre wypowiedzi przypominają mi to.
Dobrze, ale to co opisałaś było obiektywnie usterką/naruszeniem a w Twoim przypadku nie jest to jednoznaczne, ba, nawet wielu pochwali serwis za działanie i zachowanie dnaych - jest róznica? Jest..
Sadek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 22:52   #30
WDM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sadek Pokaż wiadomość
Dobrze, ale to co opisałaś było obiektywnie usterką/naruszeniem a w Twoim przypadku nie jest to jednoznaczne, ba, nawet wielu pochwali serwis za działanie i zachowanie dnaych - jest róznica? Jest..
Wyżej pisałam też że serwisanci mogą niańczyć dzieci i pić kawę spokojnie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości