|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Do wszystkich WROCŁAWIANEK : )
Hej, szukałam takiego wątku, ale wszystkie te o Wrocławiu są ubogie
![]() ![]() ![]() Czy są we Wro jakieś "magiczne" miejsca godne zobaczenia? Nie muszą być piękne, lubię wręcz brzydotę zniszczonych przez ząb czasu zakamarków ![]() Również proszę o pomoc w znalezieniu fajnych klimatycznych knajpek (na studencką kieszeń ![]()
![]() |
#2 | |
na przekór do celu
|
Dot.: Do wszystkich WROCŁAWIANEK : )
Cytat:
![]() z brzydotą skojarzył mi się Dworzec Świebodzki ![]() Panorama Racławicka to chyba "inna klasa", wydaje mi się, że nie o takie atrakcje Ci chodzi... Wyspa Słodowa zaliczona? ![]() ![]() okolice Hali widziałaś, a czy byłaś na pokazie fontanny? od środy się zaczynają. z takich historycznych to np. Dzielnica Czterech Świątyń. i może spacer po parku Szczytnickim? ![]() raczej mało nietypowe te moje wskazówki, ale tych nietypowych miejsc sama chyba nie znam...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Jak 4 jedzie na Oporów to na samym końcu na Cmentarzy Grabiszyńskim jest taki fajny park. Można połazić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
brzdkie i zniszczone ale jednak w jakims sensie piękne to moze po prostu kamienice?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
w sumie to nie pisałaś o rynku
![]() może stary cmentarz żydowski? byłam tam raz i mi się podobało. ( ale tam codziennie chyba nie ma wstępu, bilet jakoś koło 3-5 złotych)
![]() |
#9 |
Naczelny Hipster
|
A jak chcesz fajne knajpki: rozrusznik cafe, Monsieur cafe, Sufi cafe, Solo Art Cafe (hahaha, wszystko z Cafe w nazwie
![]() ![]() Niedługo się chyba otworzą już Cafe Szalet (koło Panoramy Racławickiej) i Cafe Plaża (okolice ZOO). Wieczorami na piwo lubię Academusa - fajny wybór nietypowych piw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Wieża ciśnień, Park Południowy, Park Zachodni (niby nic nadzwyczajnego, ale lubiłam tam chodzić, jak mieszkałam w okolicy)?
Kamienice w pobliżu Parku Tołpy też są całkiem klimatyczne.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mieszkałam przy Parku Zachodnim...park, jak park...fajne miejsce na spacer. Jeździłam też czasem rowerem w miejsce, gdzie budowali stadion na Euro
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
ala na lotnisko z buta, tez calkiem uroczy spacer
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie ten klimat lasu urzekał ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Zależy co chcesz oglądać, ale jako maniaczka dziwactw mogę polecić różne specyficzne miejsca
![]() Jeśli chodzi o kamienice - serdecznie polecam takie osiedla jak Ołbin, Nadodrze, Kleczków czy okolice pl. Grunwaldzkiego. Piękne, stare kamienice, z niesamowitymi klatkami schodowymi, polichromią, kafelkami, świetlikami, okrągłymi klatkami schodowymi, a nawet rzeźbami! Niech Cię nie odstraszą brzydkie podwórka czy (w niektórych) nieładny zapach - warto wchodzić jeśli są otwarte ![]() Parki - ze specyficznych parków też polecam Park Grabiszyński. Ogromny i bardzo ciekawy teren rekreacyjny, w dodatku z dreszczykiem, bo prawie w całości założony na zlikwidowanych poniemieckich cmentarzach. Możesz się natknąć podczas spaceru na poprzewracane nagrobki, fragmenty pomników czy nawet starej fontanny. W środku parku są też m.in. pomnik upamiętniający nieistniejące wrocławskie cmentarze, kwatera żołnierzy włoskich, a na końcu (przy pętli tramwajowej) wzgórze z cmentarzem żołnierzy polskich, z którego jest piękny widok na miasto. I tak samo jak dziewczyny powyżej polecam zajście do Parku Pilczyckiego/Zachodniego, bo masz tam właściwie trzy w jednym - ładny park, stary cmentarz żydowski (mniej popularny i nieco inny od tego na Ślężnej, ale zdecydowanie wart zobaczenia) i jeszcze pozostałości fortyfikacji z przełomu XIX/XX wieku czyli schron piechoty I.R.-10 (nieco zaniedbany, ale wciąż warto zobaczenia). Jednym z moich ulubionych miejsc we Wrocławiu jest Wzgórze Partyzantów - często się je mija, a rzadko przystaje lub zwiedza. A miejsce jest szalenie ciekawe ![]() Jeśli przyjeżdżasz pociągiem to tereny kolejowe są fascynujące. Oprócz wspomnianego Dworca Świebodzkiego polecam zobaczyć Dworzec Nadodrze, a najlepiej przejechać się szynobusem od Głównego do którejś z dalszych stacji w różnych kierunkach (Psie Pole albo Osobowice czy Nowy Dwór) - można zobaczyć miasto z tej mniej znanej, kolejowej strony. W trakcie przejazdu jedzie się np. przez stary port rzeczny, piękne mosty i można wygodnie oglądać miasto z góry ![]() Rozpisałam się strasznie, a nie opisałam nawet połowy tego, co we Wrocławiu jest "inne" i warte obejrzenia... Jeśli chcesz wiedzieć więcej to daj znać albo określ co konkretnie Cię interesuje ![]() Edytowane przez shenzee Czas edycji: 2013-04-27 o 14:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo mają non stop remont od dłuższego czasu ![]() Cytat:
bo ja mimo, że tutaj mieszkam, a z takimi szczegółami bym nie podała tych miejsc. a czy na ten cmentarz można normlanie wejść? w sensie wejście jest otwarte? czy trzeba może jakąś dziura w płocie wchodzic?
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
A ja jeszcze do knajpek dodam Cafe Muzeum - na samej górze bunkra, w którym mieści się też Muzeum Współczesne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że można zwiedzać w niedziele do 13... Kiedyś przyszłyśmy później i wszystko było pozamykane.
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do cmentarza to powiem tak: ja wchodziłam na jego teren bez problemu kilka razy w przeciągu paru lat, ale tam jest furtka i brama, które bywają zamknięte. Cmentarz jest wprawdzie otoczony murem, ale głowy nie dam, że nie ma w nim dziur ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
dzięki za odzew! jesteście nieocenione!
![]() ![]()
![]() |
#21 | |
Naczelny Hipster
|
Ja w Sufi ostatni raz byłam chyba w listopadzie, ale zdaje mi się, ze nie upadło tylko się remontują... Zaraz na fejsie sprawdzę
![]() Ooooooo ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
http://www.smog.pl/wideo/60100/wrocl...ialna_promocja
zachęcam do obejrzenia filmiku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Odp: Do wszystkich WROCŁAWIANEK : )
A ja bym za to chetnie na odwrot poleciala-z Wroclawia do Eindhoven
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() Tak ogólnie napisałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.