![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
intymność w telefonie
Mój problem intymny z dziś.
Zepsuł mi się telefon i oddałam do gwarancyjnej naprawy . Przedtem przywróciłam ustawienia fabryczne, jeszcze w ramach własnych czynności zaradczych. Zgodnie z informacją konsultantki z autoryzowanego serwisu oraz prostym opisem w telefonie i ostrzeżeniami, to działanie "wymazuje dane użytkownika" razem z wszelkimi jego plikami i nie można tego cofnąć, czyli jest silniejsze niż reset. No to jak wymazuje to wymazuje, skopiowałam sobie co chciałam, a że telefon i tak nie zadziałał, to reklamowałam. Zerknęłam kontrolnie, czy zniknęły sms, nie pamiętam (kurczę!), czy sprawdziłam grafikę. Muzyki nie sprawdzałam. No uwierzyłam po prostu w to wymazanie całe. Dziś odebrałam telefon i już po podpisaniu odbioru patrzę - a tam moje zdjęcia, moje pliki muzyczne ![]() ![]() ![]() Telefon prawie nowy, kompromitujących mnie zdjęć nie zdążyłam zgromadzić ![]() Były jednak wiadomości, moje, no intymne, i intymne w kalendarzu myśli i notatki ![]() Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby zaopiniować, czy możliwe było przywrócenie również takich treści w SonyXperia po przywróceniu ustawień fabrycznych? Czy dochodziłybyście sprawiedliwości dziejowej drogą formalną? Czy chce mi się pieklić (szczerze, nie wiem czy mi się chce). Czuję się źle z tym. Za uwagę z góry dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: intymność w telefonie
A nie masz Ty w tym soniaczku zewnętrznej karty pamięci przypadkiem? Ja niesoniaczkowa, ale tak miałam jak posiadałam telefony z kartą pamięci - przy formacie kasowało mi wszelkie dane, z wyjątkiem tych zapisanych na karcie.
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Nie mam, w sumie tak krótko go używałam, że nie zdążyła się pojawić jej potrzeba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
No właśnie ja tez nie do końca rozumiem.
Serio, nawet jeśli obcy pan z serwisu przeczytał intymne smsy w Twoim telefonie, to to jest taki problem? Nie znasz go, on Ciebie również nie - co Cię interesuje co sobie pomyśli itd? Matko, w zyciu by mi nie przyszło do głowy tak rozkminiać.
![]() |
![]() |
#6 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
ke?! jakiej sprawiedliwości. Przecię nie ich wina, że musieli 'przekopać' cały telefon i go naprawić. Jak chciałas uniknąc 'wypłynięcia' prywatnych danych, to mogłaś je usunąć, albo zgrać na kompa.
![]() |
![]() |
#7 |
po drugiej stronie szafy
|
Zrobiłam z ciekawości przywrócenie ustawień fabrycznych w swoim telefonie - nie zniknęło nic, oprócz ustawień profilowych (dopasowanie wibracji, jasności, ustawiła się standardowa tapeta i standardowy dzwonek). Wszystkie smsy, grafiki, dzwonki zostały.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jesli chcesz żeby pan z serwisu a przy okazji wielu innych poznało osobiście autorkę tych zbereźnych smsków, które sobie czytali przy kawie, to leć do sądu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Rozeznanie
|
Moja prywatność czuje się naruszona. Lekko szajbnięta jestem z tym, wiem, ale z formalnego pktu widzenia to nie gra roli
![]() Cytat:
Cytat:
U mnie smsy poszły. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
and cigarettes
|
Są dwa rodzaje formatów. Twardy usuwa wszystkie dane - dostajesz telefon jak nowy. Im najwidoczniej udało się wgrać nowe oprogramowanie z tylko przywróceniem ustawień fabrycznych.
Oby Ci się nigdy komputer, na którym masz ważne informacje z dnia na dzień nie zepsuł. Wtedy koniec. Normalny człowiek by się cieszył, że nie stracił plików, a Ty się doszukujesz spisków i naruszania intymności... Wyluzuj! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ta bo ludzie nie mają co robić tylko czytać wszystkie twoje smsy... zaskarż go a niech ma
ustawienia fabryczne to zmiana ustawień do domyślnych. A grafiki, smsy itd to raczej nie są ustawienia.... tylko zawartość ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- aha ja mam xperię i robiłam już 2x ustawienia fabryczne... nic mi nie zniknęło... ;P to co mówiła ci ta babka to chyba o formata jej chodziło |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Strzelaj lub emigruj!
|
tak mi się mianem offtopu przypomniało:
idąc tropem myślenia autorki, każdy, kto wywołuje zdjęcia z kliszy fotografa powinien go zaskarżyć o naruszanie intymności, bo przecież on oglądał ich prywatne zdjęcia ![]()
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Rzecz w tym, że opis w telefonie jest konkretny: wszystkie pliki, z wyszczególnieniem jakie na przykład. Babka rozróżniła fabryczne i reset/format. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Może on Ciebie pozwie za szkodliwe warunki pracy, bo musiał patrzeć na te głupoty. Nie chcesz, żeby ktoś czytał, to skasuj. Skasuj=/=przywróć ustawienia.
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Wyluzuj, ludzie naprawiający telefony, komputery czy inne tego typu sprzęty często dostają urządzenia z jakimiś prywatnymi plikami i nie robi to na nich wrażenia. Zajmują sie naprawą urządzenia, a nie przeglądaniem zawartości <.<
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Może nikt mnie nie rozumie, ale przez to mi właśnie lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
A wyczyściłaś pamięć wewnętrzną na której przechowywane są zdjęcia i muzyka (w mojej Xperii, ustawienia>pamięć>wyczyść pamięć)?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
no to się wyjaśniło bo pewnie panowie z serwisu też cię nie rozumieją
no i cóż - było porządnie wyczyścić i sprawdzić a nie coś tam sobie zakładać
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: intymność w telefonie
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
-w Twoim interesie lezy zabezpieczenie danych na telefonie/komputerze przed oddaniem go do naprawy
-jeśli ktoś tu oszukał kogoś, to chyba Ty sama siebie, myśląc, ze skasowałaś wszystko, a tu jednak zonk, smsy zostały ![]() Wez człowieku idź do pracy, rutynowo napraw kolejny telefon, oddaj zadowolonemu klientowi z takimi ustawieniami, jakie miał. Odbierz pozew do sadu za naruszenie prywatności... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Takie rzeczy powinny być po prostu rzetelnie robione, rzetelnie opisane, wiążąco (i szczerze mówiąc myślę że wiążące są). Łatwo sobie wyobrazić, co by było, gdyby ktoś tam miał np. jakieś tzw. dane wrażliwe. ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Wybacz, ale Twoje oczekiwania są przesadzone, pretensje również...
No i bez obrazy, ale nie mówimy o telefonie Donalda Trumpa w którym są zapisane informacje warte miliony...z całym szacunkiem ale z pewnością nikogo nie interesują zapiski o których mówisz. Takie formalizowanie wszystkiego i spisywanie oświadczeń typu: "o godz. 14:00 nastąpiła planowa defekacja" - nie czyni życia łatwiejszym i przyjemniejszym, przeciwnie, prowadzi do absurdu... Edytowane przez Sadek Czas edycji: 2013-07-05 o 22:39 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Lata temu była afera z androida wersją 2.0. System wysyłał sms do adresatów niezgodnych z wolą nadawcy, o przypadkowych numerach branych z ich listy kontaktów. Argument obronny był taki, że usterka nie jest istotną usterką, bo nie zawsze wysyłał do złych adresatów, a tylko niekiedy. Niektóre wypowiedzi przypominają mi to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.