| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2020-08-05, 08:40 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-01 Lokalizacja: Warszawa 
				 | Ślub mieszany

Cześć dziewczęta   W październiku biorę ślub. Będzie to tzw. ślub mieszany. Czy któraś z Was brała taki ślub? Czy była msza w trakcie? Pozdrawiam serdecznie   | 
|     |   | 
|  2020-08-13, 09:32 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-09 Lokalizacja: Wrocław 
				 | 

Dot.: Ślub mieszany

Byłam na takim ślubie. Panna Młoda była wierząca. Była normalna msza

__________________ | 
|     |   | 
|  2020-08-13, 15:08 | #3 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-09 
				 | 

Byłam. Ona wierząca. On ateista. Normalna Msza.

__________________ ♥ | 
|     |   | 
|  2021-02-13, 18:41 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2016-10 
				 | 

Czy coś się zmieniło w kwestii ślubów mieszanych? Z niepraktykukącym katolikiem. Czytałam jakiś artykuł, że ksiądz może nie zezwolić na taki ślub, ale nie wiem czy to prawda.

| 
|     |   | 
|  2021-04-22, 22:24 | #5 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2021-03 
				 | 

Cytat: 
  Zgodę wydaje biskup i teoretycznie może się nie zgodzić. Jestem po ślubie mieszanym (też odbył się w październiku) i u nas nie było żadnych problemów. Trzeba tylko podpisać oświadczenie, że nie będzie się utrudniało małżonkowi oraz ewentualnym dzieciom praktykowania wiary. Msza była u nas troszkę nietypowa. Biskup nie zgodził się na pełną mszę. Była liturgia słowa, kazanie i na końcu komunia, do której ja nie przystąpiłam. Nie było natomiast tego całego przeistoczenia czy jak tam się to nazywa (do kościoła chadzam jedynie na śluby/chrzciny/komunie/pogrzeby, więc nie do końca się orientuję). Wiem natomiast, że to nie było w 100% jak w przypadku "normalnego" ślubu. Edytowane przez magdamarysia84 Czas edycji: 2021-04-22 o 22:27 | |
|     |   | 
|  2021-04-23, 16:54 | #6 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2021-04-23, 19:08 | #7 | 
				 | 

A macie już coś załatwione czy dopiero planujecie?  Wysłane z aplikacji Forum Wizaz | 
|     |   | 
|  2021-04-24, 02:01 | #8 | 
				 | 

Niestety na razie nic, 3 miesiące do ślubu    | 
|     |   | 
|  2021-04-25, 10:07 | #9 | 
				 | 

To jeszcze wszystko zdążycie załatwić. Najważniejsze to przychylny ksiądz, z którym będziecie spisywać protokół. Powodzenia  Wysłane z aplikacji Forum Wizaz | 
|     |   | 
|  2021-04-26, 13:49 | #10 | |
				 | 

Cytat: 
  U mnie ksiądz podobno spoko, nie wiem tylko co w przypadku takiego ślubu i tego, że to ja się zadeklaruje jako niepraktykujaca, a chcemy w mojej rodzinnej parafii. Ale szczerze mówiąc zupełnie się tym już nie przejmuję   | |
|     |   | 
|  2021-04-26, 18:40 | #11 | |
				 | 

Cytat: 
  Ksiądz był zatem bardzo przychylny a potem podczas kazania na naszym ślubie ładnie zwracał się do mnie i mojej, w większości niewierzącej, rodziny. Próbujcie, jeśli traficie na normalnego księdza, to wszystko powinno pójść dobrze  Wysłane z aplikacji Forum Wizaz | |
|     |   | 
|  2021-12-17, 11:44 | #12 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2019-03 
				 | 

Szczerze powiedziawszy to nie miałoby chyba dla mnie większego znaczenia. Najważniejszy jest zawsze drugi człowiek i relacje jakie z nim budujemy. Lepiej w tym czasie skupić się na przygotowaniach do samego wydarzenia. Często jest tak, że potrafimy zapomnieć o pewnych sprawach i tworzy to niepotrzebny stres. xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2023-05-30 o 13:37 Powód: reklama | 
|     |   | 
|  2021-12-19, 10:00 | #13 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2011-03 
				 | 

U nas się biskup nie zgodził na to, żeby ślub był w trakcie mszy. Najpierw był więc slub, a po ślubie msza.   Chyba ostatnio coraz rzadszy przypadek, żeby się nie zgodził, no ale trudno. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz 
				__________________ Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. / Andrzej Sapkowski | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum ślubne | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.