Do wszystkich WROCŁAWIANEK : ) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-26, 22:56   #1
Podmuch_Wiosny
Zadomowienie

Do wszystkich WROCŁAWIANEK : )

Hej, szukałam takiego wątku, ale wszystkie te o Wrocławiu są ubogie we Wrocławiu byłam już 3 razy, Ostrów Tumski przeszłam już nie raz i nie dwa, okolice Hali Stulecia, Ogród Japoński i Botaniczny również mi są znane, dlatego zwracam się do Was z prośbą
Czy są we Wro jakieś "magiczne" miejsca godne zobaczenia? Nie muszą być piękne, lubię wręcz brzydotę zniszczonych przez ząb czasu zakamarków Szukam czegoś nietypowego, o czym nie każdy wie, a jest godne zobaczenia.
Również proszę o pomoc w znalezieniu fajnych klimatycznych knajpek (na studencką kieszeń )

WYMIENIAM SIĘ ---> CZERWIEC
Podmuch_Wiosny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 23:46   #2
viva91
na przekór do celu

Dot.: Do wszystkich WROCŁAWIANEK : )

Cytat:
Napisane przez Podmuch_Wiosny Pokaż wiadomość
Hej, szukałam takiego wątku, ale wszystkie te o Wrocławiu są ubogie we Wrocławiu byłam już 3 razy, Ostrów Tumski przeszłam już nie raz i nie dwa, okolice Hali Stulecia, Ogród Japoński i Botaniczny również mi są znane, dlatego zwracam się do Was z prośbą
Czy są we Wro jakieś "magiczne" miejsca godne zobaczenia? Nie muszą być piękne, lubię wręcz brzydotę zniszczonych przez ząb czasu zakamarków Szukam czegoś nietypowego, o czym nie każdy wie, a jest godne zobaczenia.
Również proszę o pomoc w znalezieniu fajnych klimatycznych knajpek (na studencką kieszeń )
o wrocławskich knajpkach na studencką kieszeń jest chyba cały wątek, nic stamtąd Ci nie odpowiada?
z brzydotą skojarzył mi się Dworzec Świebodzki - który tak naprawdę jest piękny, ale strasznie zaniedbany. no i na zasypanych piachem torach co niedziela odbywa się targowisko...
Panorama Racławicka to chyba "inna klasa", wydaje mi się, że nie o takie atrakcje Ci chodzi...
Wyspa Słodowa zaliczona? Spiż?
okolice Hali widziałaś, a czy byłaś na pokazie fontanny? od środy się zaczynają.
z takich historycznych to np. Dzielnica Czterech Świątyń.
i może spacer po parku Szczytnickim?
raczej mało nietypowe te moje wskazówki, ale tych nietypowych miejsc sama chyba nie znam...
Stary 2013-04-26, 23:57   #3
201604250941
Konto usunięte

Jak 4 jedzie na Oporów to na samym końcu na Cmentarzy Grabiszyńskim jest taki fajny park. Można połazić.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 00:08   #4
201604250949
Konto usunięte

brzdkie i zniszczone ale jednak w jakims sensie piękne to moze po prostu kamienice? np wroclawski ktrojkąt
201604250949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 00:40   #5
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez _alison Pokaż wiadomość
brzdkie i zniszczone ale jednak w jakims sensie piękne to moze po prostu kamienice? np wroclawski ktrojkąt
szczerze to ma swój urok, kiedyś się tam przechadzałam
Stary 2013-04-27, 01:02   #6
201604250949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
szczerze to ma swój urok, kiedyś się tam przechadzałam
ja tam niecaly rok mieszkalam
Stary 2013-04-27, 08:28   #7
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

może Oporów: http://www.mmwroclaw.pl/328177/2009/...?category=news
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 08:29   #8
plywok
Zakorzenienie

w sumie to nie pisałaś o rynku ale polecam się przejść tymi uliczkami okalającymi rynek: więzienna, kiełbaśnicza, jatki, szewska. też mają swój urok.

może stary cmentarz żydowski? byłam tam raz i mi się podobało.
( ale tam codziennie chyba nie ma wstępu, bilet jakoś koło 3-5 złotych)

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 08:52   #9
Mitsukki
Naczelny Hipster

A jak chcesz fajne knajpki: rozrusznik cafe, Monsieur cafe, Sufi cafe, Solo Art Cafe (hahaha, wszystko z Cafe w nazwie ), Frankie's, Bema cafe, Cafe Targowa
Niedługo się chyba otworzą już Cafe Szalet (koło Panoramy Racławickiej) i Cafe Plaża (okolice ZOO).
Wieczorami na piwo lubię Academusa - fajny wybór nietypowych piw (Niby różne piwa są też w Zakładzie Usług Piwnych, ale jak tam ostatnio byłam to prawie nic ciekawego nie mieli...).

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 09:13   #10
201707171556
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _alison Pokaż wiadomość
ja tam niecaly rok mieszkalam
Ja tam mieszkam od zawsze tylko szkoda że nie w jednej ze zrujnowanych kamieniczek...

Może wały nad Odrą, Biskupin? Park Wschodni - chocież to zwykły park tylk otaki bardziej dziki, nie tak wypieszczony jak Szczytnicki...
201707171556 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 12:05   #11
newmoongirl
Wtajemniczenie

Wieża ciśnień, Park Południowy, Park Zachodni (niby nic nadzwyczajnego, ale lubiłam tam chodzić, jak mieszkałam w okolicy)?
Kamienice w pobliżu Parku Tołpy też są całkiem klimatyczne.

newmoongirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 12:30   #12
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Mieszkałam przy Parku Zachodnim...park, jak park...fajne miejsce na spacer. Jeździłam też czasem rowerem w miejsce, gdzie budowali stadion na Euro i czasami przez Most Milenijny, bo miałam zajęcia na Przybyszewskiego raz w tygodniu .
Stary 2013-04-27, 12:34   #13
201604250949
Konto usunięte

ala na lotnisko z buta, tez calkiem uroczy spacer
Stary 2013-04-27, 13:34   #14
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Mieszkałam przy Parku Zachodnim...park, jak park...fajne miejsce na spacer. Jeździłam też czasem rowerem w miejsce, gdzie budowali stadion na Euro i czasami przez Most Milenijny, bo miałam zajęcia na Przybyszewskiego raz w tygodniu .
Właśnie podobało mi się, że to był taki kompletnie zwyczajny park. Koleżanka, która do mnie przyjechała jak zobaczyła ten park, to aż zawołała: "Co to za las?!"
Mnie ten klimat lasu urzekał

Stary 2013-04-27, 14:03   #15
shenzee
Raczkowanie

Zależy co chcesz oglądać, ale jako maniaczka dziwactw mogę polecić różne specyficzne miejsca
Jeśli chodzi o kamienice - serdecznie polecam takie osiedla jak Ołbin, Nadodrze, Kleczków czy okolice pl. Grunwaldzkiego. Piękne, stare kamienice, z niesamowitymi klatkami schodowymi, polichromią, kafelkami, świetlikami, okrągłymi klatkami schodowymi, a nawet rzeźbami! Niech Cię nie odstraszą brzydkie podwórka czy (w niektórych) nieładny zapach - warto wchodzić jeśli są otwarte

Parki - ze specyficznych parków też polecam Park Grabiszyński. Ogromny i bardzo ciekawy teren rekreacyjny, w dodatku z dreszczykiem, bo prawie w całości założony na zlikwidowanych poniemieckich cmentarzach. Możesz się natknąć podczas spaceru na poprzewracane nagrobki, fragmenty pomników czy nawet starej fontanny. W środku parku są też m.in. pomnik upamiętniający nieistniejące wrocławskie cmentarze, kwatera żołnierzy włoskich, a na końcu (przy pętli tramwajowej) wzgórze z cmentarzem żołnierzy polskich, z którego jest piękny widok na miasto.
I tak samo jak dziewczyny powyżej polecam zajście do Parku Pilczyckiego/Zachodniego, bo masz tam właściwie trzy w jednym - ładny park, stary cmentarz żydowski (mniej popularny i nieco inny od tego na Ślężnej, ale zdecydowanie wart zobaczenia) i jeszcze pozostałości fortyfikacji z przełomu XIX/XX wieku czyli schron piechoty I.R.-10 (nieco zaniedbany, ale wciąż warto zobaczenia).

Jednym z moich ulubionych miejsc we Wrocławiu jest Wzgórze Partyzantów - często się je mija, a rzadko przystaje lub zwiedza. A miejsce jest szalenie ciekawe Do 1807 Bastion Sakwowy wchodzący w skład fortyfikacji miejskich, potem przekształcony we wzgórze widokowe w ciągu promenad staromiejskich z fontannami i pomnikami, potem pod nim mieścił się bunkier dowództwa Festung Breslau, aż do dziś, kiedy można znaleźć na nim ślad każdej z tych epok.

Jeśli przyjeżdżasz pociągiem to tereny kolejowe są fascynujące. Oprócz wspomnianego Dworca Świebodzkiego polecam zobaczyć Dworzec Nadodrze, a najlepiej przejechać się szynobusem od Głównego do którejś z dalszych stacji w różnych kierunkach (Psie Pole albo Osobowice czy Nowy Dwór) - można zobaczyć miasto z tej mniej znanej, kolejowej strony. W trakcie przejazdu jedzie się np. przez stary port rzeczny, piękne mosty i można wygodnie oglądać miasto z góry

Rozpisałam się strasznie, a nie opisałam nawet połowy tego, co we Wrocławiu jest "inne" i warte obejrzenia... Jeśli chcesz wiedzieć więcej to daj znać albo określ co konkretnie Cię interesuje

Edytowane przez shenzee
Czas edycji: 2013-04-27 o 14:04
shenzee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 14:33   #16
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
A jak chcesz fajne knajpki: rozrusznik cafe, Monsieur cafe, Sufi cafe, Solo Art Cafe (hahaha, wszystko z Cafe w nazwie ), Frankie's, Bema cafe, Cafe Targowa
Niedługo się chyba otworzą już Cafe Szalet (koło Panoramy Racławickiej) i Cafe Plaża (okolice ZOO).
Wieczorami na piwo lubię Academusa - fajny wybór nietypowych piw (Niby różne piwa są też w Zakładzie Usług Piwnych, ale jak tam ostatnio byłam to prawie nic ciekawego nie mieli...).
chyba upadło.
albo mają non stop remont od dłuższego czasu
Cytat:
Napisane przez shenzee Pokaż wiadomość

Parki - ze specyficznych parków też polecam Park Grabiszyński. Ogromny i bardzo ciekawy teren rekreacyjny, w dodatku z dreszczykiem, bo prawie w całości założony na zlikwidowanych poniemieckich cmentarzach. Możesz się natknąć podczas spaceru na poprzewracane nagrobki, fragmenty pomników czy nawet starej fontanny. W środku parku są też m.in. pomnik upamiętniający nieistniejące wrocławskie cmentarze, kwatera żołnierzy włoskich, a na końcu (przy pętli tramwajowej) wzgórze z cmentarzem żołnierzy polskich, z którego jest piękny widok na miasto.
I tak samo jak dziewczyny powyżej polecam zajście do Parku Pilczyckiego/Zachodniego, bo masz tam właściwie trzy w jednym - ładny park, stary cmentarz żydowski (mniej popularny i nieco inny od tego na Ślężnej, ale zdecydowanie wart zobaczenia) i jeszcze pozostałości fortyfikacji z przełomu XIX/XX wieku czyli schron piechoty I.R.-10 (nieco zaniedbany, ale wciąż warto zobaczenia).

Rozpisałam się strasznie, a nie opisałam nawet połowy tego, co we Wrocławiu jest "inne" i warte obejrzenia... Jeśli chcesz wiedzieć więcej to daj znać albo określ co konkretnie Cię interesuje
podziwiam za wiedzę o wrocławiu.
bo ja mimo, że tutaj mieszkam, a z takimi szczegółami bym nie podała tych miejsc.

a czy na ten cmentarz można normlanie wejść? w sensie wejście jest otwarte? czy trzeba może jakąś dziura w płocie wchodzic?

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 15:02   #17
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

A ja jeszcze do knajpek dodam Cafe Muzeum - na samej górze bunkra, w którym mieści się też Muzeum Współczesne Fajny widok z góry, jest też taras, można sobie na leżaczkach posiedzieć.
czokled jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 15:14   #18
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
chyba upadło.

bo ja mimo, że tutaj mieszkam, a z takimi szczegółami bym nie podała tych miejsc.

a czy na ten cmentarz można normlanie wejść? w sensie wejście jest otwarte? czy trzeba może jakąś dziura w płocie wchodzic?
Nie do mnie pytanie, ale spróbuję odpowiedzieć
Wydaje mi się, że można zwiedzać w niedziele do 13... Kiedyś przyszłyśmy później i wszystko było pozamykane.

Stary 2013-04-27, 15:20   #19
shenzee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
chyba upadło.

Dziękuję. Wrocław i historia to moja pasja i cieszę się, kiedy mogę być pomocna służąc wiedzą
Co do cmentarza to powiem tak: ja wchodziłam na jego teren bez problemu kilka razy w przeciągu paru lat, ale tam jest furtka i brama, które bywają zamknięte. Cmentarz jest wprawdzie otoczony murem, ale głowy nie dam, że nie ma w nim dziur Teren należy do wrocławskiej gminy żydowskiej, więc tam na pewno otrzymasz najdokładniejsze informacje.
shenzee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 15:21   #20
Podmuch_Wiosny
Zadomowienie

dzięki za odzew! jesteście nieocenione!

WYMIENIAM SIĘ ---> CZERWIEC
Podmuch_Wiosny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 16:08   #21
Mitsukki
Naczelny Hipster

Ja w Sufi ostatni raz byłam chyba w listopadzie, ale zdaje mi się, ze nie upadło tylko się remontują... Zaraz na fejsie sprawdzę

Ooooooo
Cytat:
Z przykrością zawiadamiamy naszych przyjaciół - lajkowiczów - gości, iż Sufi kończy swoją działalność!
Wszystkim bardzo dziękujemy za wsparcie, za odwiedziny, za miłe słowa.
Mamy nadzieję, że zdążyliśmy przekonać Was do smakowania kawy z prawdziwym jej przeznaczeniem.
Byliście naszą inspiracją. A Kawa pozostanie nadal!
Dziękujemy!
Szkoda, bardzo lubiłam do nich chodzić

Cytat:
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Stary 2013-04-27, 17:26   #22
majasn
Zakorzenienie

http://www.smog.pl/wideo/60100/wrocl...ialna_promocja

zachęcam do obejrzenia filmiku pokazuje chyba wszystkie te miejsca, w które warto iść
majasn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 21:38   #23
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez newmoongirl Pokaż wiadomość
Właśnie podobało mi się, że to był taki kompletnie zwyczajny park. Koleżanka, która do mnie przyjechała jak zobaczyła ten park, to aż zawołała: "Co to za las?!"
Mnie ten klimat lasu urzekał
Dla mnie to lasek....mój rodzinny dom jest w Wałbrzychu, przy na prawdę ogromnym parku a'la las (park im. Sobieskiego) . Za to czułam się prawie, jak u siebie haha. Niedługo znowu odwiedzę Wrocław. Już nie mogę się doczekać .
Stary 2013-04-27, 21:48   #24
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
To Ty z mojej dzielni

Cytat:
Stary 2013-04-27, 22:11   #25
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
To Ty z mojej dzielni
Od 2 lat, niestety nie. Fajnie się tam mieszkało . Teraz do Wrocka, mogę co najwyżej polecieć z Eindhoven .
Stary 2013-04-27, 22:21   #26
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled
Odp: Do wszystkich WROCŁAWIANEK : )

A ja bym za to chetnie na odwrot poleciala-z Wroclawia do Eindhoven Chcialam tam studiowac swego czasu

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
czokled jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 22:21   #27
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Od 2 lat, niestety nie. Fajnie się tam mieszkało . Teraz do Wrocka, mogę co najwyżej polecieć z Eindhoven .
No przecież wiem, żeś Ty zagranico'
Tak ogólnie napisałam

Cytat:
Stary 2013-04-27, 22:36   #28
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
No przecież wiem, żeś Ty zagranico'
Tak ogólnie napisałam
Dzielnica była spoko . Ważne, że był dobry dojazd na rowerze i tramwajem. Miałam pętlę autobusową pod blokiem i czasem jeździłam pospiesznym .
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości